ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Γενάρη 2006
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ
Απελευθερώνεται σήμερα ο Μπουροκιάβιτσιους

Μετά από 12 χρόνια στις φυλακές και πάλι ελεύθερος ο πρώην Α' Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Λιθουανίας

Ελεύθερος αναμένεται να αφεθεί σήμερα μετά από 12 χρόνια ο Μικόλας Μπουροκιάβιτσιους, πρώην Α' Γραμματέας της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Λιθουανίας.

Μερικές μόλις βδομάδες πριν την αποφυλάκισή του η καρδιά του 78χρονου κομμουνιστή παραλίγο να τον προδώσει. Φρουρούμενος, υποβλήθηκε σε σοβαρή εγχείρηση στην καρδιά και σήμερα αναμένεται περίπου μεταξύ 11.00 με 11.30 το πρωί να απελευθερωθεί, εκτός βέβαια απρόοπτου. Τυπικά η ποινή του λήγει την Κυριακή 15/1, όμως με βάση το νόμο οι απελευθερώσεις κρατουμένων εάν πέφτουν σε αργία, γίνονται την τελευταία εργάσιμη μέρα. Λέμε εκτός απρόοπτου, γιατί ο Μπουροκιάβιτσιους ήταν να απελευθερωθεί πέρσι, τέτοια εποχή, αφού είχε εκτίσει το περισσότερο μέρος της ποινής, που του έχουν επιβάλλει, και δικαιούνταν να απελευθερωθεί. Ομως οι αρχές επιδίωξαν και κατάφεραν να τον κρατήσουν έναν ακόμη χρόνο στις φυλακές.

Να σημειώσουμε ότι ο Μικόλας Μπουροκιάβιτσιους Α' Γραμματέας της ΚΚ του ΚΚ Λιθουανίας, δεν ήταν απ' αυτούς που «σταύρωσαν τα χέρια», αλλά απ' εκείνους που μέχρι τέλους αγωνίστηκαν για να μην περάσουν τα αντεπαναστατικά σχέδια, για να μη διαλυθεί η ΕΣΣΔ. Από όλους τους Α' Γραμματείς των ΚΚ των Σοβιετικών Δημοκρατιών, ήταν αυτός που μαζί με τον Α' Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚ Λετονίας, Αλφρεντ Ρούμπιξ, όχι μόνο δεν πρόδωσαν το Κόμμα και την κομμουνιστική ιδεολογία, αλλά για τις απόψεις τους κυνηγήθηκαν και φυλακίστηκαν από τους αντεπαναστάτες.

Ο Μ. Μπουροκιάβιτσιους κατηγορήθηκε μαζί με άλλους Λιθουανούς συντρόφους του για την προσπάθεια διάσωσης της ΕΣΣΔ και του σοσιαλισμού. Πέρασε στην παρανομία στις 22/8/1991, όταν οι πολιτικοί εκπρόσωποι της καπιταλιστικής παλινόρθωσης έθεσαν εκτός νόμου το ΚΚ. Συνελήφθη στο Μινσκ από πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών της Λιθουανίας, οι οποίοι σε συνεργασία με μυστικές υπηρεσίες ξένων χωρών τον απήγαγαν στις 15/1/1994 από τη Λευκορωσία, όπου είχε βρει καταφύγιο. Η δίκη του ξεκίνησε μετά από 3 σχεδόν χρόνια, στα τέλη του Οκτώβρη του 1996 και σ' αυτήν καταδικάστηκε σε 12 χρόνια φυλάκιση.


Ε. ΒΑ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ - ΙΡΑΝ
Παραπομπή με σφραγίδα «τρόικας»

Διαμαρτυρία υπέρ της δυνατότητας χρήσης πυρηνικής ενέργειας από το Ιράν

Associated Press

Διαμαρτυρία υπέρ της δυνατότητας χρήσης πυρηνικής ενέργειας από το Ιράν
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Υιοθετώντας πλήρως τις υποθέσεις - αν όχι τα μυθεύματα - των ΗΠΑ περί «απειλής» από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, οι υπουργοί Εξωτερικών της λεγόμενης «τρόικας» της ΕΕ (Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία) αποφάσισαν χτες να επιδιώξουν πλέον ενεργητικά την παραπομπή της Τεχεράνης στο Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ με το ερώτημα της επιβολής κυρώσεων. Δυνητικά, η απόφαση αυτή, και η διακοπή του διαλόγου, που διαρκούσε δυόμισι χρόνια - την ευθύνη για την οποία επέρριψαν στο Ιράν - μπορεί να οδηγήσει σε ένα νέο πόλεμο στην περιφέρεια. ΗΠΑ και Ισραήλ αναζητούσαν εδώ και καιρό ένα πρόσχημα για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράν και μια πιθανή καταδικαστική απόφαση του ΣΑ/ΟΗΕ μπορεί να τους δώσει ακριβώς αυτό. Αν τα πράγματα φθάσουν ως εκεί, πολλά θα εξαρτηθούν από τη στάση της Ρωσίας, που έχει εκδηλώσει την «ανησυχία» της για την επανέναρξη του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, και της Κίνας, η ηγεσία της οποίας τηρεί... σιγήν ιχθύος.

«Οι συνομιλίες με το Ιράν έφθασαν σε αδιέξοδο. Πιστεύουμε ότι ήρθε ο καιρός να αναμειχθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας», είπε ο Γερμανός ΥπΕξ, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ. Η «τρόικα» αποφάσισε ότι η σύνοδος ΕΕ - Ιράν της 18ης Γενάρη «δεν έχει πλέον λόγο ύπαρξης», κατά τον Γάλλο ΥπΕξ, Φιλίπ Ντουστ - Μπλαζί.

«Δεν ανησυχούμε» για την ενδεχόμενη παραπομπή, απάντησε εμμέσως ο Αμπντουλρεζά Ραχμάνι Φάζλι, αναπληρωτής του Αλι Λαριτζάνι, του Ιρανού αξιωματούχου που είναι υπεύθυνος για τον πυρηνικό φάκελο του Ιράν.

Το θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν - που, παρεμπιπτόντως, δημιουργήθηκε όταν ο Τζέραλντ Φορντ ενέκρινε την πώληση πυρηνικού αντιδραστήρα στον Σάχη το 1976 - προβάλλεται ως «απειλή», διότι «θα πέσει τα χέρια των μουλάδων». Αυτό διατείνεται μια κυβέρνηση Ουάσιγκτον, που ξοδεύει 27 δισ. δολάρια το χρόνο για να συντηρεί το πυρηνικό της οπλοστάσιο και που ήδη εισέβαλε στο Ιράκ χρησιμοποιώντας μια εκστρατεία ψεμάτων.

Ειρήσθω εν παρόδω: ΗΠΑ, Ρωσία και Αγγλία διαθέτουν 11.000 όπλα. Η Βόρεια Κορέα, η Ινδία, το Πακιστάν και το Ισραήλ -παρανόμως και εν κρυπτώ - έχουν άλλα 400.

Το Ισραήλ στο μεταξύ δηλώνει ανοιχτά, στην πραγματικότητα διατυμπανίζει, ότι αν το ΣΑ δεν επιβάλλει κυρώσεις, θα εισβάλλει. Ερωτηθείς από δημοσιογράφους πόσο μακριά θα έφτανε το Ισραήλ για να εμποδίσει το πυρηνικό ενεργειακό πρόγραμμα του Ιράν, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού του Ισραήλ απάντησε: «δυο χιλιάδες χιλιόμετρα». Με βομβαρδιστικά, βεβαίως...

Αργά το βράδυ ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν με δηλώσεις του σε δημοσιογράφους έκανε λόγο για «πρόθεση του Ιράν να επανέλθει στις διαπραγματεύσεις». Αυτό ισχυρίστηκε ότι τον διαβεβαίωσε ιρανός αξιωματούχος σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Σε μία βδομάδα αρχίζουν τα «παζάρια»...

ΒΙΕΝΝΗ-ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ-ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Από 23 έως 29 του Γενάρη στη Βιέννη θα διεξαχθεί ο πρώτος γύρος των συνομιλιών μεταξύ Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών με πρώτα θέματα στην ατζέντα τη διοικητική αποκέντρωση, με στόχο την εξασφάλιση των μειονοτικών δικαιωμάτων στο Κοσσυφοπέδιο και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, ανακοίνωσε χτες ο ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ, Μάρτι Αχτισαάρι.

Ο ίδιος απέφυγε να αναφερθεί στο κεντρικό ζήτημα, που θα απασχολήσει τις κρίσιμες συνομιλίες του ΟΗΕ στη Βιέννη - δηλαδή, τον καθορισμό του καθεστώτος στο Κοσσυφοπέδιο - προτιμώντας να παρουσιάσει ως προτεραιότητα τα λεγόμενα ζητήματα «χαμηλής πολιτικής» και τις «πολλαπλές» συναντήσεις που θα έχει ο ίδιος, όπως και ο βοηθός του, Αλμπέρ Ροάν, απ' τον ερχόμενο μήνα σε Βελιγράδι και Πρίστινα...

Στο μεταξύ, χτεσινά δημοσιεύματα αλβανόφωνων εφημερίδων στην Πρίστινα αναφέρουν πως ο ύπατος διοικητής του ΟΗΕ, Σόρεν Γένσεν Πέτερσεν, και ο επικεφαλής του «Γραφείου Συνδέσμου» των ΗΠΑ στο Κοσσυφοπέδιο, Φίλιπ Γκόλντμπεργκ, προσπαθούν να βρουν το «διάδοχο» του 61χρονου Προέδρου του προτεκτοράτου, Ιμπραήμ Ρουγκόβα, που, ως γνωστόν, δίνει εδώ και μήνες μάχη με τον καρκίνο. Τα δημοσιεύματα αναφέρουν πως Πέτερσεν και Γκόλντμπεργκ αναζητούν ένα πρόσωπο «ευρείας πολιτικής αποδοχής και συναίνεσης» ενδεχομένως και εκτός των στελεχών του κόμματος του Ρουγκόβα (Δημοκρατική Λίγκα Κοσσυφοπεδίου) ή κομμάτων της αντιπολίτευσης, εκτιμώντας πως εάν αρχίσουν οι εσωκομματικές αναμοχλεύσεις για την εξεύρεση «διαδόχου» τα πράγματα «ίσως πάρουν μη επιθυμητή τροπή», σε μία κρίσιμη συγκυρία για το μέλλον της περιοχής...

Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Μπαϊράμ Κοσούμι, προέβλεψε - σε συνέντευξή του στην αλβανική εφημερίδα «Τέμα» - πως «έως τον Ιούνη θα πρέπει το Κόσσοβο να έχει γίνει κράτος», αν και παραδέχτηκε πως η διεθνής συγκυρία δεν ευνοεί τη δημιουργία κρατών σε εθνική βάση...

Ζητούν παραίτηση της κυβέρνησης Κοστούνιτσα

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, σε συνάντηση που είχε χτες με τρεις δημάρχους (αλβανοκατοικούμενων) περιοχών της κοιλάδας του Πρέσεβο (κοντά στα όρια με το Κοσσυφοπέδιο), υποσχέθηκε προγράμματα για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, λέγοντας πως αυτό «αποτελεί προτεραιότητα» της κυβέρνησής του. Ωστόσο, στο Βελιγράδι ο Τόμισλαβ Νίκολιτς, ηγέτης του αντιπολιτευόμενου «Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος», ζήτησε απ' τον Κοστούνιτσα να παραιτηθεί και να προκηρύξει πρόωρες γενικές εκλογές επικαλούμενος τα συσσωρευμένα προβλήματα και την αδυναμία της κυβέρνησης να τα αντιμετωπίσει. Το ίδιο αίτημα διατύπωσε χτες και ο μεγαλοεπιχειρηματίας πρόεδρος του «Κινήματος Δυνάμεων Σερβίας», Μπόγκολιουμπ Κάριτς, με τη διαφορά πως κατηγόρησε τον Κοστούνιτσα για «διαφθορά» και κάλεσε τους υποστηριχτές του να ξεκινήσουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας από σήμερα το απόγευμα στο Βελιγράδι, για να ανατρέψουν τον Κοστούνιτσα, όπως είχε γίνει με τον Σλ. Μιλόσεβιτς τον Οκτώβρη του 2000...

Ωστόσο, δεν έλειψαν χτες, για μία ακόμη φορά, οι αιτιάσεις εισαγγελέων του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία στη Χάγη, οι οποίοι επέμειναν πως ο καταζητούμενος (πρώην ηγέτης των Σερβοβόσνιων) στρατηγός Ράτκο Μλάντιτς «βρίσκεται στη Σερβία υπό την προστασία του στρατού» και οι σερβικές αρχές δεν κάνουν τίποτε για να τον συλλάβουν...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ