ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 15 Γενάρη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ
Στη μάχη για ρήξη με τις αντιλαϊκές πολιτικές

Στις 22 Γενάρη πραγματοποιούνται οι προεδρικές εκλογές

Από παλιότερη διαδήλωση των Πορτογάλων εργαζομένων ενάντια στη δεξιά πολιτική που εφαρμόζουν και τα δύο κόμματα, το Σοσιαλιστικό και το Σοσιαλδημοκρατικό

Associated Press

Από παλιότερη διαδήλωση των Πορτογάλων εργαζομένων ενάντια στη δεξιά πολιτική που εφαρμόζουν και τα δύο κόμματα, το Σοσιαλιστικό και το Σοσιαλδημοκρατικό
Σε μια βδομάδα από σήμερα διεξάγονται οι προεδρικές εκλογές στην Πορτογαλία. Οι περίπου 9 εκατομμύρια καταγραμμένοι ψηφοφόροι θα εκλέξουν τον 19ο Πρόεδρο της χώρας από τότε που ανακηρύχτηκε η Δημοκρατία το 1910, ο οποίος θα διαδεχτεί τον Χόρχε Σαμπάιο που, σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας, δεν μπορεί να θέσει υποψηφιότητα για τρίτη φορά. Αν ο νικητής των εκλογών της 22ης Γενάρη δε λάβει το 50% των ψήφων, τότε θα πραγματοποιηθεί και δεύτερος γύρος στις 12 Φλεβάρη. Ηδη από τις αρχές του Γενάρη έχει ξεκινήσει και επίσημα η προεκλογική εκστρατεία των 6 υποψηφίων για το προεδρικό αξίωμα.

Χαρακτηριστικό της προεκλογικής περιόδου είναι οι αλλεπάλληλες δημοσκοπήσεις που παρουσιάζονται στον Τύπο, καθώς και η αντίληψη της «χρήσιμης ψήφου», δηλαδή της εκλογής αυτού του υποψηφίου που έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να εκλεγεί.

Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις, και συγκεκριμένα αυτή του Σαββάτου 7/1 που δημοσίευσε η εφημερίδα «Πούμπλικο» δίνει στον υποψήφιο του δεξιού «Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος», Ανίμπαλ Καββάκο Σίλβα, τουλάχιστον 60% των ερωτηθέντων, στο ονομαζόμενο ανεξάρτητο - αντάρτη του «Σοσιαλιστικού Κόμματος», Μανουέλ Αλέγκρε Ντουάρτε, 16% και στον επίσημο υποψήφιο του «Σοσιαλιστικού Κόμματος», Μάριο Αλμπέρτο Σοάρες 14%.

Ο υποψήφιος του Πορτογαλικού Κομμουνιστικού Κόμματος και Γενικός Γραμματέας του Κόμματος, Ζερόνιμο Καρβάλιο ντε Σόουζα έρχεται στην τέταρτη θέση με 7%, ενώ ο επικεφαλής του «Αριστερού Μπλοκ», Φρανσίσκο Ανακλέτο Λούσα με 4% και ο Αντόνιο Γκαρσία Περέιρα του «Προλεταριακού Επαναστατικού Κινήματος» με 1%.

Σημειώνουμε ότι στις προηγούμενες Προεδρικές εκλογές στην Πορτογαλία το Σοσιαλιστικό Κόμμα είχε λάβει το 55,76% των ψήφων, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα το 34,54%, το ΚΚ Πορτογαλίας το 5,13%, ενώ το Αριστερό Μπλοκ έλαβε το 3,04% και το Προλεταριακό Επαναστατικό Κίνημα το 1,59%.

Σοσιαλιστές και «Δεξιά» στην ίδια ρότα

Ο ΓΓ της ΚΕ του Πορτογαλικού ΚΚ, Ζερόνιμο Καρβάλιο ντε Σόουζα
Ο ΓΓ της ΚΕ του Πορτογαλικού ΚΚ, Ζερόνιμο Καρβάλιο ντε Σόουζα
Πάντως, η γενική εντύπωση που έχει δημιουργηθεί στην Πορτογαλία είναι ότι παρ' όλο που οι Σοσιαλιστές υποστηρίζουν πως μια ενδεχόμενη εκλογή του δεξιού υποψηφίου θα είναι επικίνδυνο, και μιλούν για «θεσμικό κίνδυνο», στην πραγματικότητα τον στηρίζουν, κάτι που φαίνεται και από τη στάση των ηγετών του Σοσιαλιστικού Κόμματος - του πρωθυπουργού και του προέδρου του κόμματος - οι οποίοι δεν έχουν παρευρεθεί σε καμία προεκλογική δραστηριότητα του επίσημου υποψηφίου τους.

Επίσης, χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τόσο ο Σίλβα όσο και ο Σοάρες με δηλώσεις τους την περασμένη Δευτέρα (9/1) υπερασπίστηκαν την άποψη ότι θα προωθήσουν το διάλογο με την κυβέρνηση των σοσιαλιστών του πρωθυπουργού Χοσέ Σοκράτες αν εκλεγούν.

Από τη μεριά του ο Μάριο Αλμπέρτο Σοάρες, πρώην πρωθυπουργός και δύο φορές Πρόεδρος, σε δηλώσεις του, στην εφημερίδα «Ζορνάλ ντε Νεγκόσιας» (11/1) υπερασπίζεται την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης και πέραν των 65 χρόνων. Ενώ ο Ανίμπαλ Καββάκο Σίλβα δύο φορές πρωθυπουργός επαναφέρει το θέμα της πυρηνικής ενέργειας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ντάριο Ικονόμικο» (10/01).

Από την άλλη, ο Μανουέλ Αλέγκρε Ντουάρτε - που προσπαθεί να εμφανίζεται ως αριστερός και υπερκομματικός - επισκέφτηκε πρόσφατα το Κάστρο της Πενίστρε, το κτίριο όπου κατά τη διάρκεια της δικτατορίας στη χώρα φυλακίστηκαν πολλοί κομμουνιστές, μεταξύ των οποίων και ο Αλβαρο Κουνιάλ και ο Ντίας Λορέντζο, προσπαθώντας με αυτόν τον τρόπο να προσεγγίσει τις ψήφους των κομμουνιστών. Οπως ήταν φυσικό, η ενέργεια αυτή προκάλεσε την αντίδραση των κομμουνιστών, αλλά και την αγανάκτηση του ίδιου του Ντίας Λορέντζο.

Δυναμικά οι κομμουνιστές

Στο μεταξύ, και το Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα έχει ανοιχτεί στο λαό, ζητώντας να ψηφίσουν τον υποψήφιό του και γενικό γραμματέα του Κόμματος Ζερόνιμο Καρβάλιο ντε Σόουζα. Σε αυτή την ιδιαίτερη εκλογική μάχη, το Κόμμα προσπαθεί να αναδείξει τις διαφορετικές σε όφελος του λαού πολιτικές - να ενδυναμώσει δηλαδή την αντίληψη πως είναι απαραίτητη η ρήξη με τις δεξιές πολιτικές που έχουν οδηγήσει στη σημερινή κατάσταση τη χώρα, από μια δημοκρατική και αριστερή προοπτική - και να αποδείξει ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Στην προεκλογική διακήρυξη του Κόμματος αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «είμαστε αντιμέτωποι με το γεγονός ότι η άρχουσα τάξη καπηλεύεται τη θέληση αυτών που αντιπροσωπεύει και υπάρχει μια μεγάλη διαφορά και ένα χάσμα ανάμεσα στις προεκλογικές υποσχέσεις και τις πολιτικές που τελικά εφαρμόζει». Και προσθέτει ότι η παραπλάνηση των ψηφοφόρων έχει οδηγήσει σε μια σειρά αντιδημοκρατικές και αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόζονται από διαφορετικούς εκλεγμένους αντιπροσώπους, κάτι που εξηγεί την κατάσταση στην Πορτογαλία.

Εξάλλου, χτες Σάββατο 14/1, πραγματοποιήθηκε η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του Κόμματος στο κλειστό γήπεδο της Λισαβόνας το «Παβιλιάο Ατλάντικο». Ο κομμουνιστής ηγέτης, ο οποίος έχει και τη στήριξη του κόμματος των Πρασίνων αναφέρθηκε και στην ανάδειξη της πριμοδότησης του Σίλβα από τους Σοσιαλιστές, λέγοντας συγκεκριμένα ότι η πολιτική της κυβέρνησης διευκολύνει την εκλογή του Σίλβα κυρίως μέσω της αντιλαϊκής πολιτικής της.

Στο κύριο θέμα της εφημερίδας του Κόμματος «Αβάντε» (11/01), αναφερόμενος στην επέτειο ένταξης της Πορτογαλίας στην ΕΟΚ, (09/01) ο Ζερόνιμο ντε Σόουζα σημείωνε ότι η ολοκλήρωση αυτή ήταν ενάντια στους λαούς και οι κατά καιρούς πρόεδροι της χώρας που παρακολούθησαν και στήριξαν αυτή την ενσωμάτωση ευθύνονται για τις συνέπειες στην εθνική ανεξαρτησία και την κυριαρχία της χώρας. Τόνισε μάλιστα ότι αυτή η ενσωμάτωση προαπαιτούσε την παραβίαση συνταγματικών αρχών της χώρας. Στην ουσία, οι κατά καιρούς πρόεδροι δε συμβουλεύτηκαν το λαό για θέματα σημαντικά που αφορούσαν την προσχώρηση της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στην επικύρωση της Συνθήκης του Μάαστριχτ και της Νομισματικής Ενωσης. Ενώ σημαντικό ζήτημα στην προεκλογική του εκστρατεία ήταν και η κριτική που άσκησε στο «ευρωσύνταγμα» αλλά και η στάση των υπόλοιπων υποψηφίων στο θέμα αυτό.


Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ


ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΡΑΝ
Κλιμάκωση πιέσεων

Η απόφαση της τρόικας της ΕΕ (Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία) και η εμπρηστική στάση των ΗΠΑ και του Ισραήλ «δείχνουν» παραπομπή του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με το ερώτημα της επιβολής κυρώσεων, την ώρα που ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ δηλώνει ότι «δε θα υποχωρήσουμε ούτε κατά κεραία» όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Η Ρωσία, την ίδια ώρα, μοιάζει να συντάσσεται με την αμερικανοευρωπαϊκή θέση. Αύριο Δευτέρα, στη σύνοδο της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, θα εξεταστεί η παραπομπή του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ