ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Γενάρη 2006
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ»
Φόβοι για νέα κρούσματα στην Τουρκία

Περισσότερο ευάλωτα τα παιδιά, δείχνουν τα στοιχεία της γείτονος χώρας. Συνεχίζεται η διεθνής συνάντηση στο Πεκίνο

Κατά δεκάδες χιλιάδες εξοντώνουν πλέον τα πουλερικά στην Τουρκία, ωστόσο η κατάσταση θεωρείται ακόμα ανεξέλεγκτη
Κατά δεκάδες χιλιάδες εξοντώνουν πλέον τα πουλερικά στην Τουρκία, ωστόσο η κατάσταση θεωρείται ακόμα ανεξέλεγκτη
ΑΓΚΥΡΑ.-

Το υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε χθες ότι οι προκαταρκτικές εξετάσεις έδειξαν πως άλλο ένα παιδί, 4 ετών, από την πόλη Ντογκουμπέγιαζιτ, από όπου κατάγονταν τα τέσσερα θύματα της «γρίπης των πτηνών», είναι πολύ πιθανό ότι έχει προσβληθεί από τον Η5Ν1. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, δείγματα του παιδιού εστάλησαν για εξετάσεις σε εργαστήριο συμβεβλημένο με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) του ΟΗΕ.

Στο μεταξύ, γινόταν γνωστό ότι επιδεινώθηκε η κατάσταση του 5χρονου Μουχάμεντ Οζκάν, αδερφού της 12χρονης Φατμά που αποκαλύπτεται ότι ήταν 16 χρόνων και η οποία πέθανε την Κυριακή σε νοσοκομείο του Βαν. Ο θεράπων ιατρός του παιδιού, που νοσηλεύεται για 7 μέρες, είπε ότι η αναπνοή του υποστηρίζεται μηχανικά. Ο γιατρός πρόσθεσε ότι μόνο στο νοσοκομείο αυτό νοσηλεύονται 33 άνθρωποι, βάσει υποψιών ότι πάσχουν από τη «γρίπη των πτηνών», περιλαμβανομένων 26 παιδιών, σύμφωνα με την εφημερίδα Ζαμάν και το ειδησεογραφικό πρακτορείο Cihan.

Στην Τουρκία, πάντως, είναι σαφές πως από τα 21 επιβεβαιωμένα κρούσματα, τα 19 είναι παιδιά από 4 έως 18 ετών.

Πάντως, ο ΠΟΥ εμφανίστηκε καθησυχαστικός, όσον αφορά τον τρόπο μετάδοσης του ιού, παρά την «ελαφριά μετάλλαξη» που φέρεται να έχει υποστεί: Προσέβαλε ανθρώπους που ήρθαν σε άμεση επαφή με προσβεβλημένα πτηνά. «Αν (ο H5N1) είχε μεταλλαχτεί ώστε να μπορεί να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, θα είχαμε δει πολύ περισσότερα κρούσματα έως σήμερα», είπε στέλεχός του.

Σε ομιλία του στην τουρκική Βουλή που μεταδόθηκε τηλεοπτικά, ο υπουργός Υγείας της χώρας Ρετζέπ Ακδάγ κάλεσε τους πολίτες «να μην έρχονται σε επαφή με πουλερικά και ειδικά να κρατούν τα παιδιά τους μακριά».

Διεθνής συνάντηση στο Πεκίνο

Την ανάγκη διεθνούς προετοιμασίας και διαρκούς επαγρύπνησης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η «κοινή για όλες τις χώρες» απειλή της «γρίπης των πουλερικών», επισήμαναν χτες πολλοί αξιωματούχοι κατά την έναρξη της διήμερης συνάντησης στο Πεκίνο. «Ολοι αναπνέουμε τον ίδιο αέρα... Θα πρέπει όλοι να ενωθούμε κατά της κοινής απειλής... αφού καμία χώρα δεν μπορεί να είναι ασφαλής κάνοντας την ανήξερη», σημείωσε ο Κινέζος υφυπουργός Εξωτερικών Ξιάο Ζονγκχουάι.

Η Μάργκαρετ Τσαν, στέλεχος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, επισημαίνοντας το δυσανάλογο αριθμό παιδιών μεταξύ των (πάνω από 150) ανθρώπινων κρουσμάτων της νόσου, σημείωσε πως τα παιδιά θα πρέπει να είναι στο επίκεντρο εκστρατειών ενημέρωσης και πρόληψης...

Ο Ευρωπαίος επίτροπος για ζητήματα Υγείας, Μάρκος Κυπριανού, ανακοίνωσε πως η ΕΕ χορηγεί 121 εκατομμύρια δολάρια (αντί των αρχικώς 100 εκατ. δολαρίων), εκτός των συνολικά 120 εκατ. δολαρίων που θα συνεισφέρουν ξεχωριστά διάφορες χώρες - μέλη της ΕΕ στη Σύνοδο του Πεκίνου.

Εκπρόσωπος της φαρμακοβιομηχανίας «Roche» ανακοίνωσε πως θα δωρίσει στην Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας επιπλέον 2.000.000 δόσεις χαπιών Ταμιφλού με αποδέκτες αναπτυσσόμενες χώρες που ήδη δίνουν μάχη για την αντιμετώπιση της νόσου.

Στο περιθώριο της διεθνούς διάσκεψης, Κινέζος αξιωματούχος ανακοίνωσε πως οι αποζημιώσεις που δόθηκαν στους αγρότες για το 2005 ήταν διπλάσιες από τις προπέρσινες και ανήλθαν σε περίπου 24,5 εκατ. δολάρια.

Στην Ινδονησία, πάντως, ανακοινώθηκε και νέο ανθρώπινο θύμα πιθανώς εξαιτίας της «γρίπης των πουλερικών». Πρόκειται για ένα 3χρονο αγοράκι από την επαρχία Μπαντόνγκ, του οποίου η 13χρονη αδελφή απεβίωσε το Σαββατοκύριακο εξαιτίας της «γρίπης των πουλερικών»...

Στη Ρωσία, ο επικεφαλής των επιδημιολόγων της χώρας ανακοίνωσε πως θα χορηγηθούν 40 εκατ. δολάρια με σκοπό τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού μικροβιολογικών εργαστηρίων και άλλα προγράμματα στο πλαίσιο μέτρων πρόληψης έναντι της ασθένειας.


ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ
«Πυρετός» κερδών από τα εμβόλια!

Φέτος στα ταμεία της «Roche» θα μπουν 1,9 δισ. ευρώ από τις πωλήσεις «Tamiflu»

Εκτός απ' το συναγερμό των υπηρεσιών για την αντιμετώπιση της γρίπης των πτηνών - αλλά και της κοινής γρίπης - «στο κόκκινο» βρίσκονται και οι πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες για την παραγωγή εμβολίων και αντιικών φαρμάκων.

Το κυρίαρχο κίνητρο στις δραστηριότητες της φαρμακοβιομηχανίες είναι το κέρδος, γι' αυτό και τις επιστημονικές κατακτήσεις τις «κλειδώνουν» με τις πατέντες για μια τουλάχιστον δεκαετία και δεν επιτρέπουν να παραχθούν αντίγραφα φάρμακα που είναι εξίσου αποτελεσματικά, αλλά και πολύ φθηνότερα. Είναι νωπές οι πιέσεις προς την ελβετική φαρμακοβιομηχανία «Roche» (Ρος)για να επιτρέψει - όπως έκανε τελικά - και σε άλλες εταιρίες να παράγουν το «Tamiflu» (Ταμιφλού), το αντιικό φάρμακο που αποτελεί την - ας πούμε - «ασπιρίνη» για τη γρίπη των πτηνών.

Εξάλλου το «Tamiflu» στηρίζεται στις πλάτες του Ντ. Ράμσφελντ, καθώς ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ έχει μετοχές 25 εκατ. δολαρίων της εταιρίας «Gilead Sciences», η οποία έχει την πατέντα του «Tamiflu». Ομως η «Gilead» παραχώρησε το 1996 το δικαίωμα παραγωγής στη γνωστή φαρμακοβιομηχανία «Roche», με τη συμφωνία να παίρνει το 10% επί των πωλήσεων.

Σύμφωνα με στοιχεία του περιοδικού «Επιλογή» (τεύχος Δεκέμβρη 2005) μόνο το τρίτο τρίμηνο του 2005 τα έσοδα της «Roche» απ' τις πωλήσεις του «Tamiflu» υπερδιπλασιάστηκαν και έφτασαν σε 279 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα (1 ελβετικό φράγκο = 1,58 ευρώ). Μέχρι το επόμενο καλοκαίρι αναμένεται ότι η «Roche» θα οκταπλασιάσει την παραγωγή της σε σχέση με το 2004. Φέτος προβλέπεται ότι οι πωλήσεις του «Tamiflu» θα ξεπεράσουν τα 1,2 δισ. ελβετικά φράγκα (1,9 δισ. ευρώ).

Απ' την άλλη, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η «Glaxo» παράγει το αντιικό σκεύασμα «Relenza» σε 500 χιλιάδες μέχρι ένα εκατομμύριο δόσεις το χρόνο. Υποστηρίζει όμως ότι μπορεί να αυξήσει την παραγωγή του «Relenza» ως 41 εκατομμύρια δόσεις μέχρι το 2008, ανεβάζοντας έτσι τις ετήσιες εισπράξεις σε 1,5 δισ. ευρώ.

Τα αντιγριπικά εμβόλια είναι τα μοναδικά φαρμακευτικά σκευάσματα που αλλάζουν κάθε χρόνο. Οι χώρες που διαθέτουν τα μέσα για να παράγουν αντιγριπικά εμβόλια ανέρχονται σε δέκα. Ομως τρεις εταιρίες, η «Sanofi Pasteur», η «Glaxo» και η «Chiron», παρασκευάζουν 200 εκατομμύρια εμβόλια το χρόνο για τη γρίπη για όλο τον κόσμο. Οι τρεις αυτές εταιρίες ελέγχουν συνολικά εννιά μονάδες - εκ των οποίων οι εφτά είναι στην Ευρώπη και οι δύο στην Αμερική.

Το κεφάλαιο, δηλαδή, που δραστηριοποιείται και στον ευαίσθητο χώρο του φαρμάκου, ακολουθεί το βασικό νόμο: Της συγκέντρωσης σε λίγα χέρια (ήδη η «Glaxo» θέλει να εξαγοράσει την «Chiron») και επιβολλής μονοπωλιακών τιμών που αποφέρουν στις πολυεθνικές τρελά κέρδη. Βέβαια, τις «φαρμακερές τιμές» οι εταιρίες τις δικαιολογούν με το κόστος της έρευνας, που είναι όντως ακριβή - όμως τα άλματα στα κέρδη τα διασφαλίζουν οι μονοπωλιακές τιμές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ