ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Φλεβάρη 2006
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ
Αβάντα στα κέρδη των μεγαλοκαρχαριών
  • Η περίπτωση του μεγαθηρίου του Λάτση «The Mall» συζητήθηκε στο προχτεσινό Δημοτικό Συμβούλιο
  • Η παραχώρηση των 43 στρεμμάτων στον Λάτση σημαίνει ένα τεράστιο οικονομικό όφελος υπέρ του και σε βάρος των εργαζομένων, υπογράμμισε στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της Δημοτικής Ενότητας Αμαρουσίου, Μπάμπης Ζιώγας

«Οταν το μεγάλο κεφάλαιο επιθυμεί κάτι σφοδρά, ολόκληρο το σύστημα συνωμοτεί για να εκπληρώσει την επιθυμία του». Αυτό ήταν το συμπέρασμα - όπως ακριβώς το περιγράφει σε ενημερωτικό φυλλάδιο η Δημοτική Ενότητα Αμαρουσίου - που βγήκε από την προχτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αμαρουσίου, με θέμα «Ενημέρωση σχετικά με τη συνεργασία του Δήμου Αμαρουσίου με την Lamda Development», για την κατασκευή, δηλαδή, του μεγαθηρίου του Λάτση (The Mall).

Με τις πλάτες του ΟΕΚ, της «Αθήνα 2004» και της Δημοτικής Αρχής του Αμαρουσίου, αλλά και την πλήρη νομοθετική και υλική στήριξη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, προωθήθηκε η δημιουργία του εμπορικού κέντρου 58,5 στρεμμάτων (συν 90 στρέμματα υπόγειοι χώροι) σε 43 στρέμματα που ανήκουν στον ΟΕΚ, με το πρόσχημα της φιλοξενίας περίπου 1.000 ξένων δημοσιογράφων. Ο τότε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτης, με το νόμο 2947/2001 κατοχυρώνει την κατασκευή υποδομών που θα φιλοξενήσουν όλες τις βοηθητικές υπηρεσίες (εστιατόρια, κέντρα αναψυχής, τράπεζες κλπ.). Αυτές οι βοηθητικές υπηρεσίες είναι το Mall, που ολοκληρώθηκε, όμως, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες!

Οι Δήμοι να σκέφτονται ...επιχειρηματικά!

Η πολύωρη και εκτενέστατη τοποθέτηση του δημάρχου Αμαρουσίου, Π. Τζανίκου, πέρα από ζητήματα διαδικαστικά και οικονομικά, είχε και πολιτικό περιεχόμενο, αποκαλυπτικό για το χαρακτήρα που θα «πρέπει» να έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Από όργανο του λαού δηλαδή, να μετατραπεί σε μια άκρως ανταγωνιστική επιχείρηση. «Οι εποχές έχουν αλλάξει. Οι δήμοι έχουν πάρει άλλες μορφές. Ο δήμος μπορεί και πρέπει να σκέφτεται επιχειρηματικά. Αλίμονο, αν οι διοικούντες ένα δήμο δεν έχουν επιχειρηματική σκέψη!», είπε χαρακτηριστικά. Εκείνο που δεν τόλμησε να πει βέβαια είναι το πόσο αυτή η πολιτική στοιχίζει στους εργαζόμενους...

Δε δίστασε ακόμα να δηλώσει και πάλι ότι είναι υπέρμαχος της συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αλλά με ...σύγχρονο τρόπο κι ότι το ξεπούλημα των δημόσιων εκτάσεων στην Lamda Development αποτελεί αναμφισβήτητα το πιο επιτυχημένο εγχείρημα συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα. Ετσι, ευχαρίστησε την εταιρία του Λάτση για την άψογη συνεργασία και έσπευσε να ζητήσει συγνώμη (!) για την... ανάρμοστη συμπεριφορά μιας μειοψηφίας πολιτών.

Ποια είναι η «άψογη» συνεργασία που είχε ο δήμος με την Lamda Development; Ο δήμος ήδη από το 2001 ενεργοποιεί τη δημοτική επιχείρηση και τη μετονομάζει σε «Αθμονον Ακίνητα ΑΕ». Παίρνει δάνειο ύψους 8 δισ. ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και αρχίζει να αγοράζει και να απαλλοτριώνει την έκταση στην περιοχή του Αγίου Θωμά, όπως ο ίδιος ο δήμαρχος είπε χτες. Στις αρχές του 2002 πουλάει το 95% των μετοχών της επιχείρησης στην Lamda Development.

Ετσι, ο οικισμός Ηλιδα, που, όπως αποδεικνύεται, χτίστηκε με πρόσχημα ότι θα φιλοξενήσει τους δημοσιογράφους, ανήκει στον Λάτση. Τώρα βέβαια όλος αυτός ο οικισμός μεταπωλείται σε ιδιώτες - «μοσχοπουλιέται», θα λέγαμε, αφού η περιοχή εκεί έχει πανάκριβες εμπορικές αξίες. Ωστόσο, η δημοτική αρχή φρόντισε, με διοικητική της απόφαση, να μην επιβαρύνεται οικονομικά ο όμιλος Λάτση, όπως κατήγγειλε στον «Ρ» ο επικεφαλής της «Δημοτικής Ενότητας» Μπάμπης Ζιώγας. Ετσι, η απόφαση προβλέπει ότι «γενικά στο Μαρούσι, όσα σπίτια παραμένουν ακατοίκητα (σ.σ. μαζί και απούλητες ακόμη μεζονέτες) δεν πληρώνουν ανταποδοτικά τέλη»!

Οσο για την «ανάρμοστη» συμπεριφορά, τι να πούμε; Μετά από ένα «όργιο» τροποποιήσεων νόμων, παρατυπιών και «εν ψυχρώ» παράκαμψης αποφάσεων του ΣτΕ που έκαναν λόγο για «πολεοδομικό έγκλημα» και για «αυθαίρετες κατασκευές», όσον αφορά στο Mall (στοιχεία που αποκαλύφθηκαν και προχτές) πρέπει, σύμφωνα με τον δήμαρχο, να ζητήσουμε και συγνώμη από τον κ. Λάτση, για την αναστάτωση που του προκαλέσαμε! Αξίζει, επιπλέον, να υπογραμμιστεί, ότι ακόμα και σήμερα, η οριστική μεταβίβαση από τον ΟΕΚ της έκτασης των 43 στρεμμάτων όπου χτίστηκε το Mall, δεν έχει γίνει και λειτουργεί ουσιαστικά χωρίς τίτλους ιδιοκτησίας!

Δημοτική Ενότητα Αμαρουσίου

«Το εμπορικό κέντρο που έγινε στο χώρο του ΟΕΚ (σ.σ. The Mall) προωθήθηκε χωρίς να έχει καμιά σχέση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ η παραχώρηση των 43 στρ. στον Λάτση σημαίνει ένα τεράστιο οικονομικό όφελος υπέρ του και σε βάρος των δικαιούχων του ΟΕΚ, δηλαδή των εργαζομένων», υπογράμμισε στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της Δημοτικής Ενότητας Αμαρουσίου, Μπ. Ζιώγας.

Επισήμανε, επιπλέον, ότι το The Mall δεν αποτελεί «επίτευγμα» μόνο του δημάρχου, όπως παρουσιάζεται από κάποιους, αλλά της συνολικότερης πολιτικής του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που με φωτογραφικές διατάξεις και νομοθετικές ρυθμίσεις, φρόντισαν να κατοχυρώσουν τα συμφέροντα του Λάτση. Αναφέρθηκε στις τραγικές επιπτώσεις που έχει το μεγαθήριο του Λάτση για την περιοχή (τσιμεντοποίηση, κυκλοφοριακή συμφόρηση, δημιουργία ενός εργασιακού γκέτο κ.ά.) και πρόσθεσε:

«Αν αυτή η πολιτική συνεχιστεί, το Μαρούσι και οι γύρω δήμοι θα επιβαρυνθούν ακόμη περισσότερο: Με την εκχώρηση της λειτουργίας του Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης (IBC) στους ιδιώτες, με το νέο μεγαθήριο του Βωβού επί της Κηφισίας, με το ιδιωτικό Πανεπιστήμιο, αμερικανικών συμφερόντων που προωθεί στο Μαρούσι η Δημοτική Αρχή».

ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΕΓΑΣΗΣ
«Γκρεμίζεται» από την αδιαφορία

Τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Δημόσια Επιχείρηση Πολεοδομίας και Στέγασης (ΔΕΠΟΣ ΑΕ), επισημαίνουν με Ερώτησή τους προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Αντ. Σκυλλάκος και Β. Νικολαΐδου. «Πριν λίγες μέρες - σημειώνεται σχετικά στο κείμενο της Ερώτησης - οι εργαζόμενοι στη ΔΕΠΟΣ ΑΕ, για μια ακόμη φορά, συγκεντρώθηκαν έξω από το ΥΠΕΧΩΔΕ για να εκφράσουν την αγανάκτησή τους για το γεγονός ότι η επιχείρηση έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη της εδώ και καιρό».

Και συνεχίζει: «Οι εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, αφού για μεγάλο χρονικό διάστημα εμπαίζονται από τους αρμόδιους και δεν επιλύονται τα οξυμένα προβλήματα της επιχείρησης». Οπως εξηγούν οι βουλευτές του ΚΚΕ, «από 25/5/2004 έως 17/5/2005, η επιχείρηση λειτουργούσε χωρίς Διοικητικό Συμβούλιο και από 11/8/05 χωρίς Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο».

«Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης, εκτός των άλλων - επισημαίνεται στην Ερώτηση - είναι η αδυναμία της ΔΕΠΟΣ να προχωρήσει στην ανάληψη έργων και να έχει οδηγηθεί η επιχείρηση σε οικονομικό αδιέξοδο. Ενδεικτικό είναι ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν πληρωθεί το Γενάρη του 2006, ενώ υπάρχει εκκρεμότητα με τις ασφαλιστικές τους εισφορές και τους φόρους για το τελευταίο διάστημα».

Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος και Β. Νικολαΐδου, ρωτούν τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ:

  • Πότε θα διοριστεί η διοίκηση της επιχείρησης.
  • Ποια μέτρα θα παρθούν, ώστε να επαναδραστηριοποιηθεί και να αναπτυχθεί η ΔΕΠΟΣ ΑΕ.
  • Αν θα της ανατεθούν άμεσα έργα και ποια θα είναι αυτά.
  • Τι μέτρα θα παρθούν ώστε να ξεπεραστούν τα οξυμένα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η επιχείρηση και πότε θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι.
Πιστή αντιγραφή

Αποτέλεσμα πιστής αντιγραφής του πολιτικού λόγου της «Συμπαράταξης για την Αθήνα» και του επικεφαλής της Σπύρου Χαλβατζή ήταν η χτεσινή ομιλία του υποψήφιου δημάρχου Αθηναίων του ΣΥΝ, Αλέξη Τσίπρα. Συγκεκριμένα, χτες, μιλώντας σε κεντρική συγκέντρωση της παράταξής του και αναφερόμενος στον πρόσφατο απολογισμό της δημάρχου Ντ. Μπακογιάννη την κατέκρινε για όσα «δε μας είπε». Μόλις μια μέρα πριν, προχτές, ο Σπ. Χαλβατζής ανέλυε σε δήλωσή του «τι δεν είπε η κυρία Μπακογιάννη στον απολογισμό της». Ενδεικτικά είναι τα λόγια του Αλ. Τσίπρα ότι «δε μας είπε (σ.σ η Ντ. Μπακογιάννη) ότι η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου δε διεκδίκησε τα οφειλόμενα από το κράτος», όταν ο Σπ. Χαλβατζής είχε ήδη δηλώσει: «Δεν είπε κουβέντα για το ότι δε διεκδίκησε ούτε καν τα παρακρατηθέντα χρήματα της Αυτοδιοίκησης από το κράτος».

Παράλληλα όμως ο Αλ. Τσίπρας επιχειρεί να μετατρέψει και το μαύρο σε άσπρο. Στην ομιλία του άσκησε σκληρή κριτική για την επιλογή της Ντ. Μπακογιάννη να προωθήσει τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα μέσω του Δήμου Αθηναίων. Μάλιστα, έκανε και ιδιαίτερη αναφορά στην κατασκευή του γηπέδου του ΠΑΟ στο Βοτανικό. Η δήλωση αυτή ήρθε πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι συνέντευξής του στην «Ελευθεροτυπία» την περασμένη Τετάρτη, στην οποία έλεγε πως η παράταξή του θα εξετάσει το ενδεχόμενο συνεργασιών δήμων και ιδιωτών «στο πλαίσιο της ελεύθερης αγοράς».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ