ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Φλεβάρη 2006
Σελ. /32
Προσβολή στους συνταξιούχους αγρότες

Γρηγοριάδης Κώστας

Είτε είναι το ΠΑΣΟΚ είτε η ΝΔ στην κυβέρνηση, οι συνταξιούχοι αγρότες θα χορταίνουν μόνο με κοροϊδία. Η πολιτική λιτότητας, για τη φτωχολογιά και όχι για την πλουτοκρατία, προσφέρει για το 2006 αύξηση στη βασική σύνταξη του ΟΓΑ μισό ευρώ την ημέρα. Ούτε μισό κιλό ψωμί δεν μπορεί να αγοράσει πλέον κανείς με μισό ευρώ.

Πρόκειται για μια αύξηση κοροϊδία, σε μια σύνταξη κοροϊδία. Από 213 ευρώ που είναι η βασική σύνταξη του ΟΓΑ, η αύξηση 7% σημαίνει συν 15 ευρώ το μήνα. Δηλαδή, το 2006 οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν τη βασική σύνταξη του ΟΓΑ μπορούν να ζήσουν πλουσιοπάροχα με μια σύνταξη της τάξης των 228 ευρώ το μήνα... Προεκλογικά η ΝΔ της αντιπολίτευσης χαρακτήριζε πενιχρές τις ψευτο-αυξήσεις στις συντάξεις του ΟΓΑ που έδινε το ΠΑΣΟΚ και τώρα κάνει κι αυτή το ίδιο. Κι αν έρθει πάλι το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση θα συνεχίσει να κάνει το ίδιο. Κρίμα τον δικομματικό προεκλογικό πλειστηριασμό που έγινε πριν τις εκλογές του 2004 για τις συντάξεις του ΟΓΑ... Τότε η ΝΔ είχε τάξει μια σύνταξη 300 ευρώ το μήνα μέχρι το 2008, αλλά μέσα σε δύο χρόνια έδωσε μόνο 27 ευρώ αύξηση και χρωστάει άλλα 73. Εστω, για γίνει η σύνταξη πείνας των 228 ευρώ, πείνα των 300...

Περί ... σύνταξης

Στην «τρομοκρατία των ελλειμμάτων» κατέφυγε για μια ακόμη φορά ο υπουργός Οικονομίας, για να υποστηρίξει τη θέση ότι οι νέες ανατροπές στο ασφαλιστικό σύστημα έχουν το χαρακτήρα του αναπόφευκτου... Ετσι, μίλησε και πάλι για «ωρολογιακή βόμβα», η οποία, αν δεν απενεργοποιηθεί, κάποια στιγμή στο μέλλον θα εκραγεί, για το ότι οι δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού για τη χρηματοδότηση του Ασφαλιστικού από 5% του ΑΕΠ σήμερα θα ανέλθουν στο 15% τα επόμενα 15-20 χρόνια, κλπ., κλπ. Κινδυνολογεί ασύστολα ο κύριος υπουργός. Κινδυνολογεί και προκαλεί την κοινή νοημοσύνη. Μόνο για τις άθλιες συντάξεις που χορηγεί το σημερινό ασφαλιστικό σύστημα δε βρήκε να πει λέξη ο κύριος υπουργός. Του αφιερώνουμε, λοιπόν, το παρακάτω σύντομο ανέκδοτο που κυκλοφορεί το τελευταίο διάστημα, προϊόν της αστείρευτης θυμοσοφίας του απλού και ανώνυμου πολίτη αυτής της χώρας.

Συζήτηση μεταξύ δύο φίλων:

Ερώτηση: Τι γραμματικό φαινόμενο είναι η φράση «τα παιδία παίζει»;

Απάντηση: Αττική σύνταξη

Ερώτηση: Και η φράση «ο γέρος πεινάει»;

Απάντηση: Σύνταξη του ΙΚΑ!

Αυτά. Για να βάλουμε ορισμένα πράγματα στη θέση τους. Εστω, κάνοντας χιούμορ...

Το μαύρο άσπρο...

Μάλλον, ο πρόεδρος του ΣΥΝ πιστεύει ότι οι εργαζόμενοι δε γνωρίζουν ή έχουν ξεχάσει τι έχει κάνει και ποια στάση έχει τηρήσει το κόμμα του, τόσο στη γενική πολιτική σκηνή, όσο και στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κάνει το μαύρο άσπρο. Αλλιώς, δεν εξηγείται.

Στην προχτεσινή συνέντευξη Τύπου δήλωσε ότι η πολιτική του ΣΥΝ στην Αυτοδιοίκηση ήταν και είναι αντίθετη στις νεοφιλελεύθερες επιλογές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, σε θέματα ανεργίας, κοινωνικά, κλπ. Η αλήθεια, όμως, είναι ριζικά διαφορετική. Ο ΣΥΝ, κινούμενος στον αστερισμό της συναίνεσης και της πάση θυσία συμμετοχής στη διαχείριση, ψήφισε όλες τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις, που αφορούσαν τις ιδιωτικοποιήσεις μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τις ανατροπές των εργασιακών σχέσεων, την αντιλαϊκή φορολογία και χαράτσωμα. Και δεν περιορίστηκε μόνο στην ψήφο. Πήρε ενεργό μέρος στην υλοποίηση των αντιλαϊκών μέτρων, είτε μέσα από τα κοινά ψηφοδέλτια συνεργασίας και συνδιαχείρισης με το ΠΑΣΟΚ, είτε ως συναινετική αντιπολίτευση. Αλλωστε, είναι σε όλους γνωστή η διαχρονική συναίνεση των δυνάμεων του ΣΥΝ, με αυτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, στα πανελλαδικά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως η Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων και η Ενωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας, ιδιαίτερα στα κρίσιμα ζητήματα.

Προφανώς, η εναλλακτική, αριστερή, ριζοσπαστική, προγραμματική πολιτική, για την οποία έκανε λόγο, στηρίζεται στη διγλωσσία και την υποκρισία.

Ο ... «Κατρίνα» της Κεφαλονιάς

Η ταχύτητα του ανέμου στην Κεφαλονιά, όταν καταστράφηκαν οι πυλώνες της ΔΕΗ, ήταν μεγαλύτερη από αυτή του τυφώνα «ΚΑΤΡΙΝΑ», που πρόσφατα έπληξε τις ΗΠΑ. Τα παραπάνω δήλωσε στο «Ρ» ο διευθυντής της ΔΕΗ Γεράσιμος Λούσης. Το ίδιο έχει ειπωθεί και στους κατοίκους, για να δικαιολογηθεί το γκρέμισμα των πυλώνων και όσα τράβηξαν για αρκετές μέρες.

Εύστοχο, λοιπόν, το σχόλιο του προέδρου της ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς Δημήτρη Ματζουράτου, πως το γεγονός αυτό είναι ένας ακόμα λόγος που συνηγορούσε στην ανάγκη κήρυξης των νησιών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Και όχι, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση - μέσω του υφυπουργού Εσωτερικών Α. Νάκου - ότι δε συνέτρεχε κανένας λόγος γι' αυτό...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Φύγετε μακριά από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ!

Η γενικευμένη και ολομέτωπη επίθεση του κεφαλαίου στα δικαιώματα, στην ίδια τη ζωή των εργαζομένων, στο μέλλον της νέας γενιάς, βρίσκεται στον πυρήνα της στρατηγικής της άρχουσας τάξης. Στόχος τους, που βέβαια ποτέ δε θα επιτευχθεί, είναι η καθυπόταξη της κοινωνίας, η στρατηγική ήττα των εργαζομένων για να μπορούν να τους εκμεταλλεύονται ακόμα πιο σκληρά, ακόμα πιο απάνθρωπα, για να μπορούν να επιβάλουν την κυριαρχία τους.

Τη στρατηγική αυτή υπηρετούν στη χώρα μας με την πολιτική τους οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Ωστόσο, στις σημερινές συνθήκες, που η επίθεση εντείνεται, ιδιαίτερα από τα πιο επιθετικά τμήματα του κεφαλαίου, η επίθεση αυτή του αντιπάλου στόχο έχει την πλήρη ήττα και την εξόντωση του εχθρού. Είναι ένας ταξικός και ανελέητος πόλεμος.

Μέρος αυτού του πολέμου ενάντια στην εργατική τάξη είναι η επιδίωξη για κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, όχι μόνο των τραπεζοϋπαλλήλων, η υποβάθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στις πρώην ΔΕΚΟ, η διεύρυνση του ωραρίου, τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης και τόσα άλλα μέτρα που έχουν δρομολογηθεί τα τελευταία χρόνια. Το ιδεολογικό περίβλημα αυτής της επίθεσης ακούει στο όνομα «ανταγωνιστικότητα», που εξελίσσεται σε μια νέα «Μεγάλη Ιδέα του έθνους».

Επιτακτική, λοιπόν, είναι η ανάγκη οι εργαζόμενοι και τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα, που υφίστανται αυτή την επίθεση, να βγάλουν τα πολιτικά τους συμπεράσματα και ν' απεγκλωβιστούν από την πολιτική και την ιδεολογία του κεφαλαίου. Τώρα, που η επίθεση εντείνεται, είναι η ώρα. Πρώτο και βασικό πολιτικό συμπέρασμα, η διαπίστωση ότι τα δύο κύρια κόμματα του κεφαλαίου, δηλαδή ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, παίζουν τον ίδιο ρόλο από διαφορετικές κατά καιρούς θέσεις, και δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια ένας εργαζόμενος να στηρίζεται σε κάποιο από αυτά.

Δεν μπορεί κανείς να ξεχνάει ότι η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ πατάει γερά στο έδαφος που έστρωσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, ενώ σήμερα το πρώην κυβερνητικό κόμμα στηρίζει τις βασικές κυβερνητικές επιλογές. Και οι δύο μαζί δηλώνουν πίστη στο «θεό» της ανταγωνιστικότητας και καλούν τους εργαζόμενους να δηλώσουν πίστη και αυτοί, εγκαταλείποντας τα δικαιώματά τους στο βωμό της ακόμα πιο μεγάλης κερδοφορίας του κεφαλαίου. Η διγλωσσία της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ δεν είναι ικανή να συγκαλύψει την αλήθεια. Οι αυταπάτες έχουν τελειώσει, εξάλλου και το ίδιο το σύστημα των πελατειακών σχέσεων, που για δεκαετίες είναι το δεκανίκι του δικομματικού συστήματος, περνάει κρίση αποτελεσματικότητας και αναζητά νέες μορφές χειραγώγησης.

Σε αυτό τον ταξικό πόλεμο, οι εργαζόμενοι μπορούν να απαντήσουν με τη δική τους κινητοποίηση, με τα δικά τους όπλα. Με τη συσπείρωση και τον αγώνα τους να αντισταθούν στην πολιτική υποβάθμισης της ζωής τους, διεκδικώντας όλα όσα τους ανήκουν. Να απεγκλωβιστούν τώρα από τα κόμματα του κεφαλαίου και να στραφούν στο δρόμο της πάλης και του αγώνα που προτείνει το ΚΚΕ με προοπτική τη λαϊκή εξουσία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ