ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Γενάρη 2006
Σελ. /40
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να καταψηφιστεί το φασιστικό μνημόνιο

Τις θέσεις του ΚΚΕ για το αντικομμουνιστικό μνημόνιο, τις απαγωγές Πακιστανών και τη συνταγματική αναθεώρηση ανέπτυξε στον πρωθυπουργό η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Την καταψήφιση του κατάπτυστου αντικομμουνιστικού μνημονίου στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης ζήτησε από τον πρωθυπουργό, Κωνσταντίνο Καραμανλή, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στη χτεσινή τους συνάντηση.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από σχετικό αίτημα του ΚΚΕ, προκειμένου η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ να αναπτύξει στον πρωθυπουργό τις θέσεις του Κόμματος σχετικά με το φασιστικό αυτό ψήφισμα. Πέρα από το αντικομμουνιστικό μνημόνιο, η Αλ. Παπαρήγα και ο Κ. Καραμανλής συζήτησαν το θέμα των απαγωγών των Πακιστανών (σχετική δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη σελίδα 3) και την επικείμενη αναθεώρηση του Συντάγματος.

Μετά τη συνάντηση, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους πραγματοποιήθηκε η συνάντηση, καθώς τις προηγούμενες μέρες από πολλά ΜΜΕ εμφανιζόταν ότι εντάσσεται στο πλαίσιο συναντήσεων με πολιτικούς αρχηγούς που θα πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός σχετικά με την αναθεώρηση του Συντάγματος, αποσιωπώντας το θέμα του αντικομμουνιστικού μνημονίου. Ετσι, εξήγησε ότι «είχαμε ζητήσει και εμείς συνάντηση με τον πρωθυπουργό για να θέσουμε το ζήτημα της καταψήφισης του αντικομμουνιστικού μνημονίου του Συμβουλίου της Ευρώπης, το οποίο έρχεται προς ψήφιση στην Ολομέλεια. Βεβαίως, ο πρωθυπουργός επειδή είχε στο νου του να συζητήσει και τη συνταγματική αναθεώρηση, μας έκανε μια γενική ενημέρωση».

Στη συνέχεια, η Αλ. Παπαρήγα, επισήμανε ότι «καθαρά και απερίφραστα, εκ μέρους του ΚΚΕ, ζήτησα από τον πρωθυπουργό, το κόμμα της ΝΔ, με τους βουλευτές αντιπροσώπους που έχει στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, να καταψηφίσει αυτό το φασιστικό μνημόνιο. Ανεξάρτητα, αν θέλετε, από τη γνώμη που μπορεί να έχουν για τον κομμουνισμό, για το σοσιαλισμό, για την κομμουνιστική ιδεολογία και κοσμοθεωρία».

Οπως υπογράμμισε, «στο ζήτημα αυτό δεν κρίνονται οι ιδεολογικές και πολιτικές πεποιθήσεις. Κρίνεται, το αν τα επόμενα χρόνια οι λαοί θα έχουν το δικαίωμα να διεκδικούν με αγώνες την επίλυση των προβλημάτων τους, το αν τα κομμουνιστικά κόμματα θα έχουν το δικαίωμα να εκφέρουν τις απόψεις τους, να συμμετέχουν στην ανάπτυξη και την οργάνωση της πάλης».

Και τόνισε ότι «το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τα κομμουνιστικά κόμματα. Ξεκινάει από τα κομμουνιστικά κόμματα και θα απλωθεί σε βάρος όλων των λαών. Θέλουν να βάλουν κυριολεκτικά τους λαούς της Ευρώπης, και γενικότερα, στο... γύψο».

Σε ερώτηση για τη στάση του πρωθυπουργού στη συζήτηση, η Αλ. Παπαρήγα είπε ότι «ο πρωθυπουργός με άκουσε. Ξέρετε πολύ καλά ότι και ο εκπρόσωπος της ΝΔ και ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ στο Πολιτικό Συμβούλιο καταψήφισαν το μνημόνιο. Και εμείς ζητάμε να συμμετέχουν όλοι οι βουλευτές και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, πέρα από τη συμμετοχή των βουλευτών του ΚΚΕ και του Συνασπισμού, και να καταψηφιστεί το μνημόνιο. Ανεξάρτητα, ξαναλέμε, από τη γνώμη που μπορεί να έχουν για τη σοσιαλιστική ιδεολογία και για τον κομμουνισμό. Δεν κρίνονται αυτά τα πράγματα και δεν μπορεί κανένα όργανο να τοποθετείται σε τέτοια ζητήματα και μάλιστα σε ζητήματα της Ιστορίας και να ποινικοποιεί την πολιτική ζωή αναδρομικά με ό,τι συνέβη ή δε συνέβη πριν πενήντα, εξήντα και εβδομήντα χρόνια».

Η αναθεώρηση θα αυξήσει τα αντιδραστικά μέτρα

Στη συνάντηση, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την Αλ. Παπαρήγα σχετικά με την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση. Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, είπε σχετικά ότι «εμείς είμαστε αντίθετοι με τη συνταγματική αναθεώρηση. Οχι γιατί δε χρειάζεται αναθεώρηση το Σύνταγμα. Χρειάζεται και παραχρειάζεται. Αλλωστε εμείς καταψηφίσαμε την αναθεώρηση που έγινε προηγούμενα». «Αλλά - εξήγησε - γιατί η αναθεώρηση θα επαυξήσει τα αντιδραστικά άρθρα, όσα δηλαδή δεν αποτέλειωσε τότε το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, θα αποτελειώσουν τώρα, όσον αφορά την ιδιωτικοποίηση της Παιδείας και μια σειρά άλλα ζητήματα».

Τόνισε ότι «όταν έρθει η ώρα της συζήτησης στη Βουλή εμείς θα τοποθετηθούμε αναλυτικά στα ζητήματα. Αλλά αυτό που χρειάζεται, είναι όλοι οι αντιδραστικοί νόμοι να γίνουν ανενεργοί με την πάλη του λαού και να καταργηθούν πάλι με την πάλη του λαού και την αλλαγή συσχετισμών δύναμης».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου, κατά πόσον το ΚΚΕ έχει συγκεκριμένη ατζέντα θεμάτων για την αναθεώρηση, η Αλ. Παπαρήγα απάντησε ότι στη συνάντηση «εμείς καταρχήν ακούσαμε τον πρωθυπουργό», προσθέτοντας ότι «η δική μας ατζέντα είναι η εξής: όποια άρθρα προταθούν για αναθεώρηση θα κάνουν το Σύνταγμα ακόμη χειρότερο».

Ενώ ξεκαθάρισε ότι «από εκεί και πέρα, όταν θα πάμε στη Βουλή και θα έρθουν οι προτάσεις, θα τοποθετηθούμε. Δε μας λείπουν οι προτάσεις. Το ζήτημα είναι προς ποια κατεύθυνση πηγαίνει η αναθεώρηση. Και εδώ πρέπει να πούμε ότι σιγοντάρει και το ΠΑΣΟΚ»...

Πού στέλνουμε τις διαμαρτυρίες μας

Η μεγάλη ανταπόκριση στην καμπάνια ενάντια στο αντικομμουνιστικό μνημόνιο του Συμβουλίου της Ευρώπης κάνει αναγκαία την αποστολή, στο μέτρο του δυνατού, των ψηφισμάτων και των υπογραφών διαμαρτυρίας και απ' ευθείας στους εξής παραλήπτες με την ένδειξη:

AGAINST ANTICOMMUNIST MOTION (= Ενάντια στο αντικομμουνιστικό μνημόνιο):

---------------------------

Mr RENE VAN DER LINDEN

President of PACE

Fax: 00 333 88 41 2776

e-mail:assembly@coe.int

Ταχυδρομική διεύθυνση:

PARLIAMENTARY ASSEMBLY

COUNCIL OF EUROPE

F-67075 STRASSBOURG CEDEX

----------------------------

Mr MATS EINARSSON

President of UEL

Fax: 00 333 88 41 3766

Ε-mail: assembly@coe.int

Ταχυδρομική διεύθυνση:

PARLIAMENTARY ASSEMBLY

COUNCIL OF EUROPE

F-67075 STRASSBOURG CEDEX

-----------------------------

Melle HELENA DE ASSIS

SECRETARY OF UEL

Fax: 00 333 8841 3766

E-mail: helena.deassis@coe.int

Ταχυδρομική διεύθυνση:

PARLIAMENTARY ASSEMBLY

COUNCIL OF EUROPE

F-67075 STRASSBOURG CEDEX

----------------------------------



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ