ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Γενάρη 2006
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΕΙΣΜΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ
Γρήγορη και πλήρη αποκατάσταση των ζημιών

Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή η βουλευτής του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη

Προ των ευθυνών της φέρνει την κυβέρνηση το ΚΚΕ σχετικά με την αποκατάσταση των ζημιών

ICON

Προ των ευθυνών της φέρνει την κυβέρνηση το ΚΚΕ σχετικά με την αποκατάσταση των ζημιών
Τη γρήγορη και πλήρη αποκατάσταση των ζημιών σε Κύθηρα, Αντικύθηρα, Λακωνία και Χανιά από τον πρόσφατο σεισμό των 6,9 Ρίχτερ ζητά η βουλευτής του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη, με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή και απευθύνεται στους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Οικονομίας και Οικονομικών.

Οπως αναφέρει η βουλευτής του ΚΚΕ, με πρόσφατο Δελτίο Τύπου το ΥΠΕΧΩΔΕ ανακοίνωσε δέσμη μέτρων και χρηματοδοτήσεις συνολικού ύψους 2,750 εκατ. ευρώ, προς τις Νομαρχίες Πειραιά, Χανίων και Λακωνίας, προκειμένου να ενισχυθούν για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός της 8ης Γενάρη 2006. Το σχετικό κείμενο προωθείται για υπογραφή από τους συναρμόδιους υπουργούς, ώστε να εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ).

Η ανησυχία, όμως, των κατοίκων στις πληγείσες περιοχές και ιδιαίτερα στα Κύθηρα - επισημαίνει η βουλευτής του ΚΚΕ - εντείνεται, αφού μετά τον πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο έλεγχο που πραγματοποιήθηκε, σημειώνεται καθυστέρηση. Το κεντρικό αίτημα που διατύπωσε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Κυθήρων είναι να κηρυχτεί το νησί σεισμόπληκτη περιοχή. Ως σημαντικότερα αναφέρονται τα προβλήματα στο δίκτυο ύδρευσης, όπου θραύσματα αμιάντου μεταφέρονται στο νερό, οι ζημιές σε δημοτικά κτίρια και διαμερίσματα, όπως ιατρεία, Πολιτιστικό Κέντρο, καθώς και οι 7 οικογένειες που εξαιτίας του σεισμού εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και διαμένουν προσωρινά σε ενοικιαζόμενα δωμάτια με έξοδα του δήμου.

Η Ε. Παντελάκη απευθυνόμενη στους υπουργούς καταλήγει ερωτώντας:

  • Με ποιο τρόπο και ποια κριτήρια θα επιμεριστούν τα κονδύλια για την αποκατάσταση των ζημιών στις πληγείσες περιοχές των Κυθήρων, Αντικυθήρων και των Νομών Χανίων και Λακωνίας;
  • Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να χαρακτηρίσει τα Κύθηρα σεισμόπληκτη περιοχή και ποιες επιπλέον χρηματοδοτήσεις θα δοθούν για την αποκατάσταση των ζημιών στο δίκτυο ύδρευσης και τα δημοτικά κτίρια, καθώς και για να αποκτήσουν νέο ασφαλές σπίτι οι οικογένειες που διαμένουν προσωρινά σε ενοικιαζόμενα δωμάτια;
Εκδρομή της ΠΕΑΤΑΘ - ΔΣΕ

Η τριήμερη εκδρομή - προσκύνημα στην Ξηρόβρυση Κιλκίς και σε άλλα μέρη της περιοχής θα πραγματοποιηθεί στις 28 έως 30 Γενάρη, ανακοίνωσε η ΠΕΑΤΑΘ - ΔΣΕ. Η διανυκτέρευση θα γίνει στη Λεπτοκαρυά Πιερίας. Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210.5230.534, 210.5817.384.

Προθεσμία για να απολογηθεί

Προθεσμία για να απολογηθεί αύριο στον ανακριτή ζήτησε χτες και πήρε ο 28χρονος Γιάννης Δημητράκης που εξακολουθεί να νοσηλεύεται φρουρούμενος σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου. Ο Γ. Δημητράκης σκοπεύει να απολογηθεί με υπόμνημα στον ανακριτή για τις κατηγορίες της ληστείας, απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά συρροή και της παράνομης οπλοφορίας και οπλοχρησίας. Σημειώνεται ότι δεν κατηγορείται με βάση τον αντιτρομοκρατικό νόμο, αλλά το νόμο για το κοινό έγκλημα.

Προκαταρκτική εξέταση για τον ξυλοδαρμό Λαρισαίου

Σε εξέλιξη βρίσκεται η προκαταρκτική εξέταση για την άγρια κακοποίηση που υπέστη ο 29χρονος Χ. Περιστέρης από ασφαλίτες, τον περασμένο Νοέμβρη στη Λάρισα, που αποκάλυψε ο «Ρ». Η προκαταρκτική εξέταση διενεργείται ύστερα από τη μήνυση κατ' αγνώστων που κατέθεσε ο 29χρονος Λαρισαίος. Για την υπόθεση ο αστυνομικός διευθυντής Λάρισας, ταξίαρχος Χρ. Φράγγος, είχε διατάξει και τη διενέργεια Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης.

Ο Χ. Περιστέρης έπεσε θύμα άγριου ξυλοδαρμού από ασφαλίτες, αφού τον είχαν σταματήσει με το αυτοκίνητό του στο κέντρο της Λάρισας αστυνομικοί της Τροχαίας και του έκαναν αλκοτέστ, το οποίο βγήκε θετικό. Ο νεαρός, υπό το κράτος του πανικού, έφυγε πριν γίνει το δεύτερο αλκοτέστ και τότε άρχισε η καταδίωξή του. Στη συνέχεια έπεσε σε μπλόκο αυτοκινήτων της Ασφάλειας κι ακολούθησε ο άγριος ξυλοδαρμός του από ασφαλίτες. Σακατεμένος, με σπασμένο χέρι και μέσα στα αίματα, οδηγήθηκε στα κρατητήρια, όπου έμεινε όλο το βράδυ και το επόμενο μεσημέρι δικάστηκε στο Αυτόφωρο.

ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
Εντείνεται η αστυνόμευση

Στην εφαρμογή άτυπα και με τους άλλους δήμους της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά των αρχών του Μνημονίου Συνεργασίας με τη Δημοτική Αστυνομία, θα προχωρήσει η Αστυνομική Διεύθυνση Πειραιά μέχρι το Μάρτη του 2006 με στόχο «την καλύτερη αστυνόμευση». Αυτό ανακοίνωσε χτες ο διοικητής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πειραιά, παρουσιάζοντας την αντεγκληματική πολιτική για το 2006.

Υπενθυμίζουμε πως το δρόμο γι' αυτήν την ένταση της αστυνόμευσης και της καταστολής σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων και κινημάτων άνοιξε πρόσφατα ο δήμαρχος Πειραιά Χρήστος Αγραπίδης, υπογράφοντας, παρόντος μάλιστα του υπουργού Δημόσιας Τάξης Γ. Βουλγαράκη, το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Δημοτικής Αστυνομίας Πειραιά και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Βέβαια, οι δήμοι του Πειραιά που θα προχωρήσουν σ' αυτήν την εφαρμογή θα είναι όσοι έχουν συστήσει Δημοτική Αστυνομία. Ο Δήμος της Νίκαιας δεν πρόκειται να ακολουθήσει αυτόν το δρόμο, αφού, πιστός στις αρχές του, δεν έχει καν συστήσει Δημοτική Αστυνομία.

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Ζητούν έρευνα σε βάθος

Να προχωρήσει σε βάθος η εξυγίανση στο χώρο της Δικαιοσύνης και να ολοκληρωθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα, ζητάει η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της Ελλάδας, ενώ παράλληλα θέτει θέμα για τους επιθεωρητές να αναλάβουν τις ευθύνες τους, έτσι ώστε να μην αφήνονται σκιές σε βάρος δικαστών, που στη μεγάλη τους πλειοψηφία ανταποκρίνονται στα καθήκοντά τους.

Επίσης, η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων σε ανακοίνωσή της μεταξύ άλλων:

  • Θεωρεί ότι θα πρέπει να ελεγχθούν αυστηρά από τα πειθαρχικά όργανα οι δικηγόροι που θα αποδειχτεί από τα δικαστήρια ότι εμπλέκονται στο παραδικαστικό κύκλωμα, όπως και όσοι καθημερινά από τα «τηλεπαράθυρα» αμαυρώνουν με τη συμπεριφορά τους την εικόνα των 36.000 δικηγόρων της χώρας.
  • Καταδικάζει τις διαρροές του ανακριτικού υλικού, που παραβιάζουν το τεκμήριο της αθωότητας.

Εγκλημα με θύμα έναν 29χρονο Γεωργιανό σημειώθηκε την περασμένη Κυριακή το βράδυ στο Ρέθυμνο στην περιοχή Αγία Γαλήνη. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τον 29χρονο Ντέιβιντ Ρουσιτασβίλι, ο οποίος έχασε τη ζωή του όταν τον μαχαίρωσε 24χρονος κάτοικος της περιοχής έξω από νυχτερινό κέντρο όπου διασκέδαζαν. Αφορμή για το έγκλημα στάθηκε η λογομαχία των δύο αντρών μέσα στο μαγαζί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ