ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Γενάρη 2006
Σελ. /40
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Δυναμικές συγκεντρώσεις αντίθεσης στο έκτρωμα

Με συγκεντρώσεις και πορείες που διοργάνωσαν οι Νομαρχιακές Επιτροπές Λάρισας, Τρικάλων και Καρδίτσας του ΚΚΕ στις πρωτεύουσες των τριών νομών της Θεσσαλίας, οι δημοκρατικοί και προοδευτικοί πολίτες της περιοχής διατράνωσαν μαχητικά την αντίθεσή τους στο αντικομμουνιστικό μνημόνιο. Στις δυναμικές συγκεντρώσεις έδωσαν το «παρών» οι κομμουνιστές, αριστεροί και άλλοι δημοκράτες, οι οποίοι δεν ανέχονται τη νέα αντικομμουνιστική εκστρατεία και συνειδητοποιούν τους κινδύνους που αυτή συνεπάγεται για τους πολίτες της Ευρώπης και για όλη την ανθρωπότητα, ενώ σημαντική ήταν η συμμετοχή εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλων μαζικών φορέων.

Στη Λάρισα

Στη Λάρισα η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της πόλης, με τους νεολαίους της ΚΝΕ να δίνουν το δικό της «χρώμα», κρατώντας κόκκινες σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα.

Στην ομιλία του ο Τ. Τσιαπλές, μέλος της ΚΕ και Γραμματέας της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ, υπογράμμισε ότι το αντικομμουνιστικό μνημόνιο αποτελεί μια άκρως επικίνδυνη και αντιδραστική εξέλιξη που πρέπει να συναντήσει παραπέρα την αποφασιστική λαϊκή κατακραυγή. «Οι εργαζόμενοι - πρόσθεσε -, τα συνδικάτα και γενικότερα ο λαός πρέπει να γνωρίζουν ότι οι ιμπεριαλιστές και οι κυβερνήσεις τους δε θα στραφούν μόνο ενάντια στους κομμουνιστές, αλλά στον καθένα που αμφισβητεί την πολιτική τους και την κυριαρχία του μεγάλου κεφαλαίου».

Από τη χτεσινή συγκέντρωση στη Λάρισα
Από τη χτεσινή συγκέντρωση στη Λάρισα
«Το ΚΚΕ - συνέχισε - δεν το τρομάζουν αυτά τα μέτρα. Μας πεισμώνουν και μας ατσαλώνουν περισσότερο. Η καλύτερη απάντηση που μπορεί να δοθεί από τα μέλη και τους φίλους του Κόμματος και της ΚΝΕ, αλλά και τους εργαζόμενους και τους νέους, είναι το δυνάμωμα της πάλης για το χτίσιμο του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου Πάλης, για τη Λαϊκή Εξουσία, για το σοσιαλισμό. Το ολόπλευρο δυνάμωμα του ΚΚΕ και της ΚΝΕ οργανωτικά, πολιτικά, εκλογικά στις δημοτικές και άλλες εκλογές, στα όργανα του συνδικαλιστικού κινήματος».

Απευθύνοντας χαιρετισμό στη συγκέντρωση ο Αλεξάντρ Μιρόνοφ, μέλος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΚΚΡ) και Α΄ Γραμματέας της Επαναστατικής Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας Ρωσίας, τόνισε πως «το παγκόσμιο σύστημα του ιμπεριαλισμού εγκυμονεί το φασισμό. Είναι καθήκον όλων των προοδευτικών δυνάμεων όλου του κόσμου να μην επιτρέψουμε να εμφανιστεί στο φως αυτό το τέρας. Οι κομμουνιστές θα είμαστε πρωτοπόροι σ' αυτόν τον αγώνα. Ο φασισμός δε θα περάσει».

Στο χαιρετισμό του και ο Βλαντιμίρ Νικίτιν, πρόεδρος της Κεντρικής Κομματικής Επιτροπής Ελέγχου της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) και βουλευτής της Κρατικής Δούμας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, υπογράμμισε: «Είμαστε υπερήφανοι για το παρελθόν μας και ισχυροί στην αλήθεια μας! Εμείς σώσαμε τον κόσμο από τη φασιστική χολέρα, μπροστά στην οποία τα δίπλωσαν οι στυλοβάτες της αστικής δημοκρατίας. Εμείς δείξαμε το δρόμο στο μέλλον. Ποτέ και σε κανέναν δε θα γονατίσουμε! Θα υπερασπιστούμε τον εαυτό μας και τους φίλους μας με αποφασιστικότητα και επιμονή».

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν ο Γ. Χαρίτος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του Κόμματος, ο Ελ. Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, αντιπροσωπείες του ΠΑΣΟΚ, του ΔΗΚΚΙ και της Κομμουνιστικής Ανανέωσης, του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών κι Εμπόρων και πολλών άλλων φορέων. Ηταν, επίσης, πολλοί εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μεταξύ των οποίων οι δήμαρχοι Κοιλάδας, Νέσσωνος, Μελιβοίας, Γόννων και Γιάννουλης, ο Αγ. Παπαστεργίου, επικεφαλής της «Δημοτικής Συνεργασίας Λάρισας».

Στα Τρίκαλα

Η συγκέντρωση στα Τρίκαλα έγινε στην πλατεία Ρήγα Φεραίου. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Δ. Αρμάγος, Γραμματέας της ΝΕ του ΚΚΕ, ο οποίος υπογράμμισε ότι η αντίδραση των εργαζομένων, των μικρομεσαίων αγροτών και ΕΒΕ, των νέων και των γυναικών, απέναντι σ' αυτό το κατάπτυστο αντικομμουνιστικό μνημόνιο και σε κάθε είδους μέτρα αυταρχισμού και καταστολής πρέπει να είναι αποφασιστική. Και κατέληξε: «Το ΚΚΕ δήλωση μετανοίας δεν πρόκειται να υπογράψει, όπως δεν υπέγραψε στα 87 χρόνια της ηρωικής του πορείας».

Στην Καρδίτσα

Στη Νέα Αγορά πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση στην Καρδίτσα, όπου μιλώντας ο Γ. Τσιούτρας, Γραμματέας της ΝΕ του ΚΚΕ, υπογράμμισε: «Είμαστε υπερήφανοι και για την ιστορία μας και για τους σύγχρονους αγώνες. Σε μια περίοδο που ο συσχετισμός έγειρε σε βάρος των λαών, σε βάρος του σοσιαλισμού και του κομμουνιστικού κινήματος, εμείς κρατάμε και την υπερηφάνειά μας και τις ιδέες μας και δηλώνουμε ότι δε θα πειθαρχήσουμε ούτε στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ούτε σε ΕΕ, ούτε σε ΝΑΤΟ και ΗΠΑ. Δε θα πειθαρχήσουμε σε κανέναν ιμπεριαλιστή».

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν, μεταξύ των άλλων, ο Χρ. Τέγος, δήμαρχος Καρδίτσας, οι δήμαρχοι Μητρόπολης και Μενελαΐδος και πολλοί άλλοι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συνδικαλιστικών οργανώσεων και μαζικών φορέων.

ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ - ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ

«Τα εγκλήματα σπάνια έχουν υποστεί μια νομική δίωξη και πολλοί από τους αυτουργούς δεν έχουν ποτέ συρθεί στη Δικαιοσύνη. Κομμουνιστικά κόμματα εξακολουθούν να είναι δραστήρια σε κάποιες χώρες και δεν έχουν καν πάρει αποστάσεις από το παρελθόν, όταν υποστήριζαν και συνεργάζονταν με τα εγκληματικά κομμουνιστικά καθεστώτα».

Οπου, στο αντικομμουνιστικό μνημόνιο, συναντάται η λέξη «εγκλήματα», οι αναγνώστες μπορούν να την αντικαθιστούν με τη λέξη «σοσιαλισμός». Για τους εμπνευστές του αντικομμουνιστικού μνημονίου έγκλημα ήταν η αφαίρεση της εξουσίας από τα χέρια της αστικής τάξης, έγκλημα είναι η ρεαλιστικότητα του σοσιαλισμού, που αποδείχτηκε, και η ανάδειξή του σήμερα σε αναγκαιότητα. Τα κομμουνιστικά κόμματα, όσα ανταποκρίνονται στην αποστολή τους, διατηρώντας ακλόνητη την πίστη τους στο σοσιαλισμό και τον υπερασπίζονται, στιγματίζονται και παρουσιάζονται περίπου σαν μιάσματα. Ο συγγραφέας του μνημονίου γνωρίζει καλά τον αναντικατάστατο και καθοριστικό ρόλο των Κομμουνιστικών Κομμάτων όχι μόνο για τη σοσιαλιστική προοπτική, αλλά και για την οργάνωση της λαϊκής πάλης σήμερα. Οπως και γνωρίζει ότι η αποκήρυξη του σοσιαλισμού από μέρους τους συνιστά δήλωση νομιμοφροσύνης στον καπιταλισμό, ισοδυναμεί με παροπλισμό τους και τα καθιστά πλέον ακίνδυνα γι' αυτόν.

Εκδήλωση της ΚΟΒ Στουτγκάρδης

Η ΚΟΒ Στουτγκάρδης του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση την Κυριακή 22 Γενάρη, στις 3 μ.μ., στο Rmergaststtte Sparrhrmlingweg 2, 70376 Stuttgart, με θέμα: «Αντικομμουνιστικό μνημόνιο, η εξέλιξη μιας άκρως επικίνδυνης ιστορίας». Θα μιλήσει ο Χρήστος Αγγελινούδης, μέλος του ΝΓ της ΝΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ