ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Γενάρη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Θέατρο γέλιου και σκληρότητας

«Ψύλλοι στ' αυτιά» στο «Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας»
«Ψύλλοι στ' αυτιά» στο «Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας»
Τη δημοφιλή φάρσα του Ζορζ Φεντό «Ψύλλοι στ' αυτιά» ανέβασε ο Γιώργος Κιμούλης στο «Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας» σε μετάφραση - σκηνοθεσία δική του. Διαμόρφωση σκηνικού Λευτέρης Γκόντας, κοστούμια Γιώργος Μπαρμπαρέσος. Παίζουν: Γιώργος Κιμούλης, Λήδα Ματσάγγου, Αργύρης Αγγέλου, Γαλήνη Τσεβά, Γιώργος Στριφτάρης, Γιώργος Ψυχογιός, Τηλέμαχος Κρεβάικας, Ανέστης Κατούντης, Μιχάλης Αϊνατζόγλου, Δημοσθένης Φίλιππας, Γιάννης Σιδεράς, Σύλβια Λιούλιου, Μυρτώ Δαρούσου.

Ο Φεντό υπήρξε ο δημιουργός του κλασικού φαρσικού μπουλβάρ, ενός καλογραμμένου έργου με συστατικά την έκπληξη και το αιώνιο τρίγωνο: Ο σύζυγος, η σύζυγος, ο εραστής, ή η ερωμένη. Ο κόσμος των έργων του ήταν ο γάμος των μικροαστών και μεσοαστών, κατά την μπελ επόκ. Ετσι και στο «Ψύλλοι στ' αυτιά», ο γάμος και η απιστία μπαίνουν στο δραματουργικό μικροσκόπιο, ξεκινώντας από μια υποψία: η σύζυγος νομίζει πως ο άντρας της την απατά και πείθει την πιο κοντινή της φίλη να γράψουν ένα γράμμα, υπογεγραμμένο από μια ανώνυμη θαυμάστρια και να το στείλουν στον άντρα της, καλώντας τον σε κρυφή συνάντηση σε ξενοδοχείο. Εκεί, ακολουθεί μία αλυσίδα φαρσικών παρεξηγήσεων που δημιουργούνται από την ομοιότητα του θυρωρού και του συζύγου.

  • «America Hurrah» τιτλοφορείται το έργο του Ζαν Κλοντ Βαν Ιταλί, που παρουσιάζει ο νέος θίασος «Ασκηση» στον ομώνυμο χώρο (πρώην «Συνεργείο Τεχνών», πίσω από το Πάντειο). Το έργο ασκεί έντονη κριτική στο σύγχρονο τρόπο ζωής, παντρεύοντας την pop art με το θέατρο της σκληρότητας. Παρουσιάστηκε μια φορά στην Ελλάδα, το 1972 από τον Κάρολο Κουν στο «Θέατρο Τέχνης». Η σκηνοθεσία είναι του Περικλή Μουστάκη, τα σκηνικά - κοστούμια του Αγγελου Αγγελή, η μουσική επιμέλεια του Τόλη Κρομμύδα. Παίζουν: Ελένη Κουβακά, Ελισάβετ Λουμπαρδιά, Μιχάλης Μαθιουδάκης, Ελένη Μαούνη, Σώζων Μπέσης, Βιβή Πινιώτη και Φιντέλ Ταλαμπούκας.
Εικαστικές αποδράσεις
  • «Το Δαχτυλίδι» είναι το θέμα της ομαδικής έκθεσης ζωγραφικής, γλυπτικής και κοσμήματος στην Πινακοθήκη «Ψυχάρη 36» (Κυπριάδου). Το δαχτυλίδι συμβολίζει τη ζωή. Το δέχτηκαν ανά τους αιώνες ως σύμβολο πίστης, αγάπης και ως «φυλαχτό» της ένωσης. Ως σύμβολο εξουσίας πήρε πολλές μορφές, σκαλίστηκε και στολίστηκε με πολύτιμες πέτρες σε ένδειξη πλούτου και κυριαρχίας. Το δαχτυλίδι άλλαξε πολλές μορφές, όμως παρέμεινε πάντα κρίκος. Ο ρωμαϊκός κρίκος ισχύει μέχρι σήμερα ως σύμβολο του αρραβώνα. Στην έκθεση παρουσιάζουν δημιουργίες τους γνωστοί εικαστικοί μας δημιουργοί. Ανάμεσά τους οι: Π. Αγγελίδης, Ο. Βαμβουκά, Μ. Ζησιμοπούλου, Ν. Καλαφάτης, Κ. Μακρή, Α. Λίτη, Κ. Παπατριανταφυλλόπουλος, Γ. Παρμακέλης, Σ. Χατζηγρηγοράκη κ.ά.
  • Μια πρωτότυπη έκθεση με μούμιες από τον πολιτισμό Chinchorro της Χιλής θα πραγματοποιηθεί στο μετρό του Συντάγματος (9-16/1). Πρόκειται για ακριβή αντίγραφα που δημιούργησαν αρχαιολόγοι του Πανεπιστημίου του Σαντιάγο, που θα εκτεθούν σε βιτρίνες, ενώ θα συνοδεύονται από πίνακες με ιστορικά στοιχεία στα ελληνικά.
  • Είκοσι πέντε ζωγραφικά έργα, δημιουργίες των Γουλάκου, Ζούνη, Μαυροΐδη, Μήλιου, Παπούλα, Σάμιου και Στεφάνου παρουσιάζονται στην έκθεση που φιλοξενείται έως 7/1, στην γκαλερί «Χριστίνα Καρελλά» (Παπαναστασίου 3, Ν. Ψυχικό).
  • Τελευταίες μέρες της έκθεσης ζωγραφικής του Γιάννη Αδαμάκου στην γκαλερί «Ζ. Αθανασιάδου» στη Θεσσαλονίκη.
  • Στο Κέντρο Τέχνης «Πανταζίδης» (Στασινού 8α, Στάδιο) φιλοξενείται ομαδική εικαστική έκθεση ζωγραφικής, των μελών του Art Studio «Est», με τίτλο: «Τα ιδιάζοντα». Παρουσιάζουν έργα τους οι: Τάκης Βεκόπουλος,, Κώστας Ευαγγελάτος, Ελένη Ντίνια - Μπούνταλη, Γεωργία Σεφερλή, Νάνα Στεργιοπούλου, Γιώργος Συράκης και η Ρίτα Βέργου - Χαρτουλάρη.
Απαρτία ... στο «Ζυγό»

Με έναν καινούριο δίσκο και με αγαπημένα τραγούδια τους, οι «Χειμερινοί Κολυμβητές», πιστοί στο καθιερωμένο χειμωνιάτικο ραντεβού με τους Αθηναίους φίλους τους, εμφανίζονται το Γενάρη για τρεις μέρες στο «Ζυγό» (Κυδαθηναίων 22, Πλάκα, τηλ. 210 3241610). Οκτώ χρόνια μετά το «Οχι λάθη, πάντα λάθη» κυκλοφορούν το νέο δίσκο τους με τίτλο «Η Μαστοράντζα του Ερντεμπιλ» και επανέρχονται στις ζωντανές εμφανίσεις. Από τις 20-22/1 θα παρουσιάζουν στο «Ζυγό» τραγούδια απ' αυτόν το δίσκο, πολλά από τα οποία για πρώτη φορά, καθώς και τραγούδια από παλαιότερους δίσκους τους, αλλά και ανέκδοτα. Το πρόγραμμα κάθε βραδιάς θα διαμορφώνεται «επί τόπου» με τη συμμετοχή του κοινού, όπως γίνεται πάντα στις ζωντανές εμφανίσεις των «Χειμερινών Κολυμβητών» τα τελευταία χρόνια.

Το συγκρότημα θα παρευρίσκεται σύσσωμο: Αργύρης Μπακιρτζής (φωνή, στίχοι, σύνθεση), Κώστας Βόμβολος (ακορντεόν, κανονάκι), Μιχάλης Σιγανίδης (κοντραμπάσο, μαντολίνο, φωνή), Κώστας Σιδέρης (τζουράς, φωνή), Γιώργος Ταμκατζόγλου (κιθάρα, φωνή), Φλώρος Φλωρίδης (σαξόφωνο), Χάρης Παπαδόπουλος (μπουζούκι).

Εξπρεσιονιστική τοπιογραφία

Εκθεση ζωγραφικής του Γιάννη Αντωνόπουλου εγκαινιάζεται στις 10/1 (7.30μ.μ.) στην γκαλερί «γιάννα γραμματοπούλου» (Βαλαωρίτου 9α). Πρόκειται για τοπία, φιλοτεχνημένα με την τεχνική της εγκαυστικής, τον αρχαίο τρόπο δημιουργίας, στην περιοχή Φαγιούμ της Αιγύπτου των νεκρικών πορτρέτων, γνωστών ως «φαγιούμ».

Οπως σημειώνει ο Γιάννης Κολοκοτρώνης, προλογίζοντας στον κατάλογο της έκθεσης, «... Αν αυτά τα υπαίθρια τοπία, που αναγκαστικά είναι μικρών διαστάσεων, αφού τα χρώματα με την εγκαυστική μέθοδο στεγνώνουν εξαιρετικά γρήγορα, δεν είναι ένα γοητευτικό και ζωηρό όραμα στοχασμού ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον, στο θάνατο και την αιωνιότητα, τότε, δε θα είχαν λόγο ύπαρξης. Αυτές οι μικρόσχημες τοπιογραφίες εμπεριέχουν την αίσθηση της ιστορικότητας... Και μάλλον οφείλουμε να αναγνωρίσουμε στον Γ. Αντωνόπουλο ότι μια συμπαγής εξπρεσιονιστική τοπιογραφία είναι αντίδοτο στην απόγνωση μίας αδιέξοδης εγχώριας εικαστικής πενίας».

Μαθήματα γλυπτικής

Σειρά μαθημάτων για ενήλικες με θέμα «Γλυπτική: Η τεχνική του ανάγλυφου» διοργανώνει (13/1 - 14/4), το Μουσείο Μπενάκη. Τα μαθήματα, που απευθύνονται σε αρχάριους, λειτουργούν με μορφή εργαστηρίου και στοχεύουν την επαφή του κοινού με την πλαστική γλυπτική (πλάσιμο ανάγλυφου, αρνητικό καλούπι, εκμαγείο και πατίνα, επίσκεψη σε χυτήριο). Τη θεωρία και την πρακτική εφαρμογή του θέματος ανέλαβε η γλύπτρια Ευδοκία Παπουλή. Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210 7220.209, 7211.390.

Σεμινάρια γλυπτικής οργανώνουν (25/1 - 12/4) οι «Φίλοι του Μουσείου Γλυπτικής Περαντινού». Απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες και θα πραγματοποιηθούν στο ατελιέ του μουσείου (Ευφορίωνος 14, Στάδιο). Πληροφορίες, δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα: 210 7513.653, 210 4116.269.

Η Αλίκη Γ. Κωστάκη δώρισε αρχειακό υλικό (φωτογραφίες, εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία) στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Το υλικό αυτό συμβάλλει ουσιαστικά στη μελέτη όχι μόνο της Ρωσικής Πρωτοπορίας, αλλά και του ευρωπαϊκού μοντερνισμού γενικότερα.

Μουσικές και τραγούδια από το κινηματογράφο παρουσιάζει το μουσικό σύνολο «Πλους αεροστάτου», στις 8/1 (1μμ), στον κινηματογράφο «Τριανόν» (Κοδριγκτώνος 21 και Πατησίων 101, τηλ. 210.8222.702). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συνθέσεις των Ennio Morricone, Philip Glass, Randy Newman, A.C. Jobim, Nino Rota κ.ά. Το μουσικό σύνολο «Πλους αεροστάτου» αποτελείται από 18 νέους μουσικούς με διεύθυνση του Κορνήλιου Σελαμσή και στο ρεπερτόριό του έχει μουσικές των Μ. Χατζιδάκι, Astor Piazzolla, Beatles κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ