Motion Team |
Αμέσως μετά τη συνάντηση, η Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε: «Για εμάς δεν ισχύει κανένα επιχείρημα από αυτά που προβάλλει η διοίκηση της εταιρίας και γενικότερα η κυβέρνηση, που να δικαιολογεί το κλείσιμο της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων. Μία μόνο εξήγηση υπάρχει: Η πλήρης παράδοση του τομέα αυτού σε άλλους, ισχυρότερους επιχειρηματίες. Να καλυφθεί δηλαδή ο τομέας από αυτούς που ενδιαφέρονται για τα μεγαλύτερα κέρδη. Ο,τι κι αν συμβαίνει, ό,τι και αν συμβεί, δεν μπορεί να την πληρώσουν οι εργαζόμενοι. Εμείς συμπαραστεκόμαστε στους εργαζόμενους για να παραμείνει η επιχείρηση ανοιχτή, να μη χάσει κανείς τη δουλιά του και σε κάθε περίπτωση με βάση τις δικές τους προτάσεις, θα σταθούμε στην πρώτη γραμμή των αγώνων και των διεκδικήσεών τους».
Από την πλευρά της συνδικαλιστικής αντιπροσωπείας, ο Νίκος Ορφανός, πρόεδρος της Ομοσπονδίας, σημείωσε ότι έχει ήδη ξεκινήσει μια διαδικασία ενημέρωσης σε όλα τα κόμματα της Βουλής «για το έγκλημα που επιχειρείται στα Λιπάσματα», τονίζοντας την απόφαση των εργαζομένων να μην επιτρέψουν «να σταματήσει ούτε μία ώρα να λειτουργεί το εργοστάσιο».
Ο Γιώργος Μιχαηλίδης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο εργοστάσιο Λιπασμάτων Θεσσαλονίκης, υπενθύμισε ότι το εργοστάσιο τελεί υπό κατάληψη από τις 11 Γενάρη και ζήτησε να ανακληθεί η απόφαση του «λουκέτου», ώστε «να καθήσουμε στη συνέχεια και να δούμε την οποιαδήποτε δυνατότητα προοπτικής υπάρχει και σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη του εργοστασίου».
Οι εργαζόμενοι στα Λιπάσματα πραγματοποιούν σήμερα νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12 το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Απασχόλησης, απαιτώντας την ανάκληση της απόφασης που καταδικάζει στην ανέχεια και την ανεργία 600 οικογένειες. Την ίδια ώρα στο υπουργείο είναι προγραμματισμένη να γίνει η τριμερής συνάντηση.
Προκειμένου να συμμετέχουν στη σημερινή συγκέντρωση, οι εργαζόμενοι στα Λιπάσματα αναχώρησαν τα μεσάνυχτα από το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης. Τα λεωφορεία για τη μεταφορά τους ναυλώθηκαν με έξοδα του Συλλόγου Εργαζομένων της Εμπορικής Τράπεζας, ως ένδειξη συμπαράστασης στον αγώνα τους για να μην κλείσει το εργοστάσιο. Θυμίζουμε ότι βασικοί μέτοχοι της ΒΦΛ είναι οι τράπεζες «Εθνική», «Αλφα» και «Εμπορική» η οποία μάλιστα κατέχει ποσοστό μεγαλύτερο από το 40%.
Στο πλευρό των εργαζομένων της ΒΦΛ και του αγώνα που διεξάγουν παίρνουν τη θέση τους καθημερινά και νέοι φορείς, εργατικά σωματεία. Την Κυριακή τους επισκέφθηκε στο χώρο του εργοστασίου που τελεί υπό κατάληψη, αντιπροσωπεία του Σωματείου Ηλεκτροτεχνιτών και Βοηθών Ανελκυστήρων Βόρειας Ελλάδας, ενώ χτες βρέθηκε στο πλευρό τους και πολυμελής αντιπροσωπεία των εργαζομένων της ΕΛΒΟ.
Να ανασταλεί το κλείσιμο του εργοστασίου της ΒΦΛ στη Θεσσαλονίκη ζητάει με επιστολή του προς τους αρμόδιους υπουργούς και τις τράπεζες - μετόχους και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, χαρακτηρίζοντας την επιχείρηση βιώσιμη και αναδεικνύοντας τις τεράστιες συνέπειες που θα προκύψουν από το μεθοδευόμενο «λουκέτο» για την ποιότητα και την τιμή των λιπασμάτων που προμηθεύονται οι αγρότες. «Το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης είναι το μόνο που παράγει μια σειρά από σύγχρονα και απαραίτητα λιπάσματα, καθώς και άλλα χημικά προϊόντα (που σημαίνει ότι αυτά θα υποκατασταθούν από εισαγωγές), ενώ έχει την ικανότητα να παράξει και άλλα νέα χημικά προϊόντα και οικολογικά λιπάσματα» σημειώνει ανάμεσα στα άλλα το ΤΕΕ.
Σε σύσκεψη σωματείων καθορίστηκαν οι πρωτοβουλίες για το συντονισμό των εργαζομένων του κλάδου
Η ανάγκη για αγωνιστική ετοιμότητα και επαγρύπνηση όλων των εργαζομένων του κλάδου, η οποία γίνεται ακόμα πιο επιτακτική μπροστά στις τουλάχιστον 150 απολύσεις που έχουν δρομολογηθεί στην «ΚΟΚΑ - ΚΟΛΑ», αναδείχτηκε στη χτεσινή σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Γάλακτος, Τροφίμων, Ποτών, με τη συμμετοχή σωματείων του κλάδου. Ηδη, η Ομοσπονδία προσανατολίζεται το επόμενο διάστημα, στη διοργάνωση συλλαλητηρίου στην Αθήνα και στην κήρυξη 24ωρης απεργίας για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου.
Σήμερα το πρωί, οι εργαζόμενοι στην «ΚΟΚΑ -ΚΟΛΑ» προχωρούν σε νέα 4ωρη στάση εργασίας και πορεία στο κέντρο της Αθήνας, στην οποία θα συμμετέχουν και άλλα σωματεία του κλάδου.
Και στη χτεσινή σύσκεψη, στην οποία μεταξύ άλλων πήραν μέρος τα σωματεία εργαζομένων στη «ΜΕΒΓΑΛ», την «ΠΕΠΣΙΚΟ», τη «ΦΑΓΕ», την «ΑΜΣΤΕΛ», το κλαδικό σωματείο της Αθήνας, το σωματείο εργαζομένων στην ΚΟΚΑ - ΚΟΛΑ από την Κρήτη κλπ., εκφράστηκε η αμέριστη αλληλεγγύη στους εργαζόμενους της «ΚΟΚΑ -ΚΟΛΑ», που τη συγκεκριμένη περίοδο βρίσκονται στο στόχαστρο της εργοδοτικής επίθεσης, για την αύξηση των υπερκερδών της εταιρίας. Υπογραμμίστηκε ότι, οι λεγόμενες «αλλαγές στη λειτουργική δομή» που έχει εξαγγείλει η διεύθυνση της «ΚΟΚΑ - ΚΟΛΑ» θίγουν τις εργασιακές σχέσεις όλων των εργαζομένων, ενώ οι αντεργατικές εξελίξεις, αργά ή γρήγορα θα επιδράσουν καθοριστικά στην ακόμα μεγαλύτερη ανατροπή των εργασιακών δικαιωμάτων και σε άλλες επιχειρήσεις του κλάδου και όχι μόνο.
Τα σωματεία που συμμετείχαν στη σύσκεψη, σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, ξεκαθαρίζουν ότι «ο αγώνας των εργαζομένων της "ΚΟΚΑ- ΚΟΛΑ" είναι και δικός μας αγώνας», προειδοποιώντας ότι εάν η εταιρία προχωρήσει στις απολύσεις «θα αντιμετωπίσει την οργή και την αποφασιστικότητα όλων των εργαζομένων του κλάδου». Τέλος, καλούν όλους τους φορείς να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργαζομένων της «ΚΟΚΑ - ΚΟΛΑ».
Καθολική η συμμετοχή των εργαζομένων στη χτεσινή πανελλαδική απεργία για το δικαίωμα στη δουλιά
Πανελλαδική 24ωρη απεργία πραγματοποίησαν χθες οι εργαζόμενοι συμβασιούχοι στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) όλης της χώρας, ενάντια στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης να εξαιρέσει έναν τεράστιο αριθμό συμβασιούχων από σχετικό διαγωνισμό πλήρωσης μόνιμων θέσεων. Υπολογίζεται ότι από τους 3.000 και πλέον συμβασιούχους, περίπου οι 1.000 θα πεταχτούν στο δρόμο σταδιακά.
Απεργιακή συγκέντρωση έγινε ακόμα στη Θεσσαλονίκη, έξω από το ΚΕΠ της Αριστοτέλους, απ' όπου ξεκίνησε η πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Στο πλευρό των συμβασιούχων απεργών βρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης και πολυμελής αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ. Αντίστοιχα, συγκέντρωση και πορεία στη Νομαρχία Αχαΐας στην Πάτρα πραγματοποίησαν χτες, στα πλαίσια της απεργίας, και οι εργαζόμενοι στα ΚΕΠ των Νομών Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας.
Ενδεικτικοί μόνο των άθλιων συνθηκών εργασίας στα ΚΕΠ είναι οι όροι που προβλέπονται στις συμβάσεις των εργαζομένων, οι οποίες, μάλιστα, χαρακτηρίζονται σαν «συμβάσεις έργου»! Μία τέτοια σύμβαση εργαζόμενου, που από τη μεριά του εργοδότη υπογράφει η υπερνομάρχης Αθηνών - Πειραιώς και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Φ. Γεννηματά, αναφέρει ότι η διάρκεια της σύμβασης ορίζεται στους δέκα μήνες, όμως «η παρούσα θα λήξει από τη χρονική στιγμή που το ΚΕΠ θα στελεχωθεί με μόνιμο προσωπικό, ακόμα και νωρίτερα του δεκαμήνου»!
Με άλλα λόγια, οι εργαζόμενοι αυτοί είναι κυριολεκτικά ξεκρέμαστοι. Επίσης, η αμοιβή «του αναδόχου του έργου», όπως ονομάζουν τον εργαζόμενο, συμφωνείται «στο ποσό των 8.800 ευρώ υποκείμενη σε όλες τις νόμιμες κρατήσεις». Δηλαδή, 880 ευρώ το μήνα μεικτά χωρίς ασφάλιση, υπερωρίες και αργίες...