ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Φλεβάρη 2006
Σελ. /40
Ανατροπή χρειάζεται...

...αλλά σ' άλλη κατεύθυνση

Του Γιάννη ΙΩΑΝΝΟΥ, από το «ΕΘΝΟΣ»
Του Γιάννη ΙΩΑΝΝΟΥ, από το «ΕΘΝΟΣ»
Είναι είδηση ότι ΣΕΒ και ΓΣΕΕ συμφώνησαν με την πρόταση για τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης; Αφού είναι, ήδη, νόμος από την εποχή του ΠΑΣΟΚ, με φαρδιά πλατιά την υπογραφή, από τότε, και του ΣΕΒ και της ΓΣΕΕ. Το νέο είναι ότι αποφάσισαν να επεκτείνουν το χώρο εφαρμογής των ΤΣΑ σε κάθε περιοχή που οι βιομήχανοι εκτιμούν ότι είναι ώριμες οι συνθήκες, για να δεχτούν οι ήδη εκβιασμένοι εργάτες να δουλεύουν χωρίς συλλογική σύμβαση και μια συμβολικού τύπου ασφαλιστική εισφορά.

Νέα δεν είναι ούτε η διαβεβαίωση του Αλογοσκούφη για την προώθηση της ιδιωτικής ασφάλισης. Ας είναι καλά ο Γιαννίτσης...

Σ' αυτόν το μικρό κόσμο που ζούμε, ορισμένα πράγματα είναι από καιρό δεδομένα, γι' αυτό εκλαμβάνουμε ως ρητορικές τις ερωτήσεις αγαπητού συναδέλφου προς το νέο πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Ο άνθρωπος θα κάνει ό,τι και οι προκάτοχοί του. Οταν, ήδη, δηλώνει ως πρώτο στόχο να πείσει τις λαϊκές μάζες ότι μπορεί να υπάρχει και ανθρώπινος ιμπεριαλισμός, τι ψάχνουμε να βρούμε; Για πλάκα οι κομμουνιστές διαχώρισαν τη θέση τους από τους σοσιαλδημοκράτες αυτού του φυράματος, κάτι περισσότερο από έναν αιώνα πριν; Οτι διάφοροι ονειρεύονται «ξεπέρασμα του ιστορικού σχίσματος», με την έννοια ότι πρέπει και οι κομμουνιστές να προσχωρήσουν στην αντίληψη περί ανθρώπινου ιμπεριαλισμού, δε σημαίνει και ότι έτσι θα συμβούν τα πράγματα.

Είναι βλέπεις κι αυτή η ρημάδα η πραγματικότητα, που δηλώνει αδιέξοδο. Που μαρτυρά ότι νέες εξεγέρσεις βρίσκονται μπροστά. Που μ' ένα απλό δίλημμα αξιώνει: Θα συνεχίσεις να ψάχνεις τράπεζα για νέο «συμφέρον» δάνειο, ή, θα βγεις στο δρόμο έτσι που να καταργήσεις και τις τράπεζες; Δεν είναι ανθόσπαρτος ο δρόμος, αλλά θέλει πολύ για να καταλάβεις ότι ο καναπές, ήδη, παίρνει σχήμα φέρετρου;

Ασχετο: Οτι ένα «οργισμένο ιπτάμενο μπουκάλι», εκτός από τις γνωστές αλλεργίες του περί τον επάρατο κομμουνισμό, θα είχε και φιλοσοφικές αναζητήσεις, ομολογούμε ότι δεν το είχαμε ψυλλιαστεί. Οσοι διάβασαν, βέβαια, το πόνημα, εκτιμούν ότι κάποιο τυπογραφικό λάθος έχει αντικαταστήσει τη λέξη «διείσδυση» με τη λέξη «διασύνδεση» και επικαλούνται το δεύτερο μέρος της πρότασης, που αναφέρεται στο «μέσα» και το «έξω». Αβυσσος ...οι αναζητήσεις ορισμένων.


ΟΠΟΥ ΑΚΟΥΣ «ΤΣΑ» ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΚΠΛΗΞΗ

ΝΕΟΣ ΟΡΟΣ: ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΣ! «Ο Γ. Παπανδρέου ανέλυσε τις 15 πολύ σημαντικές διαφορές μεταξύ των Σοσιαλιστών και των Συντηρητικών, επισήμανε το καθήκον των σοσιαλιστών "να αναγεννήσουμε την εμπιστοσύνη των ανθρώπων στους πολιτικούς θεσμούς" και αναφέρθηκε στην παγκοσμιοποίηση, διακηρύσσοντας ότι "δεν είναι μονόδρομος, αλλά μπορούμε να την κάνουμε ανθρώπινη, στην υπηρεσία των πολιτών αυτού του κόσμου» (από το πρώτο θέμα στη «ΝΙΚΗ»).

ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΣΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ: «"Εγώ στα δύσκολα στήριξα τον Καραμανλή και την κυβέρνηση" υπενθύμισε από τα ερτζιανά ο υπουργός Απασχόλησης Πάνος Παναγιωτόπουλος και έστειλε το δικό του μήνυμα ενόψει ανασχηματισμού (...) "σας θυμίζω ότι από τα χέρια μου αυτά τα δύο χρόνια πέρασαν ορισμένες από τις σημαντικότερες τομές που κάναμε στον χώρο των εργασιακών, αλλά και άλλες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που συνιστούν πραγματικά διαρθρωτικές αλλαγές, όπως το ασφαλιστικό των τραπεζών, όπως ένα μεγάλο μέρος της νομοθετικής παρέμβασης για τις ΔΕΚΟ» (το ρεπορτάζ στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).

ΕΜΠΡΟΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΟΥ ΑΝΟΙΞΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ: «"Πράσινο φως" για ευέλικτες εργασιακές σχέσεις σε νομούς με υψηλή ανεργία, αλλά και σε ζημιογόνους κλάδους, άναψε κατά τη χθεσινή συνάντηση της Εθνικής Επιτροπής Απασχόλησης. Ο Π. Παναγιωτόπουλος προανήγγειλε νέο νόμο για τα τοπικά σύμφωνα απασχόλησης. ΣΕΒ και ΓΣΕΕ συμφώνησαν επί της αρχής» (από το πρώτο θέμα στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»)

ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΑ ΜΑΡΟΥΛΙΑ: «Παρ' όλο που τις τελευταίες ημέρες με... παγετό και χωρίς παγετό... τρώμε από το πρωί μέχρι το βράδυ... ανασχηματισμό, εντούτοις οι τιμές των οπωροκηπευτικών δε λένε να πέσουν με τίποτα! Βρε, μπαίνει στην κυβέρνηση ολόκληρη... Ντόρα, ο... Πολύδωρας και ο... Τσιτουρίδης... Τίποτα! Αγύριστο κεφάλι τα κολοκυθάκια... Εχουν πάρει την ανηφόρα χωρίς ορατή επιστροφή. Από την άλλη μεριά, ολόκληρη Σοσιαλιστική Διεθνής γίνεται στην Ελλάδα και οι... λαϊκές αγορές δεν έχουν πάρει είδηση τι συμβαίνει! Παρ' ότι ο αγώνας κατά της... φτώχειας είναι στο φόρτε του, τα οπωροκηπευτικά τον..."χαβά τους"! Μέχρι που σκεφτόμαστε ώρες ώρες μήπως τα μαρούλια, ο άνηθος και ο μαϊντανός είναι νεοφιλελεύθερα (ο Παναγιώτης Δ. Παναγιώτου στο «ΕΘΝΟΣ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Τοπικά ΣΥΜΦΩΝΑ ΑΝΑΤΡΟΠΩΝ ο νέος αντεργατικός μοχλός

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Σήμα, τώρα, για τοπικά σύμφωνα απασχόλησης

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΔΙΠΛΑΣΙΟ ΤΟΥ ΑΕΠ το έλλειμμα των Ταμείων

ΤΑ ΝΕΑ: Να πολεμήσουμε συντήρηση και φτώχεια

ΤΟ ΒΗΜΑ: «Να αλλάξουμε τον κόσμο»

Η ΝΙΚΗ: Οι 15 διαφορές σοσιαλιστών - συντηρητικών

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: «ΧΑΛΑΣΕ» ΤΗ ΦΙΕΣΤΑ του Γ. Παπανδρέου

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΟΙ ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ για 2.628 προσλήψεις μέσα στο Φεβρουάριο

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ευρωπαϊκή κρίση διατροφής από διοξίνες

Η ΑΥΓΗ: Τσιμουδιά για τον πόλεμο και τον Μπους

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΔΙΩΞΕΙΣ - ΦΩΤΙΑ για τη φούσκα του ?99

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΣΤΟ ΣΚΑΜΝΙ για το βρόμικο χρήμα

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΒΟΜΒΕΣ ΜΕ ΝΕΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ

Η ΧΩΡΑ: 1.520 προσλήψεις σε Δημόσιο - Δήμους - ΔΕΚΟ

Ο ΛΟΓΟΣ: ΠΑΡΑΤΑΣΗ στην αγωνία

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 110 ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ παίρνουν άδεια δόμησης

ΕΘΝΟΣ: ΔΙΑΣΩΣΗ 14χρονου στο Διαδίκτυο

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Δι' αυτό κυβερνούμε άλλωστε...

«Ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης έσπευσε να υποσχεθεί ικανοποίηση του αιτήματος των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών για τη διεύρυνση των παρεχόμενων κινήτρων, πρωτίστως φορολογικών, προκειμένου να προωθηθεί η ιδιωτική ασφάλιση των πολιτών» (το ρεπορτάζ στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

Οπως και οι προκάτοχοί του

«Ποια θέση θα λάβει όταν η Ουάσιγκτον χτυπήσει και πάλι τις σειρήνες ενός νέου καταστρεπτικού πολέμου εις βάρος χώρας ή απελευθερωτικού κινήματος του Τρίτου Κόσμου; (...) πώς θα αντιδράσει όταν σοσιαλδημοκρατικά κόμματα της Ευρώπης περικόπτουν κι άλλο τις κοινωνικές παροχές;» (ερωτήσεις για τον πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς από τον Γιάννη Ε. Διακογιάννη στα «ΝΕΑ»).

Γκλουπ!

«Αυτή είναι σήμερα η κυρίαρχη διαχωριστική γραμμή στην πολιτική ζωή του τόπου. Μπορεί οι οικονομικές και κοινωνικές αντιπαλότητες να έχουν υποχωρήσει, μπορεί οι παραδοσιακές ιδεολογικές διατυπώσεις να έχουν ξεθωριάσει, αλλά αυτό που ξεχωρίζει πάντα την ευρεία Αριστερά (πλην κομμουνιστών) από την ευρεία Δεξιά (πλην φιλελευθέρων) είναι η διασύνδεση του Εγώ με το Αλλο, του μέσα με το έξω» (ο Ι. Κ. Πρετεντέρης στο «ΒΗΜΑ»).

Ρημάδα πραγματικότητα

«Νέο κύμα βίαιων επεισοδίων όμοιο με αυτό του περασμένου Νοεμβρίου στα υποβαθμισμένα προάστια του Παρισιού και άλλων μεγάλων πόλεων προβλέπει το 86% των Γάλλων, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση (...) το 82% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι τα μέτρα που ελήφθησαν από την κυβέρνηση για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων που ζουν στις περιοχές αυτές, αλλά και την καταπολέμηση των φυλετικών διακρίσεων, δεν πρόκειται να αποφέρουν καρπούς» (το ρεπορτάζ στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ