ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Γενάρη 2006
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Αγωνιστικό κάλεσμα στη μικρομεσαία αγροτιά

Μόνο με αγωνιστική δράση μπορούν να αντιμετωπιστούν οι ολέθριες επιπτώσεις από τη νέα ΚΑΠ. Αποφασίστηκε η διοργάνωση κινητοποιήσεων σε διάφορες περιοχές, μεγάλη κινητοποίηση για τις 2 του Φλεβάρη στη Θεσσαλονίκη, με κορύφωση τον αγωνιστικό εορτασμό του Κιλελέρ στις 19 του Μάρτη

Από παλαιότερο μπλόκο αγροτών στη Λάρισα

Motion Team

Από παλαιότερο μπλόκο αγροτών στη Λάρισα
Κάλεσμα ανάπτυξης μαζικών και δυναμικών αγώνων κατά της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ απευθύνει στη μικρομεσαία αγροτιά η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ), με διακήρυξη που εξέδωσε ενόψει και των νέων κινητοποιήσεων που ξεκινούν το επόμενο διάστημα. «Επειδή "σωτήρες" δεν υπάρχουν για την αγροτιά - επισημαίνει η ΠΑΣΥ - ο μόνος δρόμος είναι αυτός της αγωνιστικής διεκδίκησης για τη σωτηρία μας και τη σωτηρία των μικρομεσαίων αγροτών της χώρας μας, συνδυασμένος ο αγώνας με αλλαγές στο πολιτικό επίπεδο, καταδικάζοντας τους εκφραστές της πολιτικής της ΕΕ». Οπως αποφάσισε η ΠΑΣΥ, στις 2 Φλεβάρη θα γίνει μεγάλο αγροτικό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη έξω από την «Αγρότικα». Πριν και μετά το συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθούν κινητοποιήσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας, με κορύφωσή τους τον αγωνιστικό γιορτασμό του Κιλελέρ στις 19 του Μάρτη.

Η διακήρυξη - κάλεσμα της ΠΑΣΥ έχει ως εξής:

«Από την αρχή της χρονιάς του 2006 μπαίνουν σε εφαρμογή οι αντιαγροτικές αποφάσεις της ενδιάμεσης αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής(ΚΑΠ). Οι επιπτώσεις από την εφαρμογή της θα είναι βαριές και καταστροφικές για το σύνολο των μικρομεσαίων αγροτών, ένα αντιαγροτικό "τσουνάμι" για εκείνους που εδώ και χρόνια δίνουν τη μάχη για να κρατήσουν τα χωράφια τους και να παραμείνουν στον τόπο τους.

Τη νέα αυτή ΚΑΠ την ψήφισαν διαδοχικά οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ (Ιούνης 2003) και της ΝΔ (Απρίλης 2004) και υλοποιούν με ζήλο και συνέπεια αυτή την αντιαγροτική πολιτική και στηρίζουν οι συμβιβασμένες ηγεσίες της ΠΑΣΕΓΕΣ, της ΓΕΣΑΣΕ και της ΣΥΔΑΣΕ, καθώς και κάποιοι φιλοκυβερνητικοί συνδικαλιστές που εμφανίζονται σαν "αγωνιστές" για να αποπροσανατολίσουν τους αγροτικούς αγώνες και να τους υπονομεύσουν.

Στην πράξη πρόκειται για ακόμη πιο σκληρά μέτρα σε βάρος των μικρομεσαίων Ελλήνων αγροτών, της εγχώριας παραγωγής και συνολικότερα της αγροτικής μας οικονομίας. Θα έχουν σαν αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος και το μαζικό ξεκλήρισμα των φτωχών αγροτών. Οι επιπτώσεις από την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ δε θα είναι μόνο για τους αγρότες, αλλά και για τα άλλα λαϊκά στρώματα.

  • Θα οξυνθεί κι άλλο το πρόβλημα της ανεργίας, καθώς χιλιάδες ξεκληρισμένοι αγρότες θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα χωριά τους και θα προστεθούν στις μεγάλες λίστες των ανέργων στις πόλεις.
  • Θα βρεθούν χωρίς δουλιά χιλιάδες εργαζόμενοι και επαγγελματοβιοτέχνες που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την αγροτική οικονομία. Ηδη υπό την απειλή της απόλυσης βρίσκονται χιλιάδες εργαζόμενοι στα εργοστάσια Ζάχαρης όπως και σε εκκοκιστήρια βάμβακος και σε άλλες επιχειρήσεις που δουλεύουν με αγροτικά προϊόντα.
  • Θα μεγαλώσει κι άλλο η διατροφική εξάρτηση της χώρας με την αύξηση των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων και θα αναγκαστούν οι Ελληνες καταναλωτές να τα αγοράζουν ακριβότερα και χαμηλότερης ποιότητας.

Αγαπητοί συνάδελφοι

Επειδή "σωτήρες" δεν υπάρχουν για την αγροτιά, ο μόνος δρόμος είναι αυτός της αγωνιστικής διεκδίκησης για τη σωτηρία μας και τη σωτηρία των μικρομεσαίων αγροτών της χώρας μας, συνδυασμένος ο αγώνας με αλλαγές στο πολιτικό επίπεδο, καταδικάζοντας τους εκφραστές της πολιτικής της ΕΕ.

Γι' αυτό σας καλούμε:

Για μαζικούς και δυναμικούς αγώνες κατά της νέας ΚΑΠ της ΕΕ, η εφαρμογή της οποίας ξεκίνησε από φέτος.

Στο μεγάλο αγροτικό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη στις 2 Φλεβάρη έξω από την "Αγρότικα".

Πριν και μετά το συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθούν κινητοποιήσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας, με κορύφωσή τους τον αγωνιστικό γιορτασμό του Κιλελέρ στις 19 του Μάρτη.

Σας καλούμε επίσης σε Πανελλαδική Σύσκεψη για την κτηνοτροφία.

Για να είναι αποτελεσματικοί οι αγώνες απαιτείται η μαζική συμμετοχή των μικρομεσαίων αγροτών της χώρας μας ανεξάρτητα από την κομματική και πολιτική προτίμησή τους, με σωστό διεκδικητικό περιεχόμενο.

Αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για τα ειδικά προβλήματα σε κάθε περιοχή, αλλά και γενικότερα π.χ. τιμές προϊόντων, χρέη στην ΑΤΕ, Αγροτοδικεία, αποζημιώσεις ΕΛΓΑ, έργα υποδομής κλπ., συνδεδεμένα με τη διεκδίκηση για :

  • Ανάπτυξη της γεωργίας, σύμφωνα με τις δυνατότητες της χώρας μας και τις σύγχρονες διατροφικές ανάγκες του λαού, με σεβασμό στο περιβάλλον και προστασία της δημόσιας υγείας.
  • Ανάδειξη των παραγωγικών συνεταιρισμών σε βασικούς μοχλούς ανάπτυξης της γεωργίας προς όφελος των μικρομεσαίων αγροτών και του λαού.
  • Στήριξη του δημόσιου αναπτυξιακού, παραγωγικού τομέα, διαμόρφωση και υλοποίηση κλαδικών και περιφερειακών πολιτικών, ώστε να μειώνεται το κόστος παραγωγής, να προστατεύεται η αγροτική παραγωγή από φυσικούς κινδύνους, να αναπτύσσεται και να μπαίνει σε εφαρμογή η έρευνα και η τεχνολογία.
  • Αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων των αγροτών και γενικότερα των κατοίκων της υπαίθρου, με αποκλειστικά δημόσια συστήματα υγείας, παιδείας, με ανθρώπινες συντάξεις, με τη δημιουργία πολιτιστικής και αθλητικής υποδομής».

ΖΑΧΑΡΗ
Συνεδρίαση χωρίς νόημα...

«Κοροϊδία» για τους λαούς, χαρακτήρισε η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου τη χτεσινή συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για τη ζάχαρη, αφού γίνεται μετά την εφαρμογή των καταστροφικών κανονισμών της ΕΕ

Μετά τις αποφάσεις του Συμβουλίου Υπουργών και την απόφαση για το νέο κανονισμό για τη ζάχαρη (που ξεκληρίζει τους μικρούς και μεσαίους αγρότες και οδηγεί τα εργοστάσια ζάχαρης σε κλείσιμο), το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνεδρίασε χθες - κατόπιν εορτής - για το θέμα στην Ολομέλεια του Στρασβούργου.

Η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, στην τοποθέτησή της, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αποτελεί κοροϊδία για τους λαούς η σημερινή συζήτηση για γνωμοδότηση του Ευρωκοινοβουλίου για τη ζάχαρη, αφού το Συμβούλιο αποφάσισε και οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών προγραμματίζουν την υλοποίηση της σκληρής αντιαγροτικής, αντεργατικής απόφασης, όπου χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες θα ξεκληριστούν, εργοστάσια ζάχαρης θα κλείσουν και οι εργαζόμενοι θα ακολουθήσουν τις στρατιές των ανέργων. Ηδη, στην Ελλάδα αγρότες και εργάτες είναι σε κινητοποιήσεις».

Οπως σημείωσε η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, «οι αποφάσεις στο νέο κανονισμό ζάχαρης μειώνουν δραστικά τις ποσοστώσεις και τις θεσμικές τιμές, καταργούν την παρέμβαση και την τιμή παρέμβασης. Είναι στη λογική της νέας ΚΑΠ και αποτελούν εργαλεία που στοχεύουν στη μείωση των πόρων για τη γεωργία και τη διοχέτευσή τους στις κατασταλτικές και αντιδραστικές πολιτικές της ΕΕ, στο όνομα της τρομοκρατίας.

Ταυτόχρονα, οι αποφάσεις στον ΠΟΕ αποδεικνύουν ότι στη λαιμητόμο μπήκε η γεωργία και φυσικά η ζάχαρη, για να ευνοηθούν τα συμφέροντα και η κερδοφορία του ευρωβιομηχανικού κεφαλαίου, μέσα από τη μεγαλύτερη, ευκολότερη, χωρίς εμπόδια, διείσδυσή του στις αναπτυσσόμενες χώρες για τη μεγαλύτερη εκμετάλλευσή τους».

Η Δ. Μανωλάκου υποστήριξε ότι «δεν έχει νόημα η σημερινή συζήτηση και ο εισηγητής με τις εκθέσεις του προσπαθεί να μεταθέσει τις επιπτώσεις λίγο αργότερα, στο ίδιο, όμως, πνεύμα της πρότασης του Συμβουλίου. Δυστυχώς, γρήγορος ή πιο αργός θάνατος για τον τομέα της ζάχαρης θάνατος επέρχεται».

Καταλήγοντας, δε, είπε χαρακτηριστικά: «Χτες διαδήλωναν έξω από το Ευρωκοινοβούλιο οι λιμενεργάτες ενάντια στην πολιτική της ΕΕ, αύριο θα είναι οι αγρότες και άλλοι εργαζόμενοι, μέχρι να ενωθούν σε ορμητικό ποτάμι για να ανατρέψουν τη βάρβαρη πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων. Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ είναι και θα είναι μαζί τους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ