ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Γενάρη 2006
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΦΩΣΦΟΡΙΚΩΝ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Απολύσεις - λίπασμα στα κέρδη της εργοδοσίας

Η εταιρία ανακοίνωσε χτες το κλείσιμο του εργοστασίου, πετώντας στο δρόμο πάνω από 600 εργαζόμενους

Μέρος των εγκαταστάσεων της ΒΦΛ στη Θεσσαλονίκη. Οι τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες της επιχείρησης συνθλίβονται στις μυλόπετρες της ιδιωτικής κερδοφορίας και της αντιαγροτικής πολιτικής των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ
Μέρος των εγκαταστάσεων της ΒΦΛ στη Θεσσαλονίκη. Οι τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες της επιχείρησης συνθλίβονται στις μυλόπετρες της ιδιωτικής κερδοφορίας και της αντιαγροτικής πολιτικής των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ
«Λουκέτο» στο εργοστάσιό της στη Θεσσαλονίκη βάζει η Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων (ΒΦΛ), πετώντας στο δρόμο τους περίπου 600 εργαζόμενους. Η απόφαση προέκυψε από τη χτεσινή Γενική Συνέλευση των Μετόχων, μία μέρα μετά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι έξω από τα γραφεία της ΒΦΛ στην Αθήνα. Οι εργαζόμενοι έρχονται να πληρώσουν το μάρμαρο από τη ραγδαία ιδιωτικοποίηση της ΒΦΛ, αλλά τις συνέπειες της συνολικότερης αντιαγροτικής πολιτικής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αφού, όπως ανακοίνωσε και η εργοδοσία, η απόφαση για το «λουκέτο» εντάσσεται στο πλαίσιο του «σχεδίου παραγωγικής αναδιάρθρωσης της επιχείρησης με σκοπό την οικονομική εξυγίανσή της και την επαναφορά της στην κερδοφορία».

Με τη γνωστοποίηση της απόφασης, χτες το μεσημέρι, οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης προχώρησαν αμέσως σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο χώρο του εργοστασίου και από τις 2 μ.μ. έκλεισαν τις πύλες, εμποδίζοντας την έξοδο προϊόντων και πρώτων υλών. Οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αποκλεισμό επ' αόριστο, με ό,τι συνέπειες μπορεί να προκαλέσει αυτό στη λειτουργία του εργοστασίου της εταιρίας στην Καβάλα, αλλά και σε άλλες επιχειρήσεις όπως η ΕΥΔΑΠ, η οποία προμηθεύεται από το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης το θειικό αργίλιο για τον καθαρισμό των δεξαμενών της.

Προδιαγεγραμμένο το έγκλημα

Το σημερινό σχήμα της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων (ΒΦΛ) προέκυψε το 2000 με την ενοποίηση της Χημικής Βιομηχανίας Βόρειας Ελλάδας (εργοστάσιο Θεσσαλονίκης) και της ΒΦΛ Καβάλας. Τότε απασχολούνταν περίπου 1.400 άτομα. Μέσα σε διάστημα μιας πενταετίας ο αριθμός των εργαζομένων μειώθηκε περίπου κατά 300-400 άτομα, κυρίως μέσα από οικειοθελείς αποχωρήσεις, συνταξιοδοτήσεις κλπ. Τον έλεγχο της ΒΦΛ έχουν η Εθνική Τράπεζα με ποσοστό 24,23%, η Εμπορική Τράπεζα με ποσοστό 40,72%, η ALPHA Τράπεζα με 18,3% και μικρότερα ποσοστά κατέχουν εταιρίες γαλλικών συμφερόντων.

Ελιγμός μέσω... Καβάλας

Στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης απασχολούνται 430 μόνιμο προσωπικό (οι 200 υπαλληλικό προσωπικό και οι 230 εργατοτεχνίτες) και 180 εργαζόμενοι που απασχολούνται επί χρόνια στην εταιρία, μέσω εργολάβων.

Για να περάσει η απόφαση της εταιρίας να κλείσει το εργοστάσιο, η ΒΦΛ ανακοίνωσε πως προτίθεται να απασχολήσει το σύνολο του εργατοτεχνικού προσωπικού και μικρό αριθμό διοικητικών υπαλλήλων, στο εργοστάσιό της στην Καβάλα! Για όσους αδυνατούν να αποδεχτούν την πρότασή της θα δώσει οικονομικά κίνητρα αποχώρησης.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν τον εμπαιγμό, αφού, όπως λένε, κανένας δεν έχει τη δυνατότητα να μετακομίσει την οικογένειά του στην Καβάλα για να συνεχίσει να εργάζεται στην επιχείρηση, ούτε φυσικά μπορούν να πηγαινοέρχονται 300 χιλιόμετρα καθημερινά.

Να βγάλουν οι εργαζόμενοι συμπεράσματα

Με δήλωσή του στο «Ρ» ο Θόδωρος Κυριακίδης, πρόεδρος του Κλαδικού Συνδικάτου Χημικής Βιομηχανίας, εργαζόμενος στο εργοστάσιο Λιπασμάτων Θεσσαλονίκης, κατήγγειλε ως συνυπεύθυνους για το κλείσιμο του εργοστασίου τράπεζες και κυβέρνηση, αλλά και συνδικαλιστικές πλειοψηφίες, που τα τελευταία χρόνια στήριξαν τις πολιτικές που οδήγησαν στο κλείσιμο του εργοστασίου (συγχώνευση, απορρόφηση, μεσάζοντες, απελευθέρωση αγοράς) και εφησύχαζαν τους εργαζόμενους. «Οι εργαζόμενοι στην Καβάλα και στη Θεσσαλονίκη έστω και τώρα να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Να μην πέσουν στην παγίδα του διαίρει και βασίλευσε που στήνει η διεύθυνση της εταιρίας. Τα εργοστάσια αυτά έγιναν με τον ιδρώτα τους. Τώρα όλοι μαζί οι εργαζόμενοι σε Θεσσαλονίκη και Καβάλα πρέπει να απαντήσουν αγωνιστικά.

Να διεκδικήσουν να μην κλείσει το εργοστάσιο, να μη χαθεί καμία θέση εργασίας και να διασφαλιστεί η ανάπτυξη και η προοπτική του εργοστασίου της Θεσσαλονίκης και όλης της Λιπασματοβιομηχανίας».

Πάλη για Ενιαίο Κρατικό Φορέα Λιπασματοβιομηχανίας

Η πολιτική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ είναι η μοναδική που μπορεί να απαντήσει στις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων και των αγροτών

Η λεγόμενη απελευθέρωση (την οποία στήριξαν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ) της αγοράς λιπασμάτων άρχισε το 1992 και έδωσε ολέθριο χτύπημα στην εγχώρια παραγωγή λιπασμάτων. Οι τιμές τους άρχισαν να ανεβαίνουν και οι εισαγωγές έγιναν ανεξέλεγκτες στο όνομα του φθηνότερου κόστους. Η αγορά συρρικνώθηκε παράλληλα με τη συρρίκνωση του αγροτικού πληθυσμού και του αγροτικού εισοδήματος. Αναπόφευκτα, συρρικνώθηκε και η βιομηχανία λιπασμάτων. Μέσα στην τελευταία δεκαετία χάθηκαν πάνω από 3.000 θέσεις εργασίας.

Η ΑΕΒΑΛ, που λειτουργούσε στην Πτολεμαΐδα και το 1990 απασχολούσε 1.000 άτομα, έκλεισε οριστικά το 1998. Η «Λιπάσματα Δραπετσώνας ΑΕ», που αργότερα τη διαδέχτηκε η «Συνεταιριστικά Λιπάσματα ΑΕ», έκλεισε οριστικά το 1999, πετώντας στο δρόμο περίπου 700 εργαζόμενους.

Η πορεία συρρίκνωσης της Λιπασματοβιομηχανίας σε όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων τραπεζών και μεσαζόντων, συνεχίζεται. Και θα ενταθεί το επόμενο διάστημα με την εφαρμογή της Νέας ΚΑΠ που αποσυνδέει την επιδότηση από την παραγωγή.

Απέναντι σ' αυτή την πολιτική, υπάρχει διέξοδος: Η πρόταση του ΚΚΕ για Ενιαίο Κρατικό Φορέα Λιπασματοβιομηχανίας. Παίρνει υπόψη της την ανάγκη και του αγροτικού κόσμου για φτηνά και καλής ποιότητας λιπάσματα που είναι αναγκαία για την αγροτική παραγωγή αντίστοιχα φθηνών και καλής ποιότητας αγροτικών προϊόντων που θα καλύπτουν τις διατροφικές ανάγκες του λαού. Απαντά στην αναγκαιότητα της κρατικής εγγύησης της παραγωγής εγχώριων λιπασμάτων με την αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής Λιπασματοβιομηχανίας, του βασικού κορμού του ενιαίου φορέα που θα είναι υπεύθυνος για την παραγωγή, τη διακίνηση, την εμπορία και τη διάθεση λιπασμάτων στους αγρότες.

Η πρόταση του ΚΚΕ είναι η μοναδική που απαντά στην αναγκαιότητα της διασφάλισης και επέκτασης των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στα δύο εργοστάσια της ΒΦΛ.

ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ
Ο πρώτος στη λίστα του θανάτου...

Μόλις δέκα ημέρες πρόλαβε να μετρήσει ο νέος χρόνος και η εργατική τάξη θρηνεί ήδη τον πρώτο της νεκρό, στο εργοστάσιο υαλοπινάκων «ΑΛΦΑ ΓΚΛΑΣ» στην περιοχή Ανω Φούσα στον Ασπρόπυργο. Πρόκειται για τον 56χρονο Κλιμούκ Εβγέν από την πρώην ΕΣΣΔ, ο οποίος εργαζόταν τα τελευταία τέσσερα χρόνια στην επιχείρηση. Χτες, στις 12.30 το μεσημέρι, σύμφωνα με πληροφορίες, καταπλακώθηκε από κιβώτιο γεμάτο με μεγάλους υαλοπίνακες και βρήκε ακαριαίο θάνατο. Στο σημείο κατέφτασε η Αστυνομία καθώς και το αρμόδιο ΚΕΠΕΚ της περιοχής. Μέχρι αργά το βράδυ δεν υπήρχε καμιά επίσημη ενημέρωση για τις συνθήκες του «ατυχήματος». Μπήκε έτσι το πρώτο όνομα στη μαύρη λίστα των θανατηφόρων εργοδοτικών εγκλημάτων, στην οποία μόνο το 2005 και σύμφωνα μόνο με τα επίσημα στοιχεία του ΣΕΠΕ και του υπουργείου Εργασίας καταγράφηκαν 110 νεκροί εργάτες.

Εργατικό «ατύχημα» σημειώθηκε και στο Ηράκλειο, στο Πολυκατάστημα «LIDL», με θύμα ένα 18χρονο εργάτη. Πρόκειται για τον Βαγγέλη Καμπουράκη, βοηθό ηλεκτρολόγου που εργαζόταν σε εξωτερικό συνεργείο. Ο 18χρονος, την ώρα που περνούσε καλώδια, έπεσε από τη σκαλωσιά που βρισκόταν σε ύψος τεσσάρων μέτρων με αποτέλεσμα να τραυματιστεί, ευτυχώς όχι σοβαρά. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν ειδοποιήθηκε ούτε η Αστυνομία ούτε το ΕΚΑΒ και ο εργαζόμενος μεταφέρθηκε με ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητο στο Νοσοκομείο.

ΤΕΧΝΙΚΟΙ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ
Σήμερα ταξικά στην κάλπη

Κάλεσμα στους εργαζόμενους του κλάδου να ενισχύσουν μαζικά το ψηφοδέλτιό της στις επικείμενες αρχαιρεσίες της Ενωσης Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Αθήνας απευθύνει η «Αγωνιστική Ενότητα Τεχνικών». Οι αρχαιρεσίες πραγματοποιούνται σήμερα, Τετάρτη 11 Γενάρη 2006, από τις 10 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ, στις εγκαταστάσεις της ΝΕΤ (Μεσογείων και Κατεχάκη), στο αμφιθέατρο.

Στη διακήρυξή της, η «Αγωνιστική Ενότητα Τεχνικών» καλεί τους εργαζόμενους να καταδικάσουν την αμυντική συνδικαλιστική αντίληψη της σημερινής διοίκησης του σωματείου, που με βάση τη λογική της δήθεν «ρεαλιστικότητας» και του «εφικτού» περιορίζει ασφυκτικά τα δίκαια αιτήματα και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων στα όρια της εργοδοτικής «προσφοράς». Απάντηση σε αυτή την κατάσταση μπορεί να είναι μόνο η ενίσχυση του ταξικού πόλου, με στόχο την οργάνωση και ανάπτυξη των αγώνων των εργαζομένων, με πλήρη ενημέρωση και ουσιαστική συμμετοχή, για διεκδίκηση αιτημάτων που αντανακλούν τις σύγχρονες ανάγκες τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ