ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Φλεβάρη 2006
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΟΓΙΣΤΕΣ ΑΘΗΝΑΣ
Αύριο στους δρόμους για τη Σύμβαση

Συγκέντρωση και πορεία στα γραφεία του ΣΕΒ

Κινητοποίηση για τη διεκδίκηση υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το 2006, με το πλαίσιο αιτημάτων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών (ΠΟΛ), διοργανώνει αύριο Πέμπτη, 2 Φλεβάρη, στα γραφεία της η Ενωση Λογιστών Αθήνας, η οποία θα συνεχιστεί στα γραφεία του ΣΕΒ.

Μερικά από τα αιτήματα που περιλαμβάνει το σχέδιο ΣΣΕ της ΠΟΛ είναι: η νέα μισθολογική κλίμακα να έχει αφετηρία τα 1.300 ευρώ για το βοηθό λογιστή και τα 1.400 ευρώ για το λογιστή. Η καθημερινή εργασία στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές να μην ξεπερνά τις 5 ώρες και το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας (άσχετα με τις ώρες εργασίας) να είναι 20% και επιπλέον 1 μέρα άδεια το δίμηνο. Σε όλους τους λογιστές και τους βοηθούς να καταβάλλεται επίδομα ισολογισμού ένας μισθός.

Οπως χαρακτηριστικά τονίζει στην ανακοίνωσή της η Ενωση Λογιστών, οι βιομήχανοι προτείνουν την κατάργηση των ΣΣΕ και την αντικατάστασή τους με ατομικές συμβάσεις ή συμβάσεις κατά κλάδο, κατά περιοχή, κατά ηλικία... Η πορεία των συλλογικών συμβάσεων - σημειώνεται - επηρεάζεται αρνητικά από την πολιτική που εφάρμοσαν και εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Παράλληλα - συνεχίζει - η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ θέλει το μεροκάματο 26 ευρώ, το μισθό 638 ευρώ από 590 που είναι σήμερα, μακριά από τις σύγχρονες ανάγκες, στη λογική του εφικτού για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, που λένε ο ΣΕΒ, η κυβέρνηση και η ΕΕ.

«Η μάχη θα είναι δύσκολη και χρειάζεται τη συμμετοχή όλων των συναδέλφων. Δεν πρέπει να υπάρξει κανένας εφησυχασμός», υπογραμμίζει η Ενωση Λογιστών Αθήνας.

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ
Τους κόβουν το εποχικό επίδομα

Με την προκλητική δικαιολογία ότι κατά τη διάρκεια της ανεργίας βγαίνουν για πάνω από μία μέρα από τα σύνορα της χώρας

Αντιμέτωποι με την ένταση της αντεργατικής επίθεσης στα δικαιώματά τους βρίσκονται οι οικονομικοί μετανάστες και ιδιαίτερα όσοι εργάζονται στις κατασκευές. Αυτή την περίοδο χτυπιέται το δικαίωμά τους στο επίδομα ανεργίας με πρόσχημα την περιστασιακή έξοδό τους από τη χώρα. Μετά τους μουσουλμάνους αμμοβολιστές της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, που ο ΟΑΕΔ αποφάσισε να τους κόψει το εποχιακό επίδομα, τώρα μπήκαν στο στόχαστρο οι οικοδόμοι μετανάστες και κυρίως οι Αλβανικής υπηκοότητας.

Οπως καταγγέλλει το Συνδικάτο Οικοδόμων Κοζάνης, οι υπηρεσίες του ΟΑΕΔ κόβουν το επίδομα ανεργίας σε όσους, στο διάστημα παροχής του, βγουν έξω από τα σύνορα της χώρας για περισσότερο από μία ημέρα.

Στην Κοζάνη το πρόβλημα απειλεί να πάρει εκρηκτικές διαστάσεις με δεδομένο ότι μπαίνουν στο στόχαστρο περισσότερες από 500 οικογένειες μεταναστών. Στην πλειοψηφία τους οι μετανάστες είναι αναγκασμένοι να πηγαίνουν στην Αλβανία όπου έχουν τους ηλικιωμένους γονείς ή τις οικογένειές τους. Κάθε φορά αναγκάζονται να επιστρέφουν αυθημερόν και όταν δεν τα καταφέρνουν τους κόβουν το επίδομα.

Χτες το πρωί εκατοντάδες οικοδόμοι της Κοζάνης, μετανάστες και Ελληνες, πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Εργατικό Κέντρο της πόλης και μαχητική πορεία που κατέληξε έξω από τα γραφεία του ΟΑΕΔ. Εκεί προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη του καταστήματος από τις 11 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι.

Ελληνες και μετανάστες, με μπροστάρη το Συνδικάτο Οικοδόμων Κοζάνης, διεκδίκησαν νομιμοποίηση και ίσα δικαιώματα για τους μετανάστες, αναγνώριση και μεταφορά των ασφαλιστικών δικαιωμάτων στις χώρες προέλευσής τους. Απαίτησαν να μην γίνεται περικοπή του Ταμείου Ανεργίας για απουσία εκτός της χώρας, όταν αυτή δεν υπερβαίνει τις δέκα εργάσιμες ημέρες στο διάστημα της επιδότησης της ανεργίας. Να επιστραφούν οι κρατήσεις της επιδότησης ανεργίας για το διάστημα από 19 Δεκέμβρη 2005 ως 20 Γενάρη 2006 γιατί δεν υπήρχε ενημέρωση για το μέτρο της περικοπής λόγω εξόδου από τη χώρα.

Οπως ανέφεραν, η ικανοποίηση των παραπάνω αιτημάτων αποτελεί προϋπόθεση για την επιβίωσή τους και την ομαλή οικογενειακή τους ζωή.

«Δε φτάνει που μας αναγκάζουν να δουλεύουμε με χαμηλά μεροκάματα και πολλές φορές χωρίς ασφάλιση, τώρα μας κόβουν και το επίδομα ανεργίας σε όσους καταφέρνουμε να το κατοχυρώσουμε εξασφαλίζοντας τα απαραίτητα ένσημα», δήλωσε στο «Ρ» ο Ι. Κάστριοτ, οικοδόμος που εργάζεται στην Ελλάδα από το 1991 και κατάφερε να νομιμοποιηθεί μόλις το 1998.

Και ξεκαθάρισε πως οι μετανάστες, με οργανωτή της πάλης τους το Συνδικάτο και την Ομοσπονδία Οικοδόμων, θα συνεχίσουν τον αγώνα με πιο δυναμικές μορφές εάν δε δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημά τους.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ - ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ ΝΑΟΥΣΑΣ
«Θα νιώσουν την οργή μας!»

Αγωνιστικό κομβόι σήμερα από τη Νάουσα μέχρι τη Βέροια

Κατάμεστο και χτες το Εργατικό Κέντρο Νάουσας στην εκδήλωση για την προετοιμασία της σημερινής κινητοποίησης
Κατάμεστο και χτες το Εργατικό Κέντρο Νάουσας στην εκδήλωση για την προετοιμασία της σημερινής κινητοποίησης
Μια γροθιά, απολυμένοι και εργαζόμενοι κλωστοϋφαντουργοί της Νάουσας διαδηλώνουν σήμερα στη Βέροια και διεκδικούν εδώ και τώρα μέτρα για την ουσιαστική προστασία των ανέργων, διασφάλιση των θέσεων εργασίας, πλήρη και σταθερή δουλιά για όλους.

Με συντονισμένα βήματα κλιμακώνουν τον αγώνα τους: Οι 100 απολυμένοι της «ΤΡΙΚΟΛΑΝ», που η κυβέρνηση τούς έχει καταδικάσει στη μερική και απλήρωτη απασχόληση, οι 110 απολυμένοι των εργοστασίων «Β» και «Ολυμπιακή», που από τον Οκτώβρη περιμένουν από την κυβέρνηση απάντηση στα αιτήματά τους, οι 300 εργαζόμενοι του εργοστασίου «Γ», που εδώ και 3 μήνες είναι χωρίς δουλιά λόγω έλλειψης πρώτων υλών και ένα βήμα πριν από την ανεργία, όλοι τους θύματα της αντεργατικής επίθεσης του ομίλου «ΚΛΩΝΑΤΕΞ» του Λαναρά, που εξελίσσεται με τη στήριξη της κυβέρνησης και των πολιτικών της ΕΕ. Μαζί και οι απολυμένοι του «Παπαφιλίππου», που η επιχείρηση τούς πέταξε στο δρόμο, γιατί αποφάσισε να μειώσει τις βάρδιες.

Οι απολυμένοι θα συγκεντρωθούν στις 9.30 το πρωί έξω από το Εργατικό Κέντρο Νάουσας. Θα αναχωρήσουν για το εργοστάσιο των «Κλωστηρίων» στο Στενήμαχο Νάουσας όπου θα ανταμώσουν με τους εργαζόμενους του «Γ». Ολοι μαζί θα μεταβούν στη Βέροια στην πλατεία Ωρολογίου. Από εκεί με τα πανό και τα πλακάτ υψωμένα θα πραγματοποιήσουν πορεία μέχρι τη Νομαρχία Ημαθίας.

Σήμερα στέλνουν το δικό τους τελεσίγραφο προς την κυβέρνηση, τους βουλευτές και τους φορείς της Αυτοδιοίκησης του νομού. Και προειδοποιούν πως αν άμεσα δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, από την επόμενη βδομάδα θα προσανατολίσουν τον αγώνα τους σε νέες πιο δυναμικές μορφές. Οπως χαρακτηριστικά δηλώνουν, «θα νιώσουν την οργή μας, θα νιώσουν την ανάσα μας στο σβέρκο τους. Δεν έχουμε να χάσουμε τίποτε άλλο».

Αυτή τους την απόφαση βεβαίωσαν και χθες βράδυ, μέσα από την κοινή συγκέντρωση που πραγματοποίησαν στο Εργατικό Κέντρο Νάουσας. Ολοι μαζί ξεκαθάρισαν πως δεν μπαίνουν στα παιχνίδια της εργοδοσίας και των πολιτικών και συνδικαλιστικών συνεταίρων της, που παλεύουν να της εξασφαλίσουν νέες χρηματοδοτήσεις. «Παλεύουμε για τα δικά μας συμφέροντα και όχι για να παίρνει δάνεια και χρηματοδοτήσεις ο Λαναράς», όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Νάουσας Χ. Τρεμπελής.

ΑΕΝ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ
Πληθαίνουν τα κρούσματα αυταρχισμού

Την αντιδημοκρατική στάση του ΥΕΝ και του διευθυντή Σπουδών Πλοιάρχων της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) Ασπροπύργου, Μιχαήλ Μηνόγιαννη, καταγγέλλει, σε ανακοίνωσή του, το ΔΣ των Σπουδαστών της ΑΕΝ Ασπροπύργου, καθώς με τρομοκρατικές μεθόδους και υπό την απειλή απουσιών προσπαθούν να αποτρέψουν τη Γενική Συνέλευση των Σπουδαστών, μπροστά στις ραγδαίες εξελίξεις που δρομολογούνται με την κατάθεση του νομοσχεδίου, που τμήμα του αφορά και τη Ναυτική Εκπαίδευση και Μετεκπαίδευση.

«Ο Μ. Κεφαλογιάννης φοβάται την καταδίκη του νομοσχεδίου - εκτρώματος, που κατέθεσε στη Βουλή κι έχει ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς του υπουργείου σε προσπάθεια εκφοβισμού και τρομοκρατίας των σπουδαστών», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση και καταλήγοντας τονίζεται: «Σε τέτοιες κινήσεις τρομοκρατίας και εκφοβισμού, οι σπουδαστές απαντάνε δυναμικά, αγωνιστικά και με μαζική συμμετοχή στη γενική συνέλευση την Πέμπτη 2 Φλεβάρη, στις 10 το πρωί, στο Αμφιθέατρο της Σχολής Μηχανικών».

Σύσκεψη για το ωράριο

Σύσκεψη, με θέμα το συντονισμό της δράσης των εργαζομένων στο εμπόριο, στις υπηρεσίες και τις τράπεζες, ενάντια στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και του κεφαλαίου για το ωράριο, διοργανώνουν σήμερα η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ, το ΠΑΜΕ Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα και τα Σωματεία Εμπορίου και Υπηρεσιών. Η σύσκεψη θα γίνει στις 6 το απόγευμα, στην αίθουσα της ΟΤΟΕ (Βησσαρίωνος 9 και Σίνα, 4ος όροφος).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ