ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Φλεβάρη 2006
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΕΘΝΙΚΟ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ
Ιδιωτικοποιούν και τη νεότερη ελληνική Ιστορία!

Με τις ψήφους μόνο των κυβερνητικών βουλευτών, εγκρίθηκε χθες «επί της αρχής» το νομοσχέδιο του υπουργείου Επικρατείας για τη δημιουργία Εθνικού Οπτικοακουστικού Αρχείου, με τη μορφή του Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου.

Για ιδιωτικοποίηση της νεότερης ελληνικής Ιστορίας και των καταγεγραμμένων ντοκουμέντων της, «στο πλαίσιο της διατεταγμένης ευρωπαϊκής πολιτικής», έκανε λόγο, παρεμβαίνοντας, η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη. Ξεκαθάρισε εξαρχής ότι το νομοσχέδιο «θα το καταψηφίσουμε», αφού «προβλέπεται ένα εύλογο αντίτιμο για να έχει κάποιος πρόσβαση σε όσα παρήγαγε ως λαός»! Η Λιάνα Κανέλλη δήλωσε ότι γίνεται «ο λαός καταναλωτής και παραγωγός του ίδιου του πολιτισμού», σημειώνοντας πως πρόκειται για μια «ωραία γκλαμουράτη υπηρεσία που προσφέρεται για δημόσιες σχέσεις», στην οποία «δεν προβλέπεται κανένας πολίτης να έχει πρόσβαση δωρεάν», αφού «πρέπει να πληρώνει νοίκι».

Αναφερόμενη στην ουσία των κυβερνητικών επιλογών, έκανε λόγο για τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με στόχο τη «δημιουργία, με το στανιό, ευρωπαϊκής πολιτιστικής συνείδησης», σε μια περίοδο όπου «έχουμε εκχωρήσει σχεδόν το σύνολο των κυριαρχικών δικαιωμάτων να αποφασίζουμε, έχουμε μετατραπεί σε διαχειριστές παραχωρημένης εξουσίας που φαίνεται ότι δημοκρατικά εμείς παραχωρήσαμε». Οσον αφορά τον υποτιθέμενο «μη κερδοσκοπικό» χαρακτήρα της εν λόγω υπηρεσίας, η βουλευτής του ΚΚΕ αναρωτήθηκε «ποιος θα το πιστέψει αυτό; Είναι δυνατόν να μην υπάρξουν χορηγοί;» προσθέτοντας το ερώτημα «θέλετε να πιστέψουμε ότι όσοι επενδύσουν θα το κάνουν για την ψυχή της μάνας τους;». Επισήμανε ότι πρόκειται για «νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, το ομολογείτε», τονίζοντας ότι «είναι προς την εξυπηρέτηση του κεφαλαίου». Κατέληξε, δηλώνοντας ότι το ΚΚΕ είναι υπέρ της διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας από έναν δημόσιο φορέα που «θα σέβεται στοιχειώδεις αρχές λαϊκής κυριαρχίας».

Εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, η εισηγήτρια Σοφία Βούλτεψη υποστήριξε ότι πρόκειται για νομοσχέδιο που στοχεύσει στη «διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς», καθώς και ότι «είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο το δικαίωμα της πρόσβασης» των πολιτών.

Το νομοθέτημα καταψήφισε η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, Χρύσα Αράπογλου, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι πάμπολλες αρμοδιότητες χορηγούνται εν λευκώ στον υπουργό Επικρατείας, ενώ κατά της δημιουργίας φορέα ιδιωτικού δικαίου τάχθηκε ο εισηγητής του ΣΥΝ Φώτης Κουβέλης.

Να σημειωθεί ότι στο νομοσχέδιο περιέχεται το άρθρο, σύμφωνα με το οποίο δίνεται παράταση 8 μηνών για τη λειτουργία των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών, μέχρι να καταρτιστεί δηλαδή, το νομοσχέδιο για την αδειοδότηση και τη συγκέντρωση των Μέσων Ενημέρωσης.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Η συνήθης αβάντα ΗΠΑ σε Αγκυρα

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανέλαβε ότι τηρεί θετική στάση έναντι της «πρότασης» που κατέθεσε πρόσφατα η Αγκυρα για το Κυπριακό. Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του υπουργείου, Ανταμ Ερελι, τόνισε χαρακτηριστικά ότι οι ΗΠΑ «καλωσορίζουν δημόσια αυτή την πρόταση», και φυσικά υποστήριξε ότι πρόκειται για μια πρόταση που είναι «θετική και κοιτάζει μπροστά».

Θυμίζουμε ότι πρόσφατα η τουρκική κυβέρνηση «πρότεινε» άνοιγμα των λιμανιών και αεροδρομίων της σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα, άνοιγμα των κατεχόμενων λιμανιών και αεροδρομίων στην Κύπρο και τετραμερή διάσκεψη Ελλάδας, Τουρκίας, Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων για αναζήτηση λύσης στο Κυπριακό.

Η κυπριακή κυβέρνηση απορρίπτει την εισήγηση για την τετραμερή, γιατί αναβαθμίζει το ψευδοκράτος στο επίπεδο κράτους ισότιμου προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Επιπλέον, η Λευκωσία απαντά ότι το άνοιγμα των τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων αποτελεί υποχρέωση της Τουρκίας έναντι της ΕΕ και δεν έχει να κάμει τίποτε με τα παράνομα αεροδρόμια και λιμάνια στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου.

Μάλιστα, ο Κύπριος Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος υπέδειξε στον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν τη θέση της κυπριακής κυβέρνησης ότι η πρόσφατη δήλωση Ερντογάν - Γκιουλ συνιστά επανάληψη πρότασης από το παρελθόν, με θέσεις που δεν έγιναν δεκτές από τη διεθνή κοινότητα, ούτε από καμιά άλλη πλευρά.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος απέφυγε να σχολιάσει τις λεπτομέρειες της τουρκικής πρότασης, περιοριζόμενος να δηλώσει ότι αυτή περιέχει μερικά θετικά στοιχεία. «Σε αυτό το πλαίσιο και με αυτό το πνεύμα (θεωρούμε ότι) η πρόταση ήταν θετική και ελπίζουμε ότι θα βοηθήσει στην άρση του αδιεξόδου και θα ωθήσει τα μέρη να είναι ευέλικτα και δημιουργικά», τόνισε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Πρόσθεσε ότι «εναπόκειται στα μέρη να συζητήσουν τις λεπτομέρειες του σχεδίου. Δεν είναι κάτι το οποίο θα σχολιάσω εγώ». Τέλος, ο Ερελι κάλεσε εμμέσως την Κύπρο και την Ελλάδα να μελετήσουν την τουρκική πρόταση διότι, όπως εκτίμησε, αυτή «μπορεί να επηρεάσει θετικά τις διαπραγματεύσεις γύρω από το κυπριακό ζήτημα».

Δηλώσεις Ερντογάν

Η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι «με την πολιτική που ακολούθησαν από κοινού, έχουν απαλλαγεί από την κατηγορία ότι εμποδίζουν τη λύση του Κυπριακού», είπε χτες ο Τούρκος πρωθυπουργός κ. Ταγίπ Ερντογάν.

«Τώρα πια όλος ο κόσμος γνωρίζει ότι η ευθύνη για τη μη λύση του προβλήματος, ανήκει στους Ελληνοκύπριους», ανέφερε, απευθυνόμενος στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του. «Προσπαθούμε να διατηρήσουμε την προοπτική λύσης του Κυπριακού, παρά την αρνητική στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Ο Ερντογάν υποστήριξε ότι «Η ελληνοκυπριακή πλευρά θέλει να μεταθέσει τη λύση του Κυπριακού, από τα Ηνωμένα Εθνη προς την ΕΕ». «Ετσι θεωρούν ότι θα έχουν πλεονεκτήματα, ασκώντας πίεση πάνω στη χώρα μας» «Είναι λάθος αυτή η πολιτική, δε θα πετύχει το στόχο της, και δε θα βοηθήσει την ειρήνη», είπε ο κ. Ερντογάν.

«Ολοι πρέπει να γνωρίζουν ότι το πεδίο λύσης του Κυπριακού είναι τα Ηνωμένα Εθνη και όλοι πρέπει να στηρίξουν τις προσπάθειες του γγ των Ηνωμένων Εθνών», είπε. «Αυτή η πολιτική δεν ωφελεί ούτε τους Ελληνοκύπριους», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός. «Μετά τα δημοψηφίσματα, η τουρκοκυπριακή πλευρά άρχισε πια να γίνεται αποδεκτή από τη διεθνή κοινότητα», κατέληξε ο κ. Ερντογάν.

ΠΑΡΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΚΥΚΛΩΜΑ
Νέες διώξεις

Διευρύνεται ακόμη περισσότερο η υπόθεση με το παραδικαστικό κύκλωμα και αναμένεται η απαγγελία και νέων κατηγοριών στους δικηγόρους Σ. Κεχαγιόγλου και Γ. Νικολακόπουλου, καθώς και στην πρώην ανακρίτρια Αντ. Ηλία και τον πρώην προϊστάμενο του Πρωτοδικείου Αθήνας Γ. Διονυσάτο.

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς παρήγγειλε χτες στον εφέτη ανακριτή Ι. Σίδερη την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον της Αντ. Ηλία και του Γ. Διονυσάτου για παράβαση καθήκοντος, καθώς και των δικηγόρων Σ. Κεχαγιόγλου και Γ. Νικολακόπουλου για ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος των δύο παραπάνω δικαστών.

Οι ποινικές διώξεις αφορούν το χειρισμό των υποθέσεων της διένεξης μεταξύ της Μ. Κεστέκογλου, εκπρόσωπο της σοκολατοποιίας «Leonidas» και του επιχειρηματία Αν. Μπιζάκη, οι οποίοι διατηρούσαν πολυετή δεσμό αλλά μετά το χωρισμό τους ανέκυψαν οικονομικές διαφορές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην υπόθεση Κεστέκογλου - Μπιζάκη δεν ελέγχεται η ορθότητα των επίμαχων αποφάσεων που δε φαίνεται να σφάλουν, αλλά η κατά προτίμηση εκδίκαση των αιτήσεων που κατατέθηκαν στα δικαστήρια. Η αίτηση κατατέθηκε στις 5/9/2003 και προσδιορίστηκε σε χρόνο ρεκόρ για τις 15/9/2003.

Στην ίδια υπόθεση υπάρχει εμπλοκή έξι ακόμη δικαστών και πέντε δικηγόρων, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες από εισαγγελικές πηγές, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο «περί ενσυνείδητης συμμετοχής τους».

Παράλληλα, ο Γ. Σανιδάς παρήγγειλε στον Ι. Σίδερη την άσκηση ποινικών διώξεων εναντίον και άλλων προσώπων, σε περίπτωση που προκύψουν επιβαρυντικά στοιχεία σε βάρος τους.

Η Β. Βλάχου

Στα «μαλακά» έπεσε χτες η εισαγγελέας πρωτοδικών Β. Βλάχου, καθώς το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου με ψήφους (8-3) έκρινε ότι δεν πρέπει να τεθεί για δεύτερη φορά σε αργία, λόγω ανακριβών δηλώσεων πόθεν έσχες, γιατί έχει ήδη καταδικαστεί γι' αυτή την υπόθεση σε φυλάκιση. Να υπενθυμίσουμε ότι η ποινή της επιβλήθηκε για μη υποβολή δηλώσεων από δόλο κατά την πενταετία 2000-2004, ενώ τώρα ελεγχόταν για ανακριβείς δηλώσεις.

Η Κ. Μπουρμπούλια

Σε 15 ημέρες θα συζητηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της Λοζάνης η αίτηση της Κ. Μπουρμπούλια κατά της πρωτόδικης απόφασης του δικαστηρίου της Βέρνης που άναψε το «πράσινο φως» για το άνοιγμα των λογαριασμών της.

Στο μεταξύ, πηγές του Αρείου Πάγου εκτιμούν ότι δεν έχουν νομική βάση οι ισχυρισμοί που προβάλλει η Κ. Μπουρμπούλια για απειλή της ζωής προκειμένου να μην εκδοθεί στις ελληνικές αρχές.

Τέλος, ο υπουργός Δικαιοσύνης Α. Παπαληγούρας για το ίδιο θέμα δήλωσε ότι η ελληνική Πολιτεία είναι σε θέση να εγγυηθεί την ασφάλεια κάθε κατηγορούμενου, ενώ το ίδιο ισχύει και για την Κ. Μπουρμπούλια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ