ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Φλεβάρη 2006
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΥΒΑ
Η ανάπτυξη της επιστήμης στην υπηρεσία του ανθρώπου

Η φιλολαϊκή φύση του σοσιαλισμού στο Νησί της Επανάστασης αναδείχτηκε με την εκδήλωση που διοργάνωσε η πρεσβεία της Κούβας προχτές το βράδυ

Ο πρέσβης της Κούβας στην Αθήνα
Ο πρέσβης της Κούβας στην Αθήνα

Μια ξεχωριστή εκδήλωση, ήταν αυτή που διοργάνωσε προχτές το βράδυ η πρεσβεία της Κούβας στην Αθήνα στον κινηματογράφο «Αφαία» της Καλλιθέας, με την προβολή της ταινίας - ντοκιμαντέρ Montana de Luz (Βουνό του Φωτός) από την εταιρία διανομής ταινιών «New Star», που ήταν αφιερωμένη στην Ημέρα της Κουβανικής Επιστήμης. Αναδείχτηκε για άλλη μια φορά το τι σημαίνει η υγεία να είναι κοινωνικό αγαθό, τι σημαίνει ο σοσιαλισμός για την ανθρώπινη ύπαρξη σε αντίθεση με την άκρατη εμπορευματοποίηση που βιώνουμε στις καπιταλιστικές κοινωνίες και τη φτώχεια και δυστυχία που οδηγεί στον θάνατο εκατομμύρια ανθρώπους στο λεγόμενο τρίτο κόσμο. Τι σημαίνει η μικρή και «φτωχή» Κούβα να μπορεί να υπερηφανεύεται ότι έχει ένα από τα καλύτερα συστήματα Υγείας στον κόσμο, δημόσιο και απολύτως δωρεάν, ενώ εκπαιδεύει άρτια χιλιάδες γιατρούς τόσο ντόπιους όσο και από κάθε γωνιά του πλανήτη.

Με όπλο τη γνώση ενάντια στην ανέχεια

Μιλώντας στην εκδήλωση ο πρέσβης της Κούβας στη χώρα μας Ερμές Χερέρα Χερνάντεζ αναφέρθηκε στην έμφαση που δίνει η Κούβα στην παιδεία και την επιστήμη, ως όπλα ενάντια στην ανέχεια, στη βία και την καταπίεση. «Η Ημέρα της Επιστήμης καθιερώθηκε στις 15 Ιανουαρίου του 1960, με αφορμή τον εορτασμό της 20ετούς επετείου της Σπηλαιολογικής Εταιρείας της Κούβας, όπου ο ηγέτης της Κουβανικής Επανάστασης δήλωσε με σιγουριά ότι η Κούβα θα γινόταν μια χώρα με διακεκριμένους επιστήμονες», υπογράμμισε ο πρέσβης.

Οπως τόνισε, από τη δεκαετία του '60 του προηγούμενου αιώνα, η Κούβα κατάφερε να εκπαιδεύσει και να απασχολήσει περίπου 78.000 άτομα στην επιστημονική κοινότητα, με τις γυναίκες να ξεπερνούν το 50% του συνόλου και με εξοπλισμό υψηλών προδιαγραφών σε ερευνητικά και παραγωγικά κέντρα, προκειμένου να διασφαλίσουν την προστασία του περιβάλλοντος και να δημιουργήσουν 3 κουβανικά εμβόλια. Επίσης συμμετείχαν σε 9 από τα 16 κυριότερα επιστημονικά επιτεύγματα των τελευταίων χρόνων.

Η φροντίδα στον άνθρωπο είναι η πρώτη προτεραιότητα του σοσιαλισμού στην Κούβα (Στη φωτό η Λατινοαμερικάνικη Ιατρική σχολή)
Η φροντίδα στον άνθρωπο είναι η πρώτη προτεραιότητα του σοσιαλισμού στην Κούβα (Στη φωτό η Λατινοαμερικάνικη Ιατρική σχολή)
«Το 1959 δεν υπήρχε η δυνατότητα επιστημονικής παραγωγής κύρους παρά την ύπαρξη σημαντικών επιστημόνων», είπε ο πρέσβης και συνέχισε: «Υπό αυτή την κατάσταση, η νέα κυβέρνηση της χώρας δεσμεύτηκε για την επιστημονική και τεχνολογική εκπαίδευση, με μια στρατηγική πάνω στην εφαρμογή της επιστήμης στην κοινωνία και τις πρακτικές της διεξόδους, ως ακρογωνιαίο λίθο της κοινωνικής και ανθρωπιστικής αλλαγής. Δημιουργήθηκαν και υποστηρίχτηκαν δεκάδες εθνικά επιστημονικά ινστιτούτα και σταδιακά δημιουργήθηκε μια κριτική μάζα χιλιάδων ερευνητών, καθηγητών και άλλων επιστημόνων και εργαζομένων σε πολυποίκιλα πεδία της εθνικής δραστηριότητας».

Επιτεύγματα για τη βελτίωση της υγείας των ανθρώπων

Μια απόδειξη της επιστημονικής προόδου, είπε ο πρέσβης, αποτελεί ο τομέας της βιοτεχνολογίας. Στη δεκαετία του '80, η χώρα διέθετε μόνο 3 προϊόντα στον τομέα της βιοτεχνολογίας και το 2005 τελείωσε με 38 προϊόντα. Η ενσωμάτωση των διαδικασιών της βιοτεχνολογίας επεκτάθηκε από το πεδίο της υγείας στο γεωργικό και αλιευτικό κομμάτι, όπως επίσης και σε άλλα.

«Οι δείκτες των εθνικών δαπανών για την επιστήμη και την τεχνολογία υποδηλώνουν μια σκληρή προσπάθεια σε όλη την περίοδο της μεγάλης οικονομικής ύφεσης. Στη δραστηριότητα αυτή δόθηκαν 248 εκατομμύρια πέσος, το 10% περίπου του ΑΕΠ», επισήμανε ο πρέσβης. Και τόνισε ότι καρποί της επιστημονικής ανάτασης των τελευταίων χρόνων είναι: η σημαντική πρόοδος στη θεραπεία των καρδιακών παθήσεων, με τη γενικευμένη χρήση της εστρεπτοκινάσα (φαρμακευτική ουσία) που χρησιμοποιείται ευρέως στο σύστημα υγείας, και παράχθηκε από την ίδια την Κούβα με τη γενετική μηχανική, το εμβόλιο ενάντια στην ηπατίτιδα Β, το οποίο χρησιμοποιείται σε λίγες χώρες του κόσμου που διαθέτουν αυτή την τεχνολογία.

Από εκδήλωση με χιλιάδες Κουβανούς γιατρούς έτοιμους να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη

Associated Press

Από εκδήλωση με χιλιάδες Κουβανούς γιατρούς έτοιμους να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη
Η Παγκόσμια Οργάνωση Πνευματικής Ιδιοκτησίας έδωσε το Χρυσό της Μετάλλιο στην καινοτομία δυο επιστημονικών προϊόντων από την Κούβα: το εμβόλιο κατά του μηνιγγόκοκου τύπου Β, το μοναδικό στον κόσμο, και το Policosanol, το οποίο είναι αντίδοτο για την υπερχοληστερολεμία φυσικής προελεύσεως, από το ζαχαροκάλαμο. Πρόσφατη επιτυχία της επιστήμης στην Κούβα αποτελεί το εμβόλιο κατά του ιού της αιμοφιλίας τύπου Β.

«Η Κούβα έχει σήμερα να επιδείξει ένα από τους πιο υψηλούς δείκτες ενσωμάτωσης γυναικών στην επιστήμη και την τεχνολογία στην Αμερική και την Καραϊβική: αποτελούν το 52% περίπου σε σχέση με το προσωπικό της βιομηχανίας και αυτός ο δείκτης συγκρίνεται στην περιοχή μονάχα με την Ουρουγουάη. Ο παραπάνω δείκτης ξεπερνά δυόμισι φορές αυτόν της μέγιστης παγκόσμιας οικονομικής δυνατότητας», είπε ο πρέσβης.

Κόντρα στο εγκληματικό ιμπεριαλιστικό εμπάργκο

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα εμπόδια που βάζει σε αυτό το έργο το οικονομικό, εμπορικό και χρηματοδοτικό εμπάργκο των ΗΠΑ, ενώ χειροτέρευσε στα χρόνια του '90, μετά την υιοθέτηση των νόμων Torricelli και Helms - Burton και το 2004 - 2005 με τα νέα μέτρα υπό την κυβέρνηση Μπους. Αυτή η πολιτική που πρόσφατα καταδικάστηκε για δέκατη τέταρτη φορά από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ - σχεδόν από την πλειοψηφία των χωρών της συνεδρίας - έχει προκαλέσει οικονομικές ζημίες που ανέρχονται σε 82 εκατομμύρια δολάρια, τα οποία ισοδυναμούν με περισσότερα από 15 χρόνια ανάπτυξης στο νησί. Παρ' όλα αυτά όμως «ο λαός της Κούβας έχει μάθει να αναπτύσσεται και επιδεικνύει ένα επιστημονικό-τεχνικό και περιβαλλοντικό έργο που εμπνέει το θαυμασμό και την αναγνώριση όλου του κόσμου».

Ακολούθησε η προβολή του ντοκιμαντέρ Montana de Luz (Βουνό του Φωτός), που αναδεικνύει τον αλτρουισμό και την προσφορά των χιλιάδων Κουβανών γιατρών - υπολογίζονται γύρω στις 20.000 - σε επτά χώρες της Αφρικής και της Αμερικής, στις οποίες προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους. Στα υπερχειλισμένα ποτάμια της Γουατεμάλα, στις κολοσσιαίες αποστάσεις της αφρικανικής ερήμου, στις φυσικές καταστροφές στην Αϊτή, στον αφόρητο καύσωνα της Ναμίμπια, το ντοκιμαντέρ ανέδειξε τι θα μπορούσε να θεωρηθεί ένας δίκαιος πόλεμος ενάντια στην πείνα, την έλλειψη ιατρικής βοήθειας, για χάρη της επιβίωσης, από άνδρες και γυναίκες υποκινούμενους από ανιδιοτελή αγάπη. Εκεί όπου Κουβανοί και Κουβανές καταθέτουν την ανθρωπιστική τους ευαισθησία και τον επαγγελματισμό τους σώζοντας ζωές καταδικασμένες σε θάνατο, εκεί που διεξάγουν τον δικό τους «πόλεμο» ενάντια στην πείνα, την έλλειψη φαρμάκων, τις φυσικές καταστροφές, τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν πρέσβεις, επιτετραμμένοι και εκπρόσωποι των πρεσβειών της Ινδίας, του Μεξικού, της Βενεζουέλας, του Περού, της Ουρουγουάης, της Αργεντινής, του Κουβέιτ, της Συρίας, της Νιγηρίας, της Ινδονησίας αλλά και αντιπροσωπείες φορέων, όπως ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης. Ακόμα πολλοί φίλοι της Κούβας, αλλά και πολλοί νέοι φοιτητές από σχολές όπως η Ιατρική, η Φαρμακευτική και η ΣΕΥΠ των ΤΕΙ Αθήνας.


Ν. ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ