ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 29 Γενάρη 2006
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μεταξύ ρεαλισμού και αφαίρεσης

«Τέλος βάρδιας», λάδι, καραβόπανο και άμμος σε μουσαμά
«Τέλος βάρδιας», λάδι, καραβόπανο και άμμος σε μουσαμά
«Πλωτές δεξαμενές», είναι ο τίτλος της έκθεσης έργων του Μίλτου Γκολέμα, που φιλοξενείται (έως 26/2) στην γκαλερί «Ζουμπουλάκη» (πλατεία Κολωνακίου 20). Πρόκειται για μια εικαστική περιπλάνηση στις δεξαμενές των ναυπηγείων της Ελευσίνας. Τα αδρά, γήινα χρώματα των έργων και η σχεδόν ανάγλυφη ποιότητά τους, κάνουν το μέταλλο, την αρμύρα, τη σκουριά και την άμμο, «ζωντανά» στοιχεία. Με έναν απόλυτα προσωπικό τρόπο, ο Μ. Γκολέμας αποτυπώνει το μόχθο του ανθρώπου, τη φθορά, την ανανέωση. Ο καλλιτέχνης ακροβατεί ανάμεσα στο ρεαλισμό και την αφαίρεση.

Οπως γράφει η Ιωάννα Καρυστιάνη στον καλαίσθητο κατάλογο που συνοδεύει την έκθεση: «Ο Μιλτιάδης Γκολέμας έβαλε ήχο στη ζωγραφική του. Ακούς το κύμα της σκουριάς που ποτίζει τους χώρους και τον αλλιώτικο ήχο που βγάζουν τα αδρά σκούρα χρώματα. Ακούς τις πατημασιές πάνω στις αχανείς μεταλλικές επιφάνειες, τον ήχο της οξυγονοκόλλησης και την αντήχηση της ανάσας. Στήνεις αυτί και πιάνεις το σούρσιμο των καλωδίων, το τρίξιμο των αλυσίδων, το γρατζούνισμα στα σίδερα, τον ήχο του μόχθου και την ηχώ του πάνω στους ψηλούς γυμνούς τοίχους... Η συνάντηση με τη δουλιά του Γκολέμα γεννά αδρά συναισθήματα. Μοιράζεσαι την εξαιρετική του οξυδέρκεια στις πολλές εκδοχές και σημασίες της σιωπής και του εγκλεισμού. Σε αγγίζει η πυκνή μοναξιά που κατακλύζει τα τοπία της σκουριάς. Σε αναστατώνει η λιτή, καίρια γλώσσα των χρωμάτων που διατυπώνουν τη σκέψη του καλλιτέχνη δίχως εφέ...».

Ο Μ. Γκολέμας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής τα πήρε στο εργαστήριο του Ν. Στέφου. Στη συνέχεια, σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας με καθηγητή τον Π. Τέτση. Από το 1991 έως σήμερα, έχει παρουσιάσει έργα του σε ομαδικές εκθέσεις.


Κυριακή 29/1
  • Εύα Φάμπα
    Εύα Φάμπα
    Η Αναστασία Μουτσάτσου συναντά στη σκηνή της «Εξέδρας» (Ελ. Βενιζέλου 235, Ν.Σμύρνη, τηλ: 210-9849101), τους «Παρά Θίν' Αλός».
  • Στην «Αλλη Οχθη» (Αρτέμωνος 9, Ν.Κόσμος, τηλ. 210-9270.628), ο Μανώλης Καρπάθιος παρουσιάζει σύγχρονες μουσικές από την Κωνσταντινούπολη με το κανονάκι του και την πολυμελή ορχήστρα του.
  • Παράσταση θεάτρου σκιών με το έργο «Ο καραγκιόζης τραγουδιστής», διοργανώνει (11.30 π.μ.) το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης (Κυδαθηναίων 17, Πλάκα).
Δευτέρα 30/1
  • Εργα ζωγραφικής και γλυπτικής παρουσιάζει ο Κώστας Αργύρης στην γκαλερί «Χρυσόθεμις» (25ης Μαρτίου 20, Χαλάνδρι). Πρόκειται για 25 ζωγραφικά έργα (λάδια και ακουαρέλες) και πέντε δημιουργίες γλυπτικής.
Τρίτη 31/1
  • Εκδήλωση για τη θεραπευτική επίδραση της μουσικής στην ψυχική και σωματική υγεία, θα πραγματοποιηθεί, στις 8.30 το βράδυ, στην αίθουσα συναυλιών του Ωδείου Φίλιππος Νάκας (Ιπποκράτους 41, Αθήνα τηλ. 210-3634000). «Η μουσική ως φάρμακο: Ο εγκέφαλος, το όνειρο, το ταξίδι, το παραμύθι», είναι το θέμα της διάλεξης του καρδιολόγου του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου και συνθέτη Θανάση Δρίτσα. Θα παρουσιαστούν: Μότσαρτ από Αλίκη Κόλια, Αγγέλικα Παπανικολάου. Αυτοσχεδιασμός του Θ. Δρίτσα στο πιάνο και ο κύκλος τραγουδιών του «Τραγούδια για μεγάλα παιδιά» σε στίχους του Χρ. Μπουλώτη, Ελευθερίας Ζαμπετάκη - Δρίτσα και του συνθέτη. Τραγουδά ο ηθοποιός Γιώργος Γαλάντης. Είσοδος ελεύθερη.
  • Εγκαινιάζεται (7.30 μ.μ.), στην «έκφραση γιάννα γραμματοπούλου» (Βαλαωρίτου 9α), έκθεση ζωγραφικής του Δημήτρη Κατσιγιάννη. Παρουσιάζονται 40 έργα (ακουαρέλες) ζωγραφισμένα εκ του φυσικού.
Τετάρτη 1/2
  • «Χαΐνηδες»
    «Χαΐνηδες»
    Η Καλλιτεχνική Εταιρεία «Σαλτιμπάγκοι» του Γιώργου Κοτανίδη παρουσιάζει και πάλι το έργο του Πίτερ Παρνέλ «QED» ή «Τι απέδειξε ο κ. Φάυνμαν», στο Θέατρο «Ανεσις» (Λ. Κηφισίας). Μετάφραση Γιάννης Μήλιος - Γιώργος Κοτανίδης, σκηνοθεσία Ιωσήφ Βαρδάκης. Παίζουν: Γιώργος Κοτανίδης, Ελευθερία Γεροφωκά.
  • «Ο,τι κι αν πω δε σε ξεχνώ...», τιτλοφορείται το πρόγραμμα, που θα παρουσιάσουν οι Δημήτρης Γιαννακόπουλος, Νίκος Τάγκας και Ανθούλα Μίχου στις 25/1 και 1/2, στο «Συρμό». Ενα αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη και τα τραγούδια του, γραμμένα για έρωτες, την ξενιτιά, τις αδικίες, τη φτώχεια και τα πάθη των ανθρώπων. Μαζί τους οι μουσικοί: Χρήστος Παπανίκος, Θανάσης Μπέλας, Μανώλης Φράγκος.
  • Λυρικές περιπλανήσεις στο Δημαρχείο Φιλοθέης (Καλλιγά 31). Θα παρουσιαστούν τραγούδια των Καλομοίρη και Κωνσταντινίδη, αποσπάσματα από όπερες και οπερέτες των Σακκελαρίδη, Κούκου, Χατζηαποστόλου, Σαμάρα, έργα Χατζιδάκι, Αττίκ, Γιαννίδη. Τραγουδούν Σοφία Κυανίδου, Αγγελική Καθαρίου, με τη συνοδεία του Δημήτρη Γιάκα στο πιάνο. Προλογίζει ο μουσικολόγος - ιστορικός της έντεχνης νεοελληνικής μουσικής Γιώργος Λεωτσάκος.
Πέμπτη 2/2
  • Εγκαινιάζεται (7 μ.μ.) στην αίθουσα τέχνης «Ανεμος» (Αγ. Τρύφωνος 12, Κηφισιά), έκθεση ζωγραφικής της Λίλας Παπούλα.
Παρασκευή 3/2
  • Από σήμερα, κάθε Παρασκευή και Σάββατο του Φεβρουαρίου, οι «Χαΐνηδες» θα εμφανίζονται στο House of Art (Σαχτούρη 4 και Σαρρή - Ψυρρή, τηλ: 210 3217678), παρουσιάζοντας το νέο τους δίσκο με τίτλο «Ο Γητευτής και το Δρακοδόντι» που μόλις κυκλοφόρησε, καθώς και όλα εκείνα τα τραγούδια που τους έχουν καθιερώσει ως ένα ξεχωριστό και αξιόλογο μουσικό σχήμα.
  • Η Σωτηρία Λεονάρδου, ο Γιώργος Περαντάκος, η Μαρία Ιακώβου και το συγκρότημα «Αργοναύτες» παρουσιάζουν σήμερα και αύριο, στο «Συρμό», τη μουσική παράσταση «Στάση Μεταξουργείο».
  • «QED» ή «Τι απέδειξε ο κ. Φάυνμαν» με τον Γιώργο Κοτανίδη, στο θέατρο «Ανεσις»
    «QED» ή «Τι απέδειξε ο κ. Φάυνμαν» με τον Γιώργο Κοτανίδη, στο θέατρο «Ανεσις»
    Ο Ορφέας Περίδης και η Μελίνα Ασλανίδου κάθε Παρασκευή και Σάββατο μοιράζονται ένα πρόγραμμα χειμερινών εμφανίσεων στη μουσική σκηνή «Δίπλα στο ποτάμι» (Λ. Κατσώνη 189, Αγ. Ανάργυροι, τηλ: 210-2610444).
  • Συνεχίζεται στην γκαλερί «Νέες Μορφές» (Βαλαωρίτου 9), έκθεση έργων της Τίνας Καραγεώργη.
  • Ο Miqueu Montanaro και οι φίλοι του από γαλλική επαρχία της Προβηγκίας, παρουσιάζουν στο Half Note Jazz Club (Τριβωνιανού 17, Μετς) παραδοσιακά έργα από διαφορετικές χώρες, με κλασικά, τζαζ ή φλοκ χαρακτηριστικά.
Σάββατο 4/2
  • Ο Σύλλογος Φίλων της Κιθάρας «Δημήτρης Φάμπας», τιμώντας τη μνήμη του εξαίρετου κιθαρίστα, συνθέτη και δάσκαλου ΔΗΜΗΤΡΗ ΦΑΜΠΑ, με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων από το θάνατό του, διοργανώνει συναυλία, με πολλούς ταλαντούχους και καταξιωμένους κιθαρίστες που θα ερμηνεύσουν έργα του, στο ΑΤΕΝΕΟΥΜ (Ανδριανού 3, Θησείο), 8.30 μ.μ. Σολίστ: Thibault Cauvin, Κώστας Τσερέγκωφ και Εύα Φάμπα.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ