ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Γενάρη 2006
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Βρέθηκε νεκρός ο 23χρονος Ρώσος δραπέτης

Αυτοκτόνησε σύμφωνα με την Αστυνομία και την ιατροδικαστή

Ο 23χρονος Μαξίμ Ζέλιμ

ICON

Ο 23χρονος Μαξίμ Ζέλιμ
Μετά από τρία 24ωρα βρέθηκε, τελικά, χτες, στις 10.30 το πρωί, νεκρός ο Μαξίμ Ζέλιμ, 23 ετών, από τη Ρωσία, ο οποίος, την περασμένη Παρασκευή είχε δολοφονήσει δυο αστυνομικούς. Το πτώμα του βρέθηκε κοντά στις όχθες του παραπόταμου του Πηνειού, Μαλακασιώτη, σε μικρή απόσταση από το χώρο του φονικού. Ο νεκρός έφερε θανατηφόρο τραύμα από σφαίρα στο δεξιό κρόταφο και, σύμφωνα με την Αστυνομία, ο Ρώσος αυτοκτόνησε με το περίστροφο που είχε πάρει από έναν από τους αστυνομικούς που δολοφόνησε.

Η σορός του μεταφέρθηκε, αργά το μεσημέρι, στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Λάρισας, όπου έγινε νεκροψία και νεκροτομή, από την ιατροδικαστή Ρουμπίνη Λεονταρή. Σε δηλώσεις η ιατροδικαστής σημείωσε ότι πρόκειται 100% για αυτοκτονία, η οποία σημειώθηκε αργά προχτες το απόγευμα προς το βράδυ.

Το ίδιο είχαν αναφέρει από το μεσημέρι, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Τρικάλων, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Γ. Αγγελάκος και ο γενικός επιθεωρητής Βόρειας Ελλάδας Ευστρ. Κυριακάκης, υποστηρίζοντας ότι ο δραπέτης προχώρησε στο απονενοημένο διάβημα συνειδητοποιώντας ότι δεν είχε περιθώρια διαφυγής. Οι ίδιοι είπαν ότι το σημείο όπου βρέθηκε ο Ζέλιμ, είχε ερευνηθεί τόσο από τις επίγειες δυνάμεις, όσο και από τα ελικόπτερα που ήταν εφοδιασμένα με θερμικές κάμερες. Ο Γ. Αγγελάκος δεν παρέλειψε να δηλώσει ότι η επιχείρηση των διωκτικών αρχών και του στρατού, «στέφθηκε με επιτυχία» γιατί, το πτώμα του Ρώσου βρέθηκε στην περιοχή που είχε αποκλειστεί, ενώ δεν κινδύνεψαν άλλοι αστυνομικοί και πολίτες.

Το σημείο όπου ο 23χρονος δραπέτευσε σκοτώνοντας τους δύο αστυνομικούς

Eurokinissi

Το σημείο όπου ο 23χρονος δραπέτευσε σκοτώνοντας τους δύο αστυνομικούς
Ο Μαξίμ Ζέλιμ, κρατούμενος στις φυλακές Κέρκυρας για το φόνο μιας γυναίκας - της 42χρονης Αγγελικής Σελλά - σκότωσε, τους δυο αστυνομικούς που τον συνόδευαν κατά τη μεταγωγή του από τα Γιάννενα στις φυλακές Κομοτηνής. Νεκροί είναι οι αρχιφύλακες Κ. Βλαχοπάνος, 47 ετών και Δ. Κώτσης, 45 ετών.

Το φονικό έγινε στις 11 η ώρα, περίπου, της περασμένης Παρασκευής, όταν η «κλούβα» της Αστυνομίας που μετέφερε τον Μαξίμ Ζέλιμ και άλλους δυο κρατούμενους αλβανικής καταγωγής, σταμάτησε στο δρόμο Ιωαννίνων - Καλαμπάκας, κοντά στο χωριό Τριγώνα, Μαλακασίου Τρικάλων, για να βγουν οι κρατούμενοι για σωματική τους ανάγκη. Εκεί, ο Ρώσος βρήκε την ευκαιρία κι επιτέθηκε στους δυο αστυνομικούς, πήρε το όπλο του ενός και τους σκότωσε. Μαζί του διέφυγε, προς άλλη κατεύθυνση, και ο ένας από τους Αλβανούς, ο 17χρονος Ιλμι Ντάτα, ο οποίος συνελήφθη το πρωί της Πρωτοχρονιάς, σε ορεινή περιοχή του χωριού Κορυδαλλός, περίπου 12 χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο της αιματηρής απόδρασης.

Από την αρχή της τραγικής ιστορίας, είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα ο διοικητής και ο αξιωματικός υπηρεσίας του Τμήματος Μεταγωγών Ιωαννίνων, ενώ έχει διαταχθεί και Ενορκη Διοικητική Εξέταση για καταλογισμό πειθαρχικών ευθυνών.

Μεγάλες οι πολιτικές ευθύνες

«Η δολοφονία των δύο αστυνομικών φέρνει και πάλι στην επιφάνεια το χρόνιο πρόβλημα που συνιστούν ο τρόπος με τον οποίο γίνονται οι μεταγωγές και οι πολλαπλές ελλείψεις που παρουσιάζουν», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ. «Οι πολιτικές ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της σημερινής της ΝΔ είναι μεγάλες. Η ελλιπής εκπαίδευση και επάνδρωση και ο ανεπαρκής εξοπλισμός των υπηρεσιών που ασχολούνται με τον ένα ή άλλο τρόπο με την αντιμετώπιση του εγκλήματος, είναι ένα το ζητούμενο. Το άλλο είναι ότι δισεκατομμύρια ευρώ ξοδεύτηκαν και ξοδεύονται για την επάνδρωση και τον εξοπλισμό των μηχανισμών παρακολούθησης και καταστολής του λαϊκού κινήματος. Οι αστυνομικοί φτάνουν και περισσεύουν όταν πρόκειται να αντιμετωπίσουν λαϊκές κινητοποιήσεις. Αυτά τα προβλήματα δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν υπέρ του λαού στο σημερινό πολιτικό πλαίσιο. Η λύση τους συνδέεται με την αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων και με τη λαϊκή πάλη για να δρομολογηθούν ριζικές φιλολαϊκές εξελίξεις».

ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
Δικαιώνει τις τράπεζες για τα πανωτόκια

Τις τράπεζες δικαιώνει και επιβραβεύει απόφαση του Αρείου Πάγου στη λεηλασία που κάνουν στους δανειολήπτες με τα πανωτόκια. Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκρινε νόμιμη και συνταγματική διάταξη του Νόμου 2789/2000, με την οποία αποκλείεται η επιστροφή πανωτοκίων από τις τράπεζες στους δανειολήπτες, εφόσον οι λογαριασμοί έκλεισαν οριστικά και έχει καταβληθεί το ποσό του δανείου μαζί με τα πανωτόκια. Να σημειωθεί ότι το Εφετείο είχε κάνει δεκτό αίτημα δανειολήπτη, αλλά ο Αρειος Πάγος αναίρεσε την εφετειακή απόφαση.

Ειδικότερα, ο Αρειος Πάγος απέρριψε αίτηση δανειολήπτη, ο οποίος ζητούσε την επιστροφή 340.780 ευρώ από πανωτόκια που παράνομα παρακράτησε η τράπεζα. Στην αρεοπαγίτικη απόφαση (1780/2005) επισημαίνεται ότι η επίμαχη διάταξη του Νόμου 2789/2000 δεν αντίκειται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, στις συνταγματικές διατάξεις περί προστασίας της ατομικής ιδιοκτησίας και τον Αστικό Κώδικα. Επισημαίνεται ότι η εν λόγω διάταξη αναφέρει ότι «καταβληθέντα οποτεδήποτε ποσά, ανεξαρτήτως ύψους από τους οφειλέτες ή τρίτους, είτε ακουσίως είτε κατόπιν συμφωνίας ή οποιασδήποτε ρύθμισης είτε συνεπεία διαδικασιών ατομικής ή συλλογικής εκτέλεσης, δεν αναζητούνται σε καμιά περίπτωση και καμιά αιτία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ