ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Γενάρη 2006
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
Προκλητική εισαγγελική παρέμβαση

Στο στόχαστρο το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, οι εργαζόμενοι και οι αγώνες τους

Το έγγραφο με το αίτημα του μεγαλοξενοδόχου που η εισαγγελέας Κεφαλονιάς διαβίβασε στο Εργατικό Κέντρο
Το έγγραφο με το αίτημα του μεγαλοξενοδόχου που η εισαγγελέας Κεφαλονιάς διαβίβασε στο Εργατικό Κέντρο
Με μια κατάπτυστη και επικίνδυνη παρέμβαση υπέρ της εργοδοσίας, η Δικαιοσύνη επιχειρεί για πολλοστή φορά να ποινικοποιήσει τους αγώνες του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους και να βάλει φρένο στις εργατικές κινητοποιήσεις και τη δράση της πρωτοπορίας τους. Με έγγραφο που απέστειλε προχτές Πέμπτη στο Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς - Ιθάκης, η εισαγγελέας Κεφαλονιάς Βασιλική Αργύρη διαβιβάζει αίτηση του μεγαλοξενοδόχου Σπύρου Γαλιατσάτου να του δοθούν τα πρακτικά των Εκλογοαπολογιστικών Συνελεύσεων του Εργατικού Κέντρου το 2003 και 2004, προκειμένου να αποδείξει ότι οι συνδικαλιστές που σέρνονται - ύστερα από μήνυσή του - σε δίκη στις 25 Γενάρη είναι στελέχη του ΠΑΜΕ!

Ο Σπύρος Γαλιατσάτος, μεγαλοξενοδόχος της περιοχής και πρόεδρος των ξενοδόχων Κεφαλονιάς - Ιθάκης, είχε καταθέσει μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση σε βάρος σύσσωμου του 5μελούς ΔΣ του σωματείου ξενοδοχοϋπαλλήλων και άλλων συνδικαλιστών του ταξικού κινήματος. Ανάμεσά τους και ο Παναγιώτης Αλεξανδρόπουλος, στέλεχος του ΠΑΜΕ και σημερινός πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, αλλά και ο Δημήτρης Ματζουράτος, πρόεδρος της τοπικής ΕΛΜΕ και μέλος της τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Η ουσιαστική κατηγορία που αντιμετωπίζουν οι συνδικαλιστές είναι ότι το καλοκαίρι του 2004 ...τόλμησαν να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων στις επιχειρήσεις του μεγαλοξενοδόχου.

Οι συνδικαλιστές, τη συγκεκριμένη περίοδο, είχαν πραγματοποιήσει παρέμβαση στο ξενοδοχείο του Σπύρου Γαλιατσάτου, απαιτώντας συνάντηση μαζί του, καθώς, σύμφωνα με καταγγελίες των εργαζομένων, δεν τους κολλούσε όλα τα ένσημα, δεν τους πλήρωνε κανονικά, χορηγούσε υποχρεωτικά ρεπό κλπ. Ο μεγαλοξενοδόχος απουσίαζε και παρότι οι συνδικαλιστές τηλεφωνικά του ζήτησαν να επιστρέψει εκείνος αρνήθηκε, βρίζοντας και απειλώντας τους να φύγουν από το ξενοδοχείο του. Στη συνέχεια, κατέθεσε τη μήνυση για δήθεν συκοφαντική δυσφήμιση, το περιεχόμενο της οποίας αποδέχτηκε τελικά η αρμόδια εισαγγελέας και όρισε δικάσιμο.

Πειστήριο ενοχής η ιδιότητα συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ!

Την Πέμπτη, η Εισαγγελία της Κεφαλονιάς ήρθε να προσφέρει μια ακόμα «χείρα βοηθείας» στον μεγαλοξενοδόχο. Με το έγγραφο που απέστειλε στο Εργατικό Κέντρο, επί της ουσίας αποδέχεται το επιχείρημα του Σ. Γαλιατσάτου ότι η ιδιότητα του στελέχους του ΠΑΜΕ αποτελεί από μόνη της πειστήριο ενοχής! Αυτό δηλώνεται ξεκάθαρα στο έγγραφο, στο οποίο αναφέρονται τα εξής: «(...) κατόπιν εγκλήσεώς μου κατά των: 1) Αλεξανδρόπουλου Παναγιώτη, 2) Ματζουράτου Δημητρίου κλπ. Βασικό αποδεικτικό στοιχείο για το βάσιμο της εγκλήσεώς μου και ως αποδεικτικό μέσο για τη στήριξη αυτής, από το οποίο θα προκύψει η ιδιότητα των δύο άνω εγκαλούμενων ως μελών της γραμματείας του ΠΑΜΕ, αποτελούν τα πρακτικά των Εκλογοαπολογιστικών Γενικών Συνελεύσεων του Εργατικού Κέντρου Κεφαλληνίας των ετών 2003 και 2004. Για τους λόγους αυτούς, σας παρακαλώ όπως επιτρέψετε την εκ μέρους μου λήψη αντιγράφων των ανωτέρω πρακτικών».

Η Εισαγγελία της Κεφαλλονιάς, λειτουργώντας σαν διεκπεραιωτής της εργοδοσίας, αποδέχεται απροκάλυπτα το φαιδρό επιχείρημα του μεγαλοξενοδόχου και αναλαμβάνει να στηρίξει την επιχείρηση τρομοκράτησης συνδικαλιστών και εργαζομένων. Να σημειωθεί ότι τόσο ο Π. Αλεξανδρόπουλος όσο και ο Δ. Ματζουράτος, είχαν από την πρώτη στιγμή δηλώσει την ιδιότητά τους ως στελέχη του ΠΑΜΕ και η σχετικές τους καταθέσεις υπάρχουν στη δικογραφία!

Στο στόχαστρο η εργατική τάξη και οι αγώνες της

Η κατάπτυστη εισαγγελική παρέμβαση σε βάρος του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος έρχεται ένα μόλις μήνα μετά την απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών να κρίνει παράνομα και καταχρηστικά τα αιτήματα των εργαζομένων της «Σόφτεξ», που στον πρόσφατο και πολύμηνο απεργιακό τους αγώνα είχαν υιοθετήσει το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ για μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 και στα 55 για τους άνδρες και τις γυναίκες αντίστοιχα, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, 1.300 βασικό μισθό κ.ά.

Αποτελεί έναν ακόμα αντιδραστικό κρίκο στην εντεινόμενη επίθεση που εξαπολύει το κεφάλαιο και οι πολιτικοί του εκφραστές σε βάρος της εργατικής τάξης και των δικαιωμάτων της και στόχο έχει να τρομοκρατήσει το κίνημα, να φιμώσει τις ταξικές φωνές, να ποινικοποιήσει τους εργατικούς συνδικαλιστικούς αγώνες. Σ' αυτή την κατεύθυνση, η «ανεξάρτητη» Δικαιοσύνη έρχεται να βάλει πλάτες στο πέρασμα της αντιλαϊκής - αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης, όταν οι αντεργατικές κυβερνητικές μεθοδεύσεις και ο μπαμπούλας της εργοδοσίας αποδεικνύονται ανίκανοι να τρομάξουν το συνδικαλιστικό κίνημα. Γι' αυτό και βάζει στο στόχαστρό της το ΠΑΜΕ και τα αιτήματά του, γνωρίζοντας καλά την αυξανόμενη επιρροή του στην εργατική τάξη.


ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΟΥΣΣΑ ΣΤΟΝ ΟΛΠ
Να βαθύνουν τα πολιτικά χαρακτηριστικά της πάλης

Σε επιφυλακή κάλεσε τους λιμενεργάτες ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, μετά την καταψήφιση της οδηγίας για την απελευθέρωση των λιμενικών υπηρεσιών

«Οι αντιθέσεις μεταξύ κεφαλαιοκρατών που δραστηριοποιούνται στο χώρο των λιμανιών αναφορικά με το ποιος θα έχει το πάνω χέρι, σε συνδυασμό με τους δυναμικούς αγώνες των λιμενεργατών, αποτέλεσαν τους βασικούς παράγοντες για την καταψήφιση της πρότασης οδηγίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ξεπούλημα των λιμανιών και το χτύπημα των δικαιωμάτων των λιμενεργατών, παρά τον αρνητικό πολιτικό συσχετισμό δύναμης που διακρίνει το Ευρωκοινοβούλιο».

Αυτό τόνισε ο Γιώργος Τούσσας, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια περιοδείας κλιμακίου του Κόμματος στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ), χτες το πρωί, με αφορμή την καταψήφιση της πρότασης οδηγίας της Κομισιόν από το Ευρωκοινοβούλιο, για την απελευθέρωση των λιμενικών υπηρεσιών.

«Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, οι Φιλελεύθεροι, οι Σοσιαλδημοκράτες κι άλλες πολιτικές δυνάμεις, μεταξύ αυτών και ευρωβουλευτές της ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ αλλά και ο ΣΥΝ, είναι προφανές ότι εξακολουθούν και στηρίζουν την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ, την απελευθέρωση των πάντων στα πλαίσια της ενιαίας αγοράς, την ανταγωνιστικότητα, άσχετα αν αναγκάστηκαν να καταψηφίσουν τη συγκεκριμένη οδηγία», επισήμανε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, και συμπλήρωσε: «Αλλωστε, έγιναν προσπάθειες και από την πλευρά των Φιλελευθέρων και των Σοσιαλδημοκρατών να διατηρήσουν το πνεύμα της οδηγίας και να της δώσουν το φιλί της ζωής με την πρόταση για αναβολή της ψηφοφορίας για το απώτερο μέλλον».

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στις διακριτές διαφορές που υπάρχουν στο συνδικαλιστικό κίνημα, σημείωσε σχετικά: «Δύο είναι οι γραμμές που κυριαρχούν στο συνδικαλιστικό κίνημα. Η μία είναι η γραμμή της συναίνεσης, του συμβιβασμού, της υποταγής, που εκφράζεται και στη χώρα μας από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ και των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΠ. Και η άλλη είναι η γραμμή της ταξικής πάλης, που έβαλε τη σφραγίδα της για την επιτυχία του αγώνα των λιμενεργατών για την απόσυρση, σε αυτή τη φάση, της οδηγίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ