ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Φλεβάρη 2006
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΠΝΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
Κυβέρνηση και καπνέμποροι την οδηγούν στην εξαφάνιση

Για την παραγωγή του 2005 δίνονται ακόμα πιο εξευτελιστικές τιμές και κανείς δεν εγγυάται τι θα γίνει με όσους θέλουν να παράγουν το 2006

Motion Team

Πρακτική εξαφάνισης της καπνοκαλλιέργειας ακολουθούν κυβέρνηση και καπνέμποροι. Οι τιμές που δίνουν για την παραγωγή του 2005 οι καπνέμποροι - τσιράκια των πολυεθνικών είναι ακόμα πιο εξευτελιστικές, ενώ η κυβέρνηση εφαρμόζει κατά γράμμα τις ολέθριες αποφάσεις της νέας ΚΑΠ, που ψήφισε στην ΕΕ τον Απρίλη του 2003. Μέσα σ' όλα αυτά οι αγοραπωλησίες των καπνών της σοδειάς του 2005, κινούνται με ρυθμούς χελώνας σε ποικιλίες όπως τα «Βιρτζίνια» και στα «Μπέρλεϊ» δεν έχουν ξεκινήσει καν, ενώ τα προηγούμενα χρόνια τέτοια εποχή είχε πουληθεί ήδη ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής. Κι όπως φαίνεται για άλλη μια χρονιά οι καπνοπαραγωγοί θα στριμώχνονται την τελευταία στιγμή να πουλήσουν κοψοχρονιά την παραγωγή τους για να μην χάσουν και την επιδότηση.

Οι ακόμα πιο εξευτελιστικές τιμές που δίνουν οι καπνέμποροι για τη σοδειά του 2005 αποτελούν μείζον θέμα. Πέρυσι τέτοια εποχή στα «Βιρτζίνια» δινόταν μέση πανελλαδική τιμή (στήσιμο) 30 λεπτά το κιλό και φέτος 22 λεπτά το κιλό. Μικρότερες θα είναι οι τιμές και στα «Μπέρλεϊ» που πέρυσι τέτοια εποχή πουλιόνταν με μέση τιμή 40 λεπτά το κιλό. Στα «Σ-79» επίσης πέρυσι δινόταν μέση τιμή 10 λεπτά το κιλό και τώρα 8 λεπτά το κιλό, ενώ σε ό,τι απόμεινε από «Τσεμπέλια», φέτος δίνεται 10 λεπτά το κιλό από 16 λεπτά πέρυσι. Στην ποικιλία «Κατερίνη» σε ένα ελάχιστο μέρος της παραγωγής όπου έγιναν αγοραπωλησίες, δόθηκε γύρω στο μισό ευρώ πάνω σε σύγκριση με πέρυσι, άλλα ούτε και αυτό αποτελεί τιμή της προκοπής. Αξίζει να αναφερθεί ότι για τη σοδειά του 2003, δινόταν πρόπερσι στα «Βιρτζίνια» μια μέση τιμή 80 λεπτά το κιλό και για την παραγωγή του 2002 1 ευρώ το κιλό. Να φανταστεί κανείς ότι για ποικιλίες σαν τα «Βιρτζίνια», τα «Τσεμπέλια» και τα «Σ-79», δίνονταν πριν μια δεκαπενταετία 400 - 450 δραχμές το κιλό!

Η κατάσταση που διαμορφώνουν οι καπνέμποροι με την ανοχή της κυβέρνησης, θα οδηγήσει μια ώρα αρχύτερα τους καπνοπαραγωγούς να εγκαταλείψουν μαζικά από φέτος κιόλας την καπνοκαλλιέργεια. Και ούτε «δολώματα» όπως το μισό ευρώ πάνω στα «Κατερίνη» και αόριστες υποσχέσεις ότι για την παραγωγή του 2006 σε «Κατερίνη» και «Μπασμά» θα δοθεί ένα ευρώ πάνω, θα λύσουν το πρόβλημα. Αλλες χρονιές αυτήν την εποχή οι καπνοπαραγωγοί ξεκινούσαν την καλλιεργητική διαδικασία για να «σπείρουν φιντάνι». Φέτος στις περισσότερες καπνοπαραγωγικές περιοχές υπάρχει απραξία και αμηχανία. Οι καπνέμποροι από την πλευρά τους κάνουν την πάπια και δεν καλούν τους αγρότες να υπογράψουν συμβόλαια με συγκεκριμένες τιμές και για συγκεκριμένες ποσότητες. Από την άλλη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αφού πρώτα έκανε και ξαναέκανε κάποιες συσκέψεις με τη... διεπαγγελματική καπνού, το τελευταίο διάστημα τηρεί ένοχη σιωπή.

Οπως πάει το πράγμα δεν αποκλείεται φέτος να καλλιεργηθούν ελάχιστες ποσότητες καπνού. Παράγοντες που γνωρίζουν τον χώρο εκτιμούν πως είναι ζήτημα αν θα καλλιεργηθούν φέτος 30.000 με 35.000 τόνοι από τους 113.000 τόνους που ήταν η ποσόστωση για το 2005. Βασικά, «Μπασμάς» και «Κατερίνη» σε Κεντρική Μακεδονία και Θράκη και κάποιες ποσότητες «Βιρτζίνια» από παραγωγούς που έχουν μεγάλες ποσοστώσεις και πολλά χωράφια. Ομως κι εδώ υπάρχει ζήτημα με τις τιμές και αν τελικά αγοράσουν οι καπνέμποροι ό,τι παραχθεί, αφού από πουθενά δεν υπάρχει καμία δέσμευση και υποχρεωτικότητα πληρωμής και απορρόφησης.

ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Πληρώνουμε... ακριβά τους τραπεζοϋπαλλήλους!

Προκλητικές απόψεις διατύπωσε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο πρόεδρος των τραπεζιτών και - διορισμένος από την κυβέρνηση - διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ

Προκλητικά αντεργατικές απόψεις εξέφρασε χτες στη Βουλή ο πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ) και διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Τ. Αράπογλου, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Εκφράζοντας τις θέσεις των τραπεζιτών, ο Τ. Αράπογλου είπε πως ο κάθε τραπεζοϋπάλληλος κοστίζει 50.000 ευρώ το χρόνο για μισθό, επιδόματα και εργοδοτικές εισφορές, για να υποστηρίξει στη συνέχεια πως «με τις παρούσες συνθήκες της ελληνικής οικονομίας είναι εξαιρετικά υψηλό»! Μετά από αντιδράσεις των βουλευτών, ο Τ. Αράπογλου προσπάθησε να ανασκευάσει, λέγοντας ότι η απόφαση των τραπεζιτών να μην υπογράψουν κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας δεν «πάρθηκε για λόγους μείωσης του εργατικού κόστους», ενώ έσπευσε να διευκρινίσει πως για την άρνηση υπογραφής συλλογικής σύμβασης δεν υπήρξε καμία κυβερνητική παρέμβαση.

Απαντώντας στους προκλητικούς αυτούς ισχυρισμούς του προέδρου της ΕΕΤ και διευθύνοντος συμβούλου της ΕΤΕ, ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τζέκης υπογράμμισε ότι ο Τ. Αράπογλου αναφέρθηκε μόνο στο κόστος ανά εργαζόμενο, αλλά δεν είπε λέξη για τα κέρδη ανά εργαζόμενο που αποκόμισαν οι τράπεζες. Αποκαλύπτοντας την κερδοσκοπική ασυδοσία των τραπεζιτών, ο βουλευτής του ΚΚΕ αφού παρέθεσε στοιχεία - σύμφωνα με τα οποία στο πρώτο εξάμηνο του 2005 τα κέρδη των τραπεζών (μετά φόρων) ανά εργαζόμενο ήταν αυξημένα κατά 57% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο - αναρωτήθηκε: «Δε δικαιούνται οι εργαζόμενοι αύξηση από αυτά τα κέρδη;».

Σχολιάζοντας τα όσα είπε ο τραπεζίτης για την αλλαγή των συνθηκών ανταγωνισμού που επιβάλλει τη μη ύπαρξη των συλλογικών συμβάσεων, ο βουλευτής του ΚΚΕ:

  • Εκτίμησε ότι μετά το χτύπημα της κλαδικής σύμβασης των τραπεζών, επόμενος στόχος θα είναι η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, όπως άλλωστε προκύπτει και από τις κατευθύνσεις της ΕΕ, η οποία προωθεί τις ατομικές συμβάσεις εργασίας.
  • Σημείωσε πως την κύρια ευθύνη για τη μη υπογραφή συλλογικών συμβάσεων στις τράπεζες την έχει η κυβέρνηση, η οποία δεν μπορεί να φέρεται ως «Πόντιος Πιλάτος». Δεν μπορεί, τόνισε, να ισχυρίζεται ότι δεν είναι δική της υπόθεση, αλλά των «κοινωνικών εταίρων», από τη στιγμή που η ίδια η κυβέρνηση είναι αυτή που θέτει το νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας.
  • Υπογράμμισε πως οι τραπεζίτες θέτουν έμμεσα και θέμα κατάργησης των εργοδοτικών εισφορών.
  • Ζήτησε να υπάρξει μέτωπο όλων των εργαζομένων απέναντι στο μέτωπο των τραπεζιτών και όχι παθητικότητα, όπως δείχνουν κάποιες συνδικαλιστικές ηγεσίες.
  • Κατήγγειλε ότι για το χάσμα μεταξύ επιτοκίων κατάθεσης και χορήγησης είναι συνένοχη και η κυβέρνηση.
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ξεχάστε τη μείωση ΦΠΑ στα αγροτικά μηχανήματα

Η ...πολυδιαφημισμένη «παροχή» της ΝΔ προς τους αγρότες της χώρας, για μείωση του ΦΠΑ αγοράς αγροτικών μηχανημάτων από 18% σε 8%, θα παραμείνει απλώς στα χαρτιά, αφού ένα τέτοιο ενδεχόμενο αποκλείστηκε από το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας της Ευρωζώνης. Το παραπάνω αποκάλυψε χτες, κατά τη διάρκεια της κοινής συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, για τα θέματα τα οποία συζητήθηκαν στο ECOFIN Γενάρη 2006, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης. Ο υπουργός, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, επιβεβαίωσε τις ήδη γνωστές πληροφορίες ότι το αίτημα της ένταξης αγοράς αγροτικών μηχανημάτων σε μειωμένο ΦΠΑ δεν έγινε δεκτό και έκλεισε οριστικά.

Η αλήθεια είναι, βέβαια, ότι το παραπάνω μέτρο, ακόμη και αν τελικά πραγματοποιούνταν, ελάχιστα θα βοηθούσε τους ήδη καταχρεωμένους μικρομεσαίους παραγωγούς της χώρας μας. Ποιος, αλήθεια, απ' όλους εκείνους που βρίσκονται με το ένα πόδι εκτός γεωργίας, ελέω νέας ΚΑΠ, θα προχωρούσε σε ...επενδύσεις αγοράς νέων αγροτικών μηχανημάτων; Απλώς, το παραπάνω μέτρο αποτέλεσε ένα ακόμη βέλος στη φαρέτρα του ψεύδους της ΝΔ, κατά την προηγούμενη προεκλογική περίοδο, στην προσπάθειά της να εγκλωβίσει τη μικρομεσαία αγροτιά της χώρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ