ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Γενάρη 2006
Σελ. /32
Η καλύτερη απάντηση

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα «ΧΑΡΑΥΓΗ» της Κύπρου, της Κυριακής 1ης του Γενάρη 2006

Με το έμπα του νέου χρόνου η νέα ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων ετοιμάζεται να κάνει ακόμα ένα νέο αυταρχικό βήμα. Να ποινικοποιήσει τη λαϊκή αγωνιστική δράση της πιο πρωτοπόρας δύναμης του πλανήτη. Των κομμουνιστικών και αριστερών δυνάμεων που εξακολουθούν να είναι το ανάχωμα για την επέλαση των πιο αντιδραστικών δυνάμεων με το μάντρωμα των λαών. Το επαίσχυντο αντικομμουνιστικό μνημόνιο, το οποίο ψήφισε η Πολιτική Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης και αναμένεται να συζητηθεί στην Ολομέλεια του Σώματος το δεύτερο 15νθήμερο αυτού του μήνα, στοχεύει στην ποινικοποίηση της δημοκρατικής δραστηριότητας και στρέφεται ευθέως ενάντια στις ελευθερίες και στα δικαιώματα των λαών. Η ρεβανσιστική διάθεση των φασιστοειδών εισηγητών διαχέεται μέσα από αυτό το εκτρωματικό μνημόνιο, το οποίο δεν είναι γέννημα ενός νοσηρού εγκεφάλου, αλλά μια συνειδητή κήρυξη πολέμου ενάντια στους όπου Γης κομμουνιστές.

Μιλούν για δήθεν εγκλήματα του κομμουνισμού τα γεράκια της νέας τάξης και οι ορντινάτσες τους, ενώ ολόκληρος ο προοδευτικός πλανήτης δακτυλοδείχνει με απέχθεια τις ανομίες και τα εγκλήματα της δικής τους ιδεολογίας. Παράνομες επεμβάσεις σε ανεξάρτητες χώρες, δοτές κυβερνήσεις ύστερα από «χρωματισμένες» δήθεν επαναστάσεις σε πρώην σοσιαλιστικές χώρες, με πακτωλούς δολαρίων να αγοράζουν συνειδήσεις, φυλακές Αμπού Γκράιμπ, Γκουαντάναμο και ιπτάμενα κελιά της CIA, τρομονόμοι και φακελώματα είναι η σοδειά του νεοϊμπεριαλισμού. Θέλουν να δώσουν προληπτικά χτυπήματα στις δυνάμεις εκείνες που μάχονται κατά του σκοταδισμού και του αυταρχισμού για να θωρακίσουν την αμαρτωλή τους εξουσία. Τρέμουν την αναβίωση της πιο προοδευτικής ιδεολογίας στις χώρες που υποχώρησε και «κτυπούν» τα επιτεύγματα που κερδήθηκαν με αγώνες και αίμα. Πιέζουν και εκβιάζουν με εκτρωματικά ψηφίσματα και επιχειρούν να αντιστρέψουν τις έννοιες.

Πανηγυρίζει το φασισταριό και οι νοσταλγοί του ναζισμού πως επέρχεται η δικαίωσή τους. Αυτό δεν πρέπει να περάσει. Κανένας προοδευτικός άνθρωπος - συνειδητοποιημένος ή αδιάφορος - δεν πρέπει να επιτρέψει αυτό το πισωγύρισμα. Οι ιδέες δε φυλακίζονται.

Οι ΑΚΕΛιστές με το έμπα του νέου χρόνου ετοιμάζονται να κορυφώσουν τους εορτασμούς για τα 80χρονα του τιμημένου κόμματός τους. Αυτήν την ένδοξη πορεία μας, που έχει γραφτεί με χρυσά γράμματα στους δέλτους της κυπριακής ιστορίας, θα τιμήσουμε με τον καλύτερο τρόπο.

Θα αναδείξουμε το κόμμα μας ακόμα μια φορά στην πρωτοκαθεδρία για να συνεχίσει να διαδραματίζει τον πρωτοποριακό του ρόλο. Αυτή θα είναι η καλύτερη απάντηση σε όλους εκείνους που οραματίζονται πισωγυρίσματα και αποδυνάμωση του ΑΚΕΛ. Ντόπιους και ξένους. Με την ακούραστη δουλειά μας θα στείλουμε το μήνυμα και πέραν από τα σύνορα της μικρής Κύπρου πως η εγγύηση των λαών για ένα καλύτερο αύριο είναι η Αριστερά.


Της
ΑΝΔΡΟΥΛΑΣ ΓΚΙΟΥΡΩΦ*
*Η Ανδρούλα Γκιούρωφ είναι μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ και αρχισυντάκτρια της «ΧΑΡΑΥΓΗΣ»

ΠΟΛΥΒΙΟΣ ΤΣΙΡΚΑΣ

Μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΔΗΚΚΙ

«Αυτό το μνημόνιο αποτελεί ένα κατάπτυστο κείμενο και πρέπει να καταδικαστεί από όλους τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς ανθρώπους. Το μνημόνιο αυτό στοχεύει κύρια να πλήξει τα κομμουνιστικά κόμματα και ευρύτερα τις πραγματικές αριστερές και εργατικές δυνάμεις σε κάθε χώρα. Αν δεν υπήρχαν τα προηγούμενα κομμουνιστικά καθεστώτα, δε θα μπορούσαν σήμερα αυτοί οι κύριοι να εκφράζουν αυτές τις απόψεις. Γιατί μην ξεχνάμε ότι 65 χρόνια πριν, μην ξεχνάμε τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, τα φασιστικά καθεστώτα, προσπάθησαν να κατακτήσουν ολόκληρη την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο. Και αν δεν υπήρχε το λεγόμενο Στάλινγκραντ και το σοβιετικό καθεστώς, δε θα υπήρχαν αυτοί σήμερα να μιλάνε έτσι ελεύθερα, δήθεν με αυτή τη δημοκρατία και ελευθερία του λόγου, και να βγάζουν τέτοιες απόψεις που στρέφονται και πλήττουν καίρια αυτούς που αγωνίζονται για την ελευθερία των λαών, που αγωνίζονται για τα δικαιώματα των λαών.

Το εργατικό και λαϊκό κίνημα καταδικάζει τέτοιες σκέψεις, αποφάσεις και μνημόνια και αντιστέκεται και θα συνεχίσει τον αγώνα, προκειμένου να μην περάσουν τέτοιες λογικές. Θεωρώ ότι τη στιγμή που παρατηρείται άνοδος στα κομμουνιστικά και στα ευρύτερα σοσιαλιστικά - πραγματικά σοσιαλιστικά - κινήματα, τις αριστερές δυνάμεις σε κάθε χώρα και συνολικά στην Ευρώπη, οι δυνάμεις της πλουτοκρατίας προσπαθούν να πλήξουν αυτές τις δυνάμεις, προσπαθούν να λάβουν τα μέτρα τους, προκειμένου να διατηρήσουν την κυριαρχία τους. Το εργατικό και λαϊκό κίνημα θα αντισταθεί και θα ανατρέψει τέτοιες λογικές.

Ως στέλεχος του ΔΗΚΚΙ, πρέπει να πω ότι καταδικάζουμε απερίφραστα αυτές τις σκέψεις και τα μνημόνια, παίρνουμε θέση καθαρή και έχουμε ήδη καταδικάσει και ως Κίνημα συνολικά. Θα είμαστε αλληλέγγυοι προς τα κόμματα και κινήματα τα οποία στοχεύονται έμμεσα από αυτές τις αποφάσεις, που στρέφονται κατά των λαϊκών κινημάτων και γνωρίζουμε ότι μέχρι τώρα μπροστάρηδες σε αυτά τα λαϊκά κινήματα ήταν τα κομμουνιστικά κινήματα με τις δικές τους απόψεις και θέσεις, άσχετα αν συμφωνεί κανείς με τις θέσεις αυτές».

ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΠΑΥΛΟΣΟΓΛΟΥ

Διδάκτωρ Βιομηχανικής Μεταλλουργίας, τ. καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ

«Ο ελληνικός λαός έχει γευτεί αυτού του είδους την αντικομμουνιστική υστερία από τα μετακατοχικά και τα εμφυλιοπολεμικά χρόνια. Αντέδρασε, και έτσι μπορέσαμε να αναπτύξουμε ένα κίνημα. Τώρα, με αυτές τις αθλιότητες, προσπαθούν να χτυπήσουν σε παγκόσμια κλίμακα το αριστερό κίνημα και το κομμουνιστικό κίνημα και κατεξοχήν και στο χώρο της Ελλάδας.

Νομίζω ότι κάθε έντιμος άνθρωπος, κάθε δημοκράτης, πρέπει να αντιδράσει με όλα τα μέσα, προκειμένου να μην περάσει αυτό το μνημόνιο. Εχουμε μια κατάσταση αντίστοιχη του μακαρθισμού που τελικώς οι προκάτοχοι των σημερινών ευρωπαϊκών παραγόντων θέλανε να φακελώσουν όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα προσπάθησαν να νομιμοποιήσουν τους δοσιλόγους, να νομιμοποιήσουν τους ανθρώπους που συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς. Αντίθετα, έστελναν στα ξερονήσια και στις φυλακές τους ανθρώπους που πολέμησαν το φασισμό.

Εμείς, αυτή τη στιγμή είμαστε περήφανοι για τους αγώνες που έδωσε ο ελληνικός λαός ενάντια στο φασισμό. Ενώ, αντίθετα, βλέπουμε ότι σε ορισμένες χώρες προσπαθούν να κάνουν μνημεία των φασιστών και των συνεργατών - δοσιλόγων των Γερμανών.

Θα πρέπει να γίνει μαζική αντίδραση, ιδιαίτερα από το χώρο της νεολαίας. Να κατατοπιστεί η νεολαία για τα ιστορικά γεγονότα και να αντιδράσει μαζικά. Επίσης, οι επιστημονικοί φορείς θα πρέπει να κατέβουν στο πεζοδρόμιο και νομίζω ότι δυστυχώς αργήσαμε. Διότι τα σημεία υπήρχαν εδώ και καιρό, ότι θα φτάσουμε σε αυτά τα γεγονότα.

Πιστεύω ότι δε θα κατορθώσουν και αυτή τη φορά να πάρουν το ψήφισμα, όπως απέτυχαν και προηγούμενες φορές».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ