ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Φλεβάρη 2006
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Με όλες τις δυνάμεις για την επιτυχία τους

Πληθαίνουν οι αποφάσεις για τη διοργάνωση των συλλαλητηρίων στις 21 Φλεβάρη, ενώ οι Τοπικές Γραμματείες του ΠΑΜΕ μπαίνουν στα «γεμάτα» στη μάχη

Στη μάχη για την επιτυχία των συλλαλητηρίων του ΠΑΜΕ, στις 21 Φλεβάρη, έχουν ριχτεί οι ταξικές δυνάμεις, μην αφήνοντας ούτε λεπτό να πάει χαμένο. Με ανακοινώσεις, περιοδείες, συσκέψεις και άλλες πολύμορφες δραστηριότητες, οι τοπικές Γραμματείες του ΠΑΜΕ, ταξικά συνδικάτα και Εργατικά Κέντρα ενημερώνουν τους εργαζόμενους για το περιεχόμενο της επίθεσης που δέχονται τα δικαιώματά τους και τους καλούν να δώσουν μαζική αγωνιστική απάντηση στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, στις προκλήσεις βιομηχάνων και τραπεζιτών. Να υπερασπίσουν τις κλαδικές συμβάσεις, να καταδικάσουν την αντεργατική εισοδηματική πολιτική, να διεκδικήσουν μισθούς και μεροκάματα στο ύψος των αναγκών τους.

Το συλλαλητήριο στην Αθήνα έχει οριστεί για την πλατεία Κάνιγγος στις 6 το απόγευμα. Καθημερινά στελέχη του ΠΑΜΕ πραγματοποιούν περιοδείες σε εργοστάσια και χώρους δουλιάς. Για σήμερα, Τρίτη, έχουν προγραμματιστεί περιοδείες στις τράπεζες Εμπορική και Γιούρομπανκ, στην ΕΥΔΑΠ Γλυφάδας, στον ΟΤΕ Χαλανδρίου και στις αποθήκες του στο Ρουφ και στην Πάρνηθα. Στο τμήμα προμηθειών της ΔΕΗ στην Αθήνα, στο Φάληρο (ΥΣΟΦ), στις οικονομικές υπηρεσίες στην Καλλιθέα και στη ΔΕΗ στη Ναυαρίνου. Στα ξενοδοχεία ΕΣΤΕΡΙΑ και ΗΛΕΚΤΡΑ στην Ερμού, στα εργοστάσια ΕΛΦΟΝ, ΚΑΟΥΣΗΣ, EUROKAL, ΔΡΑΚΟΥΛΑΚΗΣ, CITROEN, SCODA, FOLIE - FOLIE, στα συνεργεία της Βουλιαγμένης, στην πιάτσα του Δημαρχείου, στα ΕΛΤΑ στα Γλυκά Νερά και Χαλανδρίου και στον Οργανισμό Δημοσιογραφικού Χάρτου.

Στον Πειραιά, το συλλαλητήριο θα γίνει στην πλατεία Λουδοβίκου στις 6 το απόγευμα. Και εδώ οι ταξικές δυνάμεις αναπτύσσουν μια σειρά δραστηριότητες για την επιτυχία του, αναδεικνύοντας ότι «σήμερα είναι ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη να απαντήσουμε στην αντεργατική επίθεση, πιο μαζικά, πιο οργανωμένα», όπως τονίζει και σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία ΠΑΜΕ Πειραιά.

Στη Θεσσαλία

Με περιοδείες και εξορμήσεις σε χώρους δουλιάς, συνεδριάσεις των διοικήσεων των πρωτοβάθμιων σωματείων, γενικές συνελεύσεις και συσκέψεις εργαζομένων συνεχίζονται οι προετοιμασίες στη Θεσσαλία για την επιτυχία των συλλαλητηρίων του ΠΑΜΕ, την Τρίτη 21 Φλεβάρη. Οπως αποφάσισαν οι τοπικές Γραμματείες του ΠΑΜΕ της περιοχής, τα συλλαλητήρια θα γίνουν στη Λάρισα, στις 6 μ.μ., στην κεντρική πλατεία, στο Βόλο, στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας, στα Τρίκαλα, στις 6 μ.μ. στην πλατεία Ρήγα Φεραίου και στην Καρδίτσα, στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Απόφαση συμμετοχής στο συλλαλητήριο πήρε σε χτεσινοβραδινή συνεδρίασή της η ταξική διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, (ΕΚΛ) προγραμματίζοντας, ταυτόχρονα, τη δράση της ενόψει του συλλαλητηρίου. Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν εκπρόσωποι του ΕΚΛ απηύθυναν κάλεσμα μαζικής και δυναμικής συμμετοχής στο συλλαλητήριο στους εργαζόμενους, ώστε να στείλουν ηχηρό ταξικό μήνυμα αγώνα ενάντια στην επίθεση που δέχονται τα δικαιώματά τους από κυβέρνηση και μεγάλο κεφάλαιο, με την επιχειρούμενη κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων και την απελευθέρωση των απολύσεων και, ταυτόχρονα, να ορθώσουν μέτωπο αντίστασης στην «Οδηγία Μπόλκεσταϊν».

Επίσης, χτες το βράδυ συνεδρίασε και η Γραμματεία Τρικάλων του ΠΑΜΕ, όπου αποφασίστηκε το πρόγραμμα δράσης εν όψει του συλλαλητηρίου.

Μακεδονία - Θράκη

Με εξορμήσεις ενημέρωσης και περιοδείες σε χώρους δουλιάς τα ταξικά συνδικάτα, κλιμάκια στελεχών του ΠΑΜΕ καλούν τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, στις πρώην ΔΕΚΟ να συμμετέχουν μαζικά στα συλλαλητήρια που οργανώνει το ΠΑΜΕ στις 21 Φλεβάρη σε Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Αλεξανδρούπολη, Κοζάνη, και στις πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης. Με τη μαζική συμμετοχή τους να στείλουν μήνυμα κλιμάκωσης του αγώνα ενάντια στην αντεργατική επίθεση, ενδυνάμωσης της ταξικής ενότητας.

Στη Θεσσαλονίκη, η συγκέντρωση θα γίνει στις 6 το απόγευμα στο Αγαλμα του Βενιζέλου. Η Γραμματεία του ΠΑΜΕ και τα ταξικά συνδικάτα με ανακοίνωσή τους, σημειώνουν πως σήμερα που κυβέρνηση, βιομήχανοι και τραπεζίτες προσπαθούν να θάψουν τις συλλογικές συμβάσεις και αξιώνουν το πάγωμα των μισθών, είναι ακόμα μεγαλύτερη η ανάγκη υπεράσπισης των Συλλογικών Συμβάσεων, να γίνει υπόθεση όλων των εργαζομένων. Και καλούν τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στο συλλαλητήριο. Να δείξουν τη δύναμή τους απέναντι σ' αυτούς που παίζουν με την αγωνία των χιλιάδων ανέργων που δημιουργεί το εκμεταλλευτικό σύστημα και η πολιτική των κομμάτων του ευρωμονόδρομου. Ταυτόχρονα, να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους εργάτες των Λιπασμάτων, της ΗΛΙΟΦΙΝ, της ΒΙΑΜΥΛ, στους εργαζόμενους της «Κόκα Κόλα», στους ναυτεργάτες και τους τραπεζοϋπαλλήλους. Να συμπαρασταθούν στους συνδικαλιστές των εμφιαλωμένων ποτών που σύρονται καθημερινά στα δικαστήρια με στημένες κατηγορίες.

Συγκεντρώσεις στις 21 Φλεβάρη, μέχρι και χτες, είχε ανακοινωθεί ότι θα γίνουν:

Στο Κιλκίς στις 6 μ.μ. στην Πλατεία Ειρήνης. Στην Κοζάνη στις 6.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία. Στην Πτολεμαΐδα στις 6.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία. Στην Αλεξανδρούπολη στις 6.30μ.μ. μπροστά στο Δημαρχείο. Στην Κατερίνη στις 7 μ.μ. στο Πλατάνι. Στα Γιαννιτσά στις 6 μ.μ. στην πλατεία ΕΠΟΝ. Στις Σέρρες στις 6μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας. Στην Κομοτηνή στις 6 μ.μ. στην κεντρική πλατεία. Στην Ξάνθη στις 6 μ.μ. στην κεντρική πλατεία. Στην Καβάλα, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Καπνεργάτη.


ΟΕΚΙΔΕ
Μέτωπο αγώνα για τις συμβάσεις

Σύσκεψη σωματείων του κλάδου το περασμένο Σάββατο στη Θεσσαλονίκη από την Ομοσπονδία. Τετράωρη στάση εργασίας στη Νάουσα αύριο

«Στο φουλ οι μηχανές να ενημερώσουμε τους εργάτες». Με αυτή τη φράση ο Δήμος Θεοδώρου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας-Ιματισμού-Δέρματος, προέτρεψε τους συνδικαλιστές του κλάδου να μπουν δυναμικά στη μάχη της ενημέρωσης και της οργάνωσης της πάλης των εργαζομένων για την υπεράσπιση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας που, όπως είπε, «είναι ο πυρήνας της αντιπαράθεσης της εργατικής τάξης με το κεφάλαιο». Ταυτόχρονα, κάλεσε να βάλουν πλάτη για το συντονισμό της δράσης των απολυμένων του κλάδου με τους εργαζόμενους άλλων κλάδων, στη Θεσσαλονίκη και στις άλλες πόλεις, ενάντια στην πολιτική της ανεργίας και της υπονόμευσης των ΣΣΕ, των εργασιακών δικαιωμάτων.

Τα παραπάνω σημείωσε μιλώντας σε σύσκεψη της ΟΕΚΙΔΕ που έγινε το περασμένο Σάββατο στη Θεσσαλονίκη και είχε στόχο την προετοιμασία και την αποτελεσματικότερη οργάνωση των αγώνων του κλάδου, για τη διεκδίκηση υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων. Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι κλαδικών και εργοστασιακών Σωματείων από Καστοριά, Λάρισα, Νάουσα, Κομοτηνή, Ξάνθη, Κιλκίς και Θεσσαλονίκη.

Οι συνδικαλιστές συμφώνησαν στην ανάγκη ενιαίας απάντησης στην επίθεση που δέχονται από κυβέρνηση και κεφάλαιο μέσα από το πλαίσιο που έχει διαμορφώσει η ΕΕ (Συνθήκες Μάαστριχτ, αποφάσεις Λισαβόνας, κλπ.). Παρουσίασαν επιμέρους πτυχές της ανελέητης επίθεσης που δέχονται από την εργοδοσία, με εντατικοποίηση της εργασίας, καταστρατήγηση των κλαδικών συμβάσεων, ανασφάλιστη εργασία, κλπ. Την επίθεση στο δικαίωμα στην εργασία που βιώνουν οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις του ομίλου «ΚΛΩΝΑΤΕΞ» σε Νάουσα, Κομοτηνή και Εβρο, σε επιχειρήσεις στη Θεσσαλονίκη, όπως, π.χ., «ΗΛΙΟΦΙΝ», «ΠΡΟΤΕΞ», κλπ.

Ο Δήμος Θεοδώρου σημείωσε πως κυβέρνηση και κεφάλαιο με πρόσχημα την ανεργία σε περιοχές και κλάδους όπως, π.χ., η κλωστοϋφαντουργία, επιχειρούν να καταργήσουν τη ΣΣΕ. Προειδοποίησε πως κανένας εργαζόμενος σε όποιο κλάδο κι αν ανήκει δε θα μείνει έξω από την αντεργατική επίθεση. Και κάλεσε σε οργάνωση του αγώνα με συσκέψεις, περιοδείες, Γενικές Συνελεύσεις, διαδηλώσεις, απεργιακές κινητοποιήσεις, σε συντονισμό με όλους τους εργαζόμενους από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Στάση εργασίας στη Νάουσα

Σ' αυτή την κατεύθυνση ήδη παλεύουν οι εργαζόμενοι της Νάουσας από τις επιχειρήσεις του Λαναρά. Και αύριο, Τετάρτη, στο πλαίσιο της 4ωρης πανναουσαϊκής στάσης εργασίας, ετοιμάζονται να διαδηλώσουν στη Νομαρχία Ημαθίας στη Βέροια, απαιτώντας μαζί απολυμένοι και εργαζόμενοι μέτρα για την πλήρη και ουσιαστική προστασία των ανέργων, δικαίωμα στην εργασία με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ