ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Φλεβάρη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Περήφανη απάντηση στην αμερικανική προβοκάτσια

Εξω από το Γραφείο Συμφερόντων των ΗΠΑ δεσπόζει το συμβολικό μνημείο του Αντιιμπεριαλιστικού Δικαστηρίου «Χοσέ Μαρτί», με τις μαύρες σημαίες για τα θύματα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού

Στο βάθος το σύμβολο της επιθετικότητας των ΗΠΑ, μπροστά η απάντηση της περήφανης Κούβας, μήνυμα αξιοπρέπειας για όλους τους λαούς

Associated Press

Στο βάθος το σύμβολο της επιθετικότητας των ΗΠΑ, μπροστά η απάντηση της περήφανης Κούβας, μήνυμα αξιοπρέπειας για όλους τους λαούς
ΑΒΑΝΑ.--

Εκατόν τριάντα οκτώ μαύρες σημαίες με ένα λευκό αστέρι στο μέσον κυματίζουν στον αέρα από χτες μπροστά από το Γραφείο Αμερικανικών Συμφερόντων στην Αβάνα: αποτελούν ένα μνημείο καταδίκης της τρομοκρατίας των ΗΠΑ σε βάρος της Κούβας και τα χιλιάδες θύματα που προκάλεσε.

Οι σημαίες αναρτήθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας και είναι μια απάντηση στην πρόσφατη προβοκάτσια των ΗΠΑ να αναρτήσουν φωτεινά μηνύματα κατά της Κούβας στο κτίριό τους στην Αβάνα.

Στη λιτή εκδήλωση στο Αντιιμπεριαλιστικό Δικαστήριο Χοσέ Μαρτί παραβρέθηκε ο Πρόεδρος της Κούβας Φιντέλ Κάστρο, οι συγγενείς των θυμάτων της αμερικανικής τρομοκρατίας ενάντια στο Νησί της Επανάστασης και χιλιάδες λαού. Μετά την ολοκλήρωση της τελετής, μια ομάδα συγγενών των θυμάτων άρχισαν 24ωρη αγρυπνία στη μνήμη των 3.478 Κουβανών που έχουν πέσει θύματα της επί 47 χρόνια συνεχιζόμενης τρομοκρατικής πολιτικής διαδοχικών κυβερνήσεων των ΗΠΑ εναντίον της Κούβας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όλοι φορούσαν μαύρα μπλουζάκια σε ένδειξη πένθους και έφεραν τις φωτογραφίες των χαμένων συγγενών τους. Ανάμεσά τους βρίσκονται οι στενότεροι συγγενείς των ανθρώπων που έπεσαν από το 1961 - στην εισβολή του Κόλπου των Χοίρων -, των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στην έκρηξη εν πτήσει του αεροσκάφους της Cubana Air στα ανοιχτά των Μπαρμπάδος, στην οποία χάθηκε όλη η εθνική νέων ξιφασκίας. Ορισμένοι από τους συγγενείς των θυμάτων μίλησαν στην εκδήλωση και αποκήρυξαν την υποκρισία της κυβέρνησης Μπους για τον υποτιθέμενο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, την ώρα που προστατεύει καθ' ομολογία τους τρομοκράτες και εγκληματίες, όπως τον Λουίς Ποσάδα Καρίλες.

«Ο κόσμος παρακολουθεί την πιο εξόφθαλμη επίδειξη δύο μέτρων και δύο σταθμών από μια κυβέρνηση, η οποία από τη μία καταδικάζει την τρομοκρατία και, από την άλλη, φυλακίζει πέντε Κουβανούς, ακριβώς επειδή μάχονται αυτή τη μάστιγα, την ώρα που προστατεύει τον χειρότερο τρομοκράτη στο δυτικό ημισφαίριο», είπε ο Κάρλος Αλμπέρτο Κρεμάτα. Ο Κρεμάτα, πρόεδρος της Επιτροπής για τα θύματα του Εγκλήματος στα Μπαρμπάδος, τόνισε ότι εφέτος οι Κουβανοί θα τιμήσουν την 30ή επέτειο της έκρηξης της βόμβας στο αεροπλάνο της Cubana Air, ενέργεια που σχεδίασαν οι Ποσάδα Καρίλες και Ορλάντο Μπους.

Από την πλευρά της, η μητέρα ενός από τους πέντε Κουβανούς που έχουν άδικα φυλακιστεί στις ΗΠΑ, η Ιρμα Σεχουερέτ, κατηγόρησε τον Μπους και τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ ότι προστατεύουν τρομοκράτες στη Νότια Φλόριδα. Οι Χεράρδο Ερνάντες, Αντόνιο Γκερέρο, Φερνάντο Γκονσάλες, Ραμόν Λαμπανίνο και Ρενέ Γκονσάλες συνελήφθησαν στο Μαϊάμι το 1998 και καταδικάστηκαν σε βαρύτατες ποινές - 15 χρόνια και δις ισόβια - σε μια ξεκάθαρα πολιτική δίκη.

Εφαρμογή του νόμου Τοριτσέλι στο Μεξικό!

Στο μεταξύ, στο Μεξικό, κοινωνικοπολιτικές οργανώσεις πραγματοποίησαν, χτες Τρίτη, διαδηλώσεις εναντίον της εφαρμογής στο Μεξικό και τις ΗΠΑ αντικουβανικών νόμων. Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε έξω από το ξενοδοχείο «Μαρία Ιζαμπέλ Σέρατον», το οποίο την 3η Φεβρουαρίου εξεδίωξε Κουβανική αντιπροσωπεία που είχε επικεφαλής τον υφυπουργό του υπουργείου Βιομηχανίας, με εντολή της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Το ξενοδοχείο είναι αμερικανικών συμφερόντων και έτσι ενεργοποιήθηκε ο νόμος Τοριτσέλι που απαγορεύει τις εμπορικές συναλλαγές με την Κούβα. Πρόκειται για ένα νόμο του αμερικανικού κογκρέσου που κλιμακώνει παραπέρα το εγκληματικό εμπάργκο 46 χρόνων ενάντια στην Κούβα.

Σύμφωνα με την κουβανική εφημερίδα «Γκράνμα» η κουβανική αντιπροσωπεία θα έπαιρνε μέρος σε Διάσκεψη που διοργάνωνε το Κουβανο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο. Ωστόσο, η μεξικανική κυβέρνηση αντέδρασε, λέγοντας ότι «δε θα επιτρέψει διακρίσεις κατά οποιουδήποτε στο έδαφός της» και διατάχθηκε έρευνα για το περιστατικό, ενώ διατυπώθηκαν απειλές για πρόστιμο ή και κλείσιμο ξενοδοχείου.

ΣΟΥΗΔΙΑ
Δράση για την ανατροπή της επανάστασης στην Κούβα

Πρωτοστατούν η τσέχικη κυβέρνηση και οργανώσεις - υποχείρια των ΗΠΑ

Το προηγούμενο διήμερο, στις 6 και 7 Γενάρη, διεξήχθη στη Στοκχόλμη μια διάσκεψη στο χώρο του κοινοβουλίου της Σουηδίας με τον τίτλο «Δημοκρατική Αλλαγή στην Κούβα». Οργανωτές αυτής της διάσκεψης ήταν η τσέχικη πρεσβεία στη Στοκχόλμη και μια οργάνωση που αποκαλείται «Διεθνής Επιτροπή για τη Δημοκρατία στην Κούβα» (ICDC), ενώ συνδιοργανωτές αυτής της διάσκεψης ήταν το Διεθνές Φιλελεύθερο Κέντρο Σουηδίας, το Χριστιανοδημοκρατικό Διεθνές Κέντρο και το Διεθνές Κέντρο Ούλοφ Πάλμε. Τα παραπάνω είναι οι διεθνείς οργανώσεις αρωγής του Φιλελεύθερου Λαϊκού Κόμματος, των Χριστιανοδημοκρατών και του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στη Σουηδία. Αυτές οι τρεις οργανώσεις λαμβάνουν χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η διάσκεψη αυτή αποτελεί άλλο ένα βήμα της επιθετικότητας της κυβέρνησης των ΗΠΑ και των υποχειρίων της (βλέπε τσεχική κυβέρνηση) να προσπαθήσουν να επηρεάσουν την πολιτική που ασκούν μια σειρά χώρες ενάντια στην Κούβα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ICDC είναι μια οργάνωση που έχει δημιουργηθεί από την τσέχικη οργάνωση «Λαός σε Ανάγκη» (PIN), που μεταξύ άλλων, για τις δραστηριότητές του σχετικά με την Κούβα λαμβάνει χρηματοδότηση από αμερικανικές οργανώσεις όπως το «Κέντρο για μια Ελεύθερη Κούβα» και τον «Οίκο Ελευθερίας», αλλά και από άλλους οργανισμούς χρηματοδότησης των ΗΠΑ (USAID, NED), καθώς και από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Πράγα. Τόσο το ICDC όσο και η οργάνωση «Λαός σε Ανάγκη» έχουν την ίδια διεύθυνση στην Πράγα και όπως γράφει το ICDC, «η γραμματεία του ICDC εξοπλίζεται από το "Λαό σε Ανάγκη"».

Με μια εκτενή ανακοίνωση - καταγγελία του, ο Σουηδο-Κουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας διερωτάται: «Πότε θα διαμαρτυρηθεί το υπουργείο Εξωτερικών ενάντια στο γεγονός ότι οργανώσεις και άνθρωποι που στηρίζουν μια παράνομη πολιτική έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν διάσκεψη στο Κοινοβούλιο της Σουηδίας;».

Η πρώτη διάσκεψη της ICDC/PIN έγινε στην πρωτεύουσα της Τσεχίας, την Πράγα, όπου μεταξύ άλλων ομιλητής ήταν και ο γνωστός τρομοκράτης Κάρλος Αλμπέρτο Μοντανέρ που συμμετείχε τη δεκαετία του '60 σε τρομοκρατικές ενέργειες ενάντια στην Κούβα υπό τις εντολές της CIA. Αυτές οι οργανώσεις έχουν δραστηριοποιηθεί στη Μαδρίτη, το Μαϊάμι, την Ουάσιγκτον, τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο. Σημειώνεται ότι η τελευταία διάσκεψη αυτών των οργανώσεων έγινε τον περασμένο Οκτώβρη στην Εσθονία.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΪΤΗ
Υπό την απειλή όπλων

ΠΟΡΤ Ω ΠΡΕΝΣ.-

Στις κάλπες προσήλθαν χτες οι πολίτες της Αϊτής, ή καλύτερα τμήμα αυτών, για την ανάδειξη του νέου προέδρου και της νέας Βουλής της χώρας.

Χαρακτηριστικό αυτής της εκλογικής αναμέτρησης, ο αποκλεισμός του Σιτ Σολέιγ - με περίπου μισό εκατομμύριο κατοίκους - που θεωρείται προπύργιο των δυνάμεων του κόμματος Λαβαλάς. Το Σιτ Σολέιγ, η μεγαλύτερη φτωχογειτονιά της πρωτεύουσας, έχει ουσιαστικά μεταβληθεί σε πολεμική ζώνη, αποκλεισμένο κυριολεκτικά από τους κυανόκρανους του ΟΗΕ που ουκ ολίγες φορές στο όνομα της διατήρησης της τάξης εισβάλλουν και σπέρνουν αδιακρίτως το θάνατο.

Ουσιαστικά πρόκειται για τις εκλογές που επέβαλαν οι κατοχικές δυνάμεις - Καναδάς, Γαλλία και ΗΠΑ - μετά από μία μακριά περίοδο αίματος και χάους που ακολούθησε τη βίαιη ανατροπή το Φεβρουάριο του 2004, του προέδρου Ζαν Μπερτράντ Αριστίντ.

Σύμφωνα με το BBC, περίπου 3,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν τα 129 μέλη της Βουλής, καθώς και τον νέο πρόεδρο. Οι δύο βασικοί διεκδικητές της προεδρίας είναι ο υποψήφιος του κόμματος Λαβαλάς, Ρενέ Πρεβάλ - πρώην πρόεδρος και πρωθυπουργός στην κυβέρνηση Αριστίντ - που φέρεται ως επικρατέστερος και μάλιστα με διαφορά σχεδόν 30% από το δεύτερο, στις δημοσκοπήσεις, που δεν είναι άλλος από τον εκλεκτό της Ουάσιγκτον, επιχειρηματία Τσαρλς Χένρι Μπέικερ.

Οι κάλπες θα έκλειναν αργά το βράδυ της Τρίτης - τοπική ώρα -και τα αποτελέσματα αναμένονται την Παρασκευή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ