ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Γενάρη 2006
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Σκλαβοπάζαρο στα νοσοκομεία

Ιδιωτικό συνεργείο καθαριότητας χάρισε (!) τέσσερις εργαζόμενους στο Σισμανόγλειο, για να τους χρησιμοποιήσει ως τραυματιοφορείς, πληρώνοντάς τους με τα υπερκέρδη που εξασφαλίζει απ' τη σύμβαση με το νοσοκομείο

Στην εποχή του σκλαβοπάζαρου οδηγούν οι ιδιωτικοποιήσεις και οι εκχωρήσεις των τομέων των νοσοκομείων σε επιχειρηματίες, που εφαρμόζουν με ευλάβεια τα δύο κόμματα εδώ και 15 χρόνια.

Το ιδιωτικό συνεργείο καθαρισμού που ανέλαβε τελευταία την καθαριότητα του Σισμανόγλειου -διασφαλίζοντας 160.000 ευρώ το μήνα - φέρθηκε γαλαντόμικα προς το νοσοκομείο: Εκανε... δώρο (!) τη χρηματοδότηση 5 - 6 ατόμων για να τους χρησιμοποιήσει το νοσοκομείο καλύπτοντας κάποιες ανάγκες του. Και το νοσοκομείο τους χρησιμοποίησε ως τραυματιοφορείς - εκεί δηλαδή που έχει άμεσες και επείγουσες ανάγκες.

Στο Σισμανόγλειο, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, χρειάζεται άμεσα η πρόσληψη δέκα τραυματιοφορέων για να καλυφθούν στοιχειωδώς οι ανάγκες - και να μην είναι ένας τραυματιοφορέας στην απογευματινή και βραδινή βάρδια. Συνολικά, στο νοσοκομείο υπάρχουν 400 κενές οργανικές θέσεις σε σύνολο 1.200.

Σύμφωνα με τα ισχύοντα μέχρι στιγμής, τα καθήκοντα σε θέσεις όπως των τραυματιοφορέων προκύπτουν μετά την πρόσληψη των εργαζομένων είτε ως μονίμων (μέσω του ΑΣΕΠ) είτε ως συμβασιούχων. «Το πιο βασικό όμως είναι ότι οι άρρωστοι δεν είναι σκουπίδια και δεν μπορούν τέτοιες θέσεις ευθύνης - όπως της μεταφοράς των τραυματιών - να καλύπτονται με τέτοιο τρόπο», τόνισαν χτες οι εργαζόμενοι στο «Ρ».

Τα γεγονότα

Στις 9 Γενάρη 2006 οι εργαζόμενοι ανακάλυψαν ότι στο νοσοκομείο εργάζονταν ως τραυματιοφορείς τέσσερα άτομα, χωρίς να έχει προηγηθεί καμιά διαδικασία πρόσληψης.

Παρότι το σωματείο ζήτησε επίμονα να μάθει με ποια διαδικασία και σχέση εργασίας έγινε η πρόσληψη, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Χρ. Κίσσας αρνήθηκε να δεχτεί το σωματείο και να συζητήσει το εν λόγω θέμα. Ο Αναπληρωτής Διοικητής Β. Βιγκλής, απάντησε στο σωματείο: «Γνωρίζουμε, αλλά δε σας απαντάμε, ρωτήστε τον Διοικητικό Διευθυντή».

Ο Διοικητικός Διευθυντής Ανδρέας Νεοφύτου πληροφόρησε τη διοίκηση του σωματείου για τη δωρεά των 5-6 εργαζομένων απ' το νέο συνεργείο (σ.σ. την εταιρία CLEANING CARE AE).

Μεταξύ της «μη υπευθυνότητας» του αναπληρωτή διοικητή και του «απασχολημένου με τα ραντεβού» Διοικητή βρέθηκε χτες και ο «Ρ», που ζήτησε υπεύθυνη ενημέρωση για την απασχόληση με αυτόν τον τρόπο των τεσσάρων εργαζομένων.

Το σωματείο καταγγέλλει «τις απαράδεκτες και παράνομες διαδικασίες με τις οποίες εργαζόμενοι χωρίς καμιά σχέση εργασίας με το Νοσοκομείο προσφέρουν υπηρεσίες από θέσεις ευθύνης» και τονίζει: «Είναι εργαζόμενοι ακάλυπτοι απέναντι στους κινδύνους της εργασίας με μισθούς πείνας 450 ευρώ. Η Διοίκηση του Νοσοκομείου βαπτίζει την ανάγκη τους για εργασία σε δήθεν ευεργεσία. Τα εκατομμύρια που πληρώνουν είναι τόσα πολλά που καθιστούν γαλαντόμο τον εργολάβο καθαριότητας του Νοσοκομείου».

«Εμείς θέλουμε να προσληφθούν ως μόνιμοι στο νοσοκομείο και αυτοί οι συνάδελφοί μας», έλεγαν εργαζόμενοι του νοσοκομείου στο «Ρ». Το σωματείο καλεί τους εργαζόμενους να αντισταθούν όλοι μαζί σε αυτές τις τακτικές, που στόχο έχουν την πλήρη ιδιωτικοποίηση των Δημόσιων Νοσοκομείων.

Δικομματική σύμπνοια

Στην εκχώρηση της καθαριότητας σε ιδιωτικά συνεργεία προχώρησε η κυβέρνηση της ΝΔ της περιόδου 1990 - 1993, εφόσον δε στοίχιζε περισσότερο απ' το αντίστοιχο μόνιμο προσωπικό. Μετά, το ΠΑΣΟΚ (με το νόμο 2646/9) εκχώρησε και τη φύλαξη σε ιδιώτες με τις ίδιες προϋποθέσεις.

Στη συνέχεια, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ με τους νόμους 2889/2001 και 3204/2003 και η ΝΔ με το νόμο 3329/2005 κατάργησαν κάθε περιορισμό και επέτρεψαν την εκχώρηση της καθαριότητας και της φύλαξης σε ιδιωτικά συνεργεία «ανεξάρτητα του ύψους της αμοιβής του αναδόχου και της ύπαρξης κενών οργανικών θέσεων των οικείων κλάδων ή ειδικοτήτων».

Οι εκχωρήσεις αυτές προοιωνίζονται ότι θα επεκταθούν μέσω των Συμβάσεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα που θεσμοθέτησε τελευταία η κυβέρνηση του ΝΔ.

ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Δολοφόνησαν 28χρονο εργάτη για 60 ευρώ...

Η εργοδοσία έστειλε στο θάνατο οδηγό μπετονιέρας, κρίνοντας «κοστοβόρο» το στήσιμο πρέσας για τη ρίψη μπετόν σε σκάμμα βάθους τριών μέτρων

Ανδρες της Πυροσβεστικής και συνάδελφοί του ανασύρουν νεκρό τον 28χρονο εργάτη από το σκάμμα (φωτογραφία από την εφημερίδα «Ημέρα της Ζάκυνθος»)
Ανδρες της Πυροσβεστικής και συνάδελφοί του ανασύρουν νεκρό τον 28χρονο εργάτη από το σκάμμα (φωτογραφία από την εφημερίδα «Ημέρα της Ζάκυνθος»)
Η ζωή και το αίμα ενός 28χρονου παλικαριού στη Ζάκυνθο μεγάλωσε κι άλλο τη λίστα των εργοδοτικών εγκλημάτων στους χώρους δουλιάς, που το 2005 έκλεισε με 110 τουλάχιστον νεκρούς εργάτες, σύμφωνα μόνο με τα στοιχεία των αρμόδιων υπηρεσιών. Το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου, ο Στάθης Παράσχης, βοηθός χειριστή πρέσας, καταπλακώθηκε από την μπετονιέρα την οποία οδηγούσε, όταν στην προσπάθειά του να ρίξει μπετόν σε σκάμμα τριών μέτρων στο οικοδομικό έργο «Βερόπουλος» (χτίζεται καινούριο σούπερ μάρκετ), ο δρόμος υποχώρησε, παρασύροντας την μπετονιέρα στο σκάμμα και τον οδηγό της στο θάνατο.

Το εξοργιστικό της υπόθεσης είναι ότι η εργοδοσία, στην πρεμούρα της να «κόψει» χρόνο και έξοδα για να αυξήσει το κέρδος της από την εργολαβία, δεν έστησε πρέσα για την εκτέλεση του έργου, το κόστος της οποίας για τη συγκεκριμένη δουλιά ήταν μόλις 60 ευρώ! Ούτε πήρε τα απαραίτητα μέτρα για την υποστήριξη του σκάμματος, στο σαθρό χείλος του οποίου πάτησε η μπετονιέρα, με αποτέλεσμα το θάνατο του νέου εργάτη. Για να είναι, μάλιστα, «στην ώρα» του έτοιμο το σούπερ μάρκετ, και προκειμένου ο μεγαλέμπορας να μη χάσει ούτε ένα ευρώ από τα προσδοκώμενα υπερκέρδη του, οι οικοδόμοι υποχρεώνονταν να δουλεύουν τα Σάββατα και τις Κυριακές και μάλιστα μέχρι αργά το βράδυ, κάτω από το φως δυνατών προβολέων.

Με ανακοίνωσή του, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ζακύνθου καταγγέλλει την εργοδοσία για το νέο έγκλημα και αναδεικνύει τη συνενοχή της κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας, «αφού χρόνια τώρα αρνούνται να ιδρύσουν τμήμα Τεχνικής Επιθεώρησης στο νομό, προστατεύοντας έτσι την ασυδοσία, ιδιαίτερα στα κατασκευαστικά έργα του κεφαλαίου και των κατασκευαστών, με οδυνηρά αποτελέσματα για την εργατική οικογένεια».

Το ΕΚΖ καλεί τους εργαζόμενους στην οικοδομή να μην επιτρέψουν να μείνει ατιμώρητο το νέο έγκλημα. Να πάρουν την υπόθεση της προστασίας της ίδιας της ζωής τους στα δικά τους χέρια. Να διεκδικήσουν με τον αγώνα τους τη λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας, το σταμάτημα της 24ωρης λειτουργίας της οικοδομής, την εφαρμογή του ωραρίου εργασίας και της Συλλογικής Σύμβασης, τη μη συγκάλυψη των εγκλημάτων στους χώρους δουλιάς από τους αρμόδιους φορείς.

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ «ΙΑΣΩ»
Πλήρης κάλυψη από την κυβέρνηση

Πλήρη στήριξη στις απολύσεις και στις πρακτικές περιορισμού των δικαιωμάτων των εργαζομένων που ακολουθεί η εργοδοσία του νοσοκομείου «ΙΑΣΩ» παρείχε χτες, από το βήμα της Βουλής, ο υφυπουργός Εργασίας Γερ. Γιακουμάτος, απαντώντας σε Ερώτηση της βουλευτή του ΚΚΕ Βέρας Νικολαΐδου, για τις 19 απολυμένες καθαρίστριες.

Αναφερόμενος στις απολύσεις είπε χαρακτηριστικά: «Η εργατική νομοθεσία τηρείται απαρέγκλιτα. Η επιχείρηση κάνει χρήση του άρθρου που λέει ότι μπορεί να απολύει το 2% το μήνα». Πρόσθεσε μάλιστα πως «η νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα να έχει το νοσοκομείο συνεργείο καθαρισμού», όπου επιχειρεί να μεταφέρει κάποιες από τις εργαζόμενες. Σημείωσε παράλληλα ότι «το υπουργείο δεν μπορεί να δράσει αλλιώς» μια και «ζούμε σε μια δημοκρατία ευρωπαϊκού τύπου» όπου «το κράτος δεν ελέγχει τους πάντες και τα πάντα»!

Απαντώντας στο επιχείρημα περί του ...νόμιμου χαρακτήρα των απολύσεων η Βέρα Νικολαίδου σχολίασε ότι «τηρήθηκαν οι διαδικασίες των αντεργατικών νόμων που υπάρχουν και εσείς συμφωνείτε», σημειώνοντας πως «στην πραγματικότητα έχουν απολυθεί 19 εργαζόμενες». Υπενθύμισε παράλληλα ότι «οι εργαζόμενες αυτές ήταν παλιές» και απολύονται «σε μια περίοδο που ο όμιλος έχει απλωθεί με μονάδες, ακίνητα και γήπεδα» και άλλες επενδύσεις που καταδεικνύουν οικονομική ευρωστία. Αναφερόμενη στο «ΙΑΣΩ» έκανε λόγο για υποσχέσεις του παρελθόντος που μιλούσαν για τη δημιουργία θέσεων εργασίας στο νοσοκομείο, τονίζοντας ότι οι διοικούντες την επιχείρηση «το μόνο που έχουν στόχο είναι το κέρδος. Γι' αυτό δεν μπορούν να δικαιολογηθούν οι απολύσεις». Η Βέρα Νικολαΐδου απαίτησε «να προσληφθούν οι εργαζόμενες όχι για ένα 6μηνο αλλά για μόνιμη και σταθερή εργασία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ