ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Γενάρη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Μυριόστομη απάντηση στην προβοκάτσια

Πάνω από ένα εκατομμύριο διαδήλωσαν ενάντια στην επιθετική πολιτική των ΗΠΑ

Πλημμύρισε και πάλι χτες η Αβάνα από τον αποφασισμένο κουβανικό λαό

Associated Press

Πλημμύρισε και πάλι χτες η Αβάνα από τον αποφασισμένο κουβανικό λαό
Μήνυμα προς τον «αμερικανικό λαό και τη διεθνή κοινή γνώμη», απέστειλε χθες ο ηγέτης της Κούβας Φιντέλ Κάστρο, κατά τη διάρκεια της ομιλίας πριν από την έναρξη της μεγάλης διαδήλωσης περισσότερων του ενός εκατομμυρίου Κουβανών, ώστε να καταγγείλουν και να διαμαρτυρηθούν για τα επιθετικά σχέδια της Ουάσιγκτον ενάντια στο Νησί. Διαμαρτυρία ενάντια στις προβοκάτσιες της διπλωματικής αντιπροσωπείας των ΗΠΑ (με την ανάρτηση φωτεινών προβοκατόρικων μηνυμάτων), που μετέτρεψε όλη την Αβάνα σε ένα τεράστιο πολύχρωμο και παθιασμένο ποτάμι, αποφασισμένο να δηλώσει την ετοιμότητα και αποφασιστικότητά του να υπερασπιστεί την κουβανική επανάσταση με κάθε μέσο.

Στο μήνυμα τονίζεται ότι «η κυβέρνηση των ΗΠΑ εκ προθέσεως προωθεί τους ακόλουθους στόχους»: «Πρώτον, την απελευθέρωση του τρομοκράτη Λουίς Ποσάδα Καρίλες, που εκπαιδεύτηκε από τις αμερικανικές αρχές - του Μπους του πρεσβύτερου περιλαμβανομένου - και χρησιμοποιήθηκε ώστε να διαπραχθούν τερατώδη εγκλήματα εναντίον του κουβανικού λαού. Στρατολογήθηκε το 1961 και εκπαιδεύτηκε, ώστε να λάβει μέρος στις ειδικές επιχειρήσεις κατά την επέμβαση στον Κόλπο των Χοίρων. Αυτός και ο Ορλάντο Μπος, που τους έχει αποδοθεί χάρη επισήμως από τον Μπους τον πρεσβύτερο, έχουν διαπράξει δεκάδες ειδεχθείς τρομοκρατικές ενέργειες ενάντια στην Κούβα», τόνισε ο Φιντέλ Κάστρο. Και ο ηγέτης της Κούβας συνέχισε με τη σταχυολόγηση κάποιων εκ των γνωστών ενεργειών του εγκληματία Ποσάδα Καρίλες, τη συμμετοχή στην «Επιχείρηση Κόνδωρ», στη Χιλή, την υπόθεση της ανατίναξης του αεροσκάφους της «Κουμπάνα», σχεδόν τριάντα χρόνια πριν, στις 6 Οκτώβρη 1976. «Δεύτερον», συνέχισε ο Φιντέλ Κάστρο αναλύοντας την επιθετική πολιτική των ΗΠΑ, «η παρούσα αμερικανική κυβέρνηση έχει καταφανέστατα αποτύχει στην προσπάθειά της να απομονώσει και να στραγγαλίσει οικονομικά το Νησί της Επανάστασης. Αλλά δε δέχεται την αποτυχία της και συνεχίζει τις απέλπιδες προσπάθειες εναγωνίως». «Τρίτον, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει κάνει τα αδύνατα δυνατά, ώστε να ευχαριστήσει τη μαφία του Μαϊάμι, η οποία διέπραξε την ευρύτατη νοθεία στην πολιτεία της Φλόριδα, ώστε να εκλέξει τον Τζορτζ Ου. Μπους Πρόεδρο», αναφερόμενος στο σκάνδαλο της ψηφοφορίας και τη νοθεία κατά τις προεδρικές εκλογές του 2000.

Ο ηγέτης της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο

Associated Press

Ο ηγέτης της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο
«Τέταρτον, ο Πρόεδρος Μπους και η κυβέρνησή του έχουν θέσει εαυτόν στην εφαρμογή του μακάβριου σχεδίου μετάβασης στην Κούβα, μία πράξη ωμής επέμβασης στα εσωτερικά μίας άλλης χώρας, που στοχεύει να την επιστρέψει σε μία κατάσταση οπισθοδρομικότητας», συμπλήρωσε ο Φιντέλ Κάστρο και συνέχισε: «Πέμπτο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχουν θέσει σε εφαρμογή όλα τα δυνατά μέσα, ώστε να αποκλείσουν την Κούβα από τις νόμιμες πηγές εσόδων. Εχει καταστεί σχεδόν ανέφικτο να αποσταλούν εμβάσματα στην Κούβα, και προκλητικά έχει απαγορεύσει ή έχει καταστήσει σχεδόν αδύνατο σε πολίτες των ΗΠΑ που έχουν γεννηθεί στην Κούβα να επισκεφθούν τους συγγενείς τους στην Κούβα». «Εκτον, υπό την πίεση της κουβανο-αμερικανικής μαφίας και ως ένα από τα επόμενα βήματα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ εκ προθέσεως παραβιάζει κατάφωρα τις διμερείς Συμφωνίες για τη Μετανάστευση». «Εβδομο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ αναζητά συνεχώς προσχήματα, ώστε να εμποδίσει και να απαγορεύσει την πώληση αγροτικών προϊόντων στην Κούβα». «Ογδοο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ προφανώς δεν είναι ευχαριστημένη με την απόφαση του Προέδρου Κάρτερ, της 30ής Μάη 1977, και επιχειρεί να διακόψει και τις ελάχιστες διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Προφανώς αυτός ήταν και ο στόχος της προβοκάτσιας του Γραφείου Αμερικανικών Συμφερόντων», συμπλήρωσε τέλος ο Φιντέλ Κάστρο, αναφερόμενος στις επιγραφές που ανήρτησε η διπλωματική αποστολή των ΗΠΑ με ρήσεις από τη Χάρτα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, που προκάλεσαν και τις λαϊκές αντιδράσεις και τη χθεσινή διαμαρτυρία του κουβανικού λαού, που ανταποκρίθηκε άμεσα στο κάλεσμα του Φιντέλ Κάστρο.

«Η κυβέρνηση Μπους γνωρίζει ότι καμία κυβέρνηση στον πλανήτη Γη δε θα ανεχόταν μία τέτοια επίθεση στην αξιοπρέπεια και ανεξαρτησία της», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Φιντέλ Κάστρο, για να προειδοποιήσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ ότι ο κουβανικός λαός θα αντιδράσει «εντελώς ειρηνικά έναντι των προκλήσεων» και πρόσθεσε: «Θα αντεπιτεθούμε με όλη τη δύναμή μας» και «θα παλέψουμε μέχρις εσχάτων», εάν καταστεί αναγκαίο κι ενάντια σε κάθε ακραία επιθετική ενέργεια που «απειλεί την ανεξαρτησία και κυριαρχία μας». Και ο Φιντέλ Κάστρο κατέληξε: «Θα πορευτώ μαζί σας μπροστά από το προκλητικό Γραφείο Αμερικανικών Συμφερόντων, όπως θα πορευόμαστε ενάντια σε οποιοδήποτε επιτιθέμενο». «Πατρίδα ή θάνατος! Θα νικήσουμε!».


BENEZOYEΛA
Τσάβες: «Σοσιαλισμός ή Θάνατος»

ΛΑ ΠΑΣ.-

Αν οι ΗΠΑ «κάνουν το βλακώδες λάθος να εισβάλλουν» στη Βενεζουέλα, θα ηττηθούν από «ένα λαό που είναι αδύνατο να κατακτηθεί και είναι αποφασισμένος να αμυνθεί», προειδοποίησε χθες ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες.

Μιλώντας στο Πανεπιστήμιο Σαν Αντρές - όπου του απονεμήθηκε τιμητικό διδακτορικό δίπλωμα, διότι συνέβαλε καθοριστικά στην εξάλειψη του αναλφαβητισμού και παρείχε στο λαό της Βενεζουέλας πρόσβαση στην εκπαίδευση - ο Πρόεδρος Τσάβες μίλησε για τον κίνδυνο εισβολής των ΗΠΑ, αναφερόμενος στους κινδύνους που «αντιμετωπίζει μια επανάσταση όταν είναι αληθινή».

Ακόμη, υπογράμμισε τη σημασία της ορκωμοσίας του πρώτου ιθαγενούς Προέδρου στη Λατινική Αμερική: του Εβο Μοράλες στη Βολιβία. Σημειώνεται ότι οι Τσάβες και Μοράλες συνήψαν οκτώ επίσημες συμφωνίες στον ενεργειακό, στον αγροτικό και τον εκπαιδευτικό τομέα και από κοινού απέρριψαν οποιαδήποτε ξένη επίθεση ή προσπάθεια επέμβασης στα εσωτερικά των χωρών τους.

Ο Τσάβες επισήμανε τη φράση του Μπολίβαρ ότι ο στρατός πρέπει να μάχεται για να υπερασπιστεί την κοινωνία και όχι εναντίον του λαού. Ζήτησε από τους λαούς των χωρών της περιοχής να παραμείνουν σε επαγρύπνηση, καθώς, όπως είπε, η Βολιβία, υπό τη λαϊκή κυβέρνηση του Μοράλες, θα αντιμετωπίσει παρόμοια προβλήματα και πρόσθεσε ότι ο λαός της Βενεζουέλας παραμένει έτοιμος να αμυνθεί. Ακόμη, ο Τσάβες καταδίκασε το αμερικανικό βέτο στην πώληση βραζιλιάνικων και ισπανικών αεροσκαφών στη Βενεζουέλα, σχολιάζοντας ότι η προσπάθεια εκσυγχρονισμού της αεροπορίας της χώρας του δεν μπορεί να συγκριθεί με τις ετήσιες στρατιωτικές δαπάνες των ΗΠΑ, που φθάνουν τα 500 δισ. δολάρια.

Επίσης, εξαπέλυσε μια σκληρή επίθεση στον καπιταλισμό και το νεοφιλελευθερισμό και κάλεσε να υπάρξει παγκόσμια κινητοποίηση εναντίον αυτών των συστημάτων, υπέρ του σοσιαλισμού, επικαλούμενος τα λόγια του Κάρλος Μανουέλ δε Σεσπέδες για «Σοσιαλισμό ή Θάνατο» και «Σοσιαλισμό ή Βαρβαρότητα».

Στο μεταξύ, από το Καράκας, ο αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας Βισέντε Ράνχελ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του γερουσιαστή των ΗΠΑ Τζον Μακ Κέιν, ο οποίος υποστήριξε πως τη Βενεζουέλα κυβερνούν «μουρλοί», απάντησε ότι ο Μακ Κέιν «μπορεί να πάει στο διάολο». Αναφερόμενος σκωπτικά στην εμμονή του Μακ Κέιν και άλλων Αμερικανών να μιλούν για την «ανάγκη» παρέμβασης των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα, ο Ράνχελ είπε ότι «μπορεί να μην έχει τίποτα να κάνει εκεί στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Αρχισε το 6ο ΠΚΦ

Χθες άρχισε τις εργασίες του το Εκτο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ (ΠΚΦ) στο Καράκας με μια πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας της Βενεζουέλας, στην οποία μετείχαν στελέχη του κινήματος ειρήνης, αντιπρόσωποι κινημάτων των ιθαγενών, μη-κυβερνητικών οργανώσεων, διανοούμενοι κ.ά. Η διαδήλωση αναμενόταν να ολοκληρωθεί με ομιλίες συμμετεχόντων. Θα συζητηθούν ζητήματα, όπως η αντίσταση των λαών που αντιμετωπίζουν επιθέσεις από κυβερνήσεις που υιοθετούν νεοφιλελεύθερα μοντέλα, οι διαπολιτισμικές σχέσεις και τα μέσα ενημέρωσης, μεταξύ άλλων. Στο ΠΚΦ θα μιλήσει ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, στις 27 Γενάρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ