ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Φλεβάρη 2006
Σελ. /40
«Τα δίνουν όλα»!

Γρηγοριάδης Κώστας

Ηταν απόγευμα της περασμένης Τετάρτης, όταν ο 50χρονος χειριστής γκρέιντερ Πέτρος Λούκας, την ώρα που πάλευε για τον αποχιονισμό των αυχένων της Καρδίτσας, αισθάνθηκε ότι δεν τον «κρατούν οι δυνάμεις» του για να συνεχίσει το δύσκολο έργο και κάλεσε βοήθεια. Λίγο αργότερα, άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, όπου μεταφέρθηκε.

Ο Πέτρος Λούκας ήταν ένας από τους πολλούς εργαζόμενους, που έδιναν εκείνες τις μέρες τη μάχη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από την κακοκαιρία. Ενας από τους εργαζόμενους, που για μια ακόμα φορά απέδειξαν ότι «τα δίνουν όλα» για το καθήκον, συναντώντας απροσπέλαστα εμπόδια που βάζει η αδιαφορία των αρμοδίων του κρατικού μηχανισμού. Οπως συνάντησε ο οδηγός του εκχιονιστικού στην Εθνική Οδό, ο οποίος με δυσκολία προσπαθούσε ν' ανοίξει τα στενά των Τεμπών που με ευθύνη των κυβερνήσεων παραμένουν στενά. Οπως συνάντησε και ο εναερίτης της ΔΕΗ στην Κεφαλονιά, που, συγκλονισμένος από το θάνατο της 82χρονης γυναίκας, αεροβατούσε στα συρματοπλέγματα, για να μη χαθούν κι άλλες ανθρώπινες ζωές στο βωμό της ανευθυνότητας των κρατούντων. Οπως κι ο Πέτρος Λούκας, που αγωνιούσε για τα αποκλεισμένα χωριά, στον «Τύμπανο» της Αργιθέας, σε υψόμετρο 1.700 μέτρων. Εκεί, όπου οι κυβερνώντες αφήνουν τους κατοίκους στο έλεος των καιρικών συνθηκών, αδιαφορώντας, αν ζουν ή αν πεθαίνουν...

Η ... εταιρική κουλτούρα

Πολλά περίεργα συμβαίνουν στη Γενική Τράπεζα, η οποία, παραμονές των τελευταίων βουλευτικών εκλογών, παραδόθηκε στους Γάλλους τραπεζίτες της Sosiete Generale. Εύλογα ερωτήματα προκύπτουν και για το νέο στιλ της λεγόμενης «εταιρικής κουλτούρας». Για παράδειγμα, με πρόσφατη εγκύκλιο η διοίκηση της τράπεζας «σπρώχνει» τους εργαζόμενους σε δωροληψία από τους πελάτες της τράπεζας, δίκην «γρηγορόσημου», φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να καθορίσει τους κανόνες του «παιχνιδιού».

Σε αυτό το πλαίσιο, «δωράκια» μέχρι 150 ευρώ είναι απόλυτα μέσα στους κανόνες «εταιρικής διακυβέρνησης». Για τα μεγαλύτερα ποσά, οι εργαζόμενοι πρέπει να απευθυνθούν στα ανώτερα κλιμάκια, γεγονός από το οποίο ανακύπτουν νέα και περισσότερο σημαντικά ερωτήματα, συγκεκριμένα για τη δημιουργία καθεστώτος υπόγειων συναλλαγών και συμμετοχής των εργαζομένων σε τέτοιου τύπου πρακτικές.

Ο Σύλλογος, βέβαια, των υπαλλήλων κατήγγειλε τις μεθοδεύσεις της διοίκησης, που δίνει το ελεύθερο στη «δωροδοκία και η διαφθορά», αλλά φτάνει μόνο αυτό;

Ιδιος, πάντα, ο στρατηγικός στόχος

Σαφής ήταν ο Γ. Παπανδρέου στην προχτεσινή ομιλία του, ως νέος πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Αν αφεθούν κατά μέρος τα ...καλολογικά στοιχεία και τα ρητορικά σχήματα. Εάν αφαιρεθούν οι ανέξοδες υποσχέσεις, περί «εξανθρωπισμού της παγκοσμιοποίησης» και η καλλιέργεια τεχνητών και ψεύτικων ελπίδων, περί οικοδόμησης ενός κόσμου, όπου κεφαλαιοκράτες και εργάτες θα ζουν αρμονικά και θα μοιράζονται δίκαια τον παραγόμενο πλούτο, τότε μένει η ουσία και αναδείχνεται ο πραγματικός ρόλος των σοσιαλδημοκρατών, ως μοχλού διαιώνισης της ταξικής κυριαρχίας των κεφαλαιοκρατών.

«Οι πολίτες μας αισθάνονται όλο και περισσότερο αποδυναμωμένοι, λιγότερο ασφαλείς, όλο και περισσότερο περιθωριοποιημένοι, περισσότερο αποξενωμένοι», τόνισε ο Γ. Παπανδρέου, ομολογώντας τη συνεχή όξυνση των κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων, χωρίς, βέβαια, να αναφέρει το παραμικρό για τις σχετικές ευθύνες των ουκ ολίγων σοσιαλδημοκρατικών κυβερνήσεων στην Ευρώπη και ανά τον κόσμο. Και συνέχισε: «Αν δεν αναλάβουμε άμεσα δράση, αύριο οι πολίτες μας θα γίνουν περισσότερο κυνικοί. Την επόμενη μέρα θα είναι θυμωμένοι. Και τη μεθεπόμενη μέρα θα χάσουν κάθε ελπίδα - ή θα βρουν ελπίδα στον εξτρεμισμό, τον φονταμενταλισμό και τη βία. Δεν μπορούμε να το αφήσουμε να συμβεί. Εμείς οι σοσιαλιστές δε θα επιτρέψουμε να συμβεί αυτό».

Αυτός ήταν πάντα και συνεχίζει να είναι ο στρατηγικός στόχος των κάθε λογής σοσιαλδημοκρατών: Να κρατάνε την εργατική τάξη υποταγμένη στους κεφαλαιοκράτες. Να μην επιτρέψουν την ιδεολογική και πολιτική χειραφέτησή της.

Ονειρα θερινής νυκτός

Αφού η εκλογή και, ιδιαίτερα, η παρθενική ομιλία του Γ. Παπανδρέου, ως προέδρου της διεθνούς σοσιαλδημοκρατίας, απέσπασε τα εύσημα του Ι. Κ. Πρετεντέρη στο χτεσινό «Βήμα» και το πρωτοσέλιδο των «Νέων», με αφορμή το ίδιο γεγονός, κηρύσσει τον πόλεμο στη συντήρηση και τη φτώχεια, οι λαοί μπορούν να ...κοιμούνται ήσυχοι. Ισως, ονειρευτούν τον εξανθρωπισμό του ιμπεριαλισμού. Ιδιαίτερα, όσοι βρίσκονται στο νότιο ημισφαίριο κι έχουν τώρα καλοκαίρι...


Τα κοινωνικο-εταιρικά...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ αρνούνται πλέον να υπογράφουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας (προτιμούν, λέει, τις κατά ...τράπεζα συμφωνίες με τα σωματεία), ενώ, ήδη, έχει μπει μπροστά η αναθέρμανση των περίφημων «τοπικών συμφώνων απασχόλησης», που, φυσικά, είναι το ακριβώς αντίθετο των συλλογικών συμβάσεων, αφού τις καταργούν στην πράξη.

Κατά τα άλλα, Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ συνεχίζουν να περηφανεύονται για τις επιλογές τους, που λένε ότι οι περίφημοι «κοινωνικοί εταίροι» μπορούν και πρέπει να καθορίζουν τα δεδομένα στις εργασιακές σχέσεις, ώστε κάθε πλευρά να ωφελείται.

Μόνο που καθένας μπορεί να καταλάβει πού πάμε, ή, ακόμη καλύτερα, πού «μας πάνε» οι κυβερνώντες που εντείνουν τις νεοφιλελεύθερες επιλογές τους, οι εργοδότες που οξύνουν την επίθεσή τους και οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες που έχουν κάνει ...επιστήμη τη «συναίνεση».

ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ δεν το κατάλαβαν, αυτή η υπόθεση της διοργάνωσης της «Γιουροβίζιον» θα μας ταλαιπωρήσει για πολύ πολύ καιρό. Πέρα από τις αναμενόμενες κόντρες των εμπλεκομένων όμως, δυστυχώς θα έχουμε και μιαν ολόκληρη επιχείρηση κοροϊδίας.

Γιατί βέβαια, όταν μας υπόσχονται κέρδη και οφέλη για τη χώρα από μια τέτοια υπόθεση, έχουμε κάθε λόγο να ...κουμπωνόμαστε. Ερχονται αμέσως στο μυαλό μας τα όσα ακούγαμε (σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό, φυσικά) για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Τώρα, μπορούμε όλοι να δούμε τι «κέρδη» άφησαν οι τελευταίοι. Πολλά στις εταιρίες που διαφημίστηκαν και ανέλαβαν έργα, πολλά στις εταιρίες στις οποίες θα παραχωρηθούν τα Ολυμπιακά Ακίνητα και ...χρέη στον ελληνικό λαό που θα πληρώνει για πολλές δεκαετίες τα κέρδη όλων των προηγουμένων.

Εκτός πια και αν οι κυβερνώντες θεωρούν ότι θα μας ωφελήσει ...πολιτισμικά το «σόου», που λέγεται Γιουροβίζιον. Αν είναι έτσι, δε μας υποτιμούν απλώς ως λαό, αλλά μας εμπαίζουν με το χειρότερο τρόπο.

Παπαγεωργίου Βασίλης

Συμπράξεις κερδών

Οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) παρουσιάζονται απ' την κυβέρνηση της ΝΔ ως η πολιτική της επόμενης τριακονταετίας στο χώρο της Υγείας. Και ο υπουργός Υγείας Νικήτας Κακλαμάνης ανακοίνωσε πολλές φορές ότι με τις ΣΔΙΤ θα γίνουν τρεις μεγάλες μονάδες Υγείας, «που θα ενταχθούν στο ΕΣΥ». Κατά τον υπουργό Υγείας θα δοθούν για εκμετάλλευση στους επιχειρηματίες όλοι οι τομείς εκτός της ιατρικής και νοσηλευτικής υπηρεσίας και των εργαστηρίων.

Ελα, όμως, που οι επιχειρηματίες σκέφτονται αλλιώς: Μόλις, χτες, μια εταιρία οικονομικών πληροφοριών για το χώρο της Υγείας δημοσιοποίησε έκθεσή της, στην οποία αναφέρεται στις ΣΔΙΤ, σημειώνοντας: «Η έστω και με χαμηλούς ρυθμούς σύγκλιση του επιπέδου προσφερόμενων υπηρεσιών από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς λειτουργεί για τους επιχειρηματίες του τομέα Υγείας ως μοχλός πίεσης για διαρκή βελτίωση και αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών».

Και προχτές ο πρόεδρος Ιδρύματος, που λειτουργεί νοσοκομείο με τη μορφή Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου, ζήτησε διεύρυνση της συνεργασίας με δημόσια νοσοκομεία, αφού ήδη εξασφάλισε την ενοικίαση ορισμένων κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας σε δημόσιο νοσοκομείο.

Οι ΣΔΙΤ, λοιπόν, στο χώρο της Υγείας φαίνεται να παίρνουν την καθολική υποταγή του εναπομείναντος δημόσιου συστήματος Υγείας στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Πολλοί είναι εκείνοι που εκτιμούν ότι αν βάλουν στη δούλεψή τους το έμπειρο και ικανό προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων - και μάλιστα μέσα από ελαστικές εργασιακές σχέσεις - τότε θα κάνουν χρυσές δουλιές και τα κέρδη τους θα απογειωθούν.

Μόλις χτες αποκαλύφθηκε ότι τα περιθώρια των καθαρών κερδών στο χώρο της Υγείας είναι τετραπλάσια σε σχέση με τη μέση επίδοση της Ελληνικής Οικονομίας. Δηλαδή, κάθε επένδυση στο χώρο της Υγείας σημαίνει σιγουριά στις αποδόσεις των κεφαλαίων, αφού το τοπίο που διαμόρφωσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και συμπληρώνει η κυβέρνηση της ΝΔ, αποδεικνύεται το ιδανικότερο για την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Αυτό μεταφράζεται σε νέα βάρη στο ελληνικό νοικοκυριό, που ήδη πληρώνει σε ζεστό χρήμα το 46,5% των συνολικών δαπανών για την Υγεία. Ιδού και η επιβεβαίωση που έρχεται απ' τη Θεσσαλονίκη, όπου προχτές έγινε το συνέδριο «Υγεία και Κοινωνική Αλληλεγγύη 2007 - 2013». Στα συμπεράσματα αναφέρεται επί λέξει: «Οι παρεμβάσεις που σχεδιάζονται για τη νέα προγραμματική περίοδο στην Υγεία και την κοινωνική αλληλεγγύη θα διακρίνονται από ορισμένα καινοτόμα στοιχεία: Η περιστολή των ανορθολογικών δαπανών θα βοηθηθεί, μεταξύ άλλων, από επιμέρους Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στις υποστηρικτικές δραστηριότητες, από παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας και από την αξιοποίηση ιδιαιτέρως αξιόλογων ακινήτων».

Ολες αυτές οι επιδιώξεις βρίσκονται στον αντίποδα των λαϊκών αναγκών. Τα λαϊκά στρώματα έχουν ανάγκη από ένα καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας - χωρίς την επιχειρηματική δραστηριότητα - που θα παρέχει δωρεάν υπηρεσίες στην ώρα της ανάγκης, ενώ ταυτόχρονα θα αναπτύξει υπηρεσίες πρόληψης και αγωγής υγείας. Ας το θέσουν στην ημερήσια διάταξη των διεκδικήσεών τους.


Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ