ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Φλεβάρη 2006
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΟΥΣΑ
Μέτρα ανακύκλωσης της φτώχειας

Καμιά σχέση με τις πραγματικές ανάγκες των ανέργων της πόλης δεν έχουν οι «άμεσες ενέργειες», που ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Οικονομικών

Από το 2004, η πρώτη «φουρνιά» των απολυμένων της «Τρικολάν» προειδοποιούσε για τους νέους Λαναράδες που θα δημιουργήσει η κυβέρνηση στο όνομα δήθεν της αντιμετώπισης της ανεργίας
Από το 2004, η πρώτη «φουρνιά» των απολυμένων της «Τρικολάν» προειδοποιούσε για τους νέους Λαναράδες που θα δημιουργήσει η κυβέρνηση στο όνομα δήθεν της αντιμετώπισης της ανεργίας
Ανθρακες αποδείχτηκε ο πολυθρύλητος - από τους πολιτευτές του δικομματισμού - θησαυρός. Οι χτεσινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης δεν απαντούν στις πραγματικές ανάγκες των απολυμένων της Νάουσας για πλήρη εργασιακή και ασφαλιστική κάλυψη. Αντίθετα, απαντούν θετικά στις απαιτήσεις του κεφαλαίου για νέα πεδία δράσης και καταλήστευσης του πλούτου της περιοχής, με ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης. Αποκαλύπτεται έτσι, για άλλη μια φορά, τι είδους ανάπτυξη προωθούν κυβέρνηση και ΕΕ, και σε όφελος ποιων.

Στις «άμεσες ενέργειες» που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών «για την ανακούφιση των ανέργων, την ενίσχυση της απασχόλησης και τη βελτίωση των ικανοτήτων του εργατικού δυναμικού» της Νάουσας περιλαμβάνεται: «Αμεση προώθηση νομοθετικής ρύθμισης για την υλοποίηση προγράμματος συνταξιοδότησης για τους απολυμένους ανέργους από τα Κλωστήρια Ναούσης, οι οποίοι θα μπορούν, μέχρι 31/12/2007, να συνταξιοδοτούνται εφ' όσον έχουν 7.500 μέρες ασφάλισης και ηλικία τουλάχιστον 50 ετών». Οι υπόλοιποι πετιούνται στον καταρράχτη της τοπικής Αράπιτσας. Και στην πλειοψηφία τους πρόκειται για γυναίκες, που από πολύ μικρή ηλικία εργάζονται και έχουν συγκεντρώσει περισσότερα από 9.000 και 10.000 ένσημα, αλλά δεν πληρούν την προϋπόθεση του ορίου ηλικίας. Από αυτό το μέτρο εξαιρούνται και οι 140 απολυμένοι της «ΤΡΙΚΟΛΑΝ» και της «ΒΕΡΛΑΝ», του ομίλου «ΚΛΩΝΑΤΕΞ» αλλά και οι απολυμένοι του «Παπαφιλίππου».

Κατά τα άλλα, ανακοινώνονται προγράμματα κατάρτισης, επιδότησης των εργοδοτών για πρόσληψη ανέργων, επιδότησης για τη δημιουργία νέων μικρών επιχειρήσεων, θέσεις μερικής απασχόλησης, δηλαδή μέτρα διαχείρισης της φτώχειας και της ανεργίας, επέκτασης του μοντέλου μερικής απασχόλησης, μερικό εισόδημα και μερική ασφάλιση.

Ετσι το Εργατικό Κέντρο Νάουσας, στη χτεσινοβραδινή του συνεδρίαση αναμένονταν να αποφασίσει συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων στην κατεύθυνση ικανοποίησης των αιτημάτων για πλήρη προστασία όλων των απολυμένων.

«Ανάπτυξη»...

Οπως αναφέρεται, η κυβέρνηση για την ανακοίνωση των μέτρων έλαβε υπόψη της τις προτάσεις της Περιφέρειας, της Νομαρχίας Ημαθίας, του Δήμου Νάουσας και παραγωγικών φορέων. Των εκπροσώπων, δηλαδή, του δικομματισμού και της εργοδοσίας στην περιοχή. Και ο πυρήνας των μέτρων προσανατολίζεται στη διαφοροποίηση της οικονομικής δραστηριότητας της περιοχής από αγροτική - βιομηχανική σε αγροτοτουριστική - τουριστική.

Στο πλαίσιο αυτό προβλέπονται χρηματοδοτήσεις για ανάπτυξη του αγροτοτουρισμού, χρηματοδότηση για τη βελτίωση μιας σειράς βασικών και συνοδευτικών υποδομών για την τουριστική αξιοποίηση και εκμετάλλευση του χιονοδρομικού κέντρου 3-5 Πηγάδια και της δασικής έκτασης 72.000 στρεμμάτων που το περικλείει, η δημιουργία Γραφείου Υποστήριξης Τουρισμού του ΕΟΤ στη Νάουσα, κλπ.

Σ' αυτή την κατεύθυνση συμφωνούν Νομαρχία Ημαθίας (ΝΔ) και Δήμος Νάουσας (ΠΑΣΟΚ). Αλλωστε, ο Δήμος Νάουσας εδώ και καιρό προωθεί σχέδιο αξιοποίησης του ορεινού όγκου της περιοχής μέσα από τη σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα.

«ΓΙΟΥΛΑ - ΚΡΟΝΟΣ»
Τρέμει τις ταξικές φωνές η εργοδοσία

Στελέχη του Ομίλου Γιούλα επιχείρησαν χτες να εμποδίσουν την είσοδο στο βουλευτή του ΚΚΕ Τάκη Τσιόγκα που επισκέφτηκε στο εργοστάσιο

Οξυνε την επίθεσή της χτες η εργοδοσία του Ομίλου ΓΙΟΥΛΑ, καθώς αντιλαμβάνεται ότι δε θα ξεμπερδέψει εύκολα με τους περίπου 200 εργαζόμενους στο εργοστάσιο της Ελευσίνας («ΚΡΟΝΟΣ»), μετά την απόφασή τους στην προχτεσινή Γενική Συνέλευση να οργανώσουν την πάλη τους για να μη χάσουν τη δουλιά τους. Ετσι, χτες το πρωί, θέλησε να απαγορεύσει την είσοδο στο βουλευτή του ΚΚΕ Τάκη Τσιόγκα, ο οποίος βρέθηκε στο εργοστάσιο για να μιλήσει στους εργαζόμενους, όταν μία μέρα πριν είχε επιτρέψει στους - ακίνδυνους για τα σχέδιά του - φορείς της περιοχής να κάνουν πασαρέλα στον ίδιο χώρο. Τελικά ο βουλευτής του Κόμματος μπήκε στο εργοστάσιο και μίλησε σε συγκέντρωση των εργαζομένων, οι οποίοι τον υποδέχτηκαν θερμά.

«Τη σημερινή άσχημη εξέλιξη στο εργοστάσιο δρομολόγησε ο εργοδότης γιατί έχει συμφέρον και θα βγάλει κέρδη και όχι γιατί δεν πάει καλά η μονάδα», τόνισε μεταξύ άλλων ο βουλευτής και επισήμανε: «Αυτή η εξέλιξη έχει προδιαγραφεί εδώ και χρόνια με τα έξι εργοστάσια που έχει στα Βαλκάνια, παίρνοντας χοντρές επιδοτήσεις χάρη στο νόμο 2001/98 που επιδοτεί τους βιομηχάνους για να φύγουν στα Βαλκάνια, αλλά και τη Συνθήκη του Μάαστριχτ με τις τέσσερις ελευθερίες. Αυτούς τους νόμους έχουν ψηφίσει και τα τρία κόμματα ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ και είναι αποφάσεις που εξυπηρετούν ξεκάθαρα τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Για να δίνουν ζεστό χρήμα στους βιομηχάνους. Γι' αυτό είναι υποκρισία και η συμπαράσταση που ήρθαν προχτές να σας δηλώσουν εδώ, όλοι αυτοί που ψήφισαν αποφάσεις, που χρηματοδότησαν τους βιομηχάνους και τους τάισαν ζεστό χρήμα».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ κάλεσε τους εργαζόμενους να υπερασπιστούν τις θέσεις εργασίας αλλά και να βγάλουν συμπεράσματα για το ποιοι κυβερνούν τον τόπο, ποιοι είναι στην εξουσία, να τους γυρίσουν την πλάτη και να ενισχύσουν το ΚΚΕ.

Σήμερα οι εργαζόμενοι προχωρούν σε συγκέντρωση έξω από τα κεντρικά γραφεία του Ομίλου στο Αιγάλεω, στις 11 το πρωί, ενώ τη Δευτέρα θα βρεθούν έξω από το υπουργείο Απασχόλησης στις 12.30, την ώρα που έχει οριστεί και η τριμερής συνάντηση.

ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ ΙΚΑΡΙΑΣ
Γενική Συνέλευση και εκλογές

Σε Γενική Συνέλευση προχωρούν το Σάββατο 25 του Φλεβάρη τα μέλη του Συνδικάτου Οικοδόμων Ικαρίας, στην αίθουσα του δημαρχείου του Ευδήλου, στις 7 μ.μ. Βασικά θέματα της συνέλευσης είναι ο οικονομικός και διοικητικός απολογισμός και η προετοιμασία για τις εκλογές της νέας διοίκησης, αλλά και των εκπροσώπων στην κλαδική Ομοσπονδία και στο Εργατικό Κέντρο της περιοχής, οι οποίες θα γίνουν στις 26 και 27 του Φλεβάρη.

Στην πόλη του Ευδήλου, οι εκλογές θα γίνουν την Κυριακή 26/2, από τις 4 μ.μ. έως τις 8 μ.μ., στην αίθουσα του δήμου. Στον Αγ. Κήρυκο, οι εκλογές θα γίνουν τη Δευτέρα 27/2, στην αίθουσα του δημαρχείου, επίσης από τις 4 μ.μ. έως τις 8 μ.μ.

Τα μέλη του συνδικάτου μπορούν να ψηφίσουν με την αστυνομική τους ταυτότητα και το βιβλιάριο υγείας.

Απάντηση ΤΩΡΑ!

Τώρα είναι η ευκαιρία οι απολυμένοι της Νάουσας να τιμωρήσουν αυτούς που επί τόσα χρόνια περιφέρονταν στις συνελεύσεις τους και προσπαθούσαν με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο να μολύνουν τις δίκαιες διεκδικήσεις τους με αιτήματα για προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και «ανάπτυξης» της περιοχής. Τώρα μπορούν και πρέπει πιο καθαρά να δουν ποιους και με ποιον τρόπο εξυπηρετούσαν οι βουλευτές και οι πολιτευτές του δικομματισμού, νομάρχες, δήμαρχοι και τα συνδικαλιστικά τους δεκανίκια στο νομό. Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι το δικό τους «όραμα» για την πόλη της ανεργίας του 50%. Είναι η «ανάπτυξη» της φτώχειας για τους πολλούς, της εξυπηρέτησης των λίγων, της δημιουργίας νέων Λαναράδων, έστω κι αν αυτή τη φορά δε θα ανοίξουν κλωστοϋφαντουργία. Αυτό το «όραμα», καμιά σχέση δεν έχει με τις πραγματικές ανάγκες των απολυμένων και των εργαζομένων της Νάουσας. Και πρέπει τώρα να τους το φωνάξουν με τον πιο δυνατό τρόπο. Να τους γυρίσουν μια και καλή την πλάτη, να καταδικάσουν στην πράξη την πολιτική τους, να ξεφύγουν οριστικά από τα δόκανα των κομμάτων τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ