ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Γενάρη 2006
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
Η ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Φόβοι «ραγδαίας εξάπλωσης»

Η ασθένεια της γρίπης των πτηνών πάει χέρι - χέρι με τη φτώχεια στη γειτονική Τουρκία

Associated Press

Η ασθένεια της γρίπης των πτηνών πάει χέρι - χέρι με τη φτώχεια στη γειτονική Τουρκία
ΑΓΚΥΡΑ.--

«Υπό έλεγχο» βρίσκεται η γρίπη των πτηνών στην Τουρκία, υποστήριξε χτες ο πρωθυπουργός της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ομως, το υπουργείο Υγείας προειδοποιούσε ότι η επιδημία «μετατοπίζεται» στην κεντρική και δυτική Τουρκία: Εχει εντοπιστεί σε 10 από τα 81 διοικητικά διαμερίσματα της χώρας. Χτες διαπιστώθηκε, σύμφωνα με το CNN Turk, νέο ανθρώπινο κρούσμα του H5N1: μια γυναίκα στη Σεβάστεια. Εστία με ασθενή πουλερικά εντοπίστηκε και στο Κουσάντασι. Πάντως, ο Τουράν Μπουζγκάν, αναπληρωτής γενικός διευθυντής των υγειονομικών υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας, είπε πως δεν υπάρχουν ασθενείς «σε κρίσιμη κατάσταση». Στην Ισταμπούλ, μετά την ανακάλυψη νέων νεκρών πτηνών, επεκτάθηκε η καραντίνα που ίσχυε σε μεγάλα τμήματά της και αποφασίστηκε η θανάτωση όλων των πουλερικών που βρίσκονται σ' αυτές, δηλαδή κυρίως των οικόσιτων.

Οι τουρκικές αρχές έχουν θανατώσει 306.000 πουλερικά από τα τέλη Δεκέμβρη σε 15 τουρκικές επαρχίες όπου έχει ανιχνευτεί η γρίπη των πουλερικών, σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας.

Ωστόσο, ειδικοί συνέχιζαν να ασκούν οξύτατη κριτική στον κυβερνητικό μηχανισμό, θεωρώντας πως «άργησε» να λάβει μέτρα. Ο Τούρκος υπουργός Υγείας, Ρετζέπ Ακντάγκ, που επισκέφτηκε την πόλη Ντογκουμπαγιαζίτ στην ανατολική Τουρκία, όπου πρωτοεμφανίστηκε η νόσος, συνάντησε έντονες αντιδράσεις: πολίτες κατηγόρησαν την κυβέρνηση για αδιαφορία, επειδή στην περιοχή οι περισσότεροι κάτοικοι είναι κουρδικής καταγωγής, όπως γράφει η εφημερίδα Turkish Daily News.

Η νέα κρίση με τη γρίπη των πτηνών, η δεύτερη μετά τον Οκτώβρη του 2005 στη γείτονα, οδηγεί, σύμφωνα με ειδικούς, σε συρρίκνωση κατά 70% του τομέα της πτηνοτροφίας στην Τουρκία «προσωρινά».

Τους φόβους για ραγδαία εξάπλωση της ασθένειας ενέτειναν χτες οι εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) και της Παγκόσμιας Οργάνωσης για την Υγεία των Ζώων (ΟΙΕ) του ΟΗΕ ότι «οι πολύ κακές καιρικές συνθήκες στην ανατολική Τουρκία καθιστούν πολύ δύσκολη κάθε τεχνική επέμβαση και επιπλέον ευνοούν την επιβίωση του ιού στο περιβάλλον για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».

Αύριο Πέμπτη, επιδημιολόγοι θα συνεδριάσουν στο Λουξεμβούργο, για να «εξετάσουν την κατάσταση» και να προτείνουν μέτρα στην ΕΕ. Ταυτόχρονα, μέτρα λάμβαναν χώρες της περιοχής -- η Βουλγαρία, η Σερβία - Μαυροβούνιο και η Ρουμανία, όπου έχει υπάρξει κρούσμα σε πτηνά --, αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Η Γερμανία λάμβανε «πρόσθετα» μέτρα, ενώ ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε «σχέδιο δράσης» για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης κρίσης. Το Κρεμλίνο ανησυχεί και λόγω της εμφάνισης νέας εστίας του H5N1 στο χωριό Πριμόρσκιι, στην Κριμαία της Ουκρανίας. Σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Γεωργίας σφαγιάστηκαν σχεδόν 100.000 από τα 171.000 πουλερικά στις φάρμες της περιοχής.

Η κρίση συνεχίζεται και στην Ασία: στην Ιαπωνία προσβλήθηκαν 77 πολίτες από την ηπιότερη μορφή του ιού, H5N2, αλλά γιατρεύτηκαν μετά τη νοσηλεία τους σε νοσοκομεία, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Jiji και δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε η κυβέρνηση.

  • Με αφορμή τα τελευταία κρούσματα γρίπης των πτηνών στην Τουρκία, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ε. Μπασιάκος δήλωσε χτες πως δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας. Ο Ε. Μπασιάκος όπως και τον περασμένο Οκτώβρη, δήλωσε πως η Ελλάδα έχει πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης. Παράλληλα, έκανε αναφορά στην υλοποίηση του σχετικού σχεδίου δράσης της ΕΕ, καθώς επίσης ότι εφαρμόζονται και πρόσθετα εθνικά μέτρα βιοασφάλειας.
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
«Μετασεισμικές» δονήσεις από τη συμφωνία φυσικού αερίου

Την Τρίτη η Ανώτατη Ράντα, το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας, μετά από τη συζήτηση της πρόσφατης συμφωνίας για το φυσικό αέριο που υπογράφτηκε μεταξύ Ρωσίας κι Ουκρανίας, αποφάσισε τη διάλυση της κυβέρνησης της χώρας, καταλήγοντας στην εκτίμηση, πως αυτή «πρόδωσε τα εθνικά συμφέροντα της Ουκρανίας», υπογράφοντας μια «συμφωνία υποδούλωσης».

Η απόφαση λήφθηκε με 250 ψήφους (απαιτούνταν 226), στους 405 παρόντες βουλευτές.

Την πρόταση διάλυση της κυβέρνησης υποστήριξαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες των «Περιοχών της Ουκρανίας», του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Ουκρανίας (ανανεωμένο) και του ΚΚ Ουκρανίας, όπως και του κόμματος «ΜΠΙΟΥΤ» της πρώτης πρωθυπουργού των «πορτοκαλί», Γ. Τιμοσένκο. Αντίθετα, από την ψηφοφορία απείχαν οι δεξιές κοινοβουλευτικές ομάδες, που στηρίζουν τη σημερινή κυβέρνηση, όπως είναι η «Ουκρανία μας». Απείχε επίσης το Σοσιαλιστικό Κόμμα Ουκρανίας, που συμμετέχει στην «πορτοκαλί» κυβέρνηση.

Επίσης, το Κοινοβούλιο αποφάσισε να συστήσει εξεταστική επιτροπή για τη διερεύνηση όλων των πλευρών της συμφωνίας.

Η απόφαση του ουκρανικού Κοινοβουλίου στηρίζεται στο ότι από την 1η Γενάρη αναβαθμίστηκαν οι αρμοδιότητές του, λόγω της λεγόμενης «πολιτικής μεταρρύθμισης», που του δίνει το δικαίωμα να διαλύει την κυβέρνηση, αλλά χωρίς να μπορεί το ίδιο να ορίσει νέα. Να σημειωθεί ότι η συμφωνία της «πολιτικής μεταρρύθμισης» στηρίζεται σε παλαιότερες συγκυριακές πλειοψηφίες, που είχαν διαμορφωθεί στο ουκρανικό Κοινοβούλιο και δε βρίσκει σύμφωνο τον Πρόεδρο Β. Γιούστσενκο, που δεν την αναγνωρίζει. Ο τελευταίος έμαθε τα νέα όταν προσγειώθηκε στην πρωτεύουσα του Καζαχστάν, Αστανά, για να λάβει μέρος στην τελετή ορκωμοσίας του Προέδρου του Καζαχστάν, Ν. Ναζαρμπάεφ. Από την Αστανά ο Γιούστσενκο χαρακτήρισε την απόφαση της πλειοψηφίας του ουκρανικού Κοινοβουλίου ως «παράνομη κι αντισυνταγματική» και δεν απέκλεισε το γεγονός της πρόωρης διάλυσής του.

Να σημειωθεί ότι το κόμμα που βασικά τον στηρίζει, «Η Ουκρανία μας», ζητά με ανακοίνωσή του από τον Γιούστσενκο να διαλύσει το Κοινοβούλιο και να εφαρμόσει, μέχρι τις προγραμματισμένες βουλευτικές εκλογές του Μάρτη, «άμεση προεδρική διοίκηση».

Η προεκλογική περίοδος στην Ουκρανία, λίγες βδομάδες πριν τις βουλευτικές εκλογές, μετά και τη χτεσινή απόφαση της Βουλής, περνάει σε νέο στάδιο έντασης.


Ι.Π.

Τα «φρούτα» του καπιταλισμού

Το κύμα ψύχους που πλήττει την Πολωνία τους τελευταίους μήνες - με το θερμόμετρο να πέφτει στους 15 βαθμούς υπό το μηδέν - έχει προκαλέσει το θάνατο 103 ατόμων, σύμφωνα με ένα νεότερο απολογισμό που ανακοίνωσε χτες η αστυνομία της χώρας.

Στην «απελευθερωμένη» και «δημοκρατική» Πολωνία 103 άτομα πέθαναν από υποθερμία από την έναρξη του χειμώνα, μεταξύ των οποίων 45 άστεγοι. Αυτά είναι τα «φρούτα» του καπιταλισμού σε αυτή τη χώρα, που και κατά τη διάρκεια του σοσιαλισμού αντιμετώπιζε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά ποτέ δεν είχε τέτοια αποτελέσματα. Φτωχοί άνεργοι και απόκληροι του σημερινού εκμεταλλευτικού συστήματος είναι η μεγάλη πλειοψηφία των θυμάτων, άτομα στην παραγωγική ηλικία από 35 έως 50 ετών. Σημειώνεται ότι πέρσι το χειμώνα είχαν χάσει τη ζωή τους από το κρύο στην Πολωνία τουλάχιστον 180 άτομα.

ΣΕΡΒΟΙ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Διεκδικούν διοικητικές οντότητες

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Τη δημιουργία σερβικής διοικητικής οντότητας στο Κόσσοβο προτείνει η σερβική διαπραγματευτική ομάδα, που συμμετέχει στις συνομιλίες για το οριστικό καθεστώς της περιοχής.

Σύμφωνα με το σχέδιο - πρόταση, την εθνική οντότητα των Σέρβων θα αποτελούν όλοι οι Δήμοι στο Κόσσοβο, στους οποίους ο σερβικός πληθυσμός ήταν πλειοψηφία πριν την είσοδο - το 1999 - των ΝΑΤΟικών δυνάμεων. Στη σύνθεση της σερβικής διοικητικής οντότητας προτείνεται επίσης η ένταξη όλων των μοναστηριών, με τα εδάφη που κρατικοποιήθηκαν από την κυβέρνηση Τίτο μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στο σχέδιο της διαπραγματευτικής ομάδας της Σερβίας καθορίζονται λεπτομερώς οι αρμοδιότητες της αυτοδιοίκησης των σερβικών Δήμων. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι οι Σέρβοι θα πρέπει να έχουν πλήρη πολιτιστική αυτονομία, αυτονομία στους τομείς της υγείας και της κοινωνικής πολιτικής, δημοσιονομική και οικονομική αυτονομία, τοπική αστυνομία και δικαστική εξουσία.

Η διαπραγματευτική ομάδα της Σερβίας, δικαιολογώντας την πρόταση αυτή, αναφέρει ότι σκοπός είναι να μην αισθάνονται οι Σέρβοι σαν μειονότητα και να αποτραπεί η επιβολή, από την πλευρά των Αλβανών, κάποιων αποφάσεων που θα ήταν ασύμφορες για τον σερβικό πληθυσμό.

Επίσης, όπως αναφέρεται, επιτυγχάνεται η διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημιουργούνται ομαλές συνθήκες διαβίωσης και ενθαρρύνεται η επιστροφή των 200.000 Σέρβων που εγκατέλειψαν το Κόσσοβο το 1999.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ