ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Φλεβάρη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΩΝ
Ομπρέλα προστασίας στους χαφιεδο-μηχανισμούς

«Ομπρέλα προστασίας» πάνω από τους μηχανισμούς παρακολούθησης και υποκλοπών, μεταξύ των οποίων και οι πολυεθνικές εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, απλώνει η κυβέρνηση, αποφεύγοντας την «έκθεσή» τους στον οποιονδήποτε έλεγχο.

Ο λόγος που κινείται ανυποχώρητα σε αυτή την κατεύθυνση είναι ότι θεωρεί πως δεν πρέπει να προκληθεί κάποια ανεπιθύμητη «ζημιά» από μια υπόθεση υποκλοπών, την οποία ο Θ. Ρουσόπουλος χαρακτήρισε χτες «εξαίρεση(!) και όχι κανόνα». Η κυβέρνηση έχοντας ήδη χρησιμοποιήσει τους μηχανισμούς παρακολούθησης «υπόπτων», αλλά και ενόψει της πλήρους εφαρμογής των τρομοσυμφωνιών ΕΕ -ΗΠΑ και των αποφάσεων της ΕΕ για την καθολική παρακολούθηση των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και του Ιντερντ, δεν επιθυμεί να δημιουργηθούν «ρωγμές» στα συστήματα χαφιεδισμού, που θα μείωναν την «αποτελεσματικότητά» τους...

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρνήθηκε πεισματικά να απαντήσει στα εύλογα ερωτήματα που έχουν προκύψει από έγγραφο της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών, στο οποίο αναφέρεται ότι από το Γενάρη του 2004 μέχρι τον Ιούνη του ίδιου χρόνου έγιναν μέσω των εταιριών κινητής τηλεφωνίας μαζικές παρακολουθήσεις - πάνω από 500 άτομα - μετά από «διατακτικά βουλεύματα από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για άρση του απορρήτου». Ο Θ. Ρουσόπουλος δεν απάντησε στο πιεστικό ερώτημα πώς ήταν εφικτό να γίνονται εκείνη την περίοδο «νόμιμες παρακολουθήσεις», ενώ τόσο η εταιρία (Vodafone) όσο και ο Γ. Βουλγαράκης διαβεβαίωναν ότι δεν είχε ενεργοποιηθεί το λογισμικό των «νόμιμων συνακροάσεων». Επίσης, δε θέλησε να απαντήσει στο ερώτημα ποια υπηρεσία έκανε αυτές τις παρακολουθήσεις. «Από τη στιγμή που γινόταν νομίμως, δεν έχω να πω τίποτε περισσότερο», δήλωσε ο εκπρόσωπος, αρνούμενος να πει το παραμικρό γύρω από τη λειτουργία των χαφιεδομηχανισμών, αφήνοντας έτσι να διαφανεί και ο πραγματικός φόβος της κυβέρνησης...

Γενικότερα για την υπόθεση των υποκλοπών είπε ότι «ήταν εξαίρεση, δεν είναι ο κανόνας», επαναλαμβάνοντας μονότονα ότι η κυβέρνηση κινήθηκε θεσμικά και ανέθεσε την υπόθεση στη Δικαιοσύνη. Στο εύλογο ερώτημα, πώς είναι δυνατόν μια υπόθεση που χαρακτηρίστηκε «μείζον ζήτημα εθνικής ασφάλειας» να ανατίθεται αποκλειστικά στη Δικαιοσύνη και (έτσι) η κυβέρνηση να εμφανίζεται ένα χρόνο μετά να μη γνωρίζει τους «δράστες» των υποκλοπών, ο εκπρόσωπος προσποιήθηκε τον ανήξερο αναφορικά με άλλους τρόπους έρευνας και εντοπισμού τους...

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση δεν παραλείπει να υποδαυλίζει το δικομματικό καυγά, αναπόσπαστο τμήμα της επιχείρησης συσκότισης και κουκουλώματος. Στο πλαίσιο αυτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για δύο μέτρα και δύο σταθμά έναντι της Δικαιοσύνης, συγκρίνοντας την «επιθετική» στάση που κράτησαν στελέχη του (Πάγκαλος) απέναντι στους δικαστές που χειρίστηκαν την υπόθεση των υποκλοπών και τη στάση στην περίπτωση Μαρκογιαννάκη που ζήτησαν την παραίτησή του, επειδή επιτέθηκε τότε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημ. Λινό.

Στο σκοτάδι σοβαρές πτυχές - αναπάντητα πολλά ερωτήματα

Οι υπουργοί Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης ενημέρωσαν την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, χωρίς να προσθέσουν τίποτα καινούριο

ICON

Στο σκοτάδι παραμένουν σοβαρές πτυχές της υπόθεσης των υποκλοπών και αναπάντητα είναι τα ερωτήματα που από την αρχή υπήρχαν σε αυτήν την υπόθεση. Ετσι και από τη χτεσινή ενημέρωση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής από τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης Γ. Βουλγαράκη και Δικαιοσύνης Αν. Παπαληγούρα κανείς δεν έγινε σοφότερος.

Οι δύο υπουργοί εν πολλοίς επανέλαβαν για την υπόθεση τα όσα είπαν στη συνέντευξη Τύπου την προηγούμενη βδομάδα και στο μόνο καινούριο στοιχείο που αποκαλύφθηκε έκτοτε («αυτοκτονία» στελέχους της VODAFONΕ τις παραμονές της αποκάλυψης του σκανδάλου) οι εκτιμήσεις τους ήταν αντιφατικές.

Ο μεν Γ. Βουλγαράκης είπε ότι η υπόθεση της αυτοκτονίας ήταν σε γνώση από την πρώτη μέρα της αποκάλυψης των υποκλοπών, αφού ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Γ. Κορωνιάς, όταν συναντήθηκε μαζί του στο Μέγαρο Μαξίμου, του ανέφερε ότι υπήρχε και μια περίεργη σύμπτωση αυτοκτονίας στελέχους της εταιρίας. Κατά τον υπουργό έγινε σοβαρή διεύρυνση της υπόθεσης, την οποία χειρίστηκε ο πρώην διοικητής της Αντιτρομοκρατικής Γ. Σύρος και από αυτήν προέκυψε ότι η αυτοκτονία δεν μπορούσε να συσχετιστεί με την υπόθεση των υποκλοπών. Ανέφερε μάλιστα ότι ελέγχθηκε το κομπιούτερ και το τηλέφωνο του υπαλλήλου, ενώ ζητήθηκε και η γνώμη φίλων και συναδέλφων του.

Αντίθετα ο υπουργός Δικαιοσύνης εκτίμησε ότι παραμένουν «αναπάντητα τα ερωτηματικά που γεννά η αυτοκτονία του προϊσταμένου του τμήματος Σχεδιασμού Δικτύου της VODAFONΕ τις ημέρες που αποκαλύφθηκε στο δίκτυο των υποκλοπών». Κατά τον Α. Παπαληγούρα, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά για την υπόθεση της αυτοκτονίας, αφού όπως είπε «δεν μπορώ να προδικάσω ούτε την πορεία, ούτε τα αποτελέσματα της ανεξάρτητης δικαστικής έρευνας».

Οι δύο υπουργοί προφανώς, μετά την κριτική για την ανοχή τους στις ενέργειες και δικαιολογίες της εταιρίας, προσπάθησαν να εμφανιστούν αποστασιοποιημένοι από τις ενέργειες του διευθύνοντος συμβούλου Γ. Κορωνιά. Ο Γ. Βουλγαράκης είπε ότι χαρακτήρισε υπεύθυνη τη στάση του Γ. Κορωνιά μόνο για το σκέλος της ενημέρωσης του πρωθυπουργού για την ύπαρξη των υποκλοπών και τόνισε ότι η εταιρία γενικότερα είναι εκτεθειμένη και τις όποιες ευθύνες της θα τις καταλογίσει η δικαιοσύνη. Σε ερώτηση γιατί η εταιρία από τη μέρα που ανακάλυψε τις υποκλοπές καθυστέρησε έξι μέρες για να ενημερώσει την κυβέρνηση, ο Α. Παπαληγούρας είπε ότι οι απαντήσεις του Γ. Κορωνιά για την ενέργεια αυτή είναι «συγκεχυμένες».

Σε σχετική ερώτηση της βουλευτή του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης είπε ότι κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης παρακολουθήθηκαν τα τηλέφωνα 500 και πλέον ατόμων που είχαν πραγματοποιήσει κλήσεις στα 14 τηλέφωνα που χρησιμοποιούνταν για την υποκλοπή των συνομιλιών του πρωθυπουργού και άλλων. Κατά τον υπουργό, η παρακολούθηση δεν αφορούσε συνομιλίες, αλλά μόνο την καταγραφή των κλήσεων. Ηταν είπε ο μόνος τρόπος να καταλήξουμε σε κάποιο αποτέλεσμα, αφού το λογισμικό με το οποίο γίνονταν οι υποκλοπές είχε καταστραφεί από την εταιρία. Η έρευνα αυτή, νόμιμη κατά τον Γ. Βουλγαράκη, κράτησε μήνες, αλλά δεν προέκυψε τίποτα, αφού στην ουσία ήταν κλήσεις από ανθρώπους που νόμιζαν ότι καλούσαν άλλους ανθρώπους. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι η σχετική έρευνα συνεχίζεται ακόμα και σήμερα, ενώ είπε πως τα μισά από τα καρτοκινητά που χρησιμοποιούνταν για τις παρακολουθήσεις είχαν ενεργοποιηθεί πριν από τον Ιούνη του 2004, χωρίς όμως να προσδιορίσει το σχετικό χρόνο.

Ο υπουργός είπε ότι το λογισμικό με το οποίο γίνονταν οι παρακολουθήσεις είναι κατατεθειμένο στον εισαγγελέα και πιθανόν από την ανάλυσή του να προκύψουν απαντήσεις για την υπόθεση. Ο Γ. Βουλγαράκης ανακοίνωσε ότι η αστυνομία είχε ζητήσει την παρακολούθηση κάποιων κινητών στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά οι εταιρίες του απάντησαν ότι δε διέθεταν την απαραίτητη υποδομή.

Συνεχίζοντας να παίρνει αποστάσεις από τις υποψίες ότι πίσω από τις παρακολουθήσεις ήταν η αμερικάνικη πρεσβεία, είπε πως η αναφορά του στις κεραίες που υπάρχουν στην περιοχή της πρεσβείας δεν ήταν δικό του συμπέρασμα, αλλά βασίστηκε μόνο στα στοιχεία που του έδωσε η VODAFONΕ. Ο Γ. Βουλγαράκης επέρριψε πολιτικές ευθύνες στις κυβερνήσεις εκείνες που επί 15 χρόνια που λειτουργεί η κινητή τηλεφωνία δε φρόντισαν να εξασφαλίσουν δικλείδες ασφαλείας στις επικοινωνίες.

Από την πλευρά του ο Α. Παπαληγούρας είπε ότι δεν ειδοποιήθηκαν οι παρακολουθούμενοι, γιατί έπρεπε να διασφαλιστεί το απόρρητο της έρευνας, ενώ για την παράκαμψη και της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών είπε ότι έγινε επειδή η Αρχή δεν ήταν στελεχωμένη με προσωπικό και μέσα. Οι εκπρόσωποι της Αρχής θα κληθούν να καταθέσουν στην Επιτροπή Θεσμών σε επόμενη συνεδρίαση.

Παίρνοντας αποστάσεις από τους δικαστικούς χειρισμούς και το αδιέξοδο της προκαταρκτικής εξέτασης, είπε ότι ο ίδιος έδωσε εντολή στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για κατά προτεραιότητα εξέταση της υπόθεσης και εάν υπήρξε κάποιο πρόβλημα αυτό είναι από εκεί και πέρα.

Κατά τη συνεδρίαση, ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Μ. Εβερτ είπε ότι στο χειρισμό της υπόθεσης έγιναν πολλά λάθη και ζήτησε να κληθεί στη Βουλή ο Γ. Κορωνιάς, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Επρεπε να είναι προφυλακισμένος και εμείς τον καλύπτουμε;». Ο πρόεδρος της Επιτροπής Α. Καραμάριος είπε ότι από την εξέταση της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών θα κριθεί ποια άτομα θα κληθούν να καταθέσουν στην Επιτροπή.

Λίγο πριν το τέλος της συνεδρίασης ο Γ. Βουλγαράκης αποκάλυψε και νέα ονόματα στελεχών της Αστυνομίας που παρακολουθούνταν από το κύκλωμα. Ηταν τα υπηρεσιακά κινητά του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Γ. Αγγελάκου, του πρώην αρχηγού Φ. Νασιάκου, του υπεύθυνου Ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων Κωνσταντινίδη, του ταξίαρχου της Αντιτρομοκρατικής Γαλίκα, του στρατηγού Σύρου, πρώην διοικητή της Αντιτρομοκρατικής, του διευθυντή Εγκληματολογικού της ΕΛ.ΑΣ. Ευ. Κυριακάκη, του διευθυντή Ασκήσεων Ολυμπιακών Αγώνων Κ. Γαλιάτσου, των επιτελαρχών της ΕΛ.ΑΣ. Δημοσχάκη και Μητρόπουλου και το τηλέφωνο του αυτοκινήτου του διευθυντή της ΕΥΠ.

VODAFONE - ERICSSON
Διαφημιστική εκστρατεία αυτο-αθώωσης

Εκστρατεία «αθώωσης» του εαυτού της και για να διασκεδάσει τις σε βάρος της εντυπώσεις επιχειρεί η πολυεθνική εταιρία «Vodafone», με πληρωμένες καταχωρίσεις στον Τύπο και στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ.

Με τις καταχωρίσεις αυτές επιχειρεί να περάσει το μήνυμα ότι χειρίστηκε το όλο ζήτημα με «σεβασμό στη νομιμότητα», «ευθύνη», «εμπιστοσύνη στην πολιτεία και στη Δικαιοσύνη», κλπ. Χωρίς να προσθέτει κάτι καινούριο επιμένει ότι ορθώς έσπευσε να απομακρύνει το λογισμικό υποκλοπής, αφού αποθήκευσε πλήρη αντίγραφά του, τα οποία έχει θέσει στη διάθεση της Δικαιοσύνης.

Κάθε άλλη στάση, που θα διατηρούσε, εν γνώσει της εταιρίας, σε λειτουργία το σύστημα υποκλοπών, «θα αποτελούσε παράνομη πράξη», «θα έθετε σε κίνδυνο και θα έπληττε τόσο τα δικαιώματα των συνδρομητών μας, όσο και τα δικαιώματα του συνόλου των πολιτών», ισχυρίζεται η «Vodafone», χωρίς όμως να απαντά γιατί από την πρώτη στιγμή και πριν αφαιρέσει το λογισμικό, δεν ενημέρωσε την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών και τη Δικαιοσύνη, αλλά και σε πλήθος άλλων ερωτημάτων που έχουν διατυπωθεί σε βάρος της.

Από την πλευρά της, να εμφανιστεί αμέτοχη και αθώα επιχειρεί και η πολυεθνική εταιρία «Ericsson».

Με χτεσινή ανακοίνωσή της, αφού ομολογεί ότι τα τηλεπικοινωνιακά της συστήματα «οφείλουν να είναι προετοιμασμένα για νόμιμες συνακροάσεις, καθώς αυτό είναι απαίτηση των κρατικών αρχών ανά τον κόσμο», αναφέρει ότι δικό της λογισμικό «για νόμιμες συνακροάσεις» ήταν προεγκαταστημένο στη «Vodafone», αλλά ήταν ανενεργό, καθώς δεν είχε αγοραστεί. Υποστηρίζει ότι το λογισμικό, μέσω του οποίου έγιναν οι υποκλοπές, δεν ήταν δικής της κατασκευής και προστέθηκε εκ των υστέρων στο δικό της, παράνομα και υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες. Κατά την «Ericsson», το «ξένο» αυτό λογισμικό εκπληρούσε δύο σκοπούς: Να ενεργοποιεί το λογισμικό της «Ericsson» για τις νόμιμες συνακροάσεις και, ταυτόχρονα, να εξαφανίζει τα ίχνη της ενεργοποίησης και χρήσης του λογισμικού της «Ericsson», ούτως ώστε αυτό να εξακολουθεί να εμφανίζεται ως ανενεργό.

Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη ανακοίνωση που εξέδωσε η «Ericsson», στις 2 του Φλεβάρη 2006, ανέφερε ότι μόλις διαπίστωσε «την ύπαρξη λογισμικού διενέργειας υποκλοπών» στο δίκτυο της «Vodafone», προχώρησε στην άμεση ενημέρωση του πελάτη και συνέβαλε με κάθε δυνατό τρόπο στη διερεύνηση της υπόθεσης από τις αρχές, παρέχοντας όλα τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή της.

Πάντως, όσες ...διευκρινιστικές ανακοινώσεις έχουν γίνει μέχρι τώρα για την υπόθεση των υποκλοπών, από οποιονδήποτε και αν προέρχονται, αυτό που δεν μπορούν να κρύψουν είναι:

Πρώτον, ότι οι κάθε λογής πολυεθνικές εταιρίες στον τομέα των τηλεπικοινωνιών έχουν τη δυνατότητα υποκλοπής των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων. Τη δυνατότητα αυτή επίσης έχουν και όσοι άλλοι μπορούν να εξασφαλίσουν την αναγκαία «συνεργασία» των πολυεθνικών, δηλαδή, κυβερνήσεις και μυστικές υπηρεσίες.

Δεύτερον, ότι τις υποκλοπές μπορούν να τις διαπιστώνουν αποκλειστικά και μόνο οι ίδιες οι πολυεθνικές και όχι οι αρμόδιες αρχές.

Τρίτον, ότι απαραίτητη προϋπόθεση για διερεύνηση τηλεφωνικής υποκλοπής από τις αρμόδιες αρχές είναι η συνεργασία και πάλι των ίδιων των πολυεθνικών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ