ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Γενάρη 2006
Σελ. /32
Οπου ο μόχθος εκεί και η ελπίδα

Τα σύνορα είναι μόνο έντυπα (φωτογραφία από ένα πέρασμα στα ελληνοαλβανικά)
Τα σύνορα είναι μόνο έντυπα (φωτογραφία από ένα πέρασμα στα ελληνοαλβανικά)
«Δεν μπορείς να καταλάβεις τις ποντοπόρες σκέψεις μου, κι ούτε θα σ' άφηνα να τις καταλάβεις. Θέλω να 'μαι μοναχός μου με τη θάλασσα»(Χαλίλ Γκιμπράν, ο τρελός).

Βράδυ Σαββάτου στο γύρισμα του χρόνου. Οτι κατάργησαν τους μαρκόνηδες δε σημαίνει ότι κατάφεραν να καταργήσουν και την επικοινωνία... Το μήνυμα έρχεται από ένα στίγμα που ορίζεται 200 μίλια βορειοανατολικά από το Ροστόκ της Γερμανίας, από 'να βαπόρι που πάει να φορτώσει «κινητά» από το λιμάνι της «Νόκια» στη Φινλανδία:

«Δεν υπάρχουν "Πρωτοχρονιές" στη θάλασσα».

Συνοδεύεται από μια βιβλιογραφία:

«Μπλέιντ Ράνερ»:«2014: Ο υπερπληθυσμός έχει οδηγήσει σε ένα διαρκώς αυξανόμενο κυβερνητικό έλεγχο πάνω στον απλό πολίτη, όχι πάνω στα πρότυπα της καταπίεσης και τρομοκρατίας όπως στα αστυνομικά κράτη του παλιού καιρού, αλλά πάνω στις εργασιακές σχέσεις, πιστώσεις, οικιστική πολιτική, συνταξιοδοτικές αποδοχές και την ιατρική περίθαλψη. Υπηρεσίες που καταργήθηκαν και ελέγχονται τώρα από ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Αν δεν έχεις καταχωρηθεί, αν δεν έχεις νούμερο, δε δικαιούσαι τίποτα. Εντούτοις η κατάσταση αυτή δε γέννησε τις καλουπωμένες ανθρώπινες μονάδες με τον πλυμένο εγκέφαλο, που θεωρήθηκαν αυταπόδεικτο γεγονός από προφήτες της γραμμικής εξέλιξης, όπως ο Τζορτζ Οργουελ. Αντίθετα, ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού αναγκάστηκε να βγει στο περιθώριο. Πόσο μεγάλο, κανείς δεν ξέρει. Δεν υπάρχει νούμερο - δεν έχουν νούμερο»(Ουίλιαμ Μπαρόουζ)

Ετούτο το ψωμί που κόβω: «Ετούτο το ψωμί που κόβω ήτανε κάποτε σιτάρι / ετούτο το κρασί σ' αμπέλι ξένης χώρας / ορμούσε κάποτε μες στον καρπό του (...) Η σάρκα τούτη που μαχαιρώνεις το αίμα που χύνεις / ερημώνοντας τη φλέβα / ήτανε στάρι και σταφύλι / γεννημένα από σάρκινη ρίζα και χυμό / το κρασί μου που πίνεις το ψωμί μου που τρως» (Ντίλαν Τόμας).

Οι οικοδόμοι:«Εμείς έχομε κάμει το τσιμέντο μας / από τη σκόνη της ερημιάς / (...) τα χέρια μας είναι τ' αστέρια της σημαίας μας / (...) Εμείς έχομε χτίσει τα σπίτια / για τα σπίτια ξοδεύομε το φως / για να μην κόβει η νύχτα τη ζωή στα δυο / κοντά μας η αγάπη μεγαλώνει όταν τα παιδιά μας ψηλώνουν / κερδίζομε το φαγητό κερδίζομε την ειρήνη / (...) Οταν εμείς μιλάμε εμείς καταλαβαίνουμε / η αλήθεια των ξυλουργών / των χτιστών των μαραγκών των σοφών / αυτοί έχουνε φέρει τον κόσμο πάνω στη γης / επάνω από τις φυλακές τους τάφους τις σπηλιές / κόντρα σ' όλη την κούραση οι χτίστες ορκίζονται στη διάρκεια»(Πωλ Ελυάρ).

Γενικό Ασμα: «Τ' όνομά του ήταν Ρεκαβάρεν * / (...) Είναι ο Χιλιάνος που διακόπτεται απ' την ανεργία ή τον θάνατο / είναι ο χαλκέντερος Χιλιάνος / που ή επιζεί αφού τελειώνουν τα "έργα" / ή που σαβανώνεται απ' το νίτρο / (...) Κι ο μεταμορφωμένος αυτός κάτοικος / που χτίστηκε με τον αγώνα / αυτός ο ακριβός οργανισμός / αυτή η αμείλιχτη απόπειρα / αυτό το αμετάβλητο μέταλλο / αυτή η ενότητα των πόνων / αυτό το οχυρό του ανθρώπου / αυτός ο δρόμος που πάει στο αύριο / αυτή η ατέρμονη κορδιγιέρα / αυτή η βλαστερή άνοιξη / αυτή η αρματωσιά των φτωχών / ξεπήδησε από κείνα τα βάσανα / απ' το πιο βαθύ της πατρίδας / απ' το πιο σκληρό και πιο χτυπημένο / απ' το πιο υψηλό και πιο αιώνιο / και ονομάστηκε Κόμμα / Κόμμα / Κομμουνιστικό / αυτό ήταν τ' όνομά του» (Πάμπλο Νερούδα).

Από κοντά μια σημείωση: «Εστειλα στο Κόμμα δέκα μάρκα ακόμα, μη γράψτε τ' όνομά μου, μόνο τ' αρχικά μου» (Φώντας Λάδης).

Διάβαζε εσύ τώρα στον Τύπο των αστών «ειδησεογραφία» και «αναλύσεις» του ενός χαφιέ που ανταγωνίζεται τον άλλο ως προς το ποια υπηρεσία πρακτορεύει καλύτερα την αλήθεια!

* Λουίς Εμιλιάνο Ρεκαβάρεν, τυπογράφος, οργανωτής του ΚΚ Χιλής, 1921

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ (κυριακάτικος): Το 2006 να γίνει ΧΡΟΝΙΑ ΑΛΛΑΓΗΣ μακριά από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ με ισχυρό ΚΚΕ και λαϊκή συμμαχία για λαϊκή εξουσία

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ετος προκλήσεων και προσδοκιών για την κυβέρνηση

ΤΟ ΒΗΜΑ (κυριακάτικο): Τι ελπίζουν και τι φοβούνται οι Ελληνες για το νέο έτος

Η ΑΥΓΗ (κυριακάτικη): Σκιές αλλά και προσδοκίες για το 2006

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Η Ελλάδα του 2006

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Σκληρά μέτρα μόνιμου χαρακτήρα ζητάει η Κομισιόν: ΣΕ 23 ΜΕΡΕΣ νέα κεραμίδα φόρων

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Η Ελλάδα του τζόγου

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ ρεκόρ πενταετίας και νέες προσδοκίες

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΝΕΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ εκπαιδευτικών μέσω ΑΣΕΠ το 2006

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 28.552 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ

Η ΧΩΡΑ: Χτίζουν 150 οικοδομικοί συνεταιρισμοί

ΤΟ ΠΑΡΟΝ (κυριακάτικο): Μποναμάς στον ξάδερφο

ΤΟ ΘΕΜΑ (κυριακάτικο): ΚΥΠ, ψέματα και βασανιστήρια

ΤΑ ΝΕΑ: Ξεχείλισε το ποτήρι: Τρίτο φιάσκο ΕΛ.ΑΣ. - Βουλγαράκη

ΕΘΝΟΣ: ΚΟΥΚΟΥΛΑ στο μακελειό των Τρικάλων

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΞΗΛΩΝΕΙ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ. ο Βουλγαράκης

PRESS time: ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΡΩΣΟΥ ΦΟΝΙΑ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Ενα πρακτορείο σας σώζει

«Οι περισσότεροι έφηβοι μαθητές βολεύονται με μια επίσκεψη στο τοπικό μουσείο. Ο Φαρίς Χασάν όμως είχε πιο φιλόδοξα σχέδια για τη σχολική εκδρομή: το έσκασε από το σπίτι του στη Φλόριντα, για να πάει να δει από κοντά τη ζωή στη Βαγδάτη (...) τελικά μπήκε στη Βαγδάτη ανήμερα των Χριστουγέννων. Την περασμένη Τρίτη, όμως, ενώ ο έφηβος μαθητής βρισκόταν σε μια υπαίθρια αγορά της Βαγδάτης και προσπαθούσε να αγοράσει τρόφιμα κρατώντας ανά χείρας ένα αραβικό λεξικό για αρχαρίους, ανησύχησε όταν αντιλήφθηκε να τον περικυκλώνουν διάφοροι άγνωστοι και να τον κοροϊδεύουν που φορούσε παπούτσια Nike και τζιν παντελόνι. Μπήκε λοιπόν στο γραφείο του Ασοσιέτεντ Πρες για να ζητήσει βοήθεια. Το Πρακτορείο ενημέρωσε την αμερικανική διοίκηση και έτσι πολύ σύντομα, κατέφθασαν στα γραφεία Αμερικανοί στρατιώτες που παρέλαβαν τον μαθητή και τον οδήγησαν στην αμερικανική πρεσβεία. Από εκεί ο Φάρις επιβιβάστηκε σε αεροπλάνο με προορισμό τις ΗΠΑ» (το ρεπορτάζ στα «ΝΕΑ»).

Υπερασπίζει το σπίτι του

«Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ παρενέβη στη διένεξη Ρωσίας - Ουκρανίας για το φυσικό αέριο, καταγγέλλοντας ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί το ενεργειακό αυτό θέμα για να ασκήσει πολιτικές πιέσεις» (η είδηση στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

Ζήτα συγνώμη αντάρτη

«Είναι άγνωστο ποιες είναι οι προθέσεις και οι στρατηγικοί σχεδιασμοί εκείνων που μέσω της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης προωθούν απόφαση καταδίκης των αυταρχικών καθεστώτων του πρώην σοσιαλιστικού στρατοπέδου (...) στην Ελλάδα θα περίμενε κανείς από τη μετασοβιετική Αριστερά να αποκαλύψει, να αναλύσει και να καταδικάσει πρακτικές βίας, τρομοκρατίας και αυταρχισμού, που η ίδια εφάρμοσε στην Κατοχή, τον Δεκέμβρη του '44 και στον Εμφύλιο Πόλεμο» (ο Αντώνης Καρκαγιάννης στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ