ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Γενάρη 2006
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Αποπλήρωσε το χρέος της!

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.--

Στην πλήρη αποπληρωμή του χρέους της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προχώρησε η Αργεντινή, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Νέστορ Κίρσνερ σε δημοσιογράφους στην περιοχής της Σάντα Κρους, όπου έχει παραμείνει για διακοπές. Μάλιστα ο Κίρσνερ τόνισε ότι η αποπληρωμή του χρέους ήταν το βασικό βήμα για την ανάκτηση της οικονομικής και εν γένει της εθνικής ανεξαρτησίας της.

Οπως ήταν αναμενόμενο, η είδηση που μεταδόθηκε αρχικά από το τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο «Τόδο Νοτίσιας» έκανε πολύ γρήγορα το γύρο του κόσμου, αν και ο πρόεδρος Κίρσνερ από τις 15 Δεκέμβρη είχε προειδοποιήσει ότι η Αργεντινή είναι έτοιμη να αποπληρώσει το πλήρες χρέος της ύψους 9,57 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε τρέχουσες συναλλαγματικές τιμές, καθώς τα αποθεματικά της αυξήθηκαν δραματικά το τελευταίο χρονικό διάστημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι μεγάλο μέρος του χρέους της Αργεντινής έχει αγοράσει η Βενεζουέλα με τη μορφή ομολόγων.

Παράλληλα, ανεξάρτητες κυβερνητικές πηγές δήλωσαν προς το «Νοτίσιας Αρχεντίνας» ότι το χρέος αποπληρώθηκε όλο, ενώ η υπουργός Οικονομικών Φελίσα Μιτσέλι αναμενόταν χτες αργά τη νύχτα ώρα Ελλάδας, να κάνει διευκρινιστικές δηλώσεις.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ - ΒΟΛΙΒΙΑ
«Η νέα χιλιετία δεν ανήκει στον ιμπεριαλισμό»

Δεύτερος σταθμός της διεθνούς περιοδείας του Ε. Μοράλες ήταν χτες η Βενεζουέλα

Από την υποδοχή του λαού της Βενεζουέλας στον Πρόεδρο Μοράλες

Associated Press

Από την υποδοχή του λαού της Βενεζουέλας στον Πρόεδρο Μοράλες
ΚΑΡΑΚΑΣ.--

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μία νέα χιλιετία για τους λαούς της Λατινικής Αμερικής, μία νέα χιλιετία που δεν ανήκει στον ιμπεριαλισμό», τόνισε ο εκλεγμένος Πρόεδρος της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, κατά την άφιξή του στο διεθνές αεροδρόμιο του Καράκας και συναντώντας τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες Φρίας, ο οποίος βρισκόταν εκεί για να τον υποδεχτεί.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μία νέα χιλιετία για την επίλυση των κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων που μαστίζουν τους λαούς μας», πρόσθεσε ο Μοράλες, ενώ από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας επιβεβαίωσε ότι η χώρα του είναι πρόθυμη και έτοιμη να στηρίξει τη «νέα Βολιβία» στην ανάκτηση της αξιοπρέπειάς της... «Εμείς είμαστε ο άξονας του καλού, ο άξονας του νέου αιώνα», τόνισε πολύ χαρακτηριστικά ο Τσάβες με σαφή νύξη προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, των οποίων ο Πρόεδρος έχει κατατάξει τη Βενεζουέλα και την Κούβα μαζί με άλλες χώρες στον «άξονα του κακού». Ενδεχομένως τώρα και τη Βολιβία...

Στο δεύτερο σταθμό του, τη Βενεζουέλα, αναμενόταν να συζητηθούν ζητήματα διμερών συμφωνιών κυρίως στον ενεργειακό τομέα και στο εμπόριο, σύμφωνα με το Πρακτορείο ΑΒΝ. Ταυτόχρονα, όπως διαβεβαίωσε και ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες, οι συζητήσεις θα επεκταθούν και σε ζητήματα εκπαιδευτικών και πολιτιστικών προγραμμάτων, ζητήματα εξάλλου που αποτελούν μαζί με την επανάκτηση του ελέγχου των φυσικών πόρων βασικές προτεραιότητες στο κυβερνητικό πρόγραμμα του Μοράλες.

Επόμενοι προορισμοί της διεθνούς περιοδείας του Βολιβιανού Προέδρου, η Ισπανία, η Γαλλία και το Βέλγιο, ενώ κατόπιν θα αναχωρήσει για τη Νότια Αφρική όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο, Τάμπο Μπέκι, και τον Νέλσον Μαντέλα, ακολουθεί δε τριήμερη επίσκεψη στην Κίνα και τελευταίος σταθμός η Βραζιλία.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ - FARC
Καμία διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση Ουρίμπε

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

«Το βασικό εμπόδιο για μια συμφωνία ανθρωπιστικού χαρακτήρα είναι η έλλειψη πολιτικής βούλησης εκ μέρους της κυβέρνησης του Προέδρου Αλβαρο Ουρίμπε Βέλες», αναφέρει ρητά η ανακοίνωση του αρχηγείου των «Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας - Στρατός του Λαού» - (FARC - ΕΡ), που ουσιαστικά με αυτό τον τρόπο απορρίπτει την πρόταση διαμεσολαβητικού χαρακτήρα κάποιων ευρωπαϊκών χωρών για τη δημιουργία μιας πολύ μικρής αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης, ώστε να λάβουν χώρα οι διαπραγματεύσεις για την ανταλλαγή κρατουμένων από τις δύο πλευρές.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ανακοίνωση του «αρχηγείου των FARC - ΕΡ από τα βουνά της Κολομβίας», με ημερομηνία 29 Δεκέμβρη, «δεν αποτελεί μυστικό ότι για περισσότερο από 3 χρόνια, η κυβέρνηση Ουρίμπε έχει ανεπιτυχώς εξαπολύσει τον "πατριωτικό πόλεμο" κάνοντας χρήση της πλήρους δύναμης των Ενόπλων Δυνάμεων και με την υποστήριξη εκατομμυρίων δολαρίων της αμερικανικής κυβέρνησης, με πρόσχημα τη διάσωση των κρατουμένων».

Η ανακοίνωση των FARC - ΕΡ χαιρετίζει την κίνηση και την καλή πρόθεση της πρότασης της Γαλλίας, της Ελβετίας και της Ισπανίας, αλλά όπως τονίζει «για χρόνια επιζητούσαμε μία ανταλλαγή ανθρωπιστικού χαρακτήρα, προκειμένου οι αιχμάλωτοι πολέμου να φύγουν από τις φυλακές και τα βουνά και να μπορέσουν να ξανασμίξουν με τις οικογένειες και τους οικείους τους, αλλά δεν υπήρξε αμοιβαιότητα ούτε από τον πρώην Πρόεδρο Παστράνα, αλλά και από τον Ουρίμπε. Συνεπώς, είναι ξεκάθαρο ότι ουδεμία ανταλλαγή αιχμαλώτων ανθρωπιστικού χαρακτήρα δεν μπορεί να γίνει με τον Ουρίμπε. Η Κολομβία χρειάζεται έναν Πρόεδρο με πολιτική βούληση. Χρειάζεται έναν Πρόεδρο που είναι πρόθυμος όχι μόνο να προχωρήσει σε ανταλλαγή κρατουμένων, αλλά και να διαπραγματευτεί την επίλυση της σύγκρουσης με το ένοπλο κίνημα και το λαό. Διαπραγμάτευση στη βάση δομικών αλλαγών στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας», καταλήγει η ανακοίνωση των FARC - ΕΡ.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΙΔΝΕΪ.-- Ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 7,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε χτες τις πρώτες πρωινές ώρες στο νότιο Ειρηνικό, στα ανοιχτά των νησιών Φίτζι και Τόνγκα, ανακοίνωσε το ινστιτούτο γεωφυσικών επιστημών της Αυστραλίας. Ο σεισμός ήταν υποθαλάσσιος και προερχόταν από μεγάλο βάθος, δεν υπήρξαν αναφορές για ζημιές ή τραυματισμούς, ενώ το γεωδυναμικό ινστιτούτο ανέφερε πως δε φαίνεται να προκάλεσε κάποιο τσουνάμι.

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.-- Την παραίτησή του υπέβαλε ο υπουργός Οικονομικών της Πολωνίας, Αντρέι Μίκοζ, ύστερα από υποψίες που τον φέρουν να έχει διαπράξει οικονομικές ατασθαλίες. Αν τελικά γίνει αποδεκτή η παραίτησή του, θα είναι ο πρώτος υπουργός της νέας - μόλις 2 μηνών - συντηρητικής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Καζιμιέρζ Μαρκινκιέβιτς.

ΔΥΤΙΚΗ ΒΙΡΤΖΙΝΙΑ.-- Δεκατρείς ανθρακωρύχοι πιθανώς έχασαν τη ζωή τους όταν παγιδεύτηκαν σε βάθος 78 μέτρων, μετά από έκρηξη που σημειώθηκε σε ορυχείο, στη Δυτική Βιρτζίνια των ΗΠΑ. Το έργο των σωστικών συνεργείων είναι εξαιρετικά δύσκολο εξαιτίας της συγκέντρωσης επικίνδυνων αερίων στο ανθρακωρυχείο και οι ελπίδες να ανασυρθούν ζωντανοί εξανεμίζονται, καθώς δεν επαρκεί το οξυγόνο.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο Αμερικανός Ρεπουμπλικάνος και πρώην ισχυρός παρασκηνιακός πολιτικός παράγων Τζακ Αμπράμοφ, παραδέχτηκε χτες ότι είναι ένοχος για συνωμοσία στη διάπραξη απατών, αλλά και άλλων αδικημάτων, όπως υπόθεση διαφθοράς στην οποία ενδέχεται να εμπλέκονται ανώτατοι Ρεπουμπλικάνοι αξιωματούχοι. Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος επιχείρησε να αποστασιοποιηθεί από την υπόθεση αυτή, που ήδη προκαλεί τριγμούς και «πονοκέφαλο» στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Το Πακιστάν διέψευσε χτες πληροφορίες ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να κατασκευάσει νέα πυρηνικά εργοστάσια.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Εκατοντάδες διαδηλωτές, οπλισμένοι με βέλη, τόξα και κοντάρια, διέκοψαν την κυκλοφορία σε κεντρική οδική αρτηρία της ανατολικής Ινδίας, διαμαρτυρόμενοι για το θάνατο 12 ανθρώπων σε διαδήλωση εναντίον της ανέγερσης εργοστασίου ατσαλιού στο κρατίδιο Ορίσα.

ΧΑΝΟΪ.-- Το ΑΕΠ του Βιετνάμ παρουσίασε αύξηση 8,45% το 2005, τη μεγαλύτερη την τελευταία δεκαετία, και αναμένεται να συνεχίσει με ταχύ ρυθμό το 2006, ανέφερε χτες η εφημερίδα «Financial Times», επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Διασώστες αναζητούσαν χτες επιζώντες στην Ινδονησία όπου οι πλημμύρες των τελευταίων ημερών κόστισαν τη ζωή 57 ανθρώπων.

ΙΡΑΝ - ΡΩΣΙΑ - ΔΕΑΕ
Οξύνονται πάλι τα πνεύματα

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΜΟΣΧΑ - ΒΙΕΝΝΗ.--

Στα τέλη της εβδομάδας θα αρχίσουν σε επίπεδο υφυπουργών Εξωτερικών οι συνομιλίες ανάμεσα σε Ιρανούς και Ρώσους αξιωματούχους σχετικά με τις «διαμεσολαβητικές προτάσεις» της Μόσχας για τον εμπλουτισμό του ιρανικού ουρανίου. Η ρωσική ηγεσία έχει προτείνει να αναλάβει τον εμπλουτισμό του ιρανικού ουρανίου, στο έδαφός της, έτσι ώστε να ελέγχει τη διαδικασία και να είναι σε θέση να διαβεβαιώσει και την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα ότι το ιρανικό ουράνιο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή πυρηνικών όπλων, αλλά μόνο για ενεργειακούς σκοπούς, όπως άλλωστε διατείνεται ότι σκοπεύει να κάνει η Τεχεράνη.

Χτες, πάντως, η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΔΕΑΕ) επιβεβαίωσε ότι έλαβε γραπτή επιστολή από την ιρανική ηγεσία, με την οποία ενημερώνει ότι προτίθεται να προχωρήσει στις 9 Γενάρη στην επανάληψη των διαδικασιών εμπλουτισμού του ουρανίου της. Εκπρόσωποι της Επιτροπής δήλωναν ότι ο επικεφαλής της, Μουχάμαντ αλ Μπάρανταϊ, κάλεσε την Τεχεράνη να μην αλλάξει στάση και να τηρήσει την αρχική της συμφωνία για τερματισμό των σχετικών διαδικασιών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ