ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Γενάρη 2006
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΕΣΟΔΑ
Αύξηση 6% το 2005

Υποχρεωτική από φέτος η υποβολή και των «μηδενικών δηλώσεων» ΦΠΑ. Παρατάθηκε η προμήθεια «τελόσημου» μέχρι και την Πέμπτη 12 Γενάρη

Στη βαθμιαία επιταχυνόμενη αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόστηκε μέσα στο 2005 στηρίχτηκαν τα φορολογικά έσοδα του κράτους, τα οποία - για μια ακόμη φορά - φορτώθηκαν στις πλάτες των λαϊκών τάξεων και στρωμάτων. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, το Δεκέμβρη του 2005 τα έσοδα από ΦΠΑ εμφάνισαν μεγάλη άνοδο σε ποσοστό 13,5% και τα συνολικά έσοδα στον ίδιο μήνα 13%. Το υψηλό ποσοστό αύξησης των φορολογικών εσόδων στο μήνα Δεκέμβρη οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στις αυξημένες αγοραπωλησίες ακινήτων, λόγω της αναμενόμενης αύξησης των αντικειμενικών αξιών. Σ' αυτό συνηγορεί και το γεγονός ότι στο 12μηνο του 2005 τα συνολικά έσοδα - σε σύγκριση με το 2004 - παρουσίασαν αύξηση 6%, έναντι 5% που ήταν ο «αναθεωρημένος» στόχος του προϋπολογισμού.

Ο πήχης των φορολογικών εσόδων για φέτος ανέβαινε πολύ ψηλότερα, καθώς - με βάση τον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε πριν δυο βδομάδες στη Βουλή - η κυβέρνηση προβλέπει την αύξηση των φορολογικών εσόδων να φτάνει σε 7,7%. Ηδη το υπουργείο Οικονομικών κοινοποίησε την εγκύκλιο για την υποχρεωτική υποβολή των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ από όλους τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις. Υπενθυμίζεται πως από φέτος γίνεται υποχρεωτική η υποβολή και των «μηδενικών» περιοδικών δηλώσεων για το ΦΠΑ, η οποία όπως διευκρινίζεται αφορά τις πράξεις που διενεργούνται από την 1η Γενάρη 2006 και μετά. Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο εξαιρούνται μόνο οι επιχειρήσεις και επαγγελματίες που βρίσκονται σε αδράνεια ή αναστολή εργασιών και μόνο εφόσον έχουν υποβάλει τη «δήλωση μεταβολών» στην αρμόδια ΔΟΥ.

Παράταση στα τέλη οχημάτων

Παράταση μέχρι την Πέμπτη 12 Γενάρη του 2006 δόθηκε για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας οχημάτων και την προμήθεια των ειδικών σημάτων κυκλοφορίας. Υπενθυμίζεται πως οι καταληκτικές ημερομηνίες για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων ακίνητης περιουσίας (Ε9) και των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών -προμηθευτών των επαγγελματιών έχουν μεταφερθεί για τις 27 Γενάρη 2006.

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Κάθε πέρσι και καλύτερα η κίνηση στις γιορτές

Για το 65% των εμπόρων, η κίνηση ήταν χειρότερη από πέρυσι

Τις χειμερινές εκπτώσεις, που αρχίζουν στις 23 του Γενάρη, περιμένουν οι έμποροι για να ανασάνουν οικονομικά

Eurokinissi

Τις χειμερινές εκπτώσεις, που αρχίζουν στις 23 του Γενάρη, περιμένουν οι έμποροι για να ανασάνουν οικονομικά
Χειρότερη από την αντίστοιχη περσινή περίοδο των γιορτών δηλώνει ότι ήταν η αγοραστική κίνηση το 65% των εμπόρων, ενώ στα ίδια επίπεδα κινήθηκε για το 20% και από λίγο έως πολύ καλύτερα για το 15% από αυτούς. Αυτό προκύπτει από έρευνα που πραγματοποίησε ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας σε καταστήματα της πόλης, επιβεβαιώνοντας την εικόνα που ο καθένας αποκόμιζε όλη την περίοδο των γιορτών, καθώς οι δρόμοι μπορεί να έσφυζαν από κίνηση, το ακριβώς αντίθετο, όμως, συνέβαινε μέσα στα μαγαζιά.

Είναι φανερό πως, για ακόμη μία χρονιά, οι καταναλωτές προσπάθησαν να περιορίσουν ακόμα περισσότερο τα έξοδά τους και να εξαντλήσουν τις δαπάνες στα τελείως απαραίτητα, καθώς τα πενιχρά εισοδήματα των μισθοσυντήρητων οικογενειών δεν επαρκούν για να καλύψουν και τις αυξημένες ανάγκες των ημερών και τις συσσωρευμένες υποχρεώσεις όλου του προηγούμενου διαστήματος. Και δε θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά στο βαθμό που η ασκούμενη πολιτική της πλήρους απελευθέρωσης της ασυδοσίας των επιχειρηματιών σε συνδυασμό με τη διατήρηση των μισθών και των συντάξεων στα γνωστά απαράδεκτα επίπεδα συντελεί στο ότι η μόνη που «γιορτάζει» και μάλιστα όλο το χρόνο να είναι η ακρίβεια και τα κέρδη των μονοπωλίων.

Με τους εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και μικρούς εμπόρους και βιοτέχνες σε κατάσταση απόγνωσης ξεκινούν, σύμφωνα με τον τελευταίο σχετικό νόμο, στις 23 του Γενάρη οι χειμερινές εκπτώσεις που θα διαρκέσουν μέχρι τις 25 Φλεβάρη. Δε χρειάζεται να είναι κανείς «Κασσάνδρα» για να προβλέψει ότι για τους περισσότερους εμπόρους ούτε οι εκπτώσεις είναι δυνατό να δώσουν λύση στα προβλήματα και τα αδιέξοδα που έχουν συσσωρευτεί χρόνια τώρα. Οτι, στην καλύτερη περίπτωση, και αυτές οι εκπτώσεις για κάποιες μικρές επιχειρήσεις θα δώσουν μια παράταση ζωής για ένα αβέβαιο μέλλον.

Ανάκληση μοτοσικλετών SUZUKI

Ανακαλούνται για έλεγχο του σωλήνα των υγρών φρένων και πιθανή αλλαγή του 50 μοτοσικλέτες SUZUKI μοντέλα ΑΥ50Α Katana. Η ανάκληση αφορά αριθμούς πλαισίου VTTAAL 11100, από 100156 μέχρι και 100227. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 210.3499.883 και στα εξουσιοδοτημένα συνεργεία της εταιρίας.

ΚΡΑΤΙΚΟ ΧΡΕΟΣ 2006
Φέτος θα φτάσει τα 30 δισ. ευρώ

Με το έμπα του νέου χρόνου η κυβέρνηση της ΝΔ ξεκινά και το αστρονομικό πρόγραμμα του δημόσιου δανεισμού για το 2006. Για σήμερα έχει οριστεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ.

Με βάση τον προγραμματισμό του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) ο δανεισμός του α' τριμήνου θα φτάσει τα 12 δισ. ευρώ. Για ολόκληρο το 2006 αναμένεται στα 30 δισ. ευρώ. Και βέβαια ο στόχος που βάζει ο εκάστοτε προϋπολογισμός αποδείχνεται πολύ κατώτερος των πραγματικών μεγεθών, προς δόξαν της κερδοφορίας των τραπεζών και άλλων μεγαλοδανειστών του κράτους.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Προκλητικά κέρδη 31,5% το 2005

Η πολιτική των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων που ακολούθησε με συνέπεια η κυβέρνηση της ΝΔ, είχε ευεργετικές επιπτώσεις στις εισηγμένες εταιρίες του Χρηματιστηρίου της Αθήνας. Σε μια χρονιά σκληρής λιτότητας για μισθούς εμφάνισε κατά μέσο όρο μεσοσταθμικά κέρδη αυξημένα κατά 31,5%. Η επίδοση αυτή είναι η δεύτερη καλύτερη στην Ευρωζώνη των 15 μετά την κατά 40% αύξηση που παρουσίασε το Χρηματιστήριο της Αυστρίας.

Αρκετοί κλάδοι εμφάνισαν αύξηση κερδών μεγαλύτερη και από το 60%, σε σχέση με τα αντίστοιχα επίπεδα του 2004, με τα διυλιστήρια (τα οποία κερδοσκοπούσαν συστηματικά όλο το 2005 με πρόσχημα τη διεθνή άνοδο των τιμών) να βρίσκονται στην πρώτη θέση (αύξηση 63,82%), ενώ ακολουθούν ο κλάδος της πληροφορικής (αύξηση 50,9%), οι ασφάλειες κλπ.

Οι μετοχές των τραπεζών, οι οποίες αποτελούν το βαρόμετρο διαμόρφωσης του γενικού δείκτη, εμφάνισαν μεσοσταθμική αύξηση 29%. Αυξημένα κέρδη άνω του 40% εμφάνισαν οι κλάδοι του χονδρικού εμπορίου και των μη μεταλλικών ορυκτών και τσιμέντων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ