ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Γενάρη 2006
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΠΑΡΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΚΥΚΛΩΜΑ»
Ο ατέλειωτος κύκλος της σαπίλας

Το γαϊτανάκι της σαπίλας που ξεδιπλώνεται εδώ και περίπου ένα χρόνο στους κόλπους της Δικαιοσύνης δεν έχει τέλος. Οσα διαδραματίζονται εδώ και ένα χρόνο στα ανακριτικά γραφεία και στα «τηλεδικεία» έδειξαν περίτρανα ότι βρισκόμαστε μπροστά σε φαινόμενα εκτεταμένης διαφθοράς στο χώρο της Δικαιοσύνης. Πρωταγωνιστές αυτών των φαινομένων δεν είναι μόνο δικαστές και εισαγγελείς, αλλά και μεγαλοδικηγόροι, άνθρωποι της Εκκλησίας, επιχειρηματίες, γιατροί κλπ. Ολοι αυτοί οι μεγαλοσχήμοντες και «ευυπόληπτοι» πολίτες συγκροτούν ένα «πινάκιο» πρωτοφανές για τα ελληνικά χρονικά που διαρκώς διευρύνεται και κανείς δε γνωρίζει πού θα τελειώσει.

Ωστόσο, τα φαινόμενα διαφθοράς με τους επίορκους δικαστές και τα παραδικαστικά κυκλώματα είναι το ένα σκέλος που αφορά τη Δικαιοσύνη. Το δεύτερο σκέλος, ίσως και το πιο σημαντικό, είναι ο τρόπος απονομής της δικαιοσύνης. Το παραδικαστικά κυκλώματα αποτελούν φαινόμενα σήψης του συστήματος και κανένας δε μιλάει για το τι λογής δικαιοσύνη απονέμεται.

Καθημερινά, έχουμε τα φαινόμενα με τα «αγροτοδικεία» και τα «μαθητοδικεία» και όχι μόνο στα τηλεοπτικά δελτία δεν «περνά» τίποτα, αλλά ούτε καν μονόστηλο στις περισσότερες εφημερίδες. Αρκεί να αναφέρουμε πρόσφατη δικαστική απόφαση που καταδίκαζε πρώην μαθητές του γυμνασίου των Αμπελοκήπων που συμμετείχαν σε μαθητικές κινητοποιήσεις ή απόφαση πριν λίγες μέρες, με την οποία επιβλήθηκαν ποινές σε άτομα που συμμετείχαν σε εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά της επίσκεψης του πρώην Αμερικανού πρέσβη Τ. Μίλερ στα ΤΕΙ στο Αιγάλεω. Επίσης, είναι δύσκολο να βρει κανείς δικαστική απόφαση που να μην κηρύσσει παράνομες και καταχρηστικές τις απεργίες των εργαζομένων.

Το ΚΚΕ, από το Φλεβάρη του 2005 σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ, είχε επισημάνει «τη βαθύτατη κρίση βασικών θεσμών, εκδήλωση της σήψης του ίδιου του συστήματος της κυριαρχίας του μεγάλου κεφαλαίου». Και πρόσθετε ότι «σε συνθήκες απελευθέρωσης των αγορών, όπου τα πάντα εμπορευματοποιούνται, τα πάντα πωλούνται και αγοράζονται, σε συνθήκες έκπτωσης των αξιών της αγωνιστικής στάσης ζωής, δεν προκαλούν εντύπωση τα όσα έρχονται στο φως, ανεξάρτητα από τους λόγους που τα φέρνουν στο φως».

Στην ίδια ανακοίνωση, είχε τονιστεί ότι «τα μέτρα και οι υποσχέσεις περί κάθαρσης, που καθημερινώς εξαγγέλλονται, δεν αγγίζουν την ουσία του ζητήματος και δεν πρόκειται να φέρουν κανένα αποτέλεσμα. Το πολύ πολύ να υπάρξουν κάποιες κατά περίπτωση κυρώσεις και να κουκουλωθεί η ουσία».

Το μπαράζ διώξεων σε βάρος δικαστών

Βέβαια, από τότε που ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δ. Λινός παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης στον αντεισαγγελέα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου Γ. Σανιδά και οι ανακρίσεις ανατέθηκαν στους εφέτες Ι. Σίδερη και Ι. Φιοράκη έχει κυλήσει πολύ νερό στην υπόθεση του λεγόμενου παραδικαστικού κυκλώματος.

Μέχρι αυτή τη στιγμή, έχουμε δύο πρώην δικαστές, τους Λ. Στάθη και Ε. Καλούση, προφυλακισμένους με βαρύτατες κατηγορίες, ενώ δύο άλλες γυναίκες πρώην πρωτοδίκες, η Κ. Μπουρμπούλια και η Αντ. Ηλία φυγοδικούν και εναντίον τους εκκρεμούν εντάλματα σύλληψης.

Αλλοι δύο δικηγόροι οι Σ. Κεχαγιόγλου και Γ. Νικολακόπουλος βρίσκονται προφυλακισμένοι στον Κορυδαλλό και αντιμετωπίζουν βαρύτατες κατηγορίες. Το περασμένο Σάββατο, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς μετέβη στις φυλακές Κορυδαλλού, ο οποίος εξέτασε ως ύποπτους και νέων αξιόποινων πράξεων στην υπόθεση του παραδικαστικού κυκλώματος τους δύο έγκλειστους δικηγόρους στον Κορυδαλλό Κεχαγιόγλου και Νικολακόπουλο.

Ενας ανώτατος δικαστικός λειτουργός, αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου και πρώην πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, ο Αχ. Ζήσης έχει τιμωρηθεί με την ποινή της πεντάμηνης παύσης. Ουσιαστικά, δε θα ξανανεβεί στην Εδρα μέχρι τη συνταξιοδότησή του, τον προσεχή Ιούνη. Πάνω από 50 άτομα μέχρι τώρα αντιμετωπίζουν σωρεία κατηγοριών που φτάνουν μέχρι και σε βαθμό κακουργήματος. Επίσης, έχουν ασκηθεί διώξεις σε δικαστές και εισαγγελείς όλων των βαθμίδων, από ειρηνοδίκες μέχρι και συμβούλους επικρατείας, για μη υποβολή δηλώσεων «πόθεν έσχες».

Η Ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων

Στο μεταξύ, η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας σε χτεσινή ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει απαράδεκτη τη συμπεριφορά ορισμένων δικαστών, που επιβάλλουν εξοντωτικές ποινές στους πολίτες, ιδιαίτερα τους αδύναμους, και καλεί όλους τους δικηγόρους να θέτουν υπόψη της Ολομέλειας τις σχετικές περιπτώσεις, προκειμένου να ζητηθεί πειθαρχικός έλεγχος αυτών των δικαστών. «Η εντιμότητα των δικαστών δεν αποδεικνύεται με τη σκληρότητα μέχρι απανθρωπιάς που προσβάλλει όχι μόνο τους δικαστές, αλλά και τον ίδιο το θεσμό της Δικαιοσύνης», αναφέρει η Ολομέλεια .

Παράλληλα, η Ολομέλεια αποφάσισε να αναστείλει μέχρι την επόμενη συνεδρίασή της, που θα γίνει στις 13 και 14 Απρίλη, την εξαγγελθείσα από 1 Φλεβάρη 2006 αποχή των δικηγόρων από τις συνεδριάσεις των ποινικών δικαστηρίων, μετά την εγκύκλιο του προέδρου του Αρείου Πάγου Ρ. Κεδίκογλου. Επίσης, αξιώνει από τους προϊστάμενους των δικαστηρίων τον απόλυτο σεβασμό της εγκυκλίου του προέδρου του Αρείου Πάγου.

Αύριο συζητείται η έκδοση της Κ. Μπουρμπούλια στις ελληνικές αρχές. Για το θέμα αυτό αλλά και για το επικείμενο άνοιγμα των ύποπτων λογαριασμών της, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δ. Λινός είχε χτες διαδοχικές συναντήσεις με το γενικό γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης Π. Πανούρη και τον εισαγγελέα εφετών Κ. Καρούτσο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ