ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Γενάρη 2006
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑ
Ερμαια της εφοπλιστικής ασυδοσίας

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ

Την κυρίαρχη πολιτική και τις κυβερνήσεις σήμερα της ΝΔ και παλιότερα του ΠΑΣΟΚ που, πειθαρχώντας στις αντεργατικές επιταγές της ΕΕ, στηρίζουν την ασυδοσία του κεφαλαίου, χωρίς καμία προστασία των εργαζομένων, με αποτέλεσμα - μόνο το τελευταίο διάστημα - να γίνουν εκατοντάδες απολύσεις στον κλάδο της ναυτιλίας, καταγγέλλουν με ερώτησή τους προς τους υπουργούς Εμπορικής Ναυτιλίας και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας οι βουλευτές του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη και Νίκος Γκατζής.

«Στο πλαίσιο του "ανταγωνισμού" και αξιοποιώντας ένα θεσμικό πλαίσιο που νομιμοποιούσε την πλήρη ασυδοσία, υπήρξαν το τελευταίο ιδιαίτερα διάστημα, εξαγορές και συγχωνεύσεις με σκοπό και αποτέλεσμα τον έλεγχο του χώρου από τις πιο ισχυρές πολυεθνικές. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα ο όγκος μεταφοράς των containers (κοντέινερς) συγκεντρώνεται σε 4-5 μεγάλες εταιρίες», σημειώνεται στην ερώτηση. «Ούτε οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ όμως, ούτε φυσικά αυτή της ΝΔ, έλαβαν υπόψη τους τις επιπτώσεις των επιλογών τους και δεν πήραν κανέναν μέτρο προστασίας για τους εργαζόμενους του κλάδου», επισημαίνεται στην ερώτηση.

Τα παραδείγματα αφθονούν. «Πρόσφατο παράδειγμα αποτελούν οι ναυτιλιακές εταιρίες "ΣΑΡΛΗΣ - ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΕΠΕ", που αφού πούλησαν πέρυσι τα 12 πλοία τους στη διπλάσια τιμή από αυτήν που τα είχαν αγοράσει, τον περασμένο μήνα κήρυξαν "πτώχευση", πετώντας στην ανεργία 65 εργαζόμενους που κινδυνεύουν να χάσουν δεδουλευμένα και αποζημιώσεις».

Πέρυσι, η «ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» (ΔΑΝΕ) πέταξε στο δρόμο απλήρωτους 35 υπαλλήλους, χωρίς να υπολογίζονται οι ναυτεργάτες, ενώ οι μετοχές που είχαν αγοράσει οι εργαζόμενοι ήταν χωρίς αντίκρισμα. Η «ROYAL CRUISE LINES» (ROC) άφησε χωρίς δουλιά 95 εργαζόμενους, ενώ χωρίς μεροκάματο έμειναν 500 εργαζόμενοι μετά το κλείσιμο του πανελλαδικού ταξιδιωτικού πρακτορείου «PILOTIN», δεκάδες που δούλευαν «SEALINK», πολλοί ακόμα που εργάζονταν στην «P&O» την οποία εξαγόρασε η «MAERSK».

«Οι εξελίξεις αυτές επιβεβαιώνουν την ανάγκη ανατροπής της πολιτικής που υπηρετεί τα εφοπλιστικά συμφέροντα και την εφαρμογή μιας άλλης με τα πλοία λαϊκή περιουσία, που στο κέντρο της προσοχής της θα έχει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και των εργαζομένων στη ναυτιλία», τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ. Και ρωτούν τους υπουργούς:

«Ποια μέτρα σκοπεύουν να πάρουν, ώστε να διασφαλίσουν το δικαίωμα στη δουλιά για όλους τους απολυμένους εργαζόμενους του κλάδου αλλά και για να καταβληθούν όλα τα δεδουλευμένα και οι αποζημιώσεις των εργαζομένων που απολύθηκαν και να στηριχτούν οικονομικά για όσο διάστημα παραμένουν άνεργοι;».

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
Σωρεία παρατυπιών στις αρχαιρεσίες

Με τη συνδρομή και δικαστικών λειτουργών, οι εργατοπατέρες της ΠΑΣΚΕ στο Σωματείο Χειριστών της Πρέβεζας πραγματοποίησαν την περασμένη εβδομάδα εκλογές - μαϊμού, καταπατώντας και παραβιάζοντας στοιχειώδεις διαδικασίες και λειτουργίες που προβλέπονται από την υπάρχουσα νομοθεσία και καταστατική λειτουργία και αφορούν στη διεξαγωγή των αρχαιρεσιών των σωματείων. Στόχος τους, να αλλοιώσουν τη βούληση των εργαζομένων και να διατηρήσουν το σωματείο υποταγμένο στα κελεύσματα της «ανταγωνιστικότητας» και της «επιχειρηματικότητας» που προπαγανδίζουν τα κόμματα του κεφαλαίου.

Το ΔΣ του Σωματείου κήρυξε εκτάκτως εκλογές για τις 28-29 Δεκέμβρη χωρίς να προσκαλέσει γενική συνέλευση των μελών του. Η πρεμούρα και βιασύνη τους για την άρον άρον επιτάχυνση των διαδικασιών, ενταγμένη στα πλαίσια του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν», αποτυπώθηκε σε μια σωρεία «παραλείψεων και λαθών». Ο απολογισμός δράσης και οικονομικός απολογισμός του σωματείου, όπως και η εκλογή εφορευτικής επιτροπής, η οποία είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για τη διενέργεια εκλογών, πέρασε στα ψιλά!!! Αλλωστε, για την κατάθεση των υποψηφιοτήτων, πέρα από τη «διορισμένη» εφορευτική επιτροπή, αρμόδιος ήταν και ο ΓΓ της απερχόμενης διοίκησης του σωματείου Ν. Ζήσης, στον οποίο θα μπορούσαν να απευθυνθούν στο κινητό του τηλέφωνο οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι ή να μετακινηθούν στην περιοχή όπου διέμενε!!!

Η ωμή και απροκάλυπτη «εργατοπατερίστικη ασυδοσία» βρήκε συμπαραστάτη τον δικαστικό αντιπρόσωπο Κ. Παπαντωνίου. Σε ένσταση που κατέθεσαν μέλη του σωματείου την πρώτη μέρα των εκλογών ζητούσαν μεταξύ άλλων να κατατεθούν τα πρακτικά της Γενικής Συνέλευσης. Η ένσταση απορρίφθηκε και τα πρακτικά δεν παρουσιάστηκαν, με αποτέλεσμα οι παράτυπες εκλογές να διεξαχθούν κανονικά. Για το ζήτημα, συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ εξέφρασαν την έντονη διαμαρτυρία τους στον εισαγγελέα της Πρέβεζας και ζήτησαν την παρέμβασή του.

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΟΤΟΕ
Πλαίσιο συναίνεσης και συμβιβασμού

Το πλαίσιο αιτημάτων για την Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του έτους 2006 οριστικοποίησε κατά την πρόσφατη συνεδρίασή του το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλλήλων Ελλάδας (ΟΤΟΕ).

Οι ταξικές δυνάμεις, το ΠΑΜΕ εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, στην πρότασή τους ανέδειξαν την ανάγκη διαμόρφωσης ενός πλαισίου αιτημάτων που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων, όπως 1.300 ευρώ κατώτερο μισθό, 35ωρο - 7ωρο - 5νθήμερο, κατάργηση των έκτακτων και ενοικιαζόμενων μορφών εργασίας, μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους, όχι σε προγράμματα «εθελούσιας εξόδου» και μπόνους και άλλα. Αιτήματα που απαιτούν την οργάνωση του αγώνα των τραπεζοϋπαλλήλων σε ταξική κατεύθυνση και του συντονισμού της δράσης τους με το σύνολο των εργαζομένων ενάντια στην αντεργατική πολιτική των κυβερνήσεων του κεφαλαίου.

Την πρόταση αυτή απέρριψε σύσσωμη η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΟΤΟΕ - ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, «Αυτόνομο Δίκτυο» (ΣΥΝ) και ΑΣΚΕ. Προέκρινε ένα πλαίσιο αιτημάτων στη βάση της ταξικής συνεργασίας και της αποδοχής του ανταγωνισμού, δηλαδή της αύξησης των κερδών του κεφαλαίου. Ετσι, τη στιγμή που η κερδοφορία των τραπεζών συνεχώς μεγαλώνει, η συμβιβασμένη πλειοψηφία αρκείται σε αιτήματα όπως αύξηση 10% στους μισθούς, όταν ο κατώτερος βασικός μισθός είναι μόλις 780 ευρώ μεικτά.

ΛΑΡΙΣΑ
Απεργία στις εταιρίες φύλαξης

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι σε υπηρεσίες ασφάλειας Λάρισας - σεκιούριτι - διαμαρτυρόμενοι για την απόλυση του συναδέλφου τους Ηλία Αρβύθα από την εταιρία Wackenhut (Βάκενχουτ) και ζητώντας την άμεση επαναπρόσληψή του. Την απεργία κήρυξε το Σωματείο Υπαλλήλων Παροχής Υπηρεσιών - Ασφάλειας Λάρισας το οποίο χαρακτηρίζει την απόλυση παράνομη, ενώ θέτει, επιπλέον τα αιτήματα: Να μη γίνει καμία άλλη απόλυση, να σταματήσει η επιχείρηση εκφοβισμού τους από την εργοδοσία και να μην καταστρατηγούνται τα εργασιακά δικαιώματά τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ