ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Γενάρη 2006
Σελ. /40
«Καλό βήμα»

Γρηγοριάδης Κώστας

Πολλά και διάφορα... δημοκρατικά προβλέπονται στις «τρομο-συμφωνίες» ΗΠΑ - Ευρωπαϊκής Ενωσης, για την έκδοση και την αμοιβαία δικαστική συνδρομή, που είχε υπογράψει η τότε κυβέρνηση Σημίτη (ως προεδρεύουσα της ευρωένωσης) με τον Τζ. Μπους και τις προάλλες υπογράφτηκαν τα κυρωτικά πρωτόκολλά τους. Ανάμεσά τους, για παράδειγμα, προβλέπεται η έκδοση Ελληνα πολίτη στις ΗΠΑ, ακόμη και για πράξεις που δε θεωρούνται έγκλημα στη χώρα μας ή στην ΕΕ, αλλά θεωρούνται τέτοια στις ΗΠΑ. Προβλέπεται, ακόμη, η δυνατότητα έκδοσης στις ΗΠΑ ακόμη και για αδικήματα που έγιναν πριν την υπογραφή της συμφωνίας. Για να μην αναφέρουμε το γεγονός πως η έκδοση Ελληνα πολίτη απαγορεύεται ρητά από το Ελληνικό Σύνταγμα, τουλάχιστον το ισχύον σήμερα.

Προφανώς, για όλους τους παραπάνω λόγους, ο Αμερικανός βοηθός υπουργός Εξωτερικών Ντάνιελ Φριντ, που υπέγραψε τις προάλλες τα κυρωτικά πρωτόκολλα εκ μέρους των ΗΠΑ, χαρακτήρισε το γεγονός ως ένα «καλό βήμα» για την περαιτέρω προώθηση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι η υπογραφή των πρωτοκόλλων καθιστά τη στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών ισχυρότερη.

Αμετανόητοι φονιάδες

Το περασμένο Σαββατοκύριακο μαχητικά πολεμικά αεροπλάνα έπληξαν με πυραύλους ένα πακιστανικό χωριό, κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν, με τραγικό αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 18 άμαχοι, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά. Τελικά, αφού διάφορες πληροφορίες είδαν το φως της δημοσιότητας, διαπιστώθηκαν τα εξής: Ο βομβαρδισμός έγινε από μη επανδρωμένα αμερικανικά αεροπλάνα, επειδή η Ουάσιγκτον είχε πληροφορίες ότι στο χωριό αυτό βρισκόταν τη μέρα εκείνη ο δεύτερος τη τάξει στην ιεραρχία της «Αλ Κάιντα», Αιγύπτιος Αϊμάν αλ Ζαουάχρι.

Ακολούθησαν ογκώδεις αντιαμερικανικές διαδηλώσεις στο Καράτσι και άλλες πόλεις του Πακιστάν, που υποχρέωσαν τον πρωθυπουργό του προέδρου - δικτάτορα Μουσάραφ να κάνει λόγο για «ατυχές γεγονός» και να απευθύνει επίσημη διαμαρτυρία προς τις ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι «δεν μπορούμε να δεχτούμε οποιαδήποτε επιχείρηση στο έδαφός μας που έχει αποτέλεσμα αυτό που συνέβη το περασμένο Σαββατοκύριακο». Ιδού και η δήλωση - απάντηση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακλίλαν: «Συνεργαζόμαστε στενά με το Πακιστάν για να χτυπήσουμε την Αλ Κάιντα και να σύρουμε τους ηγέτες της στη Δικαιοσύνη και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε». Δηλαδή, όχι μόνο δηλώνουν ότι θα ξανακάνουν τα ίδια, αλλά πετάνε και το «καρφί», περί στενής συνεργασίας, για όσους εκ της ηγεσίας του Πακιστάν παριστάνουν τους ανήξερους...

«Πάρτε τα»...

Προσωπικό χρηματικό «μπόνους» από 3.000 μέχρι και 20.000 ευρώ θα «τσεπώνουν» τα στελέχη του Εθνικού Συστήματος Υγείας που θα επιδεικνύουν υπερβάλλοντα ζήλο για την υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα της Υγείας, η οποία προωθεί την ένταση της εμπορευματοποίησης παντού και σε όλα. Οπως αναφέρεται στο νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας, με απόφαση του υπουργού θα επιβραβεύονται, με τα προαναφερόμενα χρηματικά ποσά, στελέχη και υπάλληλοι του ΕΣΥ, που, υπερβάλλοντες εαυτούς, θα συμβάλλουν με το έργο τους στην ταχύτερη υλοποίηση των στόχων της κυβέρνησης. Κι ο στόχος είναι γνωστός: Να ρέει συνεχώς όσο το δυνατόν περισσότερο χρήμα στις δημόσιες «επιχειρήσεις» παροχής υπηρεσιών Υγείας, με την «αφαίμαξη» των ασθενών - πελατών τους, οι οποίοι θα πληρώνουν ακόμα περισσότερα, είτε μέσω των ασφαλιστικών τους ταμείων, είτε, απευθείας, από τις τσέπες τους.

... και «φέρτε τα»

Βεβαίως, εδώ και καρό, τα κυβερνητικά στελέχη στο χώρο του ΕΣΥ έχουν βάλει μπροστά τη «δουλιά» και κάνουν ό,τι μπορούν για να αυξηθεί το «ρευστό», που καταλήγει στα ταμεία των νοσοκομείων. Προς τούτο «κόβουν» συνεχώς από τα λειτουργικά έξοδα - δεν κάνουν διορισμούς, περικόπτουν εφημερίες, μειώνουν τα αναλώσιμα υλικά, αφαιρούν εξετάσεις κλπ. - κι επιβάλλουν νέα «χαράτσια» στους ασθενείς, όπως εισιτήρια στα νοσοκομεία, αύξηση των νοσηλίων και των αντιτίμων για τις εξετάσεις κ.ά. Κι έρχεται τώρα η απόφαση για το «μπόνους» να «ξεσαλώσει» κάποιους, οι οποίοι θα έχουν, πλέον, και πρόσθετο «ατομικό όφελος» να «βάλουν τα δυνατά τους» για να προωθήσουν την εμπορευματοποίηση. Φυσικά, όλα αυτά καθόλου δε σημαίνουν αναβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας για τον ελληνικό λαό, καθώς το δημόσιο αγαθό της Υγείας μετατρέπεται σε πανάκριβο εμπορικό προϊόν, προσιτό μόνο στους «έχοντες και κατέχοντες». Κατά τα άλλα, ο υπουργός Υγείας, Νικ. Κακλαμάνης, «κορδώνεται» ότι είναι ο «εξυγιαντής» του συστήματος Υγείας στη χώρα μας και ετοιμάζεται να πάρει σαν «προσωπικό μπόνους» τη θητεία του σ' αυτό το χώρο, αξιοποιώντας το στην προσπάθειά του να καταλάβει το δημαρχιακό θώκο της Αθήνας...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ανεπίστρεπτη αντιδραστική πορεία

Μόνο για «επικοινωνιακές σκοπιμότητες», όπως για ευνόητους λόγους υποστηρίζει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, δεν αποφάσισε η κυβέρνηση Καραμανλή να προχωρήσει στη νέα αναθεώρηση του Συντάγματος. Η κυβέρνηση θέλει το Σύνταγμα όχι μόνο να μη βάζει «φρένο», αλλά να εναρμονίζεται και να διευκολύνει τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις, όπως αυτές υπαγορεύονται από τη στρατηγική της Λισαβόνας.

Το παραδέχτηκε άλλωστε ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής παρουσιάζοντας το πρώτο πακέτο των προτάσεων του κόμματός του. «Οφείλουμε -είπε - να προχωρήσουμε σε αναθεώρηση που υπαγορεύεται από τη νέα εποχή των ραγδαίων μεταρρυθμίσεων που συντελούνται στο διεθνές περιβάλλον και ειδικότερα στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Είναι πεντακάθαρο ότι η εγχώρια πλουτοκρατία θέλει να θωρακιστεί και θεσμικά ώστε να είναι όσο το δυνατό καλύτερα προετοιμασμένη για τη συμμετοχή της στη συνολικότερη επίθεση της ΕΕ κατά των λαών, ενσωματώνοντας στον καταστατικό χάρτη της χώρας τα νέα αντιδημοκρατικά και αντιλαϊκά νομοθετήματα και μέτρα της ΕΕ. Η ευρω-επιταγή για επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα αποτυπώνεται με την πρόταση για σταδιακή άρση της μονιμότητας ακόμα και στο στενό δημόσιο τομέα στέλνοντας το ευκρινές μήνυμα ότι το Σύνταγμα δεν προστατεύει το δικαίωμα των εργαζομένων στη σταθερή και πλήρη εργασία, αλλά πριμοδοτεί την ανασφάλεια και τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Απαγορεύεται ταυτόχρονα η «ένδικη» αμφισβήτηση της μόνιμης λιτότητας που επιτάσσει το Σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ, ενώ θεσπίζεται το Συνταγματικό Δικαστήριο, που προορίζεται να παίξει το ρόλο του άγρυπνου φρουρού της νομιμότητας των κρατούντων. Παραμερίζονται τα όποια «εμπόδια» υπάρχουν στο Σύνταγμα για την επέλαση των μονοπωλίων σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής. Επιτρέπεται η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, ή η λειτουργία των κρατικών ως ιδιωτικών, ενώ τα δάση αποχαρακτηρίζονται για να γίνουν οι «επενδύσεις» και το περιβάλλον θυσιάζεται για να αναπτυχθούν τα υπερκέρδη. Αντίστοιχα και οι τομές στο πολιτικό σύστημα δεν υστερούν σε αντιδραστικότητα. Με εργαλείο την κρατική χρηματοδότηση επιχειρείται ο έλεγχος της δράσης και της λειτουργίας των κομμάτων.

Ο πρωθυπουργός ανέδειξε και την πολιτική χρησιμότητα της αναθεωρητικής διαδικασίας. Η αναθεώρηση «είναι απαραίτητη για να κλιμακώσουμε και να συνεχίσουμε στην επόμενη τετραετία τον κύκλο των μεταρρυθμίσεων». Είναι ευνόητο ότι θα τη χρησιμοποιήσει και για την ταχύτερη υλοποίηση των αντιδραστικών αλλαγών που έχουν προγραμματιστεί και γι' αυτή την τετραετία, αξιοποιώντας την απροκάλυπτη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ.

Είναι κάτι παραπάνω από αυτονόητο ότι δεν υπήρχε η παραμικρή πιθανότητα το ΚΚΕ να συναινέσει σε μια τέτοια βαθιά αντιδραστική αναθεώρηση του Συντάγματος. Αλλωστε, το αστικό Σύνταγμα υπηρετεί την πλουτοκρατία και τα συμφέροντά της και μάλιστα θεωρείται υπέρτατος νόμος. Μόνο που αυτοί που μιλούν για υποταγή της νομιμότητας την προσαρμόζουν κάθε φορά στην καλύτερη εξυπηρέτηση των αντιλαϊκών επιλογών τους. Απέναντι σ' αυτή τη διαδικασία οι λαϊκές δυνάμεις, η νεολαία, πρέπει να έχουν καθαρό πως η πάλη για τη διεύρυνση και κατοχύρωση των εργασιακών, κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων τους απαιτεί εναντίωση σε κάθε αντιδραστική αλλαγή, όπως αυτή που επιδιώκεται με την αναθεώρηση του Συντάγματος, ενταγμένη στον αγώνα για την αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων με αποδυνάμωση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τη συγκρότηση της δικής τους συμμαχίας με την ισχυροποίηση του ΚΚΕ, για ριζικές αλλαγές στην εξουσία και στην οικονομία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ