ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Φλεβάρη 2006
Σελ. /40
Πάρε έγκαιρα τα μέτρα σου

Του Διογένη Καμένου από την «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»
Του Διογένη Καμένου από την «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»
Οταν οι δημοσιογραφικοί εκπρόσωποι της αστικής τάξης σου λένε ευθέως ότι έχεις μπροστά σου μια γενικευμένη πολιτική μάχη και ότι αυτό που χρειάζεται να κάνεις είναι να χειροκροτήσεις τον έναν από τους δυο διαχειριστές της ίδιας πολιτικής, της πολιτικής που δεκαετίες τώρα χρυσοπληρώνεις, ε, πρέπει να το τραβάει η όρεξή σου, για να συνεχίσεις να ψάχνεις ανάμεσά τους τη λύση σου.

Ενδιαφέρουσα η επισήμανση στα «ΝΕΑ» ότι ο Πολύδωρας στο Δημόσιας Τάξης δε συνιστά γραφικότητα, αλλά απόχη για να συμμαζευτούν οι ακροδεξιοί. Το ερώτημα είναι ποιανού πολιτικούς σχεδιασμούς χαλάει αυτό (και δε ρωτάμε για τους σχεδιασμούς του Καρατζαφέρη...).

Ωραίο το «να σε κάψω Γιάννη», ακόμα πιο ωραίο εκείνο το «θρυλούμενο» ότι η Ντόρα έχει άλλες ιδέες... Και μεις που νομίζαμε ότι απλά είναι ένα άξιο στέλεχος της παράταξης.

Ο στίχος από τον ύμνο της νεολαίας του Μεταξά έρχεται και ξανάρχεται στο νου, κάθε που βλέπεις διάφορους να χαίρονται κι άλλους να μην κρύβουν ότι θέλουν να χειροκροτήσουν, αλλά δεν τους επιτρέπει κάτι τέτοιο το μοίρασμα των ρόλων.

Αξιοπρόσεκτο, για όσους βγάζουν σπυριά, όταν αναφέρονται στην «ξύλινη» γλώσσα των κομμουνιστών, το γεγονός ότι το «νον πέιπερ» του ΠΑΣΟΚ, για το τι σημαίνει ο ανασχηματισμός, πέρασε αυτούσιο στο σύνολο του σχετικού Τύπου. Σε άλλες εποχές, θα λέγαμε ότι πέρασαν από το ίδιο σεμινάριο, σήμερα ένα φαξ αρκεί.

Πέτα όλη αυτή τη φιλολογία περί ανασχηματισμού στα σκουπίδια. Κράτα τη θέση που διατυπώνει ο σοσιαλδημοκράτης, επικεφαλής των εργατοπατέρων στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Που είδε ξάφνου το φως του και διαπιστώνει ότι η οδηγία «Μπολκεστάιν» με τις τροπολογίες συνιστά προοδευτικό κείμενο! Για όσους δε θυμούνται, να υπενθυμίσουμε ότι ακριβώς αυτό έλεγαν οι προκάτοχοί του για τη «Λευκή Βίβλο». Και κουνούσαν το δάχτυλο στον αέρα, δείχνοντας τον «κίνδυνο», αν δεν περνούσε το κείμενο Ντελόρ, να επικρατούσε η συντηρητική άποψη για τα Εργασιακά. Αποτέλεσμα; Πάπαλα το 8ωρο με σφραγίδα Ντελόρ!

Κράτα, επίσης, τι σου λέει το παπαγαλάκι του ΠΑΣΟΚ, εδώ στη χώρα μας. Αποκωδικοποίησε το κείμενό του. Για να μη δηλώνεις αύριο «κοψοχέρης», όταν στην πράξη διαπιστώσεις ότι με κοινή συμφωνία στην οδηγία «Μπολκεστάιν» σου κόψανε τα πόδια.

Κι όταν, με το καλό φτάσεις στην κάλπη, είτε για γενικές, είτε για τοπικές εκλογές, να θυμάσαι: Μαύρο σ' όσους σου κάνουν μαύρη τη ζωή. Αν δεν έχεις καταλάβει ακόμα ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συγκυβερνούν, αρχίνα να το σκέφτεσαι.

Αν και καλύτερο είναι να βγεις από τώρα στο δρόμο, γκρεμίζοντας έγκαιρα εντός σου όποια αυταπάτη ακόμα διατηρείς ότι με μια ψήφο επιλέγεις το μέλλον σου. Επένδυση στο τάφο σου διαλέγεις, όσο με την πάλη σου δε θάβεις το δυνάστη.

Για την Τρίτη, 21 του Φλεβάρη, είναι προγραμματισμένα τα συλλαλητήρια. Και δεν αφορούν μόνον όσους, έτσι κι αλλιώς, είναι ήδη στο δρόμο.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΞΑΝΑ: «ΓΙΑΤΙ ΧΑΙΡΕΤΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΙ ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΠΑΤΕΡΑ;»

ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΠΟΥ ΚΑΙ ΓΙ' ΑΥΤΟ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ «ΚΑΚΟΠΙΣΤΟΙ»; «Κάθε καλόπιστος πολιτικός και κάθε πολίτης εύχεται να είναι ταχύτερος ο ρυθμός δουλειάς της νέας κυβέρνησης (...) Τα προβλήματα της χώρας είναι πολύ μεγάλα και επείγουσα είναι η ανάγκη θεραπείας τους (...) Η συνέχεια θα δείξει κατά πόσο το νέο κυβερνητικό σχήμα θα δικαιώσει τις επιλογές του πρωθυπουργού που φιλοδοξεί να ολοκληρώσει εφέτος το μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα» (το πρωτοσέλιδο κύριο άρθρο στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

ΝΑΙ, ΠΕΡΑΣΤΙΚΟΣ ΕΙΝΑΙ... «Εμφανίστηκε με τη δήλωσή του ο πρωθυπουργός να μη γνωρίζει σε ποια κατάσταση έχουν οδηγηθεί οι εργαζόμενοι με τις μεταρρυθμίσεις» (από το κύριο άρθρο στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ ΕΙΝΑΙ, ΜΟΝΟ, ΤΟ ΠΩΣ ΘΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ Ο ΛΑΟΣ: «Το βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση βάρεσε πλέον εκλογικό προσκλητήριο. Ασφαλώς ήταν αναμενόμενο, το μέλλον θα δείξει αν ήταν και επιτυχημένο. Εφεξής το επόμενο ερώτημα είναι πώς θα απαντήσει σε αυτό το προσκλητήριο η αξιωματική αντιπολίτευση. Διότι, καλώς ή κακώς, η χώρα μπήκε από χθες στην τροχιά των επόμενων εκλογών» (ο Ι. Κ. Πρετεντέρης στο «ΒΗΜΑ»).

ΠΟΙΟΝ ΑΛΛΟ ΔΕΝ ΕΥΝΟΕΙ ΑΥΤΟ; «...Ο κ. Πολύδωρας, τέλος, από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης κλείνει το μάτι στους παραδοσιακούς δεξιούς ψηφοφόρους που μπορεί να υπέκυπταν στη γοητεία του ΛΑΟΣ» (από το κύριο άρθρο στα «ΝΕΑ»).

ΝΑ ΣΕ ΚΑΨΩ ΓΙΑΝΝΗ, ΝΑ Σ' ΑΛΕΙΨΩ ΜΕΛΙ: «Ο Κώστας Καραμανλής ήταν τυχερός που είχε δίπλα του σε αυτά τα δύο πρώτα κρίσιμα χρόνια το γερόλυκο της ελληνικής διπλωματίας. Τον προστάτεψε από πολλές κακοτοπιές (...) Τυχερή θεωρώ ότι είναι και η Ντόρα Μπακογιάννη, μολονότι θρυλείται ότι έχει ριζικά διαφορετικές απόψεις από αυτές του κ. Μολυβιάτη. Και τούτο διότι ο Μολυβιάτης, παίζοντας και εξαιρετική άμυνα στη σκακιέρα, απέτρεψε τα χειρότερα που θα έβρισκε μπροστά της η Ντόρα (...) Τυχεροί είμαστε, τέλος, και εμείς οι δημοσιογράφοι που τον γνωρίσαμε στο ρεπορτάζ. Κανονικά θα έπρεπε να τον πληρώσουμε για την εμπειρία που αγοράζαμε δωρεάν κατά την επαφή του μαζί μας» (ο Μανώλης Κοττάκης στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Πανευρωπαϊκή ΛΑΪΚΗ ΚΑΤΑΚΡΑΥΓΗ

Η ΧΩΡΑ: Πάμε δυνατά

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Με διορθώσεις, χωρίς εκπλήξεις

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Επιστράτευσε εφεδρείες

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ουσίας και επικοινωνίας

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΟΡΟΣΗΜΟ ο ανασχηματισμός

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Πώς δέχτηκαν τις αλλαγές οι πολίτες

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΚΛΟΓΩΝ

ΤΑ ΝΕΑ: Συγκυβέρνηση Καραμανλή - Ντόρας

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΤΑ ΡΕΣΤΑ ΤΟΥ με Ντόρα, δώρα και Πολύδωρα

ΤΟ ΒΗΜΑ: Τα δικά μας τα παιδιά

Ο ΛΟΓΟΣ: ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ με εκπλήξεις και νέα πρόσωπα

ΕΘΝΟΣ: ΡΕΣΤΑ και... ταπί

Η ΑΥΓΗ: Πολύς Ντόρος για την ίδια πολιτική

PRESS time: ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Μέτρα υπογραφές «Το κείμενο που θα εγκρίνουν οι ευρωβουλευτές θα αποτελέσει τη βάση για το αναθεωρημένο σχέδιο οδηγίας που θα επεξεργαστεί η Κομισιόν και θα συζητήσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου (...) υπάρχουν φωνές μεταξύ των συνδικαλιστών (και μάλιστα με ειδικό βάρος) που υποστηρίζουν ότι ο συμβιβασμός που επιτεύχθηκε προστατεύει εν πολλοίς τα δικαιώματα των εργαζομένων. "Πρόκειται για μια καλή συμφωνία η οποία αξίζει τη στήριξή μας" δήλωσε χτες ο Τζον Μονκς, γενικός γραμματέας της Συνομοσπονδίας των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων. Και προέτρεψε τα αριστερά κόμματα στην Ευρωβουλή να μην τορπιλίσουν τη συμφωνία, καθώς είναι υπαρκτός ο κίνδυνος οι φιλελεύθεροι και το Λαϊκό Κόμμα να συγκεντρώσουν αρκετές ψήφους για να "περάσουν" ένα δυσμενέστερο για τους εργαζόμενους κείμενο» (το ρεπορτάζ στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»).

Προαναγγελία θέσης... «Η ένταξη στην ΟΝΕ προσέφερε το αγαθό της σταθερότητας και τις προϋποθέσεις για την επίλυση των εθνικών μας θεμάτων. Η μεγάλη ευρωπαϊκή αγορά απασχόλησης μπορεί να δώσει την απάντηση και στο παραγωγικό μας αδιέξοδο. Με άλλα λόγια, η απάντηση στη διεύρυνση της αγοράς απασχόλησης δεν είναι προφανής. Τολμηρή και εξωστρεφή ματιά απαιτεί και όχι εσωστρεφή και χαμηλωμένα βλέμματα» (ο Αντώνης Καρακούσης στα «ΝΕΑ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ