ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Γενάρη 2006
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΤΡΙΝΑ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
Αδιαφορία, άγνοια, αμέλεια...

Σε αυτές τις τρεις λέξεις συνοψίζεται το τεράστιο πρόβλημα εγκαταστάσεων και λειτουργίας αθλητικών χώρων στους περιφερειακούς Δήμους της Θεσσαλονίκης που παραμένει και εδώ «φτωχομάνα»

Γηπεδικό πρόβλημα και στους Αμπελόκηπους

Eurokinissi

Γηπεδικό πρόβλημα και στους Αμπελόκηπους
Σ' όποια γωνιά της πόλης ή του Νομού Θεσσαλονίκης και να περιηγηθείς, σ' όποια συνοικία και γειτονιά να τριγυρίσεις, στον αθλητικό τομέα, ένα κεντρικό ζήτημα θα αντιληφθείς. Εγκατάλειψη, αδιαφορία, προχειροδουλιά και ανεκπλήρωτες υποσχέσεις. Στην περιφέρεια και κυρίως στα χωριά, η κατάσταση είναι σχετικά καλύτερη. Οχι όμως γιατί εκεί περίσσεψε το ενδιαφέρον ή φυσικά γιατί εγκρίθηκαν πιστώσεις και κονδύλια. Αν ήταν ποτέ δυνατό κάτι τέτοιο. Απλά γιατί εκεί το κάθε χωριό έχει οικοπεδικές εκτάσεις, κατασκευάστηκαν γήπεδα και τα συντηρούν από τις τσέπες τους οι τοπικοί παράγοντες, οι γονείς των αθλητών, οι τοπικές κοινωνίες που θέλουν με κάθε τρόπο να συγκρατήσουν τα μικρά παιδιά από την αθλητική αστυφιλία, που τα φέρνει ευκολότερα στην πόλη. Εκεί ευτυχώς ακόμα δεν υπάρχουν γηπεδάκια 5Χ5, αφού και οι μεγαλύτεροι που θέλουν να αθληθούν μπορούν να βρουν γήπεδο άδειο και να το στρώσουν στο δίτερμα.

Τα περιστατικά όμως είναι διαδοχικά και επαναλαμβανόμενα, που δείχνουν την έλλειψη κρατικής φροντίδας και τις περισσότερες φορές ούτε οι τοπικές αρχές δεν μπορούν να δώσουν λύσεις.

Μόλις το περασμένο Σάββατο, 7 Γενάρη, στο δημοτικό γήπεδο Συκεών, αναβλήθηκε ο αγώνας Ακριτών Συκεών - Κεραυνού Ωραιοκάστρου, αφού ο Δήμος είχε βάλει λουκέτο για ένα μήνα στο γήπεδο, λόγω εργασιών στον αγωνιστικό χώρο, πριν την ολοσχερή καταστροφή του. Οι ομάδες και οι διαιτητές δεν ενημερώθηκαν και όταν εμφανίστηκαν στο γήπεδο, το βρήκαν θεόκλειστο και αμπαρωμένο... Ετσι, θα οριστεί και πάλι ο αγώνας λόγω κλειστού γηπέδου, γεγονός που συμβαίνει συχνά. Και αν στις περισσότερες περιπτώσεις οι αγωνιζόμενοι και οι φίλαθλοι ενημερώνονται από την αρμόδια αρχή, την ΕΠΣΜ, υπάρχουν και άλλες που αυτό δεν είναι εφικτό, όπως παραπάνω.

Η κοντινή περιφέρεια

Μια από τα ίδια και για τη Σταυρούπολη, στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης

Eurokinissi

Μια από τα ίδια και για τη Σταυρούπολη, στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης
Ανατρέχοντας τώρα την κοντινή περιφέρεια της Θεσσαλονίκης, θα πάμε στην Κοινότητα Πεύκων, μια μικρή κοινωνία 15 χιλιάδων κατοίκων, που τελευταία γνωρίζει ραγδαία ανοικοδόμηση, με συνέπεια να αυξάνεται με γρήγορους ρυθμούς. Γήπεδα ποδοσφαίρου, προπονητήρια και 5Χ5 κανένα, και μόνο στα χαρτιά βλέπει κανείς ότι υπάρχει σχεδιασμός για ένα γήπεδο, που κανείς δεν ξέρει πού και πότε θα κατασκευαστεί. Ο αθλητικός πληθυσμός μειώθηκε, ακριβώς λόγω των ελλείψεων εγκαταστάσεων στα 100 άτομα, όσους μαζεύει μια από τις πολλές καφετερίες του χωριού σε μια μέρα. Κι εδώ το «παραμύθι» των Ολυμπιακών Αγώνων πήγε σύννεφο, και οι κάτοικοι πίστεψαν πως με τις πιστώσεις που δίνονταν τότε στα χαρτιά θα μπορούσε να κατασκευαστεί κάτι από τα υπεσχημένα.

Στο Δήμο Πυλαίας τα πράγματα είναι καλύτερα, όταν σε έναν πληθυσμό 45 χιλιάδων περίπου κατοίκων υπάρχουν δυο γήπεδα ποδοσφαίρου, με φυσικό και πλαστικό χόρτο στρωμένα και δυο προπονητήρια. Υπάρχουν τρεις ομάδες ποδοσφαίρου στην περιοχή, 550 αθλούμενοι και κατά δήλωση του δημάρχου κ. Καρτάλη τα γήπεδα που υπάρχουν καλύπτουν τις ανάγκες των ομάδων, αλλά και των κατοίκων της περιοχής.

Στο Δήμο Καλαμαριάς, από τους μεγαλύτερους σε έκταση και πληθυσμό της χώρας και δεύτερος μετά το μητροπολιτικό της Θεσσαλονίκης, με 120 χιλιάδες κατοίκων το πρόβλημα είναι επίσης περιορισμένο. Δέκα γήπεδα, τρία προπονητήρια, δυο γήπεδα μικρών διαστάσεων 5Χ5 για δέκα ομάδες και 1.500 αθλούμενους, είναι ένα καλό ποσοστό, που οφείλεται στη χωροταξική ευρυχωρία που υπήρχε, στην κατασκευή και λειτουργία εγκαταστάσεων εκεί των γηπέδων της ΕΠΣΜ, όπου προπονείται και η Εθνική ομάδα ή τα κλιμάκιά της όταν από δεκαετία σε δεκαετία ανεβαίνουν στη Θεσσαλονίκη για να διατρανώσουν την προσπάθεια αποκέντρωσης, που διέκοψε ο Οτο Ρεχάγκελ. Οφείλεται και στη φίλαθλη αντίληψη που καλλιέργησε ο δήμαρχος Χριστόδουλος Οικονομίδης, που πριν αναλάβει τα αυτοδιοικητικά του καθήκοντα κι ενώ ήταν ακόμα αντιδήμαρχος, ήταν ο υπεύθυνος της ΕΟΚ (Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης) στη Θεσσαλονίκη για σειρά χρόνων. Βεβαίως κι εδώ οι εγκαταστάσεις δεν αρκούν, αφού από τα γήπεδα αυτά, το ένα είναι του Απόλλωνα, οπότε είναι κλειστό στις μικρές ομάδες και τον κόσμο, και ένα δεύτερο είναι του Ηρακλή, στη Μίκρα, που επίσης είναι αποκλεισμένο για κάθε πρόσβαση πλην της επαγγελματικής ομάδας του Ηρακλή.

Στο Δήμο Πανοράματος, με τους 20 χιλιάδες κατοίκους και τους 300 αθλητές, υπάρχουν δυο γήπεδα και ένα προπονητήριο και δεν υπάρχει σχεδιασμός για άλλο γήπεδο, αφού εδώ τα οικόπεδα είναι «χρυσάφι» με τις τιμές που έχουν πάρει και ο δήμαρχος δεν έχει χώρους να αξιοποιήσει στην κατεύθυνση αυτή. Αλλωστε στο Πανόραμα υπάρχει μια μόνο ομάδα...

Προβλήματα και στη Σταυρούπολη

Αντίθετα πολύ σημαντικό είναι το πρόβλημα στο Δήμο Σταυρούπολης, όπου για 55 χιλιάδες κατοίκους και 1.000 αθλητές, υπάρχει ένα γήπεδο με χόρτο (όπου αγωνίζεται ο ως πέρυσι στη Γ' Εθνική Παύλος Μελάς) και ένα γήπεδο ξηρό. Υπάρχουν άλλα πέντε προπονητήρια, που λύνουν μερικών το πρόβλημα της άθλησης, αλλά όχι και της διεξαγωγής ποδοσφαιρικών συναντήσεων. Η μεγάλη ελπίδα των κατοίκων, αλλά και των νέων που αγαπούν τον αθλητισμό, είναι να φύγει οριστικά το στρατόπεδο «Παύλου Μελά» που καλύπτει σημαντική έκταση και να παραχωρηθούν χώροι προς αθλητική αξιοποίηση στο Δήμο. Να γίνει δηλαδή ένα σημαντικό αθλητικό πάρκο, που θα ανακουφίσει όχι μόνο το Δήμο Σταυρούπολης, αλλά και τη Δυτική (υποβαθμισμένη ακόμα) Θεσσαλονίκη.

Στο Δήμο Αμπελοκήπων, επίσης από τους πολυπληθείς και πυκνοκατοικημένους της Θεσσαλονίκης, με 65 χιλιάδες κατοίκους, 700 αθλητές και πέντε ομάδες, πλην των ακαδημιών που φυτρώνουν σαν μανιτάρια μετά το «Euro 2004», υπάρχει ένα λειτουργικό γήπεδο με χόρτο και κερκίδες, όπου λειτουργεί και σαν έδρα αθλητών στίβου. Εκεί άλλωστε διεξαγόταν και το Ολυμπιακό μίτιγκ στίβου μέχρι να ανακατασκευαστεί το «Καυτατζόγλειο» και τώρα γίνονται αγώνες σχολικών πρωταθλημάτων και προκρίσεων στο στίβο και προπονούνται αθλητές κλασικού αθλητισμού. Υπάρχει κι ένα γήπεδο ξηρό, αλλά -όπως ομολογεί και ο δήμαρχος κ. Κυρίζογλου- δεν επαρκούν για τις ανάγκες των κατοίκων και των ομάδων της περιοχής. Μια ιδανική λύση θα ήταν να φύγει το στρατόπεδο «Μ. Αλεξάνδρου» που εδρεύει στην περιοχή και που θα κληροδοτούσε πολύτιμες οικοπεδικές εκτάσεις, αρκεί να αξιοποιούνταν στον αθλητισμό και όχι ως συνήθως σε εμπορικά κέντρα πολλαπλών χώρων και χρήσεων.

Στο Δήμο Ωραιοκάστρου, με 30 χιλιάδες πληθυσμό, δυο ομάδες και 500 αθλητές, υπάρχουν ένα γήπεδο ποδοσφαίρου και δυο προπονητήρια. Δεν υπάρχει σχεδιασμός για άλλο γήπεδο και όπως λέει και ο δήμαρχος κ. Μπάτος, οι χώροι ίσα ίσα που αρκούν προς το παρόν για τις ανάγκες της περιοχής. Είναι όμως σίγουρο πως με τις αυξητικές τάσεις που παρουσιάζει η περιοχή, σε κατοίκους και αθλητές, πολύ σύντομα δε θα επαρκούν.


Ντ. ΚΑΡΑΜΗΤΡΟΥΣΗΣ

ΑΥΡΙΟ: Τα προβλήματα στην περιοχή της Λιβαδειάς



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ