ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Γενάρη 2006
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΙΜΑΝΙ ΠΕΙΡΑΙΑ
Απελευθέρωση ναύλων και κερδών για τους εφοπλιστές

Νέος μποναμάς για το κεφάλαιο η χτεσινή απόφαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών

Μία από τις βασικότερες αξιώσεις των εφοπλιστών, την απελευθέρωση των ναύλων επιβατών της Γ' θέσης (οικονομικής) και οχημάτων από το λιμάνι του Πειραιά, σπεύδει να ικανοποιήσει η κυβέρνηση της ΝΔ, με στόχο «την απρόσκοπτη και υγιή λειτουργία του ανταγωνισμού», δηλαδή την ενίσχυση της κερδοφορία του εφοπλιστικού κεφαλαίου.

Σε χτεσινή του συνεδρίαση, το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΣΑΣ) έκανε δεκτή την εισήγηση των υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου για άμεση απελευθέρωση των παραπάνω κατηγοριών ναύλων για τα επιβατηγά πλοία που αποπλέουν από τον Πειραιά με προϋποθέσεις κομμένες και ραμμένες στα μέτρα των εφοπλιστών.

Συγκεκριμένα, οι προϋποθέσεις που απαιτούνται είναι, είτε σε κάθε γραμμή να δραστηριοποιούνται πλοία τουλάχιστον δύο ναυτιλιακών εταιριών, είτε ο αριθμός των επιβατών κάθε γραμμής να είναι τέτοιος που να επιτρέπει και δεύτερη εταιρία στη συγκεκριμένη γραμμή, προκειμένου να υπάρχει ανταγωνισμός που δήθεν θα κρατήσει χαμηλά τις τιμές των εισιτηρίων.

Ετσι, μετά την απελευθέρωση των ναύλων στα λιμάνια Λαυρίου, Ελευσίνας, Ραφήνας, Κύμης ήρθε και η ώρα του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι εταιρίες αυτές θα δρομολογούν από τα συγκεκριμένα λιμάνια, όσα πλοία θέλουν, όποτε θέλουν και για όπου θέλουν, καθορίζοντας τα εισιτήρια των επιβατών και τα ναύλα των οχημάτων όπως θέλουν! Επιπρόσθετα, θα υπάρξει νέα σημαντική αύξηση στις τιμές των εμπορευμάτων που διατίθενται στα νησιά, με αποτέλεσμα την παραπέρα επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων. Περισσότερες λεπτομέρειες για τα αποτελέσματα της συνεδρίασης της ΣΑΣ θα ανακοινωθούν επίσημα σήμερα.

Σε δήλωσή του στο «Ρ» ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, πρόεδρος της Ενωσης Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» σχολίασε σχετικά: «Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση της ΝΔ που συνεχίζοντας στην πορεία που χάραξε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, υποκύπτοντας και στις πιέσεις της ΕΕ όπως αυτές εκφράστηκαν με την τελευταία επιστολή - τελεσίγραφο της Κομισιόν, ικανοποιεί τις εξωφρενικές και απαράδεκτες αξιώσεις των εφοπλιστών απελευθερώνοντας την τιμή των εισιτηρίων και για την οικονομική θέση καθώς και των οχημάτων στο σύνολο των ακτοπλοϊκών γραμμών. Με αποτέλεσμα να φορτωθούν νέα βάρη στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα και παράλληλα να ανοίγει η όρεξη στους εφοπλιστές και για άλλα αντεργατικά μέτρα. Απαιτείται η άμεση και αποφασιστική αντίδραση των ναυτεργατών και όλων των εργαζομένων για να αποκρούσουν τη νέα προκλητική επίθεση της κυβέρνησης και των εφοπλιστών».

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ «ΛΗΤΩ»
Μέτωπο αντίστασης στις απολύσεις

Στάσεις εργασίας σήμερα και αύριο στα καταστήματα της επιχείρησης σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη

Σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη, οι εργαζόμενοι στα «Λητώ» συνεχίζουν τον αγώνα για την επαναπρόσληψη της συναδέλφου τους
Σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη, οι εργαζόμενοι στα «Λητώ» συνεχίζουν τον αγώνα για την επαναπρόσληψη της συναδέλφου τους
Την κήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων σήμερα Τρίτη και αύριο Τετάρτη από τις 8.30 π.μ. έως τις 12.30 μ.μ. στο κατάστημα «ΛΗΤΩ» στον Πειραιά αποφάσισε το ΔΣ του Συνδέσμου Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Πειραιά, απαιτώντας την άμεση επαναπρόσληψη της εργαζόμενης που πρόσφατα απολύθηκε από το κατάστημα. Σε ένδειξη συμπαράστασης, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης κήρυξε στάσεις εργασίας τις ίδιες μέρες στις 7 μ.μ.- 9 μ.μ. στο συγκεκριμένο κατάστημα της πόλης. Με πρόσφατη απόφαση του Πρωτοδικείου Πειραιά, οι προηγούμενες κινητοποιήσεις των εργαζομένων είχαν κριθεί παράνομες και καταχρηστικές, σε μια προσπάθεια να καμφθούν οι αντιδράσεις που προκάλεσε η προκλητική απόλυση στο κατάστημα του Πειραιά.

Υπενθυμίζεται ότι η εργοδοσία, πριν έναν περίπου μήνα, απαίτησε από τρεις υπαλλήλους που βρίσκονταν εκείνη την ημέρα στην παραλαβή των εμπορευμάτων να πληρώσουν οι ίδιοι το λάθος στο οποίο είχε υποπέσει η προμηθεύτρια εταιρία για ορισμένα εμπορεύματα μικρής αξίας. Μία εκ των τριών υπαλλήλων, η Στ. Στριλάκου αντέδρασε (οι άλλοι δύο «συμμορφώθηκαν» και υπό την απειλή της απόλυσης, με την υπόδειξη της διεύθυνσης, κατέβαλαν από 170 ευρώ ο καθένας) κι αρνήθηκε να ικανοποιήσει τις απαράδεκτες αξιώσεις της, με αποτέλεσμα - αφού προηγήθηκε ένας ανελέητος πόλεμος νεύρων - να απολυθεί.

Με τη νέα αυτή κινητοποίηση οι εργαζόμενοι ζητούν να προσληφθεί επιπλέον προσωπικό, πωλήτριες και αποθηκάριοι, ούτως ώστε να μη συνεχίζεται η εντατικοποίηση. Ετσι θα τηρείται η περιγραφή θέσης εργασίας για κάθε εργαζόμενο και δε θα υποχρεούται να κάνει καθήκοντα περισσότερα από αυτά που πρέπει. Ζητούν επίσης να μπουν μηχανήματα για αναγνώριση πλαστών χαρτονομισμάτων στα ταμεία ώστε να μην επιβαρύνονται οι ταμίες από το μισθό τους και βέβαια να επαναπροσληφθεί άμεσα η εργαζόμενη που απολύθηκε από το κατάστημα του Πειραιά.

Απολύσεις και στη Ζάκυνθο

Τις τρομοκρατικές απολύσεις εργαζομένων από δύο επιχειρήσεις του νησιού, που στόχο έχουν να επιβάλουν κλίμα υποταγής και πατάνε στα σαρωτικά αντεργατικά μέτρα στο εμπόριο, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ζακύνθου (ΕΚΖ), απαιτώντας την άμεση επαναπρόσληψή τους και καλώντας σε δυνάμωμα της πάλης μέσα από τα συνδικάτα.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η επιχείρηση (εξοπλισμοί - ΝΕΟΣΕΤ) του Ευστ. Μυλωνά, προέδρου του Επιμελητηρίου Ζακύνθου, απέλυσε εργαζόμενη «με το αστείο επιχείρημα ότι δεν ταιριάζουν οι νοοτροπίες τους»! Ενώ με το αιτιολογικό δήθεν οικονομικών προβλημάτων απολύθηκε ένας ακόμα εργαζόμενος από την επιχείρηση «Αργος». Στόχος των απολύσεων, υπογραμμίζει το ΕΚΖ, είναι η τρομοκράτηση των εργαζομένων ώστε να αποδεχτούν τη διαμόρφωση σύγχρονων γκέτο ανασφάλιστης εργασίας «όπως συμβαίνει στις παραπάνω επιχειρήσεις». Ταυτόχρονα, επιδιώκουν το χτύπημα της συνδικαλιστικής δράσης και της συμμετοχής στους αγώνες, δράση για την οποία «απολύθηκαν οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι». Η ασυδοσία της εργοδοσίας νομιμοποιείται από την κυβερνητική πολιτική που καλύπτεται από τις συμβιβασμένες ηγεσίες της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων και της ΓΣΕΕ που συνεργούν για την απελευθέρωση των εργασιακών σχέσεων.

Στο μεταξύ, απλήρωτοι για πολλούς μήνες παραμένουν οι 22 ναυτεργάτες του Ε/Γ-Ο/Γ «Ζάκυνθος Ι», της εταιρίας ΑΝΕΖ, στους οποίους η εταιρία χρωστά δεδουλευμένες αποδοχές μέχρι και 15.000 ευρώ στον καθένα. Οι ναυτεργάτες, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΚΖ, αναγκάζονται να δουλεύουν 18 ώρες ημερησίως απλήρωτοι, ενώ τα δρομολόγια καθορίζονται με βάση τα συμφέροντα των εφοπλιστών και όχι του επιβατικού κοινού.

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
Σύσκεψη για την οργάνωση της πάλης

Κάλεσμα σε όλους τους ναυτεργάτες να συμμετέχουν στη συζήτηση που διοργανώνει αύριο Τετάρτη, 11 Γενάρη στις 11 π.μ. στην αίθουσα της ΠΕΜΕΝ απευθύνει η Ναυτεργατική Συνδικαλιστική Κίνηση, προκειμένου να καταδικάσουν και να αναλάβουν δράση ενάντια στα σχέδια κυβέρνησης και ΕΕ για ολοκληρωτική απελευθέρωση των θαλάσσιων μεταφορών. Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Δεκέμβρη η ΕΕ απέστειλε στην ελληνική κυβέρνηση την «Αιτιολογημένη Γνώμη για το Καμποτάζ», με την οποία την εγκαλεί για κακή εφαρμογή του Κανονισμού 3577/92 για την άρση του Καμποτάζ και την απελευθέρωση των θαλάσσιων ενδομεταφορών και απαιτεί συμμόρφωση μέσα σε δύο μήνες. Η Γραμματεία της Συνδικαλιστικής Κίνησης σε πρόσφατη συνεδρίασή της καταδίκασε τις αντιναυτεργατικές μεθοδεύσεις και καλεί όλους τους ναυτεργάτες και τα σωματεία τους να αναλάβουν αγωνιστική δράση προκειμένου να μην υλοποιηθούν.

Στην αυριανή σύσκεψη θα συζητηθεί και το αντικομμουνιστικό μνημόνιο, το οποίο η παράταξη έχει ήδη καταδικάσει σε προηγούμενη συνεδρίαση της Γραμματείας της.

ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ
Να ενισχυθεί ο ταξικός πόλος

Κάλεσμα στους εργαζόμενους του κλάδου να ενισχύσουν μαζικά το ψηφοδέλτιό της στις επικείμενες αρχαιρεσίες της Ενωσης Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Αθήνας απευθύνει η «Αγωνιστική Ενότητα Τεχνικών». Οι αρχαιρεσίες θα γίνουν αύριο, Τετάρτη 11 Γενάρη 2006, από τις 10 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ στις εγκαταστάσεις της ΝΕΤ (Μεσογείων και Κατεχάκη), στο αμφιθέατρο.

Στη διακήρυξή της, η «Αγωνιστική Ενότητα Τεχνικών» καλεί τους εργαζόμενους να καταδικάσουν την αμυντική συνδικαλιστική αντίληψη της σημερινής διοίκησης του σωματείου, που με βάση τη λογική της δήθεν «ρεαλιστικότητας» και του «εφικτού» περιορίζει ασφυκτικά τα δίκαια αιτήματα και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων στα όρια της εργοδοτικής «προσφοράς». Απάντηση σε αυτή την κατάσταση μπορεί να είναι μόνο η ενίσχυση του ταξικού πόλου, με στόχο την οργάνωση και ανάπτυξη των αγώνων των εργαζομένων, με πλήρη ενημέρωση και ουσιαστική συμμετοχή, για διεκδίκηση αιτημάτων που αντανακλούν τις σύγχρονες ανάγκες τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ