ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 15 Γενάρη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
Λευτεριά τώρα στους πέντε Κουβανούς αγωνιστές

Το νέο βιβλίο - ντοκουμέντο «Η τέλεια καταιγίδα - Η υπόθεση των Πέντε», που εξέδωσε η κουβανική κυβέρνηση είναι καταπέλτης για την κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την αμερικανική κυβέρνηση

Επάνω: ο Ραμόν και ο Χεράρντο, στη μέση Ρενέ και κάτω Φερνάντο και Αντόνιο. Οι πέντε κουβανοί αγωνιστές
Επάνω: ο Ραμόν και ο Χεράρντο, στη μέση Ρενέ και κάτω Φερνάντο και Αντόνιο. Οι πέντε κουβανοί αγωνιστές
«...Ο πόλεμος ενάντια στο Αφγανιστάν νομιμοποιήθηκε με την αιτιολογία ότι η χώρα αυτή που φιλοξενεί, παρέχει καταφύγιο και περιθάλπει τρομοκράτες είναι τόσο ένοχη όσο και οι τρομοκράτες οι ίδιοι. Για 40 χρόνια οι Ηνωμένες Πολιτείες φιλοξενούν και δίνουν καταφύγιο σε ένα ολόκληρο δίκτυο τρομοκρατών που έχουν έδρα το Μαϊάμι και στόχο την Κούβα. Τους στρατολόγησε, τους εκπαίδευσε και τους εξόπλισε και στις επανειλημμένες εκκλήσεις της Κούβας προς τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ να τους χαλιναγωγήσει, βρέθηκε αντιμέτωπη με την απόλυτη άρνηση και απραξία της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Ετσι, η Κούβα απέστειλε μία ομάδα ανθρώπων να προσπαθήσει να παρακολουθήσει τις δραστηριότητες του τρομοκρατικού δικτύου στη Φλόριδα. Και όταν έφτασαν πολύ κοντά, το FBI παρεισέφρησε και συνέλαβε τους πέντε. Τους συνέλαβε και τους δίκασε σε ισόβια κάθειρξη ενώπιον της εχθρικής κοινότητας των Κουβανοαμερικανών».

Λέοναρντ Γουέινγκλας, δικηγόρος του Αντόνιο Γκερέρο κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε αντιπολεμική διαδήλωση στις 26 Οκτώβρη 2002

Η υπόθεση των πέντε Κουβανών αγωνιστών, Χεράρντο Ερνάντες Νορντέλο, Ραμόν Λαμπανίνιο Σαλαζάρ, Αντόνιο Γκερέρο Ροντρίγκες, Φερνάντο Γκονζάλες Γιόρτ και Ρενέ Γκονζάλες που συνελήφθησαν τον Σεπτέμβρη του 1998 και εξακολουθούν να βρίσκονται φυλακισμένοι στις ΗΠΑ, παρά τη διαταγή επανάληψης της δίκης, αποτελεί την πλέον τυπική περίπτωση πολιτικής δίκης στις ΗΠΑ. Πολιτικής δίκης που αποκαλύπτει με τον κατηγορηματικό τρόπο την υποκρισία και το δόλο της αμερικανικής κυβέρνησης όταν κάνει λόγο για «ανθρώπινα δικαιώματα» και εξακοντίζει κατηγορώ έναντι άλλων χωρών. Την υπόθεση αυτή που ξεκίνησε ουσιαστικά το 1959 με την επικράτηση της κουβανικής επανάστασης και τυπικά με τη σύλληψη των πέντε αγωνιστών το 1998 την αναλύει πλήρως το βιβλίο «Η Τέλεια καταιγίδα - Η υπόθεση των Πέντε» που εκδόθηκε πριν μερικούς μήνες στην Κούβα από τις εκδόσεις Editora Politica, στην αγγλική γλώσσα.

Πλήρης καταγραφή της υπόθεσης

Το εξώφυλλο της έκδοσης
Το εξώφυλλο της έκδοσης
Το βιβλίο συνιστά μοναδικό ντοκουμέντο, καθώς καταγράφεται με όλες τις λεπτομέρειες και όλα τα επίσημα έγγραφα η υπόθεση των Πέντε, από την πρώτη στιγμή, όπου, όπως τονίζεται, «ήταν φυλακισμένοι επί 33 μήνες χωρίς να τους αποδοθεί κατηγορητήριο και ούτε να οριστεί εγγύηση, ώστε με την καταβολή της να αφεθούν ελεύθεροι μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης». Το βιβλίο καταγράφει όλες τις εξελίξεις όπως: Το μήνυμα των Πέντε προς τον αμερικανικό λαό, δημοσιεύματα αμερικανικών εφημερίδων, τις δηλώσεις των Πέντε κατά την εκδίκαση της υπόθεσης στο Μαϊάμι, τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης, τα νομικά έγγραφα, χρονολόγιο των τρομοκρατικών ενεργειών ενάντια στην Κούβα, τα στοιχεία που κατέθεσε η Κούβα για τη στήριξη και ανάμειξη της κυβέρνησης των ΗΠΑ, τις διακηρύξεις του Κοινοβουλίου, τις σφοδρότατες παραβιάσεις της νομικής διαδικασίας, αλλά και ανάλυση της δίκης, τις καταδικαστικές εισηγήσεις για τις ΗΠΑ φυσικά περί του παράνομου και άδικου χαρακτήρα της δίκης εκ μέρους της ειδικής ομάδας του ΟΗΕ για τις παράνομες κρατήσεις αλλά και την εκδίκαση της απόφασης στο δικαστήριο της Ατλάντα.

Επίσης, τις εκδηλώσεις αλληλεγγύης και συμπαράστασης προς την Κούβα και τους Πέντε που έγιναν στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Αύγουστο στη Βενεζουέλα και ειδικά με την καταγραφή της ομιλίας του Ρικάρντο Αλαρκόν, προέδρου του Κουβανικού Κοινοβουλίου σε αυτές. Ομιλία που έγινε μετά την απόφαση του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου της Ατλάντα περί επανάληψης της δίκης, που σήμανε ότι είναι ελεύθεροι.

Εντούτοις, εξακολουθούν να παραμένουν φυλακισμένοι, διασκορπισμένοι σε φυλακές ανά την αμερικανική επικράτεια, παρά τη δικαστική απόφαση στις 9 Αυγούστου 2005 που αναίρεσε την απόφαση του δικαστηρίου του Μαϊάμι και διατάχθηκε η επανάληψη της δίκης, εξαιτίας των σφοδρών παραβιάσεων της δικαστικής διαδικασίας... Τώρα, αναμένεται το πότε θα εκδικαστεί η έφεση των συνηγόρων υπεράσπισης των Πέντε, πράγμα που με ευθύνη της αμερικανικής διοίκησης καθυστερεί σκόπιμα. Γι' αυτό και είναι επιτακτική ανάγκη να δυναμώσει το κίνημα αλληλεγγύης στους 5 Κουβανούς ήρωες και η απαίτηση για την εδώ και τώρα απελευθέρωσή τους.

Την ίδια στιγμή, στις Ηνωμένες Πολιτείες τελείως διαφορετική μεταχείριση στα χέρια των αρχών, έχει ο Λουίς Ποσάδα Καρίλες, ο οποίος έχει ηγηθεί και οργανώσει δεκάδες τρομοκρατικές επιθέσεις ενάντια στην Κούβα και άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως δολοφονικές απόπειρες εναντίον του Φιντέλ Κάστρο ή την κατάρριψη του αεροσκάφους της «Κουμπάνα» το 1976. Και μόνο τα δύο αυτά περιστατικά, η υπόθεση των Πέντε Ηρώων και η υπόθεση του Καρίλες που οι ΗΠΑ δε θέλουν να εκδώσουν στη Βενεζουέλα, για να δικαστεί, αποδεικνύουν περίτρανα την ιμπεριαλιστική και δολοφονική πολιτική των ΗΠΑ.

Εν κατακλείδι όπως τόνισε ο Ρικάρντο Αλαρκόν στην ομιλία στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών στο Καράκας:

«Τώρα οι πέντε παραμένουν σε απομόνωση σε πέντε διαφορετικές φυλακές σαν εγκληματίες. Υπομένουν τα πάνδεινα όπως απορρέουν από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, παρά την απόφαση των τριών εντιμότατων δικαστών. Τώρα είναι πέντε θύματα απαγωγής εκ μέρους μιας κυβέρνησης που καταπατά το δίκαιο παντού. Οχι μόνο στο Γκουαντάναμο και στο Αμπού Γράιμπ αλλά και στην ίδια την αμερικανική επικράτεια. Τι πρέπει να γίνει; Αυτή τη φορά πρέπει να φωνάξουμε με όση δύναμη έχουμε και να απαιτήσουμε την άμεση απελευθέρωσή τους μέχρι να γίνει. Να γίνει χωρίς όρους. Ελευθερία τώρα για τους Πέντε Κουβανούς. Τίποτα περισσότερο. Τίποτα λιγότερο».


Χριστίνα ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ