ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Δεκέμβρη 2005 - Κυριακή 25 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /32
Πώς οι εταιρίες διαμορφώνουν τις τιμές των καυσίμων

Δυο μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες κατηγορούνται από τις αρχές της Αλάσκας ότι εμποδίζουν την ομαλή ροή του φυσικού αερίου και χειραγωγούν τις τιμές

Μια δικαστική διαμάχη στην πολιτεία της Αλάσκας, με κατηγορούμενες την «Exxon Mobil» και την BP, φανερώνει πώς οι πετρελαϊκές εταιρίες χειραγωγούν τις τιμές των καυσίμων, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη.

Κατά των δύο εταιριών στρέφεται η δημόσια επιχείρηση Alaska Gasline Port Authority, η οποία καταγγέλλει τη «Mobil» και τη BP ότι εμποδίζουν την ελεύθερη ροή του φυσικού αερίου της περιοχής προς την αγορά, προκαλώντας έτσι τεχνητή έλλειψη και αύξηση των τιμών.

Στην αγωγή της, η Alaska Gasline Port Authority, που διαχειρίζεται τον τομέα της μεταφοράς του φυσικού αερίου από το λιμάνι της Αλάσκας, τονίζει ότι οι δύο πετρελαϊκές εταιρίες, οι οποίες ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος των κοιτασμάτων αερίου της πολιτείας, με δόλιο τρόπο, παρακωλύουν τον ανεφοδιασμό της αγοράς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου στη Βόρεια Αλάσκα, στον κόλπο Prudhoe και την περιοχή Τόμσον, υπολογίζονται σε τουλάχιστον 35 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (1 κυβικό πόδι είναι ίσο με 0,03 κυβικά μέτρα). Αυτά τα αποθέματα καλύπτουν το 7-10% των εθνικών αναγκών των ΗΠΑ, είναι, δηλαδή, πολύ σημαντικά.

Η αυξημένη ζήτηση, λόγω χειμώνα, και ο περιορισμός της προσφοράς οδήγησε την περασμένη Δευτέρα σε νέα αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου, κατά 41 σεντς, στην αγορά της Νέας Υόρκης. Ετσι, η τιμή διαμορφώθηκε στα 14,04 δολάρια τα χίλια κυβικά πόδια. Αξίζει να σημειωθεί ότι τους τελευταίους μήνες η τιμή του φυσικού αερίου έχει σπάσει το ρεκόρ όλων των εποχών, αφού έφτασε 16 δολάρια τα χίλια κυβικά πόδια. Φυσική συνέπεια ήταν η αύξηση των κερδών των εταιριών, που ελέγχουν τα αποθέματα και την «ελεύθερη» αγορά. Η μετοχή της «Mobil» ανέβηκε μέσα σε μια μέρα 21 σεντς, ή 0,4% και έφτασε τα 57,91 δολάρια. Το απόγευμα της Δευτέρας επίσης, στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, η μετοχή της BP ανέβηκε 11 σεντς και έφτασε τα 65,39 δολάρια.

To τρίμηνο Ιούλη - Σεπτέμβρη 2005, οι πέντε μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρίες στις ΗΠΑ, «ConocoPhilips» (ΚονοκοΦίλιπς), «ExxonMobil» (ΕξονΜομπίλ), «Chevron» (Σεβρόν) και τα αμερικανικά τμήματα της ΒΡ και της «Shell» (Σελ), ανέφεραν συνολικά κέρδη άνω των 25 δισ. δολαρίων. Φέτος, τα συνολικά κέρδη των 29 μεγαλύτερων εταιριών πετρελαίου και φυσικού αερίου αναμένεται να φθάσουν τα 96 δισ. δολάρια. Το 2004 ήταν 68 δισ. δολάρια και το 2003 43 δισ. δολάρια.

Φυσικά, οι εκπρόσωποι των δύο κατηγορούμενων εταιριών απέρριψαν τις κατηγορίες, τις οποίες χαρακτήρισαν «ανυπόστατες». Μόνο που τα στοιχεία, τα οποία παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο από τις αρχές της Αλάσκας, ήταν ατράνταχτα.

(Στοιχεία για το θέμα αντλήσαμε από ανάλυση του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ασοσιέιτεντ Πρες στις 20 Δεκέμβρη 2005)

Στο «παραπέντε»...

Με ένα συμβιβασμό της τελευταίας στιγμής, απέφυγαν το ναυάγιο οι 148 εκπρόσωποι των κρατών - μελών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) την περασμένη Κυριακή στο Χονγκ Κονγκ. Η 6η Σύνοδος του ΠΟΕ σημαδεύτηκε, πάντως, από τις μεγάλες και μαχητικές διαδηλώσεις που έγιναν κατά τη διάρκειά της, αλλά και από τους έντονους ανταγωνισμούς στις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις.

Στο τελικό ανακοινωθέν της Συνόδου αναφέρεται ότι οι επιδοτήσεις στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων από τις πλούσιες χώρες θα καταργηθούν το 2013. Ωστόσο, ειδικά για το βαμβάκι, οι επιδοτήσεις θα σταματήσουν από το 2006. Αυτή εννοείται ότι ήταν η παραχώρηση των «πλουσίων» στους «φτωχούς», που ζητούσαν να καταργηθούν όλοι οι δασμοί και οι επιδοτήσεις.

Ωστόσο, για άλλη μια φορά, αποδείχτηκε η υποκρισία της κυβέρνησης των ΗΠΑ, που εμφανίστηκε στη Σύνοδο του ΠΟΕ ως προστάτης των αδυνάτων. Ενώ, λοιπόν, ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ενωση να σταματήσει τις επιδοτήσεις στα ευρωπαϊκά αγροτικά προϊόντα, η ίδια δε δεχόταν συζήτηση για τον τερματισμό των επιδοτήσεων στα αμερικανικά κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα...

Η Σύνοδος αποφάσισε να παραπέμψει για τον Απρίλη του 2006 την απόφαση σχετικά με την οριστικοποίηση της ατζέντας των θεμάτων για την ολοκλήρωση της «Συμφωνίας της Ντόχα» για την «απελευθέρωση» του παγκόσμιου εμπορίου. Μέχρι τότε, θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις, σχετικά με τα θέματα της «απελευθέρωσης» των αγορών.

Ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι ήταν, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου του ΠΟΕ, οι εκπρόσωποι των «φτωχών» χωρών, καθώς διαπίστωναν ότι για άλλη μια φορά οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Ιαπωνία αγνοούν τα προβλήματά τους, όπως το πρόβλημα των εξαγωγών των αγροτικών τους προϊόντων.

ΝΕΑ ΑΝΟΔΟΣ: Ανοδο σημείωσε την Τρίτη η τιμή του πετρελαίου, καθότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, αναμένεται να σημειωθεί πτώση των αποθεμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στην αγορά του Λονδίνου, η τιμή του «Brent» σημείωσε άνοδο κατά 17 σεντς και διαμορφώθηκε στα 56,28 δολάρια το βαρέλι για τα συμβόλαια παραδόσεως Φλεβάρη. Στην αγορά της Νέας Υόρκης, η τιμή του αργού πετρελαίου σημείωσε άνοδο κατά 46 σεντς στα 57,80 δολάρια για τα συμβόλαια Γενάρη.

ΠΤΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: Παρά τις προσδοκίες για άνοδο της βιομηχανικής παραγωγής στην Ευρωζώνη, τον Οκτώβρη σημειώθηκε νέα πτώση, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, που δημοσιοποιήθηκαν από τη Eurostat. Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η ανάπτυξη του τελευταίου - τέταρτου - τριμήνου ίσως αποδειχθεί βραδύτερη των προβλέψεων. Συγκεκριμένα, η βιομηχανική παραγωγή σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση μειώθηκε 0,8% τον Οκτώβρη σε σχέση με το Σεπτέμβρη, ενώ σε ετήσια βάση υπήρξε αύξηση οριακή 0,1%. Κατά τους αναλυτές, αναμενόταν ελάττωση 0,4% από μήνα σε μήνα και ετήσια ενίσχυση 1%.

ΚΑΖΑXΣΤΑΝ - ΚΙΝΑ: Αρχισε να λειτουργεί από την περασμένη βδομάδα ο αγωγός μεταφοράς πετρελαίου από το Καζαxστάν στην Κίνα. Στοίχισε 806 εκατ. δολάρια και τον διαχειρίζονται από κοινού οι κρατικές «China National Petroleum» και «KazMunaiGaz», αντίστοιχα. Εχει μήκος 960 χιλιομέτρων και συνδέει το Ατάσου του κεντρικού Καζαxστάν με το Αλασάνκου, στη βορειοδυτική επαρχία Σινγιάνγκ της Κίνας. Με τον αγωγό, η Κίνα καλύπτει ένα σημαντικό μέρος των αυξανόμενων αναγκών της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ