ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Φλεβάρη 2006
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Προβλέψεις μαζικού ξεκληρίσματος

Σύμφωνα με σχετική έκθεση, το 2012 ο αγροτικός πληθυσμός στις 25 χώρες της ΕΕ θα μειωθεί κατά 20,4%, σε σύγκριση με το 2004

Κυβέρνηση και ΕΕ, στην ουσία, ομολογούν ότι η αγροτική πολιτική είναι πολιτική ξεκληρίσματος της φτωχής αγροτιάς

ICON

Κυβέρνηση και ΕΕ, στην ουσία, ομολογούν ότι η αγροτική πολιτική είναι πολιτική ξεκληρίσματος της φτωχής αγροτιάς
Δραστική μείωση του αγροτικού πληθυσμού προβλέπει η ΕΕ μέχρι το 2012. Με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, η Κομισιόν προβλέπει ότι ο αγροτικός πληθυσμός στις 25 χώρες της ΕΕ προβλέπεται να έχει μειωθεί κατά 20,4% το 2012, σε σύγκριση με το 2004.

Πιο συγκεκριμένα, οι σχετικές εκτιμήσεις περιέχονται στην αναθεωρημένη έκθεση της Κομισιόν για την πορεία της ευρωπαϊκής γεωργίας την προσεχή 7ετία. Δηλαδή, μέσα στο διάστημα εφαρμογής της νέας ΚΑΠ. Σύμφωνα με την έκθεση των υπηρεσιών της Κομισιόν, ο αγροτικός πληθυσμός στα 25 κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης προβλέπεται να σημειώσει νέα σημαντική μείωση μέσα στα επόμενα χρόνια και το 2012 οι αγρότες θα είναι κατά 20,4% κατά μέσο όρο λιγότεροι, από ό,τι πρόπερσι. Η μεγαλύτερη μείωση αγροτικού πληθυσμού εκτιμάται ότι θα σημειωθεί στα 10 καινούρια κράτη - μέλη της Κοινότητας και θα είναι 26,7%, ενώ στα 15 παλιά κράτη - μέλη, ανάμεσα στα οποία και η Ελλάδα, η μείωση του αγροτικού πληθυσμού το 2012 εκτιμάται ότι θα είναι της τάξης του 16,8% κατά μέσο όρο. Η γήρανση του αγροτικού πληθυσμού, αλλά και η εφαρμογή της καινούριας ΚΑΠ είναι τα δύο στοιχεία, στα οποία αποδίδεται, σύμφωνα με την έκθεση, η σημαντική αυτή μείωση των αγροτών, που αναμένεται να γίνει τα προσεχή χρόνια. Αυτό που επίσης δεν αναφέρεται είναι πως από τη μέση θα βγούνε βασικά οι μικροί και μεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι.

Από την άλλη, στη σχετική έκθεση της Κομισιόν, επιχειρείται να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι θα αυξηθεί το αγροτικό εισόδημα. Ομως αυτό είναι εύλογο, αφού οι πετσοκομμένες επιδοτήσεις της νέας ΚΑΠ, που θα μοιράζονται σε ελάχιστους πλέον μεγαλοαγρότες αγρότες, βγάζουν στα χαρτιά της ΕΕ αύξηση εισοδήματος... Πάντως, η μεγαλύτερη αύξηση εισοδήματος εμφανίζεται για τις νεοεισερχόμενες. Η «σούμα» μέχρι το 2012 για τους «25» δείχνει μια μέση αύξηση 12,8%, αλλά για τα 15 παλιά κράτη της ΕΕ δείχνει μια μέση αύξηση μόλις 6%, δηλαδή στην πράξη, μια αύξηση μικρότερη κι από τον πληθωρισμό. Στην έκθεση επίσης προβλέπεται μείωση της παραγωγής στα δημητριακά, καθώς και στο βόειο κρέας, αλλά για την Ελλάδα είναι ήδη εμφανή τα πρώτα αποτελέσματα με δραματικά παραδείγματα τα τεύτλα και τα καπνά.

Τα παραπάνω στοιχεία, που η ΕΕ επιχειρεί να λανσάρει με ανώδυνο τρόπο στην κοινή γνώμη, για τους μικρομεσαίους Ελληνες αγροτοκτηνοτρόφους σημαίνουν φτώχεια και ξεκλήρισμα. Οσο για τους εργαζόμενους στον αγροτικό τομέα, καθώς και τους επαγγελματίες που εξαρτούν την επιβίωσή τους από την ύπαρξη του αγροτικού τομέα σημαίνουν φτώχεια και ανεργία.

ΚΚΕ
Παρέμβαση υπέρ των μηλοπαραγωγών Πηλίου

Συζητήθηκε στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση του Κόμματος

Η μικροκαρπία απειλεί την παραγωγή των μήλων στην περιοχή του Πηλίου. Και η απειλή γίνεται μεγαλύτερη, καθώς η ανεπαρκής χρηματοδότηση των απαραίτητων ερευνητικών κέντρων και των πανεπιστημίων, έχει ως αποτέλεσμα να μην έχει βρεθεί ακόμη η αιτία της ασθένειας αυτής. Το θέμα αυτό, που «καίει» τους μηλοπαραγωγούς Πηλίου, το έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής. Ωστόσο, ο υφυπουργός Γεωργικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Α. Κοντός, που απάντησε στην Ερώτηση του Κόμματος, υποστήριξε ότι η χρηματοδότηση του αρμόδιου ιδρύματος γεωργικών ερευνών είναι επαρκής! Ισχυρίστηκε, μάλιστα, ότι για πρώτη φορά οι αγρότες αποζημιώθηκαν από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές από τη μικροκαρπία και πρόσθεσε πως για το 2006 η χρηματοδότηση στο ίδρυμα έφτασε τα 18 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Ν. Γκατζής κατήγγειλε ότι οι αγρότες αντιμετωπίζουν προβλήματα, επειδή το Ιδρυμα Γεωργικών Ερευνών λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και είναι χαρακτηριστικό ότι για τις σχετικές μελέτες δόθηκαν μόνο 40.000 Ευρώ και αυτά από κονδύλια της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Αποτέλεσμα, είπε, είναι να σταματήσει το 2006 η απαραίτητη για το θέμα έρευνα, γιατί δεν υπάρχουν τα απαραίτητα χρήματα. Η κατάσταση, τόνισε ο Ν. Γκατζής είναι τραγική, αφού η ζημιά αφορά 4,5 εκατομμύρια κιλά και εάν δεν αντιμετωπιστεί θα αφανιστεί ολόκληρη η παραγωγή που στηρίζει την τοπική οικονομία.

Κατάργηση «αφορολόγητου αποθεματικού»

Τις διατάξεις για την κατάργηση του «ειδικού αφορολόγητου αποθεματικού» κοινοποίησε στις Εφορίες και τις αρμόδιες υπηρεσίες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Σύμφωνα με εγκύκλιο του υφυπουργού Αντ. Μπέζα, οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να σχηματίζουν ειδικό αφορολόγητο αποθεματικό επενδύσεων (μέχρι 35% των αδιανέμητων κερδών) από τη χρήση του 2004 και των επόμενων ετών.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση είχε ψηφιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ενώ στο νέο λεγόμενο αναπτυξιακό νόμο της ΝΔ δεν υπάρχει ρητή αναφορά στο ζήτημα. Στη συνέχεια η ΕΕ έκρινε πως η συγκεκριμένη διάταξη είναι αντίθετη με τους «κανόνες του ανταγωνισμού». Προς διερεύνηση και αντικείμενο διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την ΕΕ είναι η ανάκληση αυτών των φοροελαφρύνσεων μαζί με τους τόκους που δόθηκαν τα προηγούμενα χρόνια στις επιχειρήσεις.

Αναδρομική συγκάλυψη;

Αναδρομικό άλλοθι σε όσους πούλησαν - μεταβίβασαν με προσύμφωνα ακίνητη περιουσία μέχρι το 1997 χωρίς όμως να προχωρήσουν στη σύναψη των οριστικών συμβολαίων δίνεται από υπηρεσιακή εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, σε εφαρμογή διάταξης του νόμου για την εισαγωγή ΦΠΑ στα ακίνητα. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο έγγραφο οι σημερινοί κάτοχοι αυτών των ακινήτων μπορούν τώρα να προχωρήσουν στη σύνταξη οριστικών συμβολαίων μεταβίβασης, όμως «χωρίς να απαιτείται η αναγραφή σε αυτά του ΑΦΜ του πωλητή». Αραγε πόσους αφορά και ευνοεί η συγκεκριμένη ρύθμιση;

ΟΤΕ
Στα 696,7 εκατ. ευρώ η «εθελούσια έξοδος»

Στο ποσό των 696,7 εκατ. ευρώ υπολογίζεται το κόστος της λεγόμενης εθελούσιας εξόδου στον ΟΤΕ, χωρίς όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών να συμπεριλαμβάνονται τα «επιπλέον κίνητρα» που δόθηκαν από τον ΟΤΕ. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα οικονομικής μελέτης που παράγγειλε η κυβέρνηση, το αναλογιστικό κόστος για την κύρια σύνταξη διαμορφώνεται σε 567 εκατ. ευρώ, για την επικουρική σύνταξη σε 104,1 εκατ. ευρώ και για εφάπαξ αρωγή σε 25,6 εκατ. ευρώ. Αγνωστο για την ώρα είναι το εάν το ποσό αυτό θα καταβληθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό ή από τον ΟΤΕ. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, η συνεισφορά του Δημοσίου θα καταβληθεί μετά την ολοκλήρωση της έρευνας που έχει κινηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εφόσον προκύψει ότι είναι συμβατή με τους «κανόνες ανταγωνισμού» της ΕΕ. Σύμφωνα πάντως με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου, η κυβέρνηση δεν προτίθεται να έρθει σε αντιδικία με την ΕΕ, καθώς η παράταση της εκκρεμότητας θα δημιουργούσε άσχημο κλίμα στους μεγαλομετόχους του ΟΤΕ και στην οικονομία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ