ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Γενάρη 2006
Σελ. /40
ΘΑΝΑΣΗΣ Κ. ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗΣ

Λογοτέχνης - ποιητής, μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών

Χτυπούν κάθε τόσο. Σκορπίζουν το θάνατο. Δολοφόνησαν τον Περσικό Κόλπο.

«Το θαλασσοπούλι τυλιγμένο/ στων δολοφόνων το παχύρρευστο κατράμι,/ ετοιμοθάνατο πάσχιζε να σταθεί/ στον κοφτερό καμένο βράχο,/ καταπίνοντας θειάφι και πίσσα».

Εβδομήντα οχτώ μέρες και νύχτες δολοφονούσαν τα παιδιά της Γιουγκοσλαβίας.

«Στον ουρανό τ' αεροπλάνα/ φωτιά και θάνατο ξερνούσαν/ κι ο σουβλισμένος άνεμος/ εξαφάνιζε της ζωής τα χρώματα. Εξοντώνουν τους λαούς του Ιράκ και του Αφγανιστάν. Σκορπίζουν παντού τη φτώχεια, την πείνα, τον τρόμο και τον θάνατο. Εγκλήματα διαρκείας εξαθλίωσης των λαών.

Αυτοί οι αρχιτρομοκράτες ιμπεριαλιστές του πλανήτη, ψυχροί δολοφόνοι και εισβολείς κατά ανεξάρτητων κρατών, έχουν το θράσος να μιλούν για τρομοκρατία. Να λανσάρονται σαν "αντιτρομοκράτες". Τολμούν να λένε ότι το λαϊκό αντιιμπεριαλιστικό κίνημα είναι συνώνυμο της τρομοκρατίας. Οι ιμπεριαλιστές της λεγόμενης ΕΕ πέραν ότι συμμετέχουν σε όλους τους εγκληματικούς πολέμους, υπέγραψαν πρόσφατα ένα επαίσχυντο κείμενο της CIA που φακελώνουν όλους τους κατοίκους της Ευρώπης. Επιβάλλουν τρομονόμους και χαφιεδοκάμερες για να τρομοκρατήσουν και να φιμώσουν τα λαϊκά κινήματα.

Σήμερα το καπιταλιστικό σύστημα βρίσκεται σε κρίση. Οι αμερικανικές πολιτικές θεωρίες περί του "τέλους της Ιστορίας" και του "τέλους των ιδεολογιών" δεν πείθουν κανένα.

Η ονομαζόμενη "παγκοσμιοποίηση" και "Νέα Τάξη" δείχνουν έναν ιμπεριαλισμό στην πιο σκληρή μορφή του, που γνώρισε η ανθρωπότητα.

Σήμερα η παντοδυναμία του ιμπεριαλισμού μπαίνει σε αμφισβήτηση. Η παγκόσμια δικτατορία του κεφαλαίου καταρρέει.

Ενας φόβος χωρίς τελειωμό έχει κυριεύσει τους ιμπεριαλιστές.

Ο Τσε Γκεβάρα πλανάται πάνω από τον κόσμο.

Ο λαός της Κούβας με τον Φιντέλ Κάστρο κρατάει γερά.

Ο πλανητάρχης Μπους φοβάται.

Ο λαός της Βενεζουέλας με τον Τσάβες και ο λαός της Βολιβίας με τον Μοράλες βγαίνουν στην αντεπίθεση. Ολη σχεδόν η Λατινική Αμερική μοιάζει με ένα ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί.

Τρέμει σύγκορμος από φόβο ο Μπλερ μαζί με τους άλλους ιμπεριαλιστές της Ευρώπης.

Ο ιμπεριαλισμός φοβάται τους κομμουνιστές, γιατί είναι στις πρώτες γραμμές των λαϊκών αγώνων.

Φοβάται τους κομμουνιστές γιατί οργανώνουν τους λαϊκούς αγώνες. Τα κομμουνιστικά κόμματα με τους κομμουνιστές και τους λαούς που καταπιέζονται αποτελούν το "αντίπαλο δέος".

Αποκορύφωμα του φόβου του ιμπεριαλισμού είναι η σύνταξη και προώθηση από τους πλέον αντιδραστικούς και φασιστικούς κύκλους της ονομαζόμενης ΕΕ, του επαίσχυντου "αντικομμουνιστικού μνημονίου". Επιδιώκουν να διαστρεβλώσουν την Ιστορία, εξισώνοντας τους ναζιστές με τους κομμουνιστές. Τους εγκληματίες με τους αγωνιστές που δώσανε τη ζωή τους για την ελευθερία και τη δημοκρατία των λαών. Γι' αυτό οι κομμουνιστές, αλλά και ο κάθε πατριώτης ο κάθε πραγματικός δημοκράτης, οι φλογεροί νεολαίοι, οι ηρωικοί γέροντες που έχουν μνήμες, οι γυναίκες, όλοι θα βρεθούμε στα Προπύλαια στις 19 Γενάρη, στην πρώτη δυναμική και αγωνιστική απάντηση στους νεοφασίστες εμπνευστές του "αντικομμουνιστικού μνημονίου".

Ολοι θα καταγγείλουμε το επαίσχυντο μνημόνιο και θα απαιτήσουμε την απόσυρσή του.

"Γροθιές σφιγμένες, υψωμένες/ φυτρωμένες στης ψυχής μας τα βάθη/ θα φτιάχνουν ημικύκλιο στον ορίζοντα/ μαζί με τις κόκκινες σημαίες,/ και τα πανό με τα συνθήματα/ που θα φέρουν οι εργάτες/ απ' τις φτωχικές συνοικίες του κόσμου".

Και θα ξεχειλίσουν οι πλατείες και οι λεωφόροι του μέλλοντος».

ΛΑΜΠΡΟΣ ΓΚΑΝΗΣ

Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Χαλκίδας

«Με αφορμή την επικείμενη συζήτηση, στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης του σχεδίου απόφασης για την "Ανάγκη Διεθνούς καταδίκης των εγκλημάτων των ολοκληρωτικών κομμουνιστικών καθεστώτων" και ύστερα από προσεκτική και λεπτομερή μελέτη του από 14/12/2005 σχετικού κειμένου της Πολιτικής Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, θεωρώ χρέος μου ως Ελλην και Ευρωπαίος πολίτης, να επισημάνω τη σοβαρότητα της ψήφισης ενός τέτοιου κειμένου, ενόψει δικαιωμάτων των πολιτών (ευρωφακέλωμα, ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης).

Η προσπάθεια εξομοίωσης του κομμουνισμού με το ναζισμό, με πρόσχημα τη μαζική παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τα ολοκληρωτικά καθεστώτα, θέτει όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, που είναι στρατευμένοι για τους υψηλούς στόχους της ειρήνης, της ελευθερίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, ενώπιον σοβαρών ζητημάτων συνείδησης αλλά και υπεράσπισης των θεμελιωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων, ανεξάρτητα από τις ιδεολογικές και πολιτικές πεποιθήσεις και εκτιμήσεις του καθενός.

Η ισοπεδωτική αυτή παρουσίαση των γεγονότων της ιστορίας αποτελεί πρόκληση προς την ιστορική μνήμη. Οι λαοί της Ευρώπης έχουν πλούσια μα και οδυνηρή εμπειρία. Εδωσαν εκατομμύρια νεκρούς για την απόκρουση του ναζισμού και του φασισμού. Δε θα επιτρέψουν τη νεκρανάσταση τέτοιων ή παρόμοιων αντιδραστικών πρακτικών, που κλείνουν το δρόμο αντί να τον ανοίγουν, για την παραπέρα συμφιλίωση.

Για το λόγο αυτό, είναι καιρός πλέον όλοι εμείς, οι Ευρωπαίοι πολίτες, να αντισταθούμε, για να υπερασπιστούμε τις αξίες μας και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Στο πνεύμα αυτό πιστεύω ότι θα κινηθεί και η ελληνική κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα και οι Ελληνες βουλευτές, που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στη σύνοδο αυτή. Με ανεξάρτητη, αυτόνομη και αντικειμενική κρίση θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, εξαίροντας έτσι, με πολιτικό και κοινωνικό ήθος, τη δημοκρατική συνείδηση και την αξιοπρεπή παρουσία της χώρας μας στη σύγχρονη ενωμένη Ευρώπη».

ΜΑΡΟΥΛΑ ΚΛΙΑΦΑ

Συγγραφέας

«Η πρόταση για έκδοση αντικομμουνιστικού ψηφίσματος στις μέρες μας είναι εντελώς φαιδρή. Με την ελεύθερη βούληση των λαών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης έκλεισε ένα μεγάλο κεφάλαιο της σύγχρονης ευρωπαϊκής ιστορίας, το οποίο θα αποτιμηθεί ιστορικά και όχι με ψηφίσματα κοινοβουλευτικών συνελεύσεων. Είμαι βέβαιη ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης, το οποίο ίδρυσαν κράτη με βαθιά δημοκρατική παράδοση, δε θα υιοθετήσει πρακτικές οι οποίες, όπου στο παρελθόν εφαρμόστηκαν, δίχασαν τους πολίτες και προκάλεσαν σοβαρό ρήγμα στον κοινωνικό ιστό».

ΑΓΓΕΛΟΣ ΦΡΑΝΤΖΗΣ

Δήμαρχος Αγίου Γεωργίου Θεσσαλονίκης

«Η ολοκληρωτική επικράτηση του καπιταλισμού, του ιμπεριαλισμού και της παγκοσμιοποίησης σε συνάρτηση με την προώθηση αντικομμουνιστικών μέτρων, εμπεριέχουν τον κίνδυνο σκληρών, απάνθρωπων και αντιλαϊκών πολιτικών.

Η "καταδίκη των εγκλημάτων των ολοκληρωτικών κομμουνιστικών καθεστώτων" από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, εγκυμονεί την απαξίωση της ιστορίας των λαών και την καλλιέργεια κλίματος αντιδραστικών πρακτικών.

Συμφωνώντας με την απόσυρση του μνημονίου, καλώ κάθε δημοκρατικό, ενεργό πολίτη να εναντιωθεί σε αυτό για τη διασφάλιση των δημοκρατικών ελευθεριών τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη».

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΟΛΙΩΤΗΣ

Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου

«Το Σχέδιο Απόφασης με τίτλο "Ανάγκη διεθνούς καταδίκης των εγκλημάτων των ολοκληρωτικών καθεστώτων" όπως εγκρίθηκε από την Πολιτική Επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης αντιφάσκει, αλλά και υπονομεύει τη μακρά δημοκρατική παράδοση της ευρωπαϊκής πολιτικής σκέψης και πρακτικής, που μας έχει συνηθίσει να κινείται στην κατεύθυνση κατοχύρωσης και εμπέδωσης των ανθρωπίνων και κοινωνικών δικαιωμάτων, μακριά από αφελείς φανατισμούς και υπεραπλουστεύσεις.

Η ιστορική καταγραφή και αποτίμηση των επιδράσεων που άσκησαν τα κομμουνιστικά καθεστώτα στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, βρίσκεται σε εξέλιξη και σε κάθε περίπτωση δεν έχουν μέχρι σήμερα ολοκληρωθεί, γεγονός που καθιστά τις "παραδοχές" του Σχεδίου Απόφασης, ατεκμηρίωτες και επισφαλείς.

Στο πλαίσιο αυτό - και με δεδομένο ότι ζούμε σε μια ιστορική περίοδο που χαρακτηρίζεται από ρευστότητα και αποπνέει ανασφάλεια - οφείλουμε να είμαστε τελείως αντίθετοι σε παρόμοιες πράξεις και δηλώσεις που ευνοούν (άμεσα ή έμμεσα), τους δογματικούς και αφοριστικούς διαχωρισμούς ανθρώπων, κοινωνιών, θρησκειών και πολιτικών συστημάτων, ανοίγοντας με τον τρόπο αυτό το δρόμο για την παραβίαση ή άμβλυνση των ανθρωπίνων και κοινωνικών δικαιωμάτων, σ' όλες τις εκφράσεις τους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ