ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Φλεβάρη 2006
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ - ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ ΝΑΟΥΣΑΣ
«Αγώνας μέχρι να δικαιωθούμε!»

Κατά τη χτεσινή μαχητική τους κινητοποίηση στη Βέροια απέκλεισαν το κτίριο της νομαρχίας

Εργαζόμενοι και απολυμένοι της Νάουσας έξω από το κτίριο της Νομαρχίας Ημαθίας
Εργαζόμενοι και απολυμένοι της Νάουσας έξω από το κτίριο της Νομαρχίας Ημαθίας
Συμβολικό αποκλεισμό της Νομαρχίας Ημαθίας στη Βέροια πραγματοποίησαν οι απολυμένοι του ομίλου ΚΛΩΝΑΤΕΞ του Λαναρά μαζί με τους συναδέλφους τους εργάτες από άλλες κλωστοϋφαντουργικές επιχειρήσεις της Νάουσας, κλιμακώνοντας τον αγώνα τους ενάντια στην πολιτική της φτώχειας και της ανεργίας, στην πολιτική που κλείνει τα εργοστάσια και πετά στο δρόμο τους εργάτες. Ενωμένοι και αποφασισμένοι να αποκρούσουν κάθε προσπάθεια υπονόμευσης του αγώνα τους, διεκδίκησαν μέτρα ουσιαστικής προστασίας των ανέργων.

Στο πλαίσιο της 4ωρης πανναουσαϊκής στάσης εργασίας, στις 9.30 το πρωί εκατοντάδες απολυμένοι από τα κλειστά εργοστάσια του Λαναρά και του Παπαφιλίππου, εργαζόμενοι από τα εργοστάσια «Α», «Γ», «Δ» των «Κλωστηρίων Νάουσας», από το εργοστάσιο του «Βαρβαρέσου», οικοδόμοι, κιβωτοποιοί, συγκεντρώθηκαν έξω από το Εργατικό Κέντρο, από όπου αναχώρησαν με λεωφορεία για τη Βέροια. Εκεί, μαχητικά και μαζικά, φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στην πολιτική πριμοδότησης της πλουτοκρατίας, κατευθύνθηκαν προς τη Νομαρχία Ημαθίας. Από τις 11 το πρωί και μέχρι τη 1 το μεσημέρι πραγματοποίησαν αποκλεισμό του κτιρίου ενώ την ίδια ώρα αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με το νομάρχη.

Κάτω από την πίεση του ενωμένου και ανυποχώρητου αγώνα τους, ο νομάρχης αναγκάστηκε δημόσια να παραδεχτεί το αυτονόητο: Οτι τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση απέχουν παρασάγγας από τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων, οι οποίοι διεκδικούν: Να βγουν απευθείας στη σύνταξη όσοι βρίσκονται στην τελευταία πενταετία, έχουν συμπληρωμένα ένσημα και είναι 55 ετών οι άνδρες και 50 ετών οι γυναίκες. Να βγουν απευθείας στη σύνταξη όσοι, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, έχουν συμπληρωμένα 30 χρόνια εργασίας και 7.500 ένσημα. Να μετρήσει ως συντάξιμος ο χρόνος ανεργίας των απολυμένων και να επιδοτούνται οι απολυμένοι με το 80% του ημερομισθίου τους μέχρι να βρουν δουλιά ή να συνταξιοδοτηθούν.

Με τη λήξη της κινητοποίησης, οι εργαζόμενοι προειδοποίησαν πως αν δε γίνουν πράξη όσα ζητούν, δε θα κατεβούν από το πεζοδρόμιο. «Εδώ θα κριθεί το δίκιο μας. Με ενότητα και αγώνα συνεχίζουμε», είπαν. Και αμέσως ανακοίνωσαν το νέο αγωνιστικό ραντεβού για την Τρίτη 21 του Φλεβάρη στις 6 μ.μ. στο συλλαλητήριο του ταξικού Εργατικού Κέντρου Νάουσας.

Δίπλα στους εργαζόμενους σε κάθε αγωνιστικό βήμα βρίσκονται σταθερά οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Δημοτικής Αγωνιστικής Κίνησης Νάουσας». Συνεπείς και με τα όσα σημειώνουν και στη σχετική ανακοίνωσή τους προς το λαό της Νάουσας: «Καθήκον του εργαζόμενου λαού είναι να αντισταθεί, να απαιτεί λύσεις που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του, να διεκδικεί το δικαίωμά του στη ζωή».

Σε επιφυλακή στη FANCO

Με κλιμάκωση των αντιδράσεών τους προειδοποιούν και οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της FANCO του ομίλου «Κλωνατέξ» στην Κομοτηνή, αν δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις της επιχείρησης για την καταβολή των δεδουλευμένων που τους οφείλει. Χτες στην τριμερή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Επιθεώρηση Εργασίας, η εταιρία δεσμεύτηκε ότι μέχρι τις 20 του μήνα θα εξοφλήσει τα δεδουλευμένα του Γενάρη και θα καταβάλει και την προκαταβολή του Φλεβάρη.


ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ «ΓΙΟΥΛΑ»
Προχωράει ακάθεκτη στις απολύσεις

Στη Βουλή φέρνει το θέμα το ΚΚΕ

Την ώρα που η εργοδοσία του Ομίλου «ΓΙΟΥΛΑ» προχωράει ακάθεκτη στον «αποκεφαλισμό» των περίπου 200 εργαζομένων του εργοστασίου της Ελευσίνας, η πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) «απαντάει» με διοργάνωση ...συσκέψεων. Στη χθεσινή ολομέλεια της διοίκησης του ΕΚ με θέμα το κλείσιμο του εργοστασίου, η μοναδική απόφαση που έλαβαν ήταν να διοργανώσουν σύσκεψη με φορείς της περιοχής!

Την ίδια στιγμή, οι δυνάμεις της συναίνεσης απέρριπταν την πρόταση του ΠΑΜΕ για πανθριασιακή 24ωρη απεργία, για την υπεράσπιση των θέσεων εργασίας και ταυτόχρονα συνταξιοδότηση όσων βρίσκονται στην τελευταία πενταετία, έχουν συμπληρωμένα ένσημα και είναι 55 ετών οι άνδρες και 50 ετών οι γυναίκες, επιδότηση απολυμένων στο 80% του ημερομισθίου τους μέχρι να βρουν δουλιά κ.ά.

Ερώτηση του ΚΚΕ

Να ληφθούν μέτρα για να μην κλείσει το εργοστάσιο της Ελευσίνας (πρώην «Κρόνος») του Ομίλου «Γιούλα», να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας και να προστατευτούν τα δικαιώματα των εργαζομένων, ζητάει το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση, που κατέθεσε ο βουλευτής του Κόμματος Τ. Τσιόγκας προς τον υπουργό Απασχόλησης.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ σημειώνει ότι το εργοστάσιο εξαγοράστηκε το 1990 από τον Ομιλο «ΓΙΟΥΛΑ» και χρησιμοποιήθηκε για να εξασφαλίσει για λογαριασμό του Ομίλου επιδοτήσεις και δάνεια, ώστε να εξαπλωθεί στα Βαλκάνια με έξι εργοστάσια. Το αποτέλεσμα σήμερα είναι 180 εργαζόμενοι να πετιούνται στην ανεργία. Οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ φέρουν τεράστια ευθύνη, γιατί με την πολιτική τους προσφέρουν γην και ύδωρ στους διάφορους βιομήχανους, ενισχύοντάς τους και με δισεκατομμύρια επιδοτήσεις.

Και ρωτάει τον υπουργό Απασχόλησης: «Τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση, ώστε το εργοστάσιο να μην κλείσει, οι θέσεις εργασίας να διατηρηθούν, τα δικαιώματα των εργαζομένων να προστατευτούν ανεξάρτητα από τις επιθυμίες και τη βούληση του εργοδότη;».


Πολιτική τιμωρία με κάθε τρόπο

Την ανάγκη απεγκλωβισμού από τα κόμματα και τους εκφραστές του κεφαλαίου ανέδειξε χτες ο Φίλιππος Γεωργουδάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας σε εκδήλωση του Κόμματος στη Νάουσα

«Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης αποτελούν "ολοκληρωμένη παρέμβαση" στη συνείδηση του κάθε Ναουσαίου για να πάψει να αναζητά τις αιτίες που γεννούν τα δραματικά αδιέξοδα που ζει και να αποδεχτεί το μονόδρομο αυτής της πολιτικής που χρόνια υλοποιούν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει η κυβέρνηση της ΝΔ».

Τα παραπάνω σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Φίλιππος Γεωργουδάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας χτες βράδυ σε συγκέντρωση της ΝΕ Ημαθίας του ΚΚΕ στη Νάουσα. Και κάλεσε τον εργαζόμενο λαό της περιοχής, να αντισταθεί σ' αυτή την καλά σχεδιασμένη προσπάθεια, να βγάλει συμπεράσματα από την ίδια την πείρα του και να τιμωρήσει όσους σε κεντρικό αλλά και τοπικό επίπεδο (Νομάρχη, Δήμαρχο, συνδικαλιστές, κλπ.) στηρίζουν και διαχειρίζονται την πολιτική που οδηγεί στη φτώχεια και την ανεργία το λαό σε συσσώρευση του πλούτου στα χέρια λίγων.

Ο Φ. Γεωργουδάκης σημείωσε πως οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας, αγροτοτουρισμό, προγράμματα κατάρτισης, επιδότησης της εργοδοσίας, μερική απασχόληση κλπ., είναι επικίνδυνα γιατί εκτός του ότι δε δίνουν διέξοδο στα οικονομικά προβλήματα στοχεύουν και στο μυαλό του λαού της Νάουσας γιατί: «Απαλλάσσουν την εργοδοσία από κάθε ευθύνη. Στέλνουν μήνυμα ότι και το παλιό (ΠΑΣΟΚ) και το "επανιδρυμένο" κράτος (ΝΔ) θα κάνει τον τροχονόμο στη βίαια έξοδο των εργαζομένων στην ανεργία. Εθίζουν το μυαλό των ανέργων αλλά και των εργαζομένων στο υποκατάστατο της μερικής απασχόλησης, της μερικής αμοιβής, της μερικής ασφάλισης. Επιχειρούν να αφαιρέσουν από το μυαλό του λαού κάθε αίσθημα αλληλεγγύης κυρίως για τις νεότερες γενιές, αφού τους λένε να κοιτάξουν μόνο τη δική τους βολή. Σπέρνουν το πνεύμα του ατομικισμού και της διάσπασης, χωρίζουν τους εργαζόμενους σε ευεργετημένους και μη, δημιουργούν τις προϋποθέσεις αύριο να μεγαλώσει η ουρά των εξαρτημένων και ομήρων στο κυνήγι της νέας "ευκαιρίας"».

Και ολοκληρώνοντας την ομιλία του, κάλεσε τους εργαζόμενους, τους άνεργους, να μπουν γερά στη μάχη, να συνταχθούν με τις ταξικές δυνάμεις, να συσπειρωθούν στα ταξικά συνδικάτα για να διαμορφωθεί ένα μαζικό, μαχητικό κίνημα που θα προβάλει αντίσταση στην επίθεση της εργοδοσίας, θα υπερασπίζεται τις κατακτήσεις και θα διεκδικεί αποφασιστικά διεύρυνση των δικαιωμάτων του. Παράλληλα, θα βάζει πλάτη για αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας. Γιατί μόνο όταν η εξουσία περάσει στα χέρια της εργατικής τάξης και των συμμάχων της, μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για ανάπτυξη που θα οδηγεί σε μια νέα κοινωνία με πλήρη δουλιά, πλήρη ασφάλιση, πλήρη οικονομικά, εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα για όλους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ