ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Γενάρη 2006
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΑΣ
Ομολογείται η πολιτική συναλλαγή ΠΑΣΟΚ - ΝΔ
  • Σάλος από τις δηλώσεις του αντιδημάρχου Οικονομικών του Δήμου Πατρέων ότι στελέχη του ΠΑΣΟΚ στις δημοτικές εκλογές του 1998 «πριμοδότησαν» με εκατοντάδες ψήφους στον πρώτο γύρο τον υποψήφιο της ΝΔ
  • «Επιβεβαιώνεται ότι κοινό τους αντίπαλο θεωρούν το συνδυασμό "Πάτρα Μπροστά - Ενωμένοι"», τονίζει η δημοτική κίνηση σε σχετική ανακοίνωση

Σάλος έχει δημιουργηθεί στην Πάτρα από τις δηλώσεις του αντιδημάρχου Οικονομικών του Δήμου Πατρέων και διεκδικητή του χρίσματος του υποψήφιου δημάρχου του ΠΑΣΟΚ, του Δημ. Πεφάνη, ότι στελέχη του ΠΑΣΟΚ στις δημοτικές εκλογές του 1998 πριμοδότησαν με εκατοντάδες ψήφους στον α΄ γύρο τον υποψήφιο της ΝΔ κ. Φλωράτο.

Στόχος ήταν να αποτραπεί η συμμετοχή στο β΄ γύρο του συνδυασμού «Πάτρα - Μπροστά», του Παν. Κοσιώνη, που στηρίζει το ΚΚΕ και κατά συνέπεια ο κίνδυνος να κερδηθεί ο δήμος από το συνδυασμό, με αποτέλεσμα, τελικά, να κερδίσει το δήμο ο συνδυασμός που στήριξε η ΝΔ και να εκλεγεί ο εκλεκτός της ΝΔ.

Οι δηλώσεις αυτές δεν αποκάλυψαν κάτι το καινούριο, αλλά πρώτη φορά ακούστηκαν από στέλεχος του ΠΑΣΟΚ σε εσωκομματική διαδικασία και μάλιστα χωρίς να διαψευστεί από τα υπόλοιπα στελέχη και τους συνδιεκδικητές του χρίσματος. Μάλιστα ο κ. Πεφάνης ζήτησε συγνώμη από τον «κόσμο της Αριστεράς», προς άγραν ψήφων φυσικά...

Για το συγκεκριμένο γεγονός εξέδωσε ανακοίνωση η Δημοτική Κίνηση «Πάτρα Μπροστά - Ενωμένοι» που σημειώνει: «Επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά ότι κοινό τους αντίπαλο, θεωρούν οι συνδυασμοί του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και τα μεγάλα συμφέροντα το συνδυασμό "Πάτρα Μπροστά - Ενωμένοι"». Και προσθέτει: «Αυτό δεν είναι πολιτικό παράδοξο. Οι δύο παρατάξεις (συμφώνησαν και συμφωνούν), ταυτίζονται, αρκετές φορές απόλυτα, στην κοινή πολιτική τους κατεύθυνση. Υπηρετούν με συνέπεια την αντιλαϊκή πολιτική, προωθούν τη φορομπηξία, την αντεργατική πολιτική, είναι υπηρέτες των συμφερόντων του κεφαλαίου».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Είναι αναγκαίο και προς το συμφέρον των λαϊκών στρωμάτων να εγκαταλείψουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και να ενισχύσουν τις αγωνιστικές δυνάμεις στο Δήμο Πάτρας. Το ΠΑΣΟΚ δεν οφείλει συγνώμη σε κανέναν. Με τη βρώμικη ιστορία που έστησε το '98 υπηρέτησε τα μεγάλα συμφέροντα της Πάτρας όπως κάνει και σήμερα. Η πολιτική προβοκάτσια, η συκοφαντία, το στήσιμο βρώμικων παιχνιδιών είναι μέρος της αντιλαϊκής πολιτικής τους».


ΝΔ - ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Στόχος η αποτροπή του «μαυρίσματος»

Υποβαθμίζει σκόπιμα την πολιτική τους σημασία και χρησιμοποιεί ξανά το παραμύθι των «ανεξάρτητων» υποψηφίων

Να αποφύγει το «μαύρισμα» στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές επιδιώκει με κάθε τρόπο η κυβέρνηση Καραμανλή, ενώ την ίδια στιγμή είναι πανέτοιμη να αξιοποιήσει τυχόν θετικό αποτέλεσμα σε αυτές ως «πράσινο φως» για ακόμα πιο ταχύτερες και σαρωτικές αντιδραστικές «μεταρρυθμίσεις».

Η «στρατηγική» αυτή επιβεβαιώθηκε και από τη χτεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου της ΝΔ, όπου φάνηκε καθαρά ότι θα χρησιμοποιήσει ακόμα μια φορά το κόλπο των δήθεν ανεξάρτητων υποψηφίων, ενώ υποβαθμίζει σκόπιμα την πολιτική σημασία των δημοτικών εκλογών προκειμένου τυχόν καταψήφιση των συνδυασμών της να μην ερμηνευτεί ως αποδοκιμασία της συνολικότερης αντιλαϊκής πολιτικής της.

Γνωρίζοντας πολύ καλά ότι η συντριπτική πλειοψηφία των λαϊκών στρωμάτων - σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις επτά στους δέκα - είναι έντονα δυσαρεστημένη από την εφαρμοζόμενη πολιτική, η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος επιχειρεί να βγει από τις κάλπες των δημοτικών εκλογών με τις λιγότερες δυνατές απώλειες σε όλα τα επίπεδα. Κυρίως όμως να αποφύγει το ηχηρό χαστούκι στην πολιτική της.

Στο πλαίσιο αυτό κινήθηκαν οι χτεσινές τοποθετήσεις των ηγετικών στελεχών της, ενώ την Κυριακή συνεδριάζει για το ίδιο θέμα η ΚΕ της ΝΔ. Ο Κ. Καραμανλής στην ομιλία του ανέφερε ότι οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές είναι υπόθεση πολιτική, αυτό, όμως, δε σημαίνει κομματικοποίησή τους. Είπε ακόμη ότι η ΝΔ δε θα στηρίξει αποκλειστικά κομματικούς υποψηφίους. Η στρατηγική της ΝΔ για την εκλογική μάχη, όπως είπε, «είναι η στρατηγική του σύγχρονου κοινωνικού κέντρου», προφανώς για να ξεχαστεί ότι η πολιτική της κυβέρνησής του είναι «ακραία» ταξική... Παράλληλα, υπερασπίστηκε την πολιτική της κυβέρνησης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ισχυριζόμενος μάλιστα ότι «η κυβέρνηση έχει πάρει σοβαρές πρωτοβουλίες που ενισχύουν το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τις οικονομικές της δυνατότητες»! Ακόμα χαρακτήρισε σημαντική τομή την ανάδειξη δημάρχων και νομαρχών από την πρώτη Κυριακή με 42%.

Περισσότερο σαφής ο Β. Μεϊμαράκης σημείωσε με νόημα ότι «οι κυβερνήσεις κρίνονται στις εθνικές εκλογές», επιχειρώντας να προφυλαχτεί από ενδεχόμενο «μαύρισμα» το ερχόμενο φθινόπωρο. Ανέφερε ακόμα ότι η ΝΔ στηρίζει τους ήδη εκλεγμένους δημάρχους.

Στις δημοτικές εκλογές «κυρίως κρίνεται η πολιτική της κυβέρνησης από πλευράς προτάσεων και σχεδίων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση», δήλωσε ο Πρ. Παυλόπουλος, αν και παραδέχτηκε ότι «στέλνουν πολιτικά μηνύματα».

Από την πλευρά της η Ντ. Μπακογιάννη επισήμανε ότι θα πρέπει το κόμμα να επισπεύσει τις διαδικασίες επιλογής υποψηφίων για τους δήμους και τις νομαρχίες προκειμένου να προλάβει, γιατί σε ορισμένες περιπτώσεις διαμορφώνονται καταστάσεις. Ανέφερε ότι χρίσμα θα δοθεί στις περιπτώσεις που η ΝΔ δεν έχει δικούς της δημάρχους. Πρόσθεσε ότι έχει σημασία η επιλογή των προσώπων, όπως επίσης και η διαμόρφωση μίας συνολικής πλατφόρμας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ ανέφερε ακόμη ότι η ΝΔ θα πρέπει να αναδείξει το θέμα των μητροπολιτικών δήμων.

«Ευρεία» συνταγματική αναθεώρηση

Αναφερόμενος στην αντιδραστική μεταρρύθμιση του Συντάγματος που δρομολόγησε έχοντας εξασφαλίσει τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ, ο Κ. Καραμανλής δεν έκρυψε ότι ο πραγματικός στόχος είναι η προώθηση των αντιδραστικών αλλαγών. «Στόχος είναι να τηρηθεί το συμβόλαιο με τους πολίτες για ένα ευρύ μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα», είπε, υποστηρίζοντας ότι «οι πολίτες μάς ζητούν να αλλάξουμε πράγματα», εννοώντας προφανώς τα «ευρήματα» των γκάλοπ. Στο επίκεντρο της συνταγματικής μεταρρύθμισης θα είναι «ο μετασχηματισμός του κράτους», που, όπως είπε, «βοηθά την οικονομία να γίνει πιο ανταγωνιστική, περιορίζει τις δημοσιονομικές ανισομέρειες και ενισχύει την προσέλκυση επενδύσεων». «Χρέος μας είναι ένα ευρύ, τολμηρό, πρόγραμμα αναθεώρησης», τόνισε. Παράλληλα, παρουσίασε στα μέλη του οργάνου τις γνωστές πλέον προτάσεις του χωρίς να γίνει περισσότερο σαφής. Ειδικά για τη σταδιακή άρση της μονιμότητας στο δημόσιο επικαλέστηκε ότι «η κοινωνία είναι υπερώριμη και εμείς προτείνουμε την κάλυψη οργανικών θέσεων πάντα μέσω ΑΣΕΠ του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα από εργαζόμενους με συμβάσεις αορίστου χρόνου». Δικαιολογώντας την άρνησή του να συμπεριλάβει στις αναθεωρητέες διατάξεις τις σχέσεις κράτους-Εκκλησίας ο Κ. Καραμανλής είπε ότι έγινε συζήτηση και στη διαδικασία της προηγούμενης αναθεώρησης και η αλλαγή του σχετικού άρθρου απορρίφθηκε με συντριπτική πλειοψηφία. Πολιτεία και Εκκλησία έχουν διακριτούς ρόλους και η ρύθμιση επιμέρους θεμάτων μπορεί να γίνει με νομοθετικό τρόπο, είπε.

Η Ντ. Μπακογιάννη είπε ότι θα πρέπει να καταργηθούν οι ανεφάρμοστες διατάξεις, όπως είναι αυτή για τον «βασικό μέτοχο». Σημείωσε ότι θα πρέπει να γίνει συζήτηση για τις σχέσεις κράτους και Εκκλησίας, για θέματα όπως, π.χ., η καύση των νεκρών, χωρίς αυτό να σημαίνει κατ' ανάγκη και την αναθεώρηση της συνταγματικής διάταξης που ρυθμίζει τις σχέσεις τους.

«Η συνταγματική μεταρρύθμιση γίνεται ναυαρχίδα των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων που επιχειρεί ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση για να φέρει περισσότερη ανάπτυξη», δήλωσε εξερχόμενος ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημ. Σιούφας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ