ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Γενάρη 2006
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
Νέες απειλές για κυρώσεις στο Ιράν

ΗΠΑ και Βρετανία καλούν για ανάληψη «πρωτοβουλιών», εφόσον δεν εγκαταλείψει το «πυρηνικό πρόγραμμα»

ΛΟΝΔΙΝΟ, ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ, ΜΟΣΧΑ και ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Ιρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν χτες, κάτι που επιστεγάστηκε με σχετικές δηλώσεις του Προέδρου Αχμαντινετζάντ ότι η Τεχεράνη θα συνεχίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα. Και αυτό παρά τις ευθείες και συγκαλυμμένες απειλές παραπομπής της χώρας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με το ερώτημα της επιβολής κυρώσεων. Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να έχει απρόβλεπτες συνέπειες σε περίπτωση καταδικαστικής απόφασης -- κάπως έτσι άλλωστε άρχισε και ο πόλεμος κατά του Ιράκ. Ο Ιρανός Πρόεδρος δήλωσε: «Λέω προς όλες τις δυνάμεις ότι το Ιρανικό έθνος και η κυβέρνηση, με σταθερότητα θα συνεχίσουν στο δρόμο της αναζήτησης και της ειρηνικής αξιοποίησης της ατομικής ενέργειας».

Η αποσφράγιση των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων προκάλεσε (τεχνητό) σάλο στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και όχι μόνο, καθώς Ουάσιγκτον και Μόσχα έκαναν λόγο για «ανησυχητική» εξέλιξη. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, ως συνήθως, αναλαμβάνοντας το ρόλο της μεταφοράς αμερικανικών σχεδίων για εκτέλεσή τους από την ΕΕ, δήλωσε πως αναλαμβάνει «πρωτοβουλία» για την παραπομπή του Ιράν στο ΣΑ. Σήμερα Πέμπτη, αναμένεται συνάντηση του Βρετανού, του Γερμανού και του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών στο Βερολίνο, ώστε η λεγόμενη τρόικα της ΕΕ να αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις της.

Σε αδρές γραμμές, η ρωσική πρόταση εμπλουτισμού ουρανίου για λογαριασμό του Ιράν στο έδαφός της μοιάζει να παραμερίζεται, η ευρωπαϊκή «μετριοπάθεια» -- που απορρέει από πολύ σημαντικά εμπορικά συμφέροντα των Γερμανών και των Γάλλων -- παρομοίως, και η αμερικανοβρετανική γραμμή της παραπομπής κερδίζει ραγδαία έδαφος.

Είναι άγνωστο αν θα υπάρξει ένας νέος ελιγμός από κάποια από τις ενεχόμενες πλευρές, για να αρθεί η κρίση ή αν το θέμα θα οδηγηθεί στην κλιμάκωση που μοιάζουν να αναμένουν με ανοιχτές αγκάλες οι κύκλοι που τοποθετούνται υπέρ της χρήσης στρατιωτικών μέσων -- μιας πιθανής επίθεσης με δυνητικά ολέθριες συνέπειες -- σε ΗΠΑ, Ισραήλ και Βρετανία. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο εκτελών χρέη πρωθυπουργού του Ισραήλ Εχούντ Ολμερτ δήλωσε χτες πως ο φάκελος των πυρηνικών δραστηριοτήτων του Ιράν πρέπει να υποβληθεί «το ταχύτερο δυνατό στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ώστε να ληφθούν μέτρα για την αποτροπή της απόκτησης πυρηνικού όπλου». Αποτελεί ιστορική ειρωνεία το γεγονός ότι ο Ολμέρτ μιλά έτσι για το ζήτημα όταν το Ισραήλ εξ άλλου διαθέτει ήδη, παράνομα βάσει του διεθνούς δικαίου, πυρηνικά όπλα...

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Αμερικανικές πιέσεις για «ομαλές» παλαιστινιακές εκλογές

«Βελτιωμένη, αλλά σε κίνδυνο» παραμένει η πορεία υγείας του Σαρόν...

Η προεκλογική εκστρατεία συνεχίζεται στα Παλαιστινιακά εδάφη

Associated Press

Η προεκλογική εκστρατεία συνεχίζεται στα Παλαιστινιακά εδάφη
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

«Παρά τη συνεχή βελτίωση της κατάστασής του, η υγεία του Αριέλ Σαρόν παραμένει σε κίνδυνο» δήλωσε χτες βράδυ ο Δρ. Τζόζεφ Κοέν, ένας απ' τους θεράποντες ιατρούς του ισραηλινού πρωθυπουργού. Καθήκοντα πρωθυπυργού ασκεί ο Εχούντ Ολμέρτ που ηγείται, πρακτικά, και του νεοϊδρυθέντος κόμματος «Καντίμα». Η περιπέτεια της υγείας του Σαρόν φαίνεται, επί του παρόντος, να εξασφαλίζει στο «Καντίμα» τις προτιμήσεις της πλειοψηφίας των ψηφοφόρων, αφού, σύμφωνα με τις τελευταίες σφυγμομετρήσεις, το «Καντίμα» προπορεύεται με ποσοστά που θα μπορούσαν να του εξασφαλίσουν τις 45 απ' τις 120 έδρες της ισραηλινής Βουλής. Στην ίδια δημοσκόπηση έπεται το Εργατικό Κόμμα με ποσοστά που θα μπορούσαν να του εξασφαλίσουν 16 - 18 έδρες και ακολουθεί το Λικούντ με 13 - 15 έδρες.

Οσο δε αφορά στις παλαιστινιακές εκλογές της 25ης του μήνα, οι ΗΠΑ άσκησαν για μια ακόμη φορά πίεση, καλώντας την Παλαιστινιακή Αρχή του προεδρεύοντος Αμπού Αμπάς να εξασφαλίσει την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών παρά τα προβλήματα... Παράλληλα, η Κοντολίζα Ράις σε χτεσινή ανακοίνωσή της επανέλαβε πως στις κάλπες «δεν έχουν θέση πολιτικά κόμματα, ή άτομα που δεν αναγνωρίζουν αποκηρύσσουν τη βία, δεν αφοπλίζονται και δεν αναγνωρίζουν το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ», υπαινισσόμενη τη συμμετοχή της «Χαμάς» στις εκλογές, στην οποία αντιτίθενται οι Ισραηλινοί...

Νωρίτερα, πάντως, ο Μαχμούτ Αμπάς δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αναβολής των βουλευτικών εκλογών εάν το Ισραήλ δεν επιτρέψει τη συμμετοχή των Αράβων της Ανατολικής Ιερουσαλήμ (όπως ισχυρίστηκε χτες ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Σαούλ Μοφάζ εν αντιθέσει με τη θέση του προσωρινού πρωθυπουργού Εχούντ Ολμέρτ)... Πάντως, σε δημοσκόπηση που διενήργησε το Πανεπιστήμιο Μπιρ Ζέιτ στη Δυτική Οχθη για τις διαθέσεις των Παλαιστίνιων ψηφοφόρων ενόψει των εκλογών της 25ης του μήνα, η Φατάχ φαίνεται να μειώνει τη διαφορά της έναντι της «Χαμάς». Το 35% των ερωτηθέντων είπαν πως θα ψηφίσουν υποψήφιους της «Φατάχ» (πριν ένα μήνα ήταν 36,7%) και το 31% των ερωτηθέντων τη «Χαμάς» (με ποσοστό πριν ένα μήνα 20,6%).

  • Τα διαπιστευτήρια στον υπουργό Εξωτερικών Π. Μολυβιάτη παρέδωσε χτες ο νέος πρέσβης της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, Σαμίρ Αμπού Γκαζάλε. Ο Γκαζάλε εντάχθηκε στο παλαιστινιακό κίνημα το 1966, το 1970 εκλέχτηκε στο Επαναστατικό Συμβούλιο της «Φατάχ» και απ' το 1985 - 2005 διατέλεσε πρέσβης της Παλαιστίνης στην Κύπρο.
ΗΠΑ - ΣΥΡΙΑ
Με προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας απειλεί η Ράις...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.- Η Συρία πρέπει να συνεργαστεί «πλήρως και άνευ όρων» όσον αφορά στις αποφάσεις και έρευνες του ΟΗΕ για τη διαλεύκανση της δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου Ραφίκ Χαρίρι επανέλαβε χτες η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις, απειλώντας, σε διαφορετική περίπτωση, με προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Νωρίτερα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, διόρισε το Βέλγο δικαστή Σερζ Μπράμερτζ στη θέση του επικεφαλής της Επιτροπής Ερευνας του ΟΗΕ για την υπόθεση Χαρίρι. Ο Μπράμερτζ είναι αναπληρωτής εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης και διαδέχεται τον Γερμανό Ντέτλεφ Μέλις.

Επιπλέον, ο Ανάν αποφάσισε την αποστολή ειδικών στο Λίβανο, με σκοπό να βοηθήσουν τις αρχές της Βηρυτού στον προσδιορισμό της «φύσης και του εύρους της αναγκαίας διεθνούς βοήθειας ώστε αυτοί που θα κατηγορηθούν μελλοντικά για έγκλημα να δικαστούν από ένα δικαστήριο που θα έχει διεθνή χαρακτήρα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ