ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Φλεβάρη 2006
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ
Το μέλλον ανήκει στην... ιδιωτική ασφάλιση

Εκμεταλλευόμενοι τα κυβερνητικά σχέδια για νέες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και τα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα, οι εκπρόσωποι των ασφαλιστικών εταιριών διεκδίκησαν μερίδιο απ' την κοινωνική ασφάλιση

Πεδίο δόξης λαμπρό, ανοίγεται για τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες και την κερδοφορία τους, με τα κυβερνητικά σχέδια για την προώθηση νέων ανατροπών στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα. Αυτό έγινε ολοφάνερο και από όσα ειπώθηκαν χτες από στελέχη της κυβέρνησης, του ΣΕΒ και εκπροσώπους ασφαλιστικών εταιριών, στην ετήσια γενική συνέλευση του κλάδου. Είναι χαρακτηριστικό, ότι αμέσως μετά την ομιλία του προέδρου της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας Δ. Παλαιολόγου - που ζήτησε «γην και ύδωρ» για την αύξηση των κερδών των ασφαλιστικών εταιριών - ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης μεταφέροντας τις θέσεις της κυβέρνησης έσπευσε να δηλώσει πως το μέλλον της χώρας ανήκει στην... ιδιωτική ασφάλιση! Και όλα αυτά, παραμονές έναρξης του διαλόγου από την κυβέρνηση για το «Ασφαλιστικό»!

Αξιώσεις για παραπέρα υπονόμευση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης με μέτρα που θα ενισχύουν την ιδιωτική ασφάλιση, διατυπώθηκαν χτες και από τον πρόεδρο του ΣΕΒ Οδ. Κυριακόπουλο, που κάλεσε την κυβέρνηση να επισπεύσει την έναρξη του κοινωνικού διαλόγου για το Ασφαλιστικό ενώ έκανε και λόγο για ένα τέταρτο πυλώνα στο σύστημα της ασφάλισης. Σύμφωνα με τον ίδιο, ήδη σε κάποιες χώρες συζητιέται και αφορά σε ένα σύστημα «ασφάλισης» συνταξιούχων απασχολούμενων στον ιδιωτικό τομέα. Πρόκειται, είπε, για έναν «πυλώνα» που θα έχει «συμπληρωματικό χαρακτήρα ως προς τους προηγούμενους και η χρηματοδότησή του θα προκύψει από εισφορές που σχετίζονται με τη μερική απασχόληση μετά την υποχρεωτική ηλικία συνταξιοδότησης ή και νωρίτερα εάν πρόκειται για πρόωρη συνταξιοδότηση». Οι δε εισφορές θα προέρχονται από τον εργοδότη και τον εργαζόμενο και θα καταβάλλονται σε ασφαλιστική εταιρία.

Η κυβέρνηση

Στην επιθυμία που εξέφρασε ο Δ. Παλαιολόγος για μεγαλύτερες φοροαπαλλαγές προς την ιδιωτική ασφάλιση και διευκόλυνση των εταιριών, ώστε να καρπωθούν τα κέρδη από τη διαχείριση του λεγόμενου δεύτερου πυλώνα, των επαγγελματικών ταμείων, έσπευσαν να απαντήσουν τόσο ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης όσο και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου.

Ο αρμόδιος για θέματα ασφαλιστικών εταιριών υφυπουργός Ανάπτυξης, εξέφρασε την αφοσίωση της κυβέρνησης στις ασφαλιστικές εταιρίες και εξωράισε το ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης στα μάτια των εργαζομένων. Οπως είπε χαρακτηριστικά η κυβέρνηση βλέποντας ότι «με την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της κοινωνικής ασφάλισης όλο και περισσότεροι πολίτες που έχουν κάποιες αποταμιεύσεις εξετάζουν το ενδεχόμενο για μια συμπληρωματική σύνταξη, αρκεί φυσικά να αποκτήσουν εμπιστοσύνη στη φερεγγυότητα των ασφαλιστικών επιχειρήσεων». «Και αυτή τη φερεγγυότητα», κατέληξε, «το κράτος πρέπει και οφείλει να διασφαλίσει χωρίς εκπτώσεις και εξαιρέσεις».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, περιέγραψε τις συνθήκες καθιέρωσης και ενίσχυσης των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών, σαν τον βασικό «πυλώνα» του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας. Κάτι βέβαια που προϋποθέτει την εκχέρσωση, το ξεθεμέλιωμα και την απαξίωση του δημόσιου ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας, στόχο τον οποίο μεθοδικά προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ. Στα πλαίσια αυτά, ο Γ. Αλογοσκούφης ανέφερε ότι για το επόμενο διάστημα διαγράφονται ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης των εργασιών της ιδιωτικής ασφάλισης στη χώρα μας, ώστε η τελευταία να προσεγγίσει τα μέσα επίπεδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης... Αλλωστε, σύμφωνα με τον υπουργό, ένας από τους σκοπούς της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης ( την έχει συστήσει η κυβέρνηση) είναι και η ενδυνάμωση του θεσμού της ιδιωτικής ασφάλισης με στόχο να επιτευχθεί αύξηση της συμμετοχής της στο ΑΕΠ στα επίπεδα που ισχύουν στην υπόλοιπη ΕΕ...

Με άλλα λόγια η ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης, αποτελεί επίσημα διακηρυγμένο κυβερνητικό στόχο... Προς την κατεύθυνση αυτή, η τελευταία θα κάνει ό,τι είναι δυνατό. Εκτος από τα φορολογικά κίνητρα που θεσπίστηκαν στο τελευταίο φορολογικό νομοσχέδιο, ο Γ. Αλογοσκούφης, υποσχέθηκε και νέα, τα οποία θα ενσωματωθούν στο νομοσχέδιο για τη φορολογία των Φυσικών Προσώπων που θα παρουσιαστεί το 2006, καθώς και άρση των κάθε μορφής αντικινήτρων... Απερίφραστα, σε άλλο σημείο της ομιλίας του αναφέρει ότι «κάθε προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος του Ασφαλιστικού, θα πρέπει να λάβει υπόψη και το ρόλο του ιδιωτικού τομέα ως τον τρίτο πυλώνα...». Οι ασφαλιστικές εταιρίες μάλιστα εμφανίζονται από τον Γ. Αλογοσκούφη, ως η λύση για τον... αφοπλισμό της ωρολογιακής βόμβας του Ασφαλιστικού, μη παραλείποντας μάλιστα να ζητήσει και τη συνδρομή τους για τη διάλυση της δημόσιας ασφάλισης.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
Ερχονται νέες υπέρογκες ανατιμήσεις

Πρόσχημα οι μεγαλύτερες, υποτίθεται, καλύψεις για ζημιές

Motion Team

Καταιγισμό ανατιμήσεων στα ασφάλιστρα των οχημάτων προαναγγέλλουν οι εκπρόσωποι των ασφαλιστικών εταιριών. Με πρόσχημα για μια ακόμα φορά την αύξηση των κατώτατων ορίων υποχρεωτικής ασφάλισης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ατυχημάτων της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας, Γ. Σκούρτης, δήλωσε χτες ότι από το 2008 μέχρι και το 2012 τα ασφάλιστρα θα ανατιμηθούν κατά 70%! Σύμφωνα με τον ίδιο, μάλιστα, τα ασφάλιστρα στην Ελλάδα είναι πολύ ...φθηνά σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ. Η σχετική οδηγία της ΕΕ προβλέπει ότι μέχρι το 2012 θα πρέπει να έχουν δεκαπλασιαστεί τα κατώτατα όρια. Δηλαδή, για υλικές ζημιές να φτάσουν το 1 εκατ. ευρώ και για σωματικές βλάβες τα 5 εκατ. ευρώ. Ειδικά όσον αφορά στις σωματικές βλάβες, η κάθε χώρα θα αποφασίσει εάν θα οριστεί 1 εκατ. ευρώ ανά θύμα ή 5 εκατ. ευρώ ανά ατύχημα, ενώ μέχρι το 2009 θα πρέπει να έχει γίνει η αναπροσαρμογή τουλάχιστον του μισού από το τελικό ποσό που προβλέπει η οδηγία. Η ΕΑΕΕ ζητά η αναπροσαρμογή να γίνει ως εξής: Από το Δεκέμβρη του 2009 στα 500.000 ευρώ ανά θύμα για σωματικές βλάβες και 500.000 ευρώ ανά ατύχημα, ανεξάρτητα από τον αριθμό των θυμάτων για υλικές ζημιές και τον Ιούνη του 2012 1 εκατ. ευρώ ανά θύμα για σωματικές βλάβες και 1 εκατ. ευρώ ανά ατύχημα.

Είναι φανερό ότι οι αλλεπάλληλες αναπροσαρμογές των κατώτατων ορίων υποχρεωτικής ασφάλισης των οχημάτων που γίνονται τα τελευταία χρόνια στην πραγματικότητα δεν εξασφαλίζουν τα συμφέροντα των ασφαλισμένων, αλλά αποτελούν μόνο μια προκλητική δικαιολογία για τις εταιρίες να αυξάνουν τα ήδη υπέρογκα ασφάλιστρα. Αρκεί να αναρωτηθεί κανείς τι υλική ζημιά πρέπει να προκαλέσει ένας οδηγός, που να κοστίζει στην εταιρία ένα εκατομμύριο ευρώ! Η οδηγία, με απλά λόγια, ορίζει ότι τα ασφάλιστρα πρέπει να διαμορφώνονται με δεδομένο το κόστος που έχει για την εταιρία η καταβολή τουλάχιστον τέτοιου ύψους αποζημίωσης.

«ΦΕΣΙΑ» ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ
Πάνω από 130 εκατ. ευρώ το Γενάρη

Ξεπέρασε τα 130 εκατ. ευρώ (5,2 εκατ. ευρώ τη μέρα) η αξία των ακάλυπτων επιταγών και απλήρωτων συναλλαγματικών, μέσα στο Γενάρη του 2006, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των τραπεζιτών, γεγονός που αποτυπώνει το κλίμα ασφυξίας για τις μικρότερες επιχειρήσεις, οι οποίες πρώτα και κύρια πληρώνουν τα σπασμένα του ανταγωνισμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέγει η «Τειρεσίας ΑΕ» από τις τράπεζες, το Γενάρη του 2006 η συνολική αξία:

  • Των ακάλυπτων επιταγών διαμορφώθηκε στα 109,2 εκατ. ευρώ (από 129,6 εκατ. ευρώ το Γενάρη του 2005) εμφανίζοντας μείωση 15,7%.
  • Των απλήρωτων συναλλαγματικών ανήλθε στα 21,1 εκατ. ευρώ (από 19,66 εκατ. ευρώ το Γενάρη του 2005), παρουσιάζοντας αύξηση 7,4%.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ