ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Φλεβάρη 2006
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Αύριο το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη

Στις 5 το απόγευμα στο Αγαλμα Βενιζέλου

Μικρομεσαίοι αγρότες και εργαζόμενοι συμμετέχουν στο αυριανό συλλαλητήριο της ΠΑΣΥ στη Θεσσαλονίκη και ενώνουν τη φωνή τους για να καταγγείλουν τις αντιαγροτικές πολιτικές της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων που ερημώνουν τα χωριά και οδηγούν στην ανεργία. Η παναγροτική συγκέντρωση θα γίνει στις 5 το απόγευμα στο Αγαλμα Βενιζέλου και αναμένεται να πάρουν μέρος παραγωγοί από πολλούς νομούς της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας. Από στελέχη της ΠΑΣΥ έχουν γίνει δεκάδες εξορμήσεις σε χωριά, με σκοπό την ενημέρωση των αγροτών για την κινητοποίηση που διοργανώνει η ΠΑΣΥ και στην οποία καθημερινά δηλώνουν ότι θα συμμετέχουν και πολλά σωματεία και ενώσεις εργαζομένων.

Στο μεταξύ η ΠΑΣΥ Κοζάνης καλεί τους αγρότες και τις αγρότισσες του νομού και τους εργαζόμενους στην Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Κοζάνης - Σερβίων να δώσουν δυναμική απάντηση με τη μαζική τους συμμετοχή στο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη.

Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι στην ΕΑΣ Κοζάνης-Σερβίων βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας διεκδικώντας την πληρωμή των δεδουλευμένων τους. Στην ανακοίνωσή της η ΠΑΣΥ αναφέρει σχετικά με την κατάσταση που έχει προκύψει στην οργάνωση:

«Το πρόβλημα δεν είναι μόνο οικονομικό ή διαχειριστικό, αλλά πρόβλημα καθαρά πολιτικό και δεν αφορά μόνο τη δική μας ένωση αλλά το σύνολο των συνεταιρισμών στη χώρα μας. Από τη δημιουργία τους οι συνεταιρισμοί ήταν πάντα στην υπηρεσία της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής που υπηρετούσε το μεγάλο κεφάλαιο, λειτουργούσαν πάντα κάτω από την ασφυκτική κηδεμονία του τραπεζικού κεφαλαίου. Αυτά τα προβλήματα δεν άφησαν σε καμιά περίπτωση τις ενώσεις να ανασάνουν. Ολες οι προηγούμενες κυβερνήσεις προσπαθούσαν να ελέγξουν τις διοικήσεις, να τις εκβιάσουν μέσα από τις χρηματοδοτήσεις της ΑΤΕ. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μην μπορούν να στηρίξουν τους μικρομεσαίους αγρότες, οι οποίοι ένας-ένας αποχωρούσαν και να οδηγηθούν σταδιακά στη χρεοκοπία.

Οι συνεταιρισμοί, και ο δικός μας, στήριξαν την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, που μέσα από την ΚΑΠ που εφάρμοζαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έχουν συρρικνώσει τον αγροτικό πληθυσμό και ιδιαίτερα τους μικρούς και μεσαίους αγρότες, υιοθετώντας πολιτικές όπως, ποσοστώσεις, πρόστιμα συνυπευθυνότητας, χαμηλές τιμές κλπ.

Τις πολιτικές αυτές στήριξαν όλα τα προηγούμενα χρόνια οι πλειοψηφίες των διοικήσεων της ένωσης που ήταν φιλικά προσκείμενες στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Το ίδιο γίνεται και τώρα που αντί να είναι στο πλευρό των εργαζομένων, που στο κάτω-κάτω διεκδικούν χρήματα τα οποία δούλεψαν και τα δικαιούνται, επιτίθενται ενάντιά τους και τους αποκαλούν "μη αποδοτικούς" και "τεμπέληδες", ωθώντας τους στην αποχώρηση.

Ως ΠΑΣΥ είμαστε υπέρ των εργαζομένων, στους οποίους πρέπει άμεσα να τους καταβληθούν στο ακέραιο τα δεδουλευμένα, για να συνεχίσουν τη δουλιά τους και τη ζωή τους. Θεωρούμε ότι η εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της ένωσης δεν μπορεί να δώσει λύση ή αυτή θα είναι πρόσκαιρη. Μοναδική λύση είναι οι εργαζόμενοι μαζί με τους μικρομεσαίους αγρότες να αντισταθούν συνολικά στην αντιαγροτική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ και στηρίζει το ΠΑΣΟΚ μέσα από την ΚΑΠ. Εργαζόμενοι και αγρότες να δυναμώσουν τον αγώνα τους, μέσα από τα συνδικαλιστικά τους όργανα και να απαιτήσουν μια άλλη πολιτική σε όφελος του εργαζόμενου λαού».

Με χτεσινή του ανακοίνωση το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Μακεδονίας-Θράκης) δηλώνει ότι συμπαραστέκεται και χαιρετίζει την κινητοποίηση της ΠΑΣΥ.

«Η διάλυση του συνεταιριστικού κινήματος (κλείσιμο της ΓΣ Θεσσαλονίκης), το κλείσιμο της Βιομηχανίας Λιπασμάτων στη Θεσσαλονίκη οδηγούν στον αφανισμό των μικρομεσαίων αγροτών και στην ανεργία τους εργαζόμενους. Η πολυδιάσπαση των Κεντρικών Υπηρεσιών του Υπουργείου σε οργανισμούς, Αρχές Διαχείρισης, Ανώνυμες Εταιρίες, οδήγησαν σε αποδιοργάνωση του υπουργείου το οποίο αντί να εξυπηρετεί τους αγρότες και τους εργαζόμενους, εξυπηρετεί τις πολιτικές των μεγάλων επιχειρήσεων, εμπόρων και μεγαλομεσαζόντων», τονίζεται στην ανακοίνωση.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Αγωνιστικό προσκλητήριο!

Κάλεσμα μαζικής και δυναμικής συμμετοχής στο αυριανό συλλαλητήριο, της Θεσσαλονίκης απευθύνουν στους μικρομεσαίους αγρότες της Θεσσαλίας, οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων, μέλη της ΠΑΣΥ που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Για την άνοδο των Θεσσαλών στη Θεσσαλονίκη έχουν δρομολογηθεί λεωφορεία στους νομούς. Ολο αυτό το διάστημα συνδικαλιστές της ΠΑΣΥ, με περιοδείες, συγκεντρώσεις και άλλες δραστηριότητες σε χωριά, δήμους και επαρχίες ενημερώνουν τους αγρότες για το συλλαλητήριο και το διεκδικητικό πλαίσιο του συνεπούς αγροτικού κινήματος.

Να δώσουν δυναμικά το «παρών» τους στο συλλαλητήριο κάλεσαν τους μικρομεσαίους αγρότες της Λάρισας, μέλη της τοπικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου. Οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΥ - οι Γ. Πατάκης, Ρ. Μαρούδας, Χ. Αρχοντής και Μπ. Μπακούλας - τόνισαν ότι με τη συμμετοχή τους πρέπει να στείλουν ηχηρό μήνυμα έντασης της πάλης για να μην εφαρμοστεί η νέα ΚΑΠ και για την ανατροπή της συνολικότερης αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, που πιστά εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ και την εφαρμογή μιας άλλης, υπέρ της μικρομεσαίας αγροτιάς και προς όφελος του λαού.

Στις προκηρύξεις - κάλεσμα συμμετοχής στις νέες κινητοποιήσεις οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων αναφέρονται στην εφαρμογή της νέας ΚΑΠ επισημαίνοντας ότι «οδηγεί τους μικρομεσαίους αγρότες στο ξεκλήρισμα και συγκεντρώνει τη γη και την παραγωγή σε λίγους» και υπογραμμίζοντας ότι «τα επόμενα χρόνια θα επιταχυνθεί αυτή η διαδικασία». Τονίζοντας, δε, την αναγκαιότητα κοινής πάλης της μικρομεσαίας αγροτιάς, με τους εργαζόμενους και τ' άλλα λαϊκά στρώματα, σημειώνεται ότι «οι επιπτώσεις δε σταματούν στους αγρότες, αλλά "αγκαλιάζουν" όλα τα κοινωνικά στρώματα, τους επαγγελματοβιοτέχνες, επαγγελματίες, νέους, άνεργους γι' αυτό από κοινού πρέπει να δώσουμε τον αγώνα».

ΛΑΜΙΑ
Αθωώθηκαν 29 αγρότες

Αποψη από τις κινητοποιήσεις του 2002
Αποψη από τις κινητοποιήσεις του 2002
Αθώους έκρινε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λαμίας, 29 αγρότες από Δήμους Ταμασίου Καρδίτσας και Θεσσαλιώτιδας - Φθιώτιδας, που δικάστηκαν χτες σε τρία αγροτοδικεία για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις του 2002 στο Νέο Μοναστήρι. Με τις χτεσινές δίκες, συνεχίστηκε το μπαράζ αγροτοδικείων, που ξεκίνησε πριν λίγο καιρό από τη Λάρισα και που εντάσσεται στα πλαίσια της επιχείρησης της κυβέρνησης να τρομοκρατήσει τη μικρομεσαία αγροτιά και να εφαρμόσει, ανενόχλητη, τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ.

Οι δικαστικές διώξεις εναντίον εκατοντάδων αγροτών, εκ των οποίων και πολλά στελέχη της ΠΑΣΥ, εντείνονται ενόψει και των νέων αγωνιστικών κινητοποιήσεων που διοργανώνει η ΠΑΣΥ. Οι κινητοποιήσεις ξεκινούν αύριο με το μεγάλο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, θα συνεχιστούν με συγκεντρώσεις σε πολλές αγροτικές περιοχές της χώρας και θα κορυφωθούν, στις 19 Μάρτη, με τον αγωνιστικό γιορτασμό του Κιλελέρ.

ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΩΝ
Στο έλεος των εμποριοβιομηχάνων

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Επίκαιρη Ερώτηση για τις αυθαιρεσίες των εμποροβιομηχάνων σε βάρος των παραγωγών εσπεριδοειδών της χώρας, κατέθεσε προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Π. Κοσιώνης. Στο κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης τονίζεται:

«Προκλητικές διαστάσεις έχουν προσλάβει οι αυθαιρεσίες των εμποροβιομηχάνων σε βάρος των εσπεριδοπαραγωγών του Νομού Λακωνίας, αλλά και άλλων Νομών της χώρας, με αποτέλεσμα εκτός από τις εξευτελιστικές τιμές των εσπεριδοειδών να μειώνουν μονομερώς και χωρίς καμία συνέπεια το βάρος της πραγματικής παραγωγής, αυξάνοντας αυθαίρετα το απόβαρο των αντικειμένων συσκευασίας (τελάρα) στο πολλαπλάσιο του πραγματικού.

Την ασυδοσία αυτή των εμποροβιομηχάνων πυροδοτεί η πολιτική της σημερινής, αλλά και και της προηγούμενης Κυβέρνησης που έχει συρρικνώσει δραστικά το ρόλο των συνεταιρισμών και δεν κάνει κανένα έλεγχο στους εμποροβιομηχάνους, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι την κυριαρχία τους, επιβάλλουν απίστευτους εκβιασμούς σε βάρος των εσπεριδοπαραγωγών».

Καταλήγοντας, ο βουλευτής του ΚΚΕ ρωτά τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, «τι ενέργειες θα κάνει για να σταματήσουν οι αυθαιρεσίες των εμποροβιομηχάνων σε βάρος των εσπεριδοπαραγωγών και τι μέτρα θα πάρει για να διασφαλίσει ικανοποιητικές τιμές στους εσπεριδοπαραγωγούς;».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ