ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Γενάρη 2006
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ - ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ - ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Ο αγωγός της «ανεξαρτησίας»

Συμφωνία για κοινό δίκτυο φυσικού αερίου

Από τη συνάντηση Τσάβες, Λούλα, Κίρσνερ

Associated Press

Από τη συνάντηση Τσάβες, Λούλα, Κίρσνερ
ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.--

Ετοιμα έως τα τέλη Ιούλη θα είναι τα σχέδια για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου, μήκους 8.000 χιλιομέτρων, όπως ανακοίνωσαν από κοινού οι πρόεδροι της Αργεντινής της Βενεζουέλας και της Βραζιλίας, Ούγο Τσάβες, Νέστορ Κίρσνερ και Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα με το πέρας της 4ης τριμερούς Συνόδου τους.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες Φρίας, δήλωσε ότι το υπό σχεδιασμό νέο δίκτυο διανομής φυσικού αερίου, που θα εκταθεί σε μεγάλο μέρος της Λατινικής Αμερικής, θα σηματοδοτήσει την έναρξη μιας νέας εποχής περιφερειακής συνεργασίας και μείωσης της επιρροής των ΗΠΑ. «Αυτό είναι το τέλος» της προσπάθειας της Ουάσιγκτον για επικυριαρχία στην περιοχή, δήλωσε ο Τσάβες, αναφερόμενος στο πλέγμα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που επέβαλε η κυβέρνηση των ΗΠΑ και σύμμαχοί της διεθνείς χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί στις χώρες της περιοχής και η «αρχή της συναίνεσης της Νοτίου Αμερικής», κατέληξε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, όπως μετέδωσε το «Ασοσιέιτεντ Πρες».

Οι τρεις ηγέτες ευελπιστούν ότι ο αγωγός αυτός θα συμβάλλει στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των λαών των τριών χωρών, αλλά όχι μόνο: ο αγωγός θα ξεκινά από το Καράκας της Βενεζουέλας, θα περνά από το Μπουένος Αϊρες της Αργεντινής, και θα εκτείνεται επίσης έως τη Βολιβία, την Παραγουάη και την Ουρουγουάη. Μάλιστα, ο Τσάβες κάλεσε και τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Βολιβίας Εβο Μοράλες να προσυπογράψει τη συμφωνία. «Ο Εβο έχει πει ότι θα εθνικοποιήσει τη βιομηχανία του αερίου. Ελπίζω να το κάνει σύντομα», είπε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας. Ο νέος αγωγός αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός επταετίας και θα συμβάλλει στην εξαγωγή 100 εκατ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου την ημέρα. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πρένσα Λατίνα», το κόστος της επένδυσης αναμένεται να κυμανθεί από 17-20 δισ. δολάρια.

Φάρμακα για το AIDS

Πριν την 4η Σύνοδο των Τριών, προηγήθηκε διμερής συνάντηση των προέδρων της Αργεντινής και της Βραζιλίας, όπου ανακοινώθηκε ότι θα προχωρήσουν από κοινού στην ανέγερση ενός εργοστασίου που θα παράγει φάρμακα για την αντιμετώπιση του AIDS, σε μια προσπάθεια μείωσης του κόστους για τη θεραπεία της ασθένειας. Η κατασκευή του εργοστασίου, που θα κοστίσει περίπου 10 εκατ. δολάρια, θεωρείται πιθανό ότι θα πραγματοποιηθεί στην Αργεντινή.

Και οι δύο χώρες παρέχουν δωρεάν φαρμακευτική περίθαλψη και νοσηλεία σε όλους τους ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον ιό HIV. Η Βραζιλία παράγει ορισμένα φάρμακα για την αντιμετώπιση του AIDS που δεν υπάγονται σε κατοχυρωμένες ευρεσιτεχνίες και συμφώνησε με την Αργεντινή ώστε να πραγματοποιήσουν κοινή έρευνα και ανάπτυξη νέων φαρμάκων.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ
Αρχισε με διαδήλωση στο Μάλι

ΜΠΑΜΑΚΟ.--

Δεκάδες χιλιάδες μέλη και στελέχη οργανώσεων που αντιδρούν ή προβληματίζονται για την επέλαση του νεοφιλελευθερισμού και της λεγόμενης «παγκοσμιοποίησης» εις βάρος των λαών συρρέουν το τελευταίο 48ωρο στο Μάλι της Δυτικής Αφρικής, συμμετέχοντας στην έναρξη του 6ου Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ που, για πρώτη φορά φέτος θα διαδραματιστεί σε τρεις ηπείρους (Αφρική, Αμερική, Ασία).

Οι συμμετέχοντες στο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ στο Μάλι της Αφρικής, που θα ολοκληρωθεί στις 23 του μήνα, θα ανταλλάξουν εμπειρίες και απόψεις για μία πλειάδα θεμάτων, όπως: «Πόλεμος, στρατιωτικοποίηση ασφάλειας και ειρήνη», «Παγκοσμιοποιημένος φιλελευθερισμός», «Επιθέσεις κατά αγροτικών κινημάτων», «Η Συμμαχία πατριαρχικών και νεοφιλελεύθερων συστημάτων και η περιθωριοποίηση της γυναίκας», «Διεθνής Τάξη» κλπ.

Προχτές, πρώτη μέρα εργασιών του φόρουμ, πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα του Μάλι, Μπαμάκο, μεγάλη συγκέντρωση ακτιβιστών (που σύμφωνα με τους διοργανωτές ήταν πάνω από 30.000 - οι περισσότεροι από χώρες της υποσαχάρειας Αφρικής) με κεντρικά συνθήματα «Οχι στο νεο-φιλελευθερισμό», «Το Χρέος μάς σκοτώνει, σκοτώστε το Χρέος». Το δεύτερο μέρος του 6ο Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ θα πραγματοποιηθεί στο Καράκας της Βενεζουέλας απ' τις 24 ές τις 29 του μήνα και το τρίτο μέρος θα πραγματοποιηθεί στο Καράτσι του Πακιστάν τον ερχόμενο Μάρτη.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΣΧΑ.-- Αλλοι επτά άνθρωποι πέθαναν από το κρύο (-31 κελσίου) τη νύχτας της Πέμπτης προς Παρασκευή. Από την Τρίτη, οι νεκροί ξεπέρασαν τους 30. Πολλά σχολεία, επιχειρήσεις κ.ά. εξακολουθούσαν να παραμένουν κλειστά, και τα κυκλοφοριακά προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν σε μεγάλα τμήματα της επικράτειας της ρωσικής ομοσπονδίας. Αυτά, στη σημερινή καπιταλιστική Ρωσία γιατί επί σοσιαλισμού τέτοια φαινόμενα ήταν άγνωστα.

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.-- Πυρ κατά διαδηλωτών έριξε χτες η αιθιοπική αστυνομία με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός και τον τραυματισμό άλλων 33 κατά τη διάρκεια θρησκευτικών γιορτασμών έξω από το ναό του Αγίου Μιχαήλ στην Αντίς Αμπέμπα. Εκπρόσωπος της αστυνομίας υποστήριξε πως αφορμή έδωσε η ρίψη χειροβομβίδας έναντι αστυνομικής περιπόλου.

ΓΕΝΕΥΗ.-- Από πείνα και δίψα πέθαναν 20 Αφρικανοί πρόσφυγες μέσα σε δουλεμπορικό με προορισμό την Υεμένη πριν λίγες μέρες, ανοιχτά του κόλπου του Αντεν, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στη Γενεύη.

ΤΖΑΜΟΥ.-- Ενα λεωφορείο που μετέφερε υπεράριθμους επιβάτες έπεσε σε χαράδρα στο υπό Ινδικό έλεγχο Κασμίρ την Παρασκευή, με αποτέλεσμα 52 άνθρωποι, ανάμεσά τους και πέντε μικρά παιδιά, να βρουν το θάνατο, μετέδωσε το «Ρόιτερ». Αλλοι 15 νοσηλεύονταν σε κρίσιμη κατάσταση.

ΧΕΖΣΕ.-- Στρατιωτικό αεροπλάνο που μετέφερε σλοβάκους στρατιώτες της πολυεθνικής δύναμης του ΝΑΤΟ για το Κόσσοβο συνετρίβη αργά την Πέμπτη στην Ουγγαρία, κοντά στα σλοβακικά σύνορα. Μόνο ένας διασώθηκε ενώ οι υπόλοιποι 28 στρατιώτες, το 8μελές πλήρωμα και οι 7 χειριστές του, σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της συντριβής.

ΚΟΛΟΜΠΟ.-- Στην ανάγκη της διεξαγωγής «διαλόγου» με την οργάνωση «Τίγρεις» της μειονότητας των Ταμίλ συμφώνησαν χτες τα 15 πολιτικά κόμματα της Σρι Λάνκα. Η αναζωπυρωμένη βία στη χώρα έχει κοστίσει κάπου 140 ζωές στη χώρα εδώ και έξι βδομάδες και οι φόβοι επανέναρξης του εμφυλίου εντείνονται.

ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις των μαθητών

ΚΙΤΟ.--

Με διαδηλώσεις και αποχές, χωρίς να φοβούνται την καταστολή, συνέχισαν τον αγώνα τους, για τέταρτη συνεχόμενη μέρα οι μαθητές των γυμνασίων της πρωτεύουσας του Εκουαδόρ, απαιτώντας την απόσυρση του επίμαχου νομοσχεδίου που προβλέπει την αύξηση των εισιτηρίων των μέσων μαζικής μεταφοράς κατά 40%. Οι μαθητές, επίσης, απαιτούν από την κυβέρνηση να ακυρώσει τη συμφωνία την πετρελαϊκή Occidental και να μην προχωρήσει στην υπογραφή της ALCA.

Οι συγκρούσεις με την αστυνομία δεν έλειψαν και χτες, καθώς αυτή τη φορά οι μαθητές ήταν προετοιμασμένοι - την Τετάρτη η καταστολή της αστυνομίας προκάλεσε περισσότερους από 57 τραυματισμούς μικρών μαθητών - και απάντησαν με πέτρες στα χημικά και τα γκλομπς των αστυνομικών.

Περισσότεροι από 100 συνελήφθησαν, ενώ δεκάδες είναι αυτοί που τραυματίστηκαν και χτες κατά τις διαδηλώσεις. Η αστυνομική βία που και αυτή τη φορά ήταν περισσή έχει προκαλέσει το λιγότερο την αμηχανία της κυβέρνησης που ακόμη και δημοσίως άσκησε κριτική στις αστυνομικές αρχές ότι έκανε χρήση «μη αναγκαίας και υπέρμετρης βίας». Οι μαθητές έχουν κηρύξει αποχή μέχρι τη Δευτέρα, οπότε η επόμενη βδομάδα θα δείξει τι θα γίνει σε αυτή τη μαθητική «εξέγερση».

ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ
Η απειλή διεθνών κυρώσεων «σταμάτησε» τις ταραχές

ΑΜΠΙΤΖΑΝ.- Η πιθανότητα επιβολής κυρώσεων από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έναντι των υπευθύνων για τις βίαιες επιθέσεις υποστηριχτών του Προέδρου της Ακτής Ελεφαντοστού Λοράν Γκμπάγκμπο κατά κυανοκράνων τερμάτισε χτες με «μαγικό τρόπο» τις διαδηλώσεις και ήρε τα οδοφράγματα από το Αμπιτζάν...

Εκπρόσωποι των ανταρτών του βορρά, σχολιάζοντας τις εξελίξεις, είπαν πως επρόκειτο για μία «καλά σχεδιασμένη απόπειρα πραξικοπήματος, που όμως απέτυχε», με στόχο την αποσταθεροποίηση της νέας κυβέρνησης του πρωθυπουργού Τσαρλς Κόναν Μπάνι και της περαιτέρω εφαρμογής της ειρηνευτικής διαδικασίας. Το όφελος του Γκμπάγκμπο και της νεολαιίστικης οργάνωσης του κόμματός του «Νεαροί Πατριώτες» (που πρωτοστάτησε στις βίαιες επιθέσεις κατά βάσεων, αλλά και περιπόλων του ΟΗΕ στο Αμπιτζάν από την περασμένη Δευτέρα) θα ήταν η εξαγορά χρόνου για την περαιτέρω παραμονή του στην εξουσία. Αλλωστε, η θρυαλλίδα που έδωσε αφορμή για την πρόκληση των ταραχών ήταν η απόφαση της διεθνούς ομάδας μεσολαβητών του ΟΗΕ για διάλυση του παρόντος Κοινοβουλίου (στο οποίο επικρατούν οι βουλευτές του Γκμπάγκμπο) λόγω εκπνοής της θητείας του...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ