ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Γενάρη 2006
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
Απαιτείται σχέδιο και συγκεκριμένα μέτρα
  • Ακόμα και τώρα υπάρχουν περιθώρια να αποτραπούν οι αρνητικές εξελίξεις για τη χώρα
  • Νέα σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Η αναγκαιότητα λήψης συγκεκριμένων μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας και για τη θωράκιση της χώρας από τη σημερινή απειλή της γρίπης των πτηνών, αλλά και ενδεχόμενες απειλές που μπορεί να εμφανιστούν στο μέλλον, έρχεται στην επικαιρότητα με επιτακτικό τρόπο, καθώς η κατάσταση που διαμορφώνεται στη γειτονική Τουρκία εξακολουθεί να είναι ανησυχητική. Παράλληλα, απαιτούνται μέτρα για τη στήριξη των πτηνοτροφικών - κύρια των συνεταιριστικών - μονάδων και των εργαζομένων σ' αυτές.

Βέβαια, προστασία της δημόσιας υγείας σημαίνει προσλήψεις κτηνιάτρων και την εξειδίκευσή τους, τη διαμόρφωση ενός τακτικού προσωπικού, την ολοκλήρωση των εργαστηρίων που χρειάζονται στην Ελλάδα. Απαιτούνται μέτρα για την ενίσχυση όλων των φάσεων πρόληψης, ανίχνευσης και αντιμετώπισης, που σημαίνει αποφασιστική στήριξη των επιστημονικών, ιατρικών και εργαστιριακών μέσων, ενώ παράλληλα χρειάζεται συστηματική ενημέρωση του πληθυσμού, ούτως ώστε να μην υπάρχει μακροπρόθεσμο πλήγμα στον τομέα της πτηνοτροφίας, μακροπρόθεσμο πλήγμα σε βάρος των μικρομεσαίων παραγωγών, των συνεταιριστικών μονάδων και των εργαζομένων σ' αυτές.

Πέρα από τα γενικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν, εξειδικευμένα μέτρα χρειάζονται για τις παραμεθόριες περιοχές, κύρια στο Αιγαίο και τον Εβρο, που γειτνιάζουν με την Τουρκία, ενώ ειδικά μέτρα πρέπει να ληφθούν σε χώρους όπου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση ανθρώπων, όπως είναι τα στρατόπεδα, τα νοσοκομεία, τα μεγάλα εργοστάσια, τα γηροκομεία, οι παιδικού σταθμοί κλπ.

Το ΚΚΕ, παίρνοντας υπόψη όλα τα στοιχεία που υπάρχουν, διατυπώνει τις ανησυχίες του για την επέκταση του προβλήματος, αλλά, ταυτόχρονα, θεωρεί ότι υπάρχουν σοβαρές δυνατότητες να αποτραπούν οι αρνητικές προεκτάσεις στην Ελλάδα. Αυτό όμως σημαίνει ότι πρέπει ταχύτατα να περάσουμε από την πολιτική των «μπαλωμάτων» που γίνονται από την κυβέρνηση, στη φάση εκείνη όπου, έστω με αφορμή τη γρίπη των πτηνών, να διαμορφωθεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα προστασίας της δημόσιας υγείας. Προστασίας όχι μόνο από τα προβλήματα που ξέρουμε αλλά ακόμα και από τη μετάδοση άλλων πιθανών ασθενειών.

Σύσκεψη γραμματέων Περιφερειών

Στο μεταξύ, σε επίπεδο κυβέρνησης χτες έγινε μια ακόμα σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπου εξετάστηκαν τα ζητήματα που συνδέονται με την αντιμετώπιση των προβλημάτων που σχετίζονται με τη γρίπη των πτηνών. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι γενικοί γραμματείς των 13 Περιφερειών της χώρας και κατά τη διάρκειά της έγιναν διευκρινίσεις και δόθηκαν και οδηγίες για την εφαρμογή των μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης της γρίπης των πτηνών.

Οπως ανακοινώθηκε, ο Ε. Μπασιάκος ζήτησε από του γενικούς γραμματείς των Περιφερειών να συνδράμουν και να παράσχουν στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις κάθε αναγκαία βοήθεια. Αμέσως μετά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης προχώρησε στις συνήθεις δηλώσεις των τελευταίων ημερών, περί κάλυψης των κενών θέσεων, λέγοντας πως οι νομαρχίες έχουν εφοδιαστεί με το απαραίτητο υλικό και μέσα και έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα που προβλέπονται από το Σχέδιο Επείγουσας Επέμβασης της ΕΕ.

Πάντως, όπως σημειώνουν και αρμόδιοι παράγοντες, οι γνωρίζοντες τις ελλείψεις και τα κενά ελπίζουν να μη χρειαστεί να φανεί στην πράξη η ετοιμότητα και η πληρότητα που παρουσιάζει η κυβέρνηση, χωρίς κανείς να αμφισβητεί το γεγονός ότι την τελευταία στιγμή έγιναν αρκετές κινήσεις και προσλήφθηκε ένας αριθμός εποχικών...

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ
Γενικά μέτρα προστασίας

Ιδιαίτερες οδηγίες, για τους εργαζόμενους στα πτηνοτροφεία, τους επαγγελματίες Υγείας και όσους ταξιδεύουν στις χώρες που έχουν πληγεί από τη γρίπη, συνέταξε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΟ), με κοινό παρονομαστή την υγιεινή των χεριών, που αποτελεί το πιο σημαντικό μέτρο πρόληψης για όλο τον πληθυσμό.

Οι ταξιδιώτες

Οσοι ταξιδέψουν σε χώρες που έχουν εμφανιστεί επιδημίες γρίπης των πτηνών πρέπει να πάρουν μέτρα πριν και μετά το ταξίδι:

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού:

  • Αποφύγετε την επαφή με ζωντανά ή νεκρά πουλερικά, την επίσκεψη σε υπαίθριες αγορές ζώων και πουλερικών ή σε πτηνοτροφεία και την επαφή με επιφάνειες μολυσμένες από κόπρανα ή εκκρίσεις πουλερικών.
  • Πλένετε συχνά τα χέρια σας με νερό και σαπούνι ή με κάποιο αλκοολούχο διάλυμα.
  • Το πλύσιμο των χεριών είναι ιδιαίτερα σημαντικό μετά από κάθε επαφή με ωμά πουλερικά (όπως στο μαγείρεμα).
  • Μην καταναλώνετε ανεπαρκώς μαγειρεμένο ή ωμό φαγητό που περιέχει κρέας πουλερικού ή αυγό. Ο ιός της γρίπης καταστρέφεται σε υψηλές θερμοκρασίες.
  • Μην επιχειρήσετε να εισαγάγετε στην Ελλάδα ζωντανά πουλερικά ή πουλιά από τις χώρες που θα επισκεφθείτε.
  • Αν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας, παρουσιάσετε υψηλό πυρετό, δυσκολία στην αναπνοή ή βήχα, ή οποιαδήποτε σοβαρά συμπτώματα, αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια. Αναβάλλετε την επιστροφή σας μέχρι να γίνετε καλά, εκτός και αν το ταξίδι σας γίνεται για ιατρικούς λόγους.

Μετά την επιστροφή:

  • Παρακολουθήστε την υγεία σας επί 10 ημέρες.
  • Αν κατά τη διάρκεια αυτών των 10 ημερών παρουσιάσετε πυρετό και βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή και γενικά αν αρρωστήσετε, αναζητήστε ιατρική βοήθεια, αφού προηγουμένως ενημερώσετε το νοσοκομείο ή το γιατρό σας για τα συμπτώματα.
Για τα πτηνοτροφεία

«Η υγιεινή των χεριών είναι το πιο σημαντικό μέτρο πρόληψης. Για το λόγο αυτό έξω από το χώρο των εκτροφείων ή των σφαγείων θα πρέπει να υπάρχει χώρος με τρεχούμενο νερό, σαπούνι και αντισηπτικό χεριών» τονίζει το ΚΕΕΛΠΟ.

Συγκεκριμένα, συνιστά:

  • Ο αριθμός των απασχολούμενων ατόμων στη θανάτωση πτηνών θα πρέπει να είναι ο ελάχιστος δυνατός.
  • Ατομα που εργάζονται (υπάλληλοι, ιδιοκτήτες κλπ.) σε εκτροφές πτηνών, καθώς και τα μέλη των οικογενειών τους θα πρέπει να αποφεύγουν την έκθεση σε γνωστές ή δυνητικά μολυσματικές εστίες του ιού της γρίπης των πτηνών (αποφυγή επαφής με όρνιθες, πάπιες και άλλα πουλερικά, εκτός εάν η επαφή κρίνεται απολύτως απαραίτητη).
  • Οσοι ζουν σε περιοχές στις οποίες έχει αναφερθεί κρούσμα της νόσου σε πουλερικά, θα πρέπει να αποφεύγουν την έκθεση σε μολυσματικές εστίες, γνωστές ή δυνητικές, του ιού της γρίπης των πτηνών. Συνιστάται επίσης ο περιορισμός της μετακίνησης ατόμων από και προς την περιοχή που έχει μολυνθεί.
  • Προσεκτικός καθαρισμός και αποκομιδή των ενδυμάτων που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της εργασίας, καθώς και των απορριμμάτων τηρουμένων των μέτρων προστασίας.

Οι εργαζόμενοι που έρχονται σε άμεση επαφή με πουλερικά πρέπει να έχουν ειδικό ατομικό εξοπλισμό προστασίας που περιλαμβάνει:

1. Ελαστικά ανθεκτικά γάντια και προστατευτικά γάντια μιας χρήσης.

2. Μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας FFP2 (μάσκες Ν95), προστατευτική μπλούζα μιας χρήσης με μακριά μανίκια με μανσέτα, αδρανή, ανθεκτική, με αδιάβροχη ενίσχυση, ή ολόσωμη φόρμα με μακριά μανίκια με λάστιχο στο τελείωμά τους και λάστιχο στους αστραγάλους. Η μπλούζα θα πρέπει να αλλάζεται άμεσα εάν τρυπήσει κατά τη διάρκεια της εργασίας.

3. Ειδικά προστατευτικά γυαλιά ευρέως οπτικού πεδίου ή ασπίδα προσώπου, για να αποφευχθεί η επαφή του ιού με το βλεννογόνο των ματιών.

4. Προστατευτικά ποδονάρια μίας χρήσης ή υποδήματα (μπότες) από καουτσούκ ή πολυουρεθάνιο (χωρίς οπές) που μπορούν να καθαριστούν και να απολυμανθούν μετά το τέλος της εργασίας.

Οι επαγγελματίες Υγείας

Οι οδηγίες προς τους υγειονομικούς σχηματισμούς επιμερίζονται σε πολλά επίπεδα που αφορούν στη μεταφορά και αντιμετώπιση του ασθενούς.

Επίσης, προβλέπουν ατομικό εξοπλισμό για τους επαγγελματίες της Υγείας που θα αντιμετωπίσουν τον ασθενή.

Καθυστερούν οι εμβολιασμοί για την κοινή γρίπη

Καθυστέρηση, παρατηρείται στους εμβολιασμούς των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, με το εμβόλιο κατά της κοινής εποχιακής γρίπης αν και βρίσκονται στην πρώτη γραμμή κινδύνου, τόσο από την εποχιακή γρίπη, όσο και σε ενδεχόμενη μετάδοση της γρίπης των πτηνών. Τα παραπάνω υπογράμμισαν χτες ειδικοί παθολόγοι - λοιμωξιολόγοι της Ελληνικής Εταιρίας Λοιμώξεων σε συνέντευξη Τύπου, ενόψει της Επιστημονικής Ημερίδας που πραγματοποιεί η εταιρία στις 20 - 21 Γενάρη στην Αθήνα, με θέμα: «Ιογενείς Λοιμώξεις».

Οι ειδικοί λοιμωξιολόγοι υπογράμμισαν ότι τα νοσοκομεία εφοδιάστηκαν μαζικά με εμβόλια για τους εργαζόμενους, μετά και την ανησυχία που προκάλεσαν τα κρούσματα της γρίπης των πτηνών στη γειτονική Τουρκία, ενώ και εργαζόμενοι που δεν είχαν εμβολιαστεί σπεύδουν πλέον να κάνουν το εμβόλιο. Τόνισαν ακόμα ότι σημαντικό είναι να εμβολιαστούν και οι εργαζόμενοι στα γηροκομεία και τους παιδικούς σταθμούς. Οπως εξήγησαν την περίοδο που διανύουμε και μέχρι το Μάρτη, παρατηρείται στην Ελλάδα έξαρση της εποχιακής γρίπης, η οποία όμως δε θα πρέπει να συγχέεται με τη γρίπη των πτηνών και να προκαλείται πανικός. Συγκεκριμένα, ανέφεραν ότι η γρίπη των πτηνών έχει περισσότερο βαριά συμπτώματα από την εποχιακή, προσβάλλει το αναπνευστικό σύστημα και δημιουργεί πνευμονία, ενώ για τη διάγνωσή της απαιτείται το επιδημιολογικό στοιχείο της ύπαρξης επαφής με νοσούντα κοτόπουλα.

Το κυριότερο μέτρο προφύλαξης είναι η καθαριότητα των χεριών - είπαν οι ειδικοί - και υπογράμμισαν ότι πρέπει να αποφεύγεται η χωρίς λόγο κατανάλωση αντιικών φαρμάκων, αφού κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε αντοχή του ιού στα συγκεκριμένα φάρμακα. Σε ό,τι αφορά το εμβόλιο κατά της γρίπης των πτηνών είπαν ότι θα είναι διαθέσιμο στο τέλος του 2006, εκτός και αν υπάρξει νέος ιός γρίπης, ο οποίος θα προκύψει από την ανταλλαγή γενετικού υλικού του ιού της γρίπης των πτηνών και της γρίπης των ανθρώπων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ