ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Γενάρη 2006
Σελ. /40
Σπάζουν ... τις θεατρικές «συμβάσεις»

Σκηνή της θεατρικής ομάδας «Ασκηση»
Σκηνή της θεατρικής ομάδας «Ασκηση»
Η πρώτη παράσταση του θιάσου «Ασκηση», βασισμένη στο «AMERICA HURRAH» του Ζαν -Κλωντ βαν Ιταλι, παρουσιάζεται σε μετάφραση της ομάδας, σκηνοθεσία Περικλή Μουστάκη, σκηνογραφία - κοστούμια - μάσκες Αγγελου Αγγελή, μουσική επιμέλεια Τόλη Κρομμύδα, φωτισμούς Αλέκου Αναστασίου. Παίζουν: Ελένη Κουβακά, Ελισάβετ Λουμπαρδιά, Μιχάλης Μαθιουδάκης, Ελένη Μαούνη, Σώζων Μπέσης, Βιβή Πηνιώτη, Φιντέλ Ταλαμπούκας.

Ο Ζαν - Κλωντ βαν Ιταλι, από τους πρώτους συγγραφείς των θιάσων «La Mama» και «Open Theatre», επικεντρώθηκε στον πειραματισμό με το λόγο, τη μάσκα και τη χειρονομία. Η δραματουργία του χαρακτηρίζεται από συμπύκνωση και κοινωνικό σχολιασμό, στοιχεία που συναντάμε στον Ιονέσκο και στα μονόπρακτα του Τσέχωφ, αλλά με διαφορετική φόρμα. Η φόρμα στα έργα του Ιταλι υπάρχει μόνο για να σπάσει και να γκρεμιστούν τα όρια της θεατρικής σύμβασης. Η «Ασκηση» ιδρύθηκε πριν δύο, περίπου, χρόνια από απόφοιτους της δραματικής σχολής του Δήμου Αγίας Βαρβάρας και τον Περικλή Μουστάκη. Από το καλοκαίρι στεγάζεται στον ομώνυμο χώρο (πρώην «Συνεργείο Τεχνών», Φραγκούδη 18 - 20, πίσω από το Πάντειο.

  • Ο θίασος «Οπερα», σε συμπαραγωγή με το θέατρο «Θησείον» παρουσιάζει την παράσταση «Οι τρεις αδελφές - UT CONSECUTIVUM» (μέχρι τις 25/2). Η παράσταση βασίζεται στο αριστούργημα του Αντον Τσέχωφ «Οι τρεις αδελφές», αλλά σε συνδυασμό με κείμενα της ομάδας, διαμορφωμένα με αυτοσχεδιασμούς και με ποιητικά κείμενα των Ντύλαν Τόμας, Αρθούρ Ρεμπώ, Κώστα Καβανόζη και Μάτση Χατζηλαζάρου. Σημαντική είναι η συμβολή των τραγουδιών του Θοδωρή Αμπαζή και των «Γύρω - Γύρω» και του βίντεο-αρτ του Στάθη Αθανασίου. Παίζουν: Νέστωρ Κοψιδάς, Τζωρτζίνα Δαλιάνη, Ασπασία Παπαϊωσήφ, Δανάη Σαριδάκη, Φανή Παναγιωτίδου.
Πενηντάχρονη δημιουργία

«Βιετνάμ», 1968
«Βιετνάμ», 1968
Αναδρομική έκθεση έργων της Βάσως Κυριάκη φιλοξενεί (έως 13/3) η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 51). Πρόκειται για αντιπροσωπευτικά έργα μιας 50χρονης πορείας.

Η Β. Κυριάκη, μέλος της «Ομάδας 4+» και της «Ομάδας για την Επικοινωνία στην Τέχνη», ήταν και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πολυτεχνείο. Γεννήθηκε στον Πειραιά. Σπούδασε στην ΑΣΚΤ Αθήνας με δασκάλους τον Ανδρέα Γεωργιάδη και τον Γιάννη Μόραλη. Από σπουδάστρια προσανατολίζεται στην αφαιρετικότητα, χωρίς να αδιαφορεί για τη σχέση πραγματικού και απεικονίσεών του. Στη δεκαετία του '70 στρέφεται σε εξωζωγραφικά υλικά (λάστιχα από σαμπρέλες αυτοκινήτων, ξύλο, σπάγκο, φθαρμένα υφάσματα, μεταλλικά φύλλα κ.ά.). Οπως σημειώνει η διευθύντρια της Πινακοθήκης και επιμελήτρια της έκθεσης, Ν. Κυριαζή, «Η περιπέτεια με τα υλικά κράτησε πάνω από 20 χρόνια και απέφερε εντυπωσιακά σε αριθμό και ποιότητα έργα, που δεν εντάσσονται σε μια πληκτική μανιέρα. Ολα αυτά τα χρόνια κατασκευάζει ακαταπόνητη τις επιφάνειες των έργων της, αξιοποιώντας τη χρωματικότητα του μαύρου λάστιχου, τη στιλπνότητα του μετάλλου και τους συνδυασμούς τους, αντιπαραθέτοντας μικρές ζωγραφικές χειρονομίες, ή αφήνοντας μόνα τους τα υλικά σ' ένα διηνεκή διάλογο με την εικόνα (...)».

H «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ
  • «Συζήτηση για θέματα Πολιτικής Οικονομίας στην ΕΣΣΔ στα τέλη της πρώτης δεκαετίας της σοσιαλιστικής οικοδόμησης»- Συλλογικό
  • «Ενενήντα τρία» -Β. Ουγκώ
  • «Με τη Λόπη» -Χρήστος Ρουπακιώτης
  • «Στο στόμα του λύκου» - Παναγιώτης Παπασταύρου
μια ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Εκδήλωση μνήμης του πρόωρα χαμένου κριτικού κινηματογράφου Χρήστου Βακαλόπουλου, με ομιλίες, μουσική και διάβασμα κειμένων του, οργανώνει σήμερα (12.30 μ.μ.) το βιβλιοπωλείο «Εστία» (Σόλωνος 60), με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του εκλιπόντα «Η ονειρική υφή της πραγματικότητας. Κείμενα για την επικοινωνία και τον πολιτισμό».

Εκδήλωση για τον ποιητή Μιχάλη Γκανά διοργανώνει τη Δευτέρα (8 μ.μ.), στον Ιωνικό Σύνδεσμο (Τσουρουκτσόγλου 1 και Λεωφ. Ηρακλείου 251), το «Ιδρυμα Τάκης Σινόπουλος - Σπουδαστήριο Νεοελληνικής Ποίησης».

Στις 30/1 (7 μ.μ.) το Πνευματικό Κέντρο Θρακομακεδόνων (πλατεία Αριστοτέλους) διοργανώνει εκδήλωση αφιερωμένη στα «Παιδιά της Νιόβης» του Τάσου Αθανασιάδη. Συμμετέχουν οι: Κ. Κουτσομύτης, Α. Αντωνόπουλος, Δ. Κωνσταντάρας, Μ. Τσομπανάκη, Δ. Δανίκας.

μια ΕΚΘΕΣΗ
    Συνεχίζεται (έως 24/2) στο Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (Κωλέττη 14, Εξάρχεια), η έκθεση «Εικόνα - Χώρος - Δράση». Συμμετέχουν 43 νέοι καλλιτέχνες με 80 έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής και βίντεο. Ανάμεσά τους οι: Στ. Αλεξάκης, Π. Ασβεστάς, Δ. Βάρβογλης, Εύα Γεράκη, Θ. Γούλης, Ν. Καραπάνου, Ν. Κόνιαρης, Τ. Κουφοβασίλη, Μ. Κωβαίος, Σ. Λιάρου, Γ. Πετρούλια κ.ά. Τον έγχρωμο κατάλογο (500 αντίτυπα αριθμημένα) υπογράφουν οι συμμετέχοντες εικαστικών.

Ζωγραφική του Γιώργου Κόρδη με τίτλο «Λένε για μένα οι ναυτικοί», φιλοξενεί (έως 31/1) το βιβλιοπωλείο «Ιανός» (Σταδίου 24). Πρόκειται για εικαστική αναφορά στην ποίηση του Νίκου Καββαδία. Σήμερα (11πμ) ο καλλιτέχνης θα ζωγραφίσει, παρουσία κοινού, έναν πίνακα εμπνευσμένο από την ποιητική συλλογή «Μαραμπού». Το έργο, με κλήρωση, θα αποκτήσει κάποιος από το κοινό.

μια ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Οι «Δούλες» λόγω μεγάλης επιτυχίας θα παίζονται μέχρι την Κυριακή των Βαΐων, παρότι ο χειμερινός προγραμματισμός του «Θεάτρου της οδού Κεφαλληνίας» περιλάμβανε κι άλλο έργο. Την Μάγια Λυμπεροπούλου από τις 31/1 θα την αντικαταστήσει η Αννέζα Παπαδοπούλου, στο ρόλο της κυρίας δίπλα στις Μπέττυ Αρβανίτη και Ρένη Πιττακή. Το έργο σκηνοθέτησε ο Λευτέρης Βογιατζής, σε μετάφραση Δημήτρη Δημητριάδη, σκηνικά - κοστούμια Χλόης Ομπολένσκι.

Ο Ζενέ εμπνεύστηκε το έργο από το πασίγνωστο έγκλημα στο μεσοπόλεμο των αδελφών -υπηρετριών Παπέν, οι οποίες σκότωσαν με άγριο τρόπο την εργοδότριά τους. Το έγκλημα αναστάτωσε την κοινωνία της εποχής.

ένα ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Η ομάδα «Ιστορίες για Κρουστά», του Βασίλη Βασιλάτου, εμφανίζεται αύριο (10.30 μ.μ.), στο «Μπαράκι του Βασίλη» (Διδότου 3, 210.3623.625). Παρουσιάζει καινούρια κομμάτια της ομάδας και διασκευές από την ελληνική παράδοση και διεθνή σκηνή.

  • Οι «Locomondo», που συνδυάζουν μουσική επηρεασμένη από την Καραϊβική με τον ελληνικό στίχο, αύριο ξεκινούν κυριακάτικες συναυλίες στην «X ΕΔΡΑ» (Ελευθερίου Βενιζέλου 235, Ν.Σμύρνη, 210.9849.101), με κομμάτια των δίσκων τους «Ενας τρελός κόσμος» και «12 Μέρες στην Τζαμάικα» (ο δίσκος έγινε μετά από πρόσκληση του τρομπονίστα των «Skatalites Vin Gordon» και τη συμμετοχή Τζαμαϊκανών μουσικών, όπως ο Deadly Headley Bennett) και άλλα κομμάτια.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ